Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Питане относно Uref на pic18f25j10 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Питане относно Uref на pic18f25j10
Някой знае ли какво може да е максималното Uref на AD преобразувателя на pic18f25j10,защото в документацията не го забелязах.Може ли то да надвишава Udd(3.3V) ,примерно да е 5V.

Вто Сеп 11, 2007 3:25 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
стандартно при Микрочип е
VDD +0.6v
VSS -0.6v

Вто Сеп 11, 2007 4:31 pm
Профил ICQ

Мнение Мерси
TheWizard написа:
стандартно при Микрочип е
VDD +0.6v
VSS -0.6v

Мерси за отговора.Значи не може Uref де е 5V .Това е доста голям недостатък на j серията,защото ако не се ползуват отрицателни напрежения разделителната способност на АЦП-то значително намалява в сравнение със стандартната.

Вто Сеп 11, 2007 4:45 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
При 5V разделителната способност на 10-битово АЦП е 5/1024, а при 3V е 3/1024. Разделителната способност расте, но за сметка на измервателния обхват :-)

Пет Сеп 14, 2007 7:38 pm
Профил WWW

Мнение Възражение!
¶ написа:
При 5V разделителната способност на 10-битово АЦП е 5/1024, а при 3V е 3/1024. Разделителната способност расте, но за сметка на измервателния обхват :-)

Ако това е дефиницията на разделителната способност то тя намалява (Кое дава по голямо число 5/1024 или 3/1024 ... 5/1024>3/1024).Така че разделителната способност и измервателния обхват намаляват.И друго под разделителна способност аз разбирам чувствителност на АЦП.).
Между другото аз зададох въпроса,към хора които имат практически опит с J серията а не само теоретически... ;).Но явно няма такива.Вече почвам да се съмнявам че по форумите има само хора без работа ,само трупащи "Рангове",с празни изказвания.
Все пак мерси за отделеното внимание!

Съб Сеп 15, 2007 10:57 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Абе Тодоре, по-малкото число съответства на по висока разделителна способност ;)

Съб Сеп 15, 2007 11:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ако това е дефиницията на разделителната способност то тя намалява (Кое дава по голямо число 5/1024 или 3/1024 ... 5/1024>3/1024).Така че разделителната способност и измервателния обхват намаляват.И друго под разделителна способност аз разбирам чувствителност на АЦП.).

За чувствителност може да говориш при RF а тука си е точно разделителна способност.
При 3 волта обхвата на АЦП-то ти е ограничен отгоре,ама имаш по-висока разделителна способност,онова нещо 3/1024 и може да измерваш по-ниски напрежения.Няма стандартна и нестандартна разделителна способност.
Цитат:
Между другото аз зададох въпроса,към хора които имат практически опит с J серията а не само теоретически... .Но явно няма такива.Вече почвам да се съмнявам че по форумите има само хора без работа ,само трупащи "Рангове",с празни изказвания.

Кое ти подсказва,че няма хора с практически опит с тази и други серии ?
Дааа рангове,постове и от сорта - изобщо не ме вълнуват.Като се съмняваш в мнението на хората във форума защо си правиш труда да питаш?По-добре вземи си един ПИК,попрочети,направи си експериментите и си отговори на въпроса - ама не,по-лесно е да се пита!Друга е ситуацията,дали този който реши да ти отговори на въпроса си губи времето с глупости.
Нищо лично:
Винаги все се намира някой философ,на който му е отговорено да поставя под съмнение отговорите.
Хубаво би било тези философи преди да правят изказвания да си помислят.

Съб Сеп 15, 2007 11:15 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Възражение!
todor написа:
Между другото аз зададох въпроса,към хора които имат практически опит с J серията а не само теоретически... ;).Но явно няма такива.Вече почвам да се съмнявам че по форумите има само хора без работа ,само трупащи "Рангове",с празни изказвания.
Все пак мерси за отделеното внимание!

Тодоре, това какво разбираш под разделителна способност на АЦП, си е твой дерт :-) . Дали е серия J, К, S, или майна си Райна, няма никакво значение. Принципите са едни и същи :-)

П.П. Лелеее, Тодоре, завършил си електротехникума в Пловдив, че и МЕИ-то после, т.е. коскоджамите си цял инДжИнерин, а питаш за разделителна способност на АЦП :-) Вземи го скрий този уеб сайт, да не излагаш ТЕТ-я и МЕИ-то :-) Моят съвет е да вържеш външен опорен източник с напрежение 102.4 V, така ще имаш "разделителна способност" 100 миливолта на 10-битово АЦП :D

Съб Сеп 15, 2007 2:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тодор е пич бе. Как ни занити само, а? Направо требе да си скъсаме дипломите.

Практическия опит с J серия хич не му е проблема на пича. Май има проблем с практическия опит като цяло.

Това дали АЦП то е 3 или 5 или 50 волтово няма никакво значение за чувствителността. То така или иначе преди това ще има стъпало за съгласуване, бе Тодоре. Надявам се не мислиш да закачиш термодвойка (или каквото и да мериш там) директно към крака на пика? Ще туриш някое и друго OУ, някой и друг резистор и нещата ще си дойдат на мястото.

Проблема на 3волтовото преобразуване спрямо 5 волтовото е относително по големия дял на смущения, офсети и прочие паразити, ама като гледам ти затова не се тревожиш :)

Иначе имаме практически опит с пик, някой и друг продукт, щъка извън работната ми маса, даже в момента чакам платките за нов. Ако питаш за нещо конкретно ( и ако имам отговор), може и да помогнем.

Пон Сеп 17, 2007 10:25 am
Профил ICQ

Мнение Hi! Цецо!
Цецо написа:
Тодор е пич бе. Как ни занити само, а? Направо требе да си скъсаме дипломите.

Практическия опит с J серия хич не му е проблема на пича. Май има проблем с практическия опит като цяло.

Това дали АЦП то е 3 или 5 или 50 волтово няма никакво значение за чувствителността. То така или иначе преди това ще има стъпало за съгласуване, бе Тодоре. Надявам се не мислиш да закачиш термодвойка (или каквото и да мериш там) директно към крака на пика? Ще туриш някое и друго OУ, някой и друг резистор и нещата ще си дойдат на мястото.

Проблема на 3волтовото преобразуване спрямо 5 волтовото е относително по големия дял на смущения, офсети и прочие паразити, ама като гледам ти затова не се тревожиш :)

Иначе имаме практически опит с пик, някой и друг продукт, щъка извън работната ми маса, даже в момента чакам платките за нов. Ако питаш за нещо конкретно ( и ако имам отговор), може и да помогнем.

Здравей Цецо! Преди година търсих помощ от теб по един проблем с pic и след това с arm.От теб съвет мога да приема ... така е.Тогава даде ценни съвети по темите.Говоря сериозно!
Но защо все пак бяха изтрити постовете които написаx в неделя.Там се споменаваше да бъде изтрита цялата тема а не само част от нея... това което е угодно на някой.А между другото там бях споменал че има входна схема за съгласуване ,то това е ясно.А смущенията не са ли част от схемата,те в случая са константна величина.А чувствителността на датчика за измерване не ли е константна величина(примерно за Pt100),при едини и същи граници на измервателната функция(от 18 до 390ома примерно за Pt100).Щях да се съглася с вас ако можех по някакъв начин да я увеличавам или да променям обхвата на измерване.Така че ако обхвата на съгласуващата схема намаля примерно от 0 до 3V вместо да е до 5V,чувствителността като цяло на устройството ще пада,защото тук все повече ще почнат да влияят шумовете офсетите и т.н.,които ги приехме за константни в началото.

Вто Сеп 18, 2007 7:55 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Е ти го извъртя..... Даскалите по измервания в МЕИ ще си ударят главите в масата ако те чуят как оплете грешки с чувствителност.

Естествено че намаляването на обхвата, ще влоши схемата по отношение на шумовете ако те са константни (а сигурен ли си че са?). Но това няма нищо общо с чувствителността на цялата ти схема по отношение на полезния сигнал на входа.

Ако така мешаш величините, утре ще изкараш, че и вида на корпуса на чипа има връзка с чувствителността. Сигурно има връзка някаква....

Както и да е. В моя продукт ползвам 10 битово АЦП на PIC, преди на F4220, сега на 24J10. Слязох от 5 на 3,3 волта, при референс от 4,096 на 2,5В респективно. Външни. Входното стъпало си пренастроих. Чувствителността на схемата запазих същата, аз си я задавам :) не чакам друг да я понижи/повиши вместо мен. Външните шумове които ти наричаш константни, нарастнаха 2 пъти спрямо полезния сигнал естествено, но за този продукт те са си малки по принцип. Имай предвид че има шум и шум. Например процесора сега шуми по малко (по ниска консумация). Тъй като намалих усилванията на входното стъпало, офсетния шум на входа също се запази относително същия. Естествено ако имам шумове които влизат отвън - те ще нарастнат относително. Моя скромен опит показва че качествена схемотехника и качествено опроводяване, влият много повече на шума отколкото 2 та волта понижение на захранващото напрежение.

Всичките ми расъждения дотук важат за за АЦП-то. 3волтовата логика си има други недостатъци, които не са предмет на разговора.

Вто Сеп 18, 2007 11:31 am
Профил ICQ

Мнение Hi!
Цецо написа:
Е ти го извъртя..... Даскалите по измервания в МЕИ ще си ударят главите в масата ако те чуят как оплете грешки с чувствителност.

Естествено че намаляването на обхвата, ще влоши схемата по отношение на шумовете ако те са константни (а сигурен ли си че са?). Но това няма нищо общо с чувствителността на цялата ти схема по отношение на полезния сигнал на входа.

Ако така мешаш величините, утре ще изкараш, че и вида на корпуса на чипа има връзка с чувствителността. Сигурно има връзка някаква....

Както и да е. В моя продукт ползвам 10 битово АЦП на PIC, преди на F4220, сега на 24J10. Слязох от 5 на 3,3 волта, при референс от 4,096 на 2,5В респективно. Външни. Входното стъпало си пренастроих. Чувствителността на схемата запазих същата, аз си я задавам :) не чакам друг да я понижи/повиши вместо мен. Външните шумове които ти наричаш константни, нарастнаха 2 пъти спрямо полезния сигнал естествено, но за този продукт те са си малки по принцип. Имай предвид че има шум и шум. Например процесора сега шуми по малко (по ниска консумация). Тъй като намалих усилванията на входното стъпало, офсетния шум на входа също се запази относително същия. Естествено ако имам шумове които влизат отвън - те ще нарастнат относително. Моя скромен опит показва че качествена схемотехника и качествено опроводяване, влият много повече на шума отколкото 2 та волта понижение на захранващото напрежение.

Всичките ми расъждения дотук важат за за АЦП-то. 3волтовата логика си има други недостатъци, които не са предмет на разговора.

Добре като мина от F4220 на 24j10 успя ли да запазиш старите характеристики на твоя продукт(ако не и да ги подобриш).Какъв ОУ ползуваш в съгласуващата схема към pic-a?Ползуваш ли отрицателна логика?И обхвата на съгласуващата схема от 0 до 2.5V ли ти е?Това е интересно като опит за да видим дали напълно може да се замени стандартната с J серията,без абсолютно никакви отрицателни ефекти в работата на устройството.Всичко останало е въпрос на сметки!

Вто Сеп 18, 2007 12:22 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ако може да невежите да разясниш какво е :
Цитат:
Ползуваш ли отрицателна логика?

Вто Сеп 18, 2007 12:29 pm
Профил

Мнение Отг!
Ки4о написа:
Ако може да невежите да разясниш какво е :
Цитат:
Ползуваш ли отрицателна логика?

Ползуването на отрицателни напрежения .Например обхвата на съгласуващата схема може да е от -2 до 2V. И не смятам че някой е невеж!Пък и не ме интересува!

Вто Сеп 18, 2007 12:54 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Отрицателни напрежения ползвам, само в първото стъпало. Ако те интересува е инструментален усилвател. После шифтвам и карам с ширпотреба усилватели захранени с 3,3В (преди 5В), микрочипски(MCP607). Обхвата на входното съпало ми е +-5mV и преди и сега (т.е чувствителността ми е същата 10uV на дискрет), естествено съм променил разни коефициенти на усилване, защото на изхода вместо 0-4В имам 0-2,5В.

Както казах схемата не е много придирчива като цяло се гони предимно цена, странични ефекти от преминаването на по ниско напрежение, които да наделея спрямо цената на процесора, не съм хванал.

Вто Сеп 18, 2007 1:01 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща