Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Правителството отново излъга... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Радиуса е да речем 100 мили, но това не е същественото, същественото е че в този радиус живеят от 5 до 8 млн. хамериканеца, достатъчно солидна цифра, за да мога да правя заключения. Като си намеря по-свястна кола, ще разширя радиуса, и ще споделя и там как е хавата :-)

Вто Сеп 18, 2007 8:06 pm
Профил WWW

Мнение 
по принцип, лично мое мнение, което може да се докаже лесно е чекато цяло в дста отношения са много изостанали, и то не понеже нямат пари или технология, а по неясна причина, изостанал от европа имам в предвид, ил по скоро, не изостанали, а живеят в иналото, което не е същото като изоставане. Защо е така не знам, не са само перални и хладилници и изобщо домакински уреди, телефоните им ако искаш и колите им са изостанали, абе като цяло такова впечатление остава. Обаче имаи друго, им анеща за които може да с екаже че са в бъдещето, не че са върхът на технологията, или толкова трудни за исмиеляне, но там ги има а тук не. Я ми кажи на кого ще му хрумне да автоматизира тоалетната на котката? Тъп но поазателен пример, имат много малки джаджи които ти правят живота млко по лесен, джаджи за мързеливци, на какви ли не идиотщини не с енагледах, които първо си мисля егати простотията, тва пък кой го е измислил, и после се оказва, абе то е идиотско, ама така по лесно. Не ми беше лесно да си избера кафемашна, още по трудно си намерих истински кътър, не знам как е на север, ама в глупавия вегас няма ни едн апозната марка, европейска таква говоря, а US такивата са за самоубийци по моите наблюдения, съшо така ме гледаха като извънземен когато попитах дали имат кътер за мивка с керамични ножове, тъй като моя се беше повредил леко и се чудех дали да не го сменя, е отказах се и новите изглеждаха по същия начин, 1 година ползване и го отпиши. Има много простотии, но има неща които са идейни и удобни. Я си регистрирай колата в кат без да излизаш от вкъщи ... сега виждам че не във всички щати става, ама в невада ставаше. Газта си я пуснах по телефона, тока и него без малко, ама без малко, застрахователя даже е знам къде има офис. Сметките ако ме домързи да пиша чек плащам директно по телефона, абе имат си предимстване може да се отрече. Аз като цяло съм мнго анти настроен спрямо америка, икономиката им и изобщо всичко там като цяло, обаче като има хубави неща как да ги отречеш, ифраструктура за която говорихме, най-различни улеснения, ако не си американец спромит мозък и относителна свобода. Иначе ги ненавиждам но вс епак трява да се гледа обективно. Иначе не ми харесват сламените им къщички, но като се замисля защо няма точен отговор ... тук катоима къща с 1 м зид какво ... да не би да си я ося в гроба ... или пък ако реша да я продавам да не би някой да ми плати повече щото е с 1 м зидове ...
А за бизнеса, ами има много облекчения, едно самите данъци и изобщо счетоводството, ама остави го това, тя малка фирма акоот данъци спестява ... комуникации, доставчици ... ха сега нали сме в ЕС, една пратка до париж ми е 120 ЕУР .... една пратка от единия до другия край на щатитеми е 30$ със същата услуга, а ако я пусна 3 дни може и 10-15 да ми излезе. Трябва ми някой чарк, кво правя, поръчвам от САЩ, щото да поръчвам от европа няма смисъл, хем по скъпо, хем транспорта по скъп. Трябва ми някакъв профил, малииии няма и няма, ако има ще енякой немски производител дето сигурно не знае какво са дроби и от цена 2.5 прави цена 25 .. та понякога и 250. Да в САЩ също не е на реална цена, но го има и идва веднага. Трябва ми мостра човека ми праща на другия ден, не чакам 1 седмица да ми отговори надутия шваб, иначе американците са със самочуствие ама по друго. Да в САЩ квартирата ми е 1000$ а офис и за 400 се намира, е тук по добре ли е, наема ти е 300 а офисите почват от 14 ЕУР/кв .... ама едни офиси ... офис имаш, но колата я паркираш на 5 км.... абе не ние нещо наред тук и в евопата като цяло в това отношение. Как се стимулира тук икономиката и дребния бизнес, а и не само него когато ми излиза по евтино да пратя контейнер до САЩ отколкото до англия, да не би превоза от източното крайбреие да речем до Вегас с камион да е по скъп от този от София до Лондон ... за осигуровкиняма да говорим. А защо не ми възстановяват ДДС на бензина, има обект в Благоевград, минал съм 20 хил км за последните 3 месеца, това са 3 тона бензин ~ 6000 лв, една смяна на накладки ~400 лв, една смяна по окачването ~800 лв, 20 литра масло ~400 лв. Е токакво става на 8000 лв държавата не ми възстановява 1300 лв,няма да говорим че тая кола се амортизира, гумите също не ги броя, една смяна ми е мин 700 лв. А като повредя джанта и отивам още мин 600 за нова .... колата не била лекотоварна, бе аз да не съм товарни превози бре, или дай всички служебни коли да са лекотоварни или дизелови ..... нали 1500-2000 какво са нали .. а ако имаш 6 сервизни коли както е при нас? Принуждаваш се да кууваш лекотоварни, добре една две ОК, но не ми трябват повече, как да кача в тази кола 4 човека и да ги пратя на обект ? Ако свалиш кучкарника ония сините педали те щавят за пари, че и врме ти губят, а и върви разбери като ти каже шьофьора че са го спрели 3 пъти дали са го спрели 3 или 0 .... абе много шантави неща има тук, аз имах някаква надежда след ЕС поне малко данъците да с еорпавят, в смисъл колата да си е кола ако ще и триколка и разни други но ... уви.
Та САЩ имат предимства, както и недостатъци, кое е повече .. зависи от гледната точка, а и не е важно кое е повече а кое те засяга пряко

п.с. Пирев само с колите внимава да не тръгнеш на нейде с бракма че .. мноооого дерът .. :)

Вто Сеп 18, 2007 8:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ТоНи - ами точно това трябва да е гледната точка. Никой никъде няма да си намери идеално място за живеене и за правене на бизнес, по отделно или пък какво остава да е заедно. Затова човек си слага приоритетите на масата и решава и си избира това, което най-добре му отговаря на разбиранията. Аз също мога да напиша една книга като Пирев, само че няма да кажа само какво ми харесва, ами и какво не ми харесва - но лично на мен. Ама ще го чакам той първо да постне тук неговата след година, пък после и аз ще го направя. Защото все си мисля, че като прекара човек повече време тук и пообиколи насам, натам и няма начин да не си промени поне малко впечатленията. Аз в моя живот имам едно единствено изискване - ако не ми помага, поне да не ми пречи никой да си живея и да се развивам както си искам аз, естествено съгласно нормите и законите. Засега САЩ ми го предлагат това във много по-голяма степен от където и да било другаде. В момента, в който реша, че това вече не е така и немога да издържам обстановката около мен и ще си вдигна чукалата. Поне имам способността да си създавам дом и да го чувствам като такъв къде и да било без да влагам излишни емоции в това начинание. Едно нещо със сигурност съм разбрал тук - хората са различни и за някой е по-добре да живее в най-социалистическата държава на света, за друг пък в държавата с най-върлия капитализъм (идея си нямам кои са тези държави). Някои постоянно гледат напред и мислят как да се развиват, други като един колега пакистанец - още като са се родили и са заживели с мисълта кога ще се пенсионират. Хора всякакви - идеали, също 8) .

Вто Сеп 18, 2007 8:39 pm
Профил

Мнение 
Да така е, мен риципно ми е все тая, аз съм ленсо приспособим, за момента съм пак в БГ, но като цяло няма особенно значение. А негативи и позитиви има ралични, преди 10 години щях да кажа че в тая държава няма да стъпя, в момента мие все тая, и условията като цяо за мен са еднакви, но рпеди години примисълта че не може да се води живота който водех тук ..... вече не държа дапия всяка вечер и всичко останало коеот тогава ми беше приятно, където и да е човек като си направи около него си свят който му допада може да живее добре.

Вто Сеп 18, 2007 9:20 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Преди време имах редовното си 1:1 събрание с директния си мениджър и се заговорихме за добрите и лошите страни на живота (както винаги). Аз си му опонирам и му представям гледната точка на човек, който не е роден и израснал тук, но иначе с него мислим доста еднакво. И на моята контра "САЩ не е най-хубавата държава на света, обективно погледнато", той ми отговори " А коя е тогава? Хайде да се абстрахираме ако можем и да видим коя е по-хубава като цяло. И ако има по-хубава, защо цял свят се натиска да идва тук, а не в Русия, примерно".
Това ме накара да се позамисля. А вие какво бихте отговорили?

Вто Сеп 18, 2007 9:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Как коя, иска ли питане ? Естествено, че България :lol:

Dimitar, привествам решението ти да напишеш и ти книга :) А отностно това, кое ми харесвало, казвал съм ти, но явно не си ме слушал :-)

И преди съм го казвал, и сега пак се налага да попитам, не мога да разбера, защо когато някой изкаже мнение, различо от вашето за Хамерика, трябва непременно надълбоко да се засегнете ? Да сте хамериканци, не сте, няма и да бъдете ( гражданство може да получите, но не говоря за това ), обаче се грижите за имиджа на Хамерика повече, отколкото самите хамериканци. Така виждам нещата, така ги споделям, това са и мои наблюдения и мои умозаключения, не ангажирам никого с тях, нито твърдя, че на 100% съм прав.

Да попитам и аз в прав текст, а на Вас какво Ви харесва и какво не Ви харесва в Хамерика ? Храната ли, водата ли, къщите ли, природата ли, хората ли, работата, перспективата за работата, перспективата за нова война ли и т.н. ? Щото примерно чувам такива мисли: "На нас в Трапоклово(разбирай град в Хамерика) много ни харесва, обаче при 1-ва възможност ще отидем другаде" :) , и аз се питам, какво тогава Ви харесва в Трапоклово ?

Последна промяна на Вто Сеп 18, 2007 10:10 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 18, 2007 9:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пирев - не питам от българска гледна точка, а от неутрална....... ако можем да игнорираме факта, че сме се родили там, и да се опитаме да погледнем на нещата обективно, доколкото това е възможно.

Вто Сеп 18, 2007 10:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да, опитвам се да гледам обективно :D ... и не виждам засега Хамерика да е кой знае колко по-добро място от България. Ако спрат с войните, ако се вгледат в своите проблеми и спрат да изнасят демокрация по света, сигурно ще стане по-добро място. Същото важи и за България, ако престанем да бъдем американофили, русофили, туркофоби и т.н., а станем българофили, България ще стане много добро място за живеене. На нас българите, основно това ни пречи, поне тук, не съм чул други емигранти да си плюят държавите, да изпитват ужас, от това, че им се налага да контактуват със себеподобни и т.н. , обаче от българите само това се чува. Аз пък, взех че станах именно тук българофил, и си тача всичко българско и родно, празници, традиции, възпитавам така и малката, слушам българска музика, гледам българска телевизия.

Последна промяна на Вто Сеп 18, 2007 10:24 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 18, 2007 10:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами истината е че не цял свят се натиска, бедната част от света да, а също и някои мързеливци, но иначе ... не съм забелязал някой германец да се натиска, дори и в момента не се натискат а не са много добре. Също не знам някой французин да се натиска, черните не ги броим. Реалн окой се натиска, хора от третия свят като нас, защото ние сме си третия свят. Англичаните също не се натискат, австралийците също. познавам Южноафриканци отишли там и върнали се, и други останали и сега живеещи там поради стеклите се обстоятелства. Дали България е най-хубавата, не знам, лично на мен тук има много повече неща които ми харесват, като цяло, но колко от тях рефлектират директно в-у ежедневието ми, малко. Иначе както и да го погледнем ... ако гледаме природа, не мисля че тук може да се каже че е покрасиво от там, или обратното, природатаси е природа. И там има планини, гори , реки, красиви по свой си начин. Примерномен много михаресва пирин, странджа, но и също ткаа много ми харесха планините в северна невада, около лейк тахо, и не само планините, дори и пустинята е красива, ходих в турция, и там имае планиникоито михаресаха не по малко от нашите или от алпите. Ако трбява да бъда честен, най-красивите планини които съмвиждал са хималите в подножието на алма ата, обаче също толкова много ми хареса пустоща на сибир, няка си по своему си е красива. Хората, да тук хората са различни от тези в САЩ, и са сигурно много подобнина тези в латинска америка, испания .... да не кажа че май като характери сме еднакви. Хубава е заото ние родина, сигурно, все пак тук се говори родния език, но какво занчи роден език, след достатъчно време на едномясто езика ставакато роден, сега за английския сигурно никога няма да го постигна, то мен и българския толкова ми се отдава, но примерно в русия за някоко мееца езика не беше абсолютно ниакква пречка, общува се съвсем спокойно във всякаква обстановка, и ме разбираха за разлка от американците на които моя мек говор явно беше трудно разбираем.
Има неща които ми харесват в БГ и които сигурно никуде по света гиняма, но дали това енещо коеот ежедневно срещам, дори не се замислям за тези неща.
Та не знам дали америка е най-желаната, авсралия също е желана, канада също ... и за всяко място има причина. Има и другаистина, рекламата, филмите промиват мозъка на хората, много хора имат греа представа. хайде тези които сте там сега и работите, кажи добре ли щяхте да живеете ако не разбрате от товакоето разбирате? Ако работехте нещо което норлания американец, и живеехте по неговия начин. При условие че сте видяли и друго и сте живели при други условия ... и отивате там с мисулта за великата амрика, за големите възможности и почвате да бухтите като хамалин, мияч, шьофьор ..... помислете и като ви се родят едно две деца как ще е.... и всепак тези хор акоито отиват остават. Човек е склонен да рбаоти повече и живее по-зле извън родината си, отколкото да работи здраво и живее по-добре внея, какво да се прави .... :) Има сега две момчета, да г наречем селенчета, те и те нямат претенции за себе си, и като ги оставя два дена без работа и почват да ми звънят, дай да праивм нещо, няма значение дали за надника който им давам ще ги карам да опъват кабел, да копаят нивата или да носят камъни. Верно не им плащам малко, но хоратаискат да раотят, и като работят работят, как да не им плащаш, и ти го караш да седне да почака а той се върти и иска да прави нещо да не стои ... дали ако отидат в САЩ ще им е по добре, аз се съмнявам, а и те никак не се натискат, та за тях америка не е това което за някои други като тях.

Вто Сеп 18, 2007 10:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4