Отговори на тема  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Последствия от учителската стачка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
@Цецо,
Не търси под вола теле!
1. Никъде не съм споменал за повсеместно вдигане на заплатите - на калпак.
2. Вдигането на заплатите на учителите трябва да се разглежда не като резултат от вече вложения труд и да се обвързва с производителността на труда, а като инвестиция за повишаване на качеството на образованието. Как ще си повишиш производителността на труда, ако не вложиш пари за подмяната на старите, амортизирани машини и технологии с нови?
3. Не е необходимо да се печатат пари и да се помпа инфлация. В бюджета има достатъчно, просто трябва разумно да се преразпределят и да се ползва резерва. Сега се получава порочен кръг - раздават се заеми на поразия, народа купува вносни стоки, външнотърговския дефицит расте и за да си вържат гащите създават все по-голям бюджетен излишък, който стои на "на трупчета" или се харчи "под масата". На практика бюджета кредитира хората, живеещи на кредит.
4. Уравнивиловка в заплатите на учителите не бива да има! Едни може да получат 70% увеличение, други 130%. Важното е да се вдигне общото ниво със 100% средно и професията да стане привлекателна за по-кадърни хора.

Вто Сеп 18, 2007 1:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо, просто и ясно - учителите трябва да получават повече спрямо останалите.

как ще се направи - т.е. дали на учителите всяка година ще им вдигат заплатите с по 100% или сега ще намалят на други - това си е проблем на политиците.
Проблем, който трябва да бъде решен - няма не мога, няма не искам... Като не са искали да се разправят с пенсии да не са ставали политици...

И аз сега не ми се прави една платка, ама ша я направя щото това ми е работа...

Вто Сеп 18, 2007 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми хубаво. Значи стигнахме до разковничето - те тая стачка с тия искания - няма да доведе до нищо смислено за учителите. В краткосрочен план и в дългосрочен план.

Апропо, някой извън част от учителското съсловие, да е толкоз тъп да мисли, че по тоя начин ще постигнат значимо увеличение на стандарта си?

Аз не споря, че не трябва да се повиши благосъстоянието на добрите учители. Просто казвам, че така както са го подкарали, нищо няма да стане.

Иначе миро си го каза просто и ясно. Само дето решението нито е просто нито е ясно :) ама верно не сме политици да му мислим. За щастие не сме и учители. Пряко заинтересованите ще решават проблема - политици и учители, а ние косвено заинтересованите, накрая ще сърбаме попарата от глупостите на едните и на другите.

Вто Сеп 18, 2007 1:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Попарата сега я сърбат децата ни, а ако не се променят нещата, ще я сърбат и внуците ни. Повишаването на качеството на образованието изисква време! Не е като да боднеш пръчка и да пиеш вино! :D

Вто Сеп 18, 2007 1:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Докато не се промени нещо в държавата ( а аз не виждам как да стане,защото всички са навързани като свински черва или са роднини),промяна-няма да има и не виждам изгледи за такава.Щом министъра дето му е задължение да решава тези въпроси заплашва стачкуващите - умряла е работата.Образованието е било,е и ще бъде скъпо нещо. Евала на тези последни мохикани от учителите (които наистина са УЧИТЕЛИ) които продължават въпреки мизерията със образователната ни система да си вършат съвестно работата. Днеска говорих с един такъв и отговора му беше "И какво,да зарежеш учениците - ефект няма.Да ги учиш - пак няма да дигнат заплатите.Така че по-добре да ги учим,защото времето минава а живота е пред тях".Нямам какво да му отговоря - човека преподава въпреки всичко.
Преди години,докато служех в Шумен,в училището,имаше на една стена един надпис (цитирам по памет) - "Командирите трябва лично да дават пример на войниците".В образованието е същото - учителя трябва да е за пример,ама много са малко такива.
Напълно съм съгласен с Миро.Работата е там,че ние си избираме едни политици.....А те като почувстват свобода около врата .... Айде да не нагазваме в блатото политика че там е .....
Ще си носим последствията и това е.

Вто Сеп 18, 2007 1:50 pm
Профил

Мнение 
ахъ... както и в много други теми от тоя раздел "празни приказки" стигаме до едно и също - българинът не иска да си оправи държавицата. Предпочита да се оправдава с политици, с комунисти, капиталисти, с пенсионери със сушата, наводненията и т.н.

Вто Сеп 18, 2007 2:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тъй, тъй....

А как се оправя държава в която при 7млн. жители има 7 млн. мнения по въпроса какво точно значи да е оправена, като 6,9млн. от тях мислят, че оправяне на държавата всъщност значи да оправят себе си, а останалоте 0,1 млн. не мислят да оправят каквото и да било, а просто оправят себе си.

:)

Вто Сеп 18, 2007 4:19 pm
Профил ICQ

Мнение 
Думата синдикат трябва да бъде забранена и изтрита от всички речници, синдкалните лидери публично изтезавани и убити, а всеки който има меак за синфдикат да се присъединява доброзорно към синдиката на миньорите в уранодобива, или въглекопачите.
Синдикатите на никого не са докарали добро, от тях едиствена изгода имат тези които ги контролират.
После аз нямам никакво право който иска да стачкува, но също така съм за правото ако някой работник ми стачкува да го уволня на секундата и то дисциплинарно. Много пъти съм казвал, на който не му харесва да си ходи. Щомна учителите им е толквоа зле, прав им път, ина когото още му е зле също. Не знам защо мислите че на други места по светаучителите са добре платени, аз мисля че навсякъде са едни от най-нископлатените професии. Не трябва да бъркаме учител, със специалист който взема 5 цифрена сума за да изнесе лекция или семинар, това са коренно различни неща.
идеята ми не е само за учителите, а и за всички останали. Мисля чеима достатъчно гладни хора които да върпат работат при условията които се предлагат. Всичко с времето си, писна ми от някакви безумни искания, всеки иска по нещо, така не става.

Вто Сеп 18, 2007 6:12 pm
Профил

Мнение 
Тони, един въпрос - защо синдикалистите трябва да бъдат обесени, а антисиндикалистите не?

Или ще кажеш че твоят интерес е праведен, а чуждият - сатанински?

Всеки частен интерес си има своята логика, ти искаш на теб да ти е добре, а човекът до теб гледа на него да му е добре... Въпросът е че НИЕ (всички българи) имаме общ интерес и това е да има добро образование! Дори на теб няма да ти е излишно ако след някоя година при теб дойдат да кандидатстват млади добре възпитани и квалифицирани работници? Лошо ли ще ти е?
Да ама, бая години ще трябва да чакаш ако разчиташ че "гладни хора" ще ти подготвят почвата, ей така заради черните ти очи ;-)

Вто Сеп 18, 2007 6:58 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Тони, един въпрос - защо синдикалистите трябва да бъдат обесени, а антисиндикалистите не?

Или ще кажеш че твоят интерес е праведен, а чуждият - сатанински?

Всеки частен интерес си има своята логика, ти искаш на теб да ти е добре, а човекът до теб гледа на него да му е добре... Въпросът е че НИЕ (всички българи) имаме общ интерес и това е да има добро образование! Дори на теб няма да ти е излишно ако след някоя година при теб дойдат да кандидатстват млади добре възпитани и квалифицирани работници? Лошо ли ще ти е?
Да ама, бая години ще трябва да чакаш ако разчиташ че "гладни хора" ще ти подготвят почвата, ей така заради черните ти очи ;-)

както казах майка ми е учителка, има наблюдение над тази сфера, и мога да ти кажа че образованието на учениците не е функция от заплащането на преподавателите. преподавателите които искат да научат учениците на нещо ги учат, а тия които не искат не ги, и петторно да им вдигнеш заплатите все тая. Примерно училището където преподава майка ми, едно глуаво кажи речи селско училище, защото е в един краен квартал на града, да но това училище за 4-5 години изпревари много други, сигурно и много частни училища могат да му завидят. Директора е оправен човек и мераклия, намира си спонсори, ако влезеш освен по архитекрурата трудно ще разпознаеш че е българско, бели дъски, санирано, с нова дограма, всичко в стаите ново, мултимедиййни кабинети, обновено оборудване в повечето специални кабинети и всичко останало. И учителите имат мерак, пое някои от тях, ходят по курсове, опитват се да преподават .. обаче ...... 90% от учениците ги вълнува азис, и хич не им пука какво рпавят учителите и директора за да изглежда така училището, също толкова им пука дали ще научат нещо или не .... така че не ми обеснявай защо ние такова образованието, народа е тотално изпростял, и проблема е в родителите .... и телевизията, веднага мога да ти изброя поне 20 канала за закриване, това тук от тия които сум мернал и изтирл от ТВ-то .... иначе сигурно са повече

Вто Сеп 18, 2007 8:22 pm
Профил

Мнение 
Тони, и все пак не отговори на въпроса ми...

Иначе че има изключения има... Но първо това далеч не е масовата ситуация и второ - повярвай ми няма да е задълго. Казвам ти го от личен опит - първите две години от стажа ми преминаха в учителски институт. Директорът също беше пекан, счетоводителят още повече, всъщност заради тях и се хванах на хорото. В смисъл аз имах фирма за продажба на компютри и те искаха да им правя поддръжка. Обаче пари по бюджет нямаше, но пък имаха щатна бройка и ми предложиха вместо през фирмата да ми плащат заплата за ремонти, обучения и т.н. Разбрахме се за половин работен ден официално, като реално имах работа не повече от 2-3 часа дневно. По подобен начин, бяха решени и много други проблеми. Примерно нямаше пари за командировки и за преквалифакации, но имаше дизелов микробус и повече нафта за отопление. Естествено за счетоводителя проблема беше "решим". Хората ходеха на преквалифакации, който получеше категория, стаж или друго законово основание веднага получаваше съответните добавки към заплатата.
Абе направо идилия си беше... за тоя директор и счетоводител нямаше невъзможни неща и всичко се развиваше... Да, ама не задълго. Започнаха по нашенски едни интриги, защо на еди кой си увеличението на заплата е повече. Тъй като с счетоводителя бяхме в една стая, постоянно бях свидетел на подобни оплаквания, включително и намеци от сорта "абе не моиш ли да намериш начин и мойта заплата да вдигнеш"...
Естествено, човек не беше толкова тъп че съвсем да потъпква законите... или ако ги заобикаляше то не беше с користна цел. Но така или иначе, почнаха доноси, проверки и накрая го хванаха че зареждал микробуса с нафтата за отопление. Тъпото е че доноса е бил точно от тия хора които го ползваха тоя микробус и които със сигурност нямаше да отидат на преквалифакации защото им било невъзможно на собствени разноски...
Така или иначе на тая идилия беше сложен край, счетоводител, директор и доста от по-младите просто се махнаха...
Та така де... не си мисли че тоя твой директор дето е оправен ще се задържи дълго, В България сме все пак ;-)

Вто Сеп 18, 2007 11:25 pm
Профил

Мнение 
За директора не го мисли, държи се вече 15 години, и още сигурно ще се задържи, друго исках да кажа, че каквото и да им предлагаш учениците не искат да учат, и не е въпроса за заплатите.
А относно въпроса ти, защото нещата са доста едностранни. Нека да има синдкати, пък аз да си ги уволнявам, после нека синдиката да им плаща заплати. Както винаги, и не само тук, винаги ще има хора извън синдиката, които да работят. Мен лично в момента не ме застрашява никакъв синдикат, но като цяло тези синдикални глпости ме дразнят. И друго ми е чудно, от какъв зор хората се лъжат и участват в ти синдикати, така ставаш средство на наякой даманипулир анякой друг, изгодата за теб е крайно минимална. Работиш някъде ОК, малко ти е възнаграждението а вършиш работа, ами говориш с шефа, ако той не иска да ти вдигне заплатата почваш да си търсиш друго място. Ако си съвсем обикнвен работник с говорене едва ли ще стане, просто ако не ти харесва напускаш и отиваш другаде. повярвай работодателите не се наговарят какви пари да дават, както синдикатите се наговарят какви да искат. Тов акоето дават работодателите евъз основа на техните доходи и разходи. Първо работниците винаги мислят че работодателя печели много на техен гръб, дали това е така е отделна тема, но не им е правилна преценката. Но дори и така да е, това е правото на работодателя. Който не му харесва напуска. Ако почнат да напускат хора, и половината персонал му изчезне повярвай той сам ще вдигне заплатите, стачки и др. подобни глупости за мен не са никакво решение на проблема.

Сря Сеп 19, 2007 7:35 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Училищата, болниците, полицейските участъци, пожарните, библиотеките,читалища и т.н. Не са фирми и никога не трябва да бъдат.
Този похват който се използва в малка фирма. Като не ти харесва напускай, е напълно неприложим за обществения сектор. Защото всички сме заинтересовани там никой да не напуска и там да са най-качествените специалисти.
Не е вярно че парите нямат значение. Я да им плащаме 3000лв заплатите и да пуснат конкурс за абсолютно всяка позиция. (Всички да се преназначат наново) Да видиш какви кадри ще се появят.
Ще дойдат от часния сектор естествено.

Може би ако този подход се приложи за всички държавни служители Дядото ще спре да се оплаква от некадърно написани търгове. И безумни закони и нормативни актове.

Сря Сеп 19, 2007 9:36 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Може би ако този подход се приложи за всички държавни служители Дядото ще спре да се оплаква от некадърно написани търгове. И безумни закони и нормативни актове.

Това там в "другата България" със заплата не се решава. Ключовата дума трябва да е 'отговорност', ама кой ли ще я търси... :roll:

Сря Сеп 19, 2007 9:43 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
абе все оп-често и от все по-високо място се чува, че вдигането на заплатите ще доведе до вдигане на цените.
тия са 'бахти икономическите светила, кой знае как са бляли в час едно време

а и не виждам на къде ще се вдигат повече цените.
почти всичко е стигнало еропейското ниво. много неща са даже с по-високи цени.

Сря Сеп 19, 2007 9:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща