Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Трябва ли да сме благодарни на руснаците ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Трябва ли да сме благодарни на руснаците ?
Трябва ли да сме благодарни на руснаците ? Този въпрос възникна, след като четох колко глупости е написала за България една руска джурналистка от Комсомолская правда, някоя си Дария Асламова, модел на Плейбой ( Пентхауз ? ) и т.н. : http://www.focus-news.net/?id=s1605

Не можах да намеря оригиналната статия, но предполагам, че няма неточности в превода на български. Моето мнение е, че благодарността я има, но го няма гъзолиженето и това май притеснява руснаците ( то го има, ама лижим други задници в момента :butthead: ). От друга страна си мисля, що пък трябва да сме им благодарни ? А те на нас благодарни ли са ни, че сме им дали нашата писменост ? Никога няма да чуеш руснак да каже, че писмеността им е дошла даром от България, че и първите им патриарси са били българи. Т.е. тезата ми е, че сме ги открехнали на духовен живот, вследствие на което са станали голяма държава, така, че аз приемам войната от 1877-1878г. като забавен разплащене, на това което сме им дали преди 1000 години. Така, че сега сме квит и не бива да има повече комплекси на тема, че нещо дължим на руснаците.

Вто Сеп 18, 2007 6:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Много може да се спори по въпроса.

Освободители, поробители, окупатори, комунисти и пр....

Аз лично не смятам че някой трябва да им е благодарен за нещо в исторически факт. Всеки който поне малко се интересува от политика, би следвало да знае, че добри освободителни мисии с чисти и святи намерения - не съществуват. Всичко е борба за интереси и свери на влияние. Било то руснаци, хамериканци, турци или марсианци.

Вто Сеп 18, 2007 6:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Със сигурност има неща за които може да сме благодарни, както и такива за които да не сме... Да се тегли чертата обаче си мисля че е невъзможно, а и къф е смисъла?
Относно особождението... Не е тайна че е започнало с едни намерения, които даже може би не са се променили.. Но да оставим настрани намеренията и мненията, според мен има един много прост факт по който разделям "окупация" от "освобождение". Това е дали чуждата армия се прибира след операцията или си остава...

Някога да сте чули САЩ след победа да са си прибрали войската? Примерно след като "освободиха" Германия, Япония, Корея... и последно Ирак?

Факт е че руснаците след Сан Стефано си вземат чукалата като даже си оставят оръжието (което е било 4 пъти по-старо от турското ама това е една друга тема).

Вто Сеп 18, 2007 6:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Със сигурност има неща за които може да сме благодарни, както и такива за които да не сме... Да се тегли чертата обаче си мисля че е невъзможно, а и къф е смисъла?
Относно особождението... Не е тайна че е започнало с едни намерения, които даже може би не са се променили.. Но да оставим настрани намеренията и мненията, според мен има един много прост факт по който разделям "окупация" от "освобождение". Това е дали чуждата армия се прибира след операцията или си остава...

Някога да сте чули САЩ след победа да са си прибрали войската? Примерно след като "освободиха" Германия, Япония, Корея... и последно Ирак?

Факт е че руснаците след Сан Стефано си вземат чукалата като даже си оставят оръжието (което е било 4 пъти по-старо от турското ама това е една друга тема).

Съгласен съм, е, но всичко си има изключения, Русия(СССР) също не си изнесе чукалата от Германия, Полша и т.н. след края на войната, но това е друг въпрос :-)

Мисълта ми е за този дълг на България към Русия, за който руснаците или по-скоро русофилите в България все говорят. Нищо не им дължим, приятелството си е приятелство, сиренето си е с пари. За какво да сме толкова благодарни ? За това, че винаги са имали "по-специално" отношение към нас ли, демек 16-тата република (т.е. губерния) ? Тяхната цел е била да имат достъп до проливите, тогава политическата обстановка е била такава, че е било невъзможно оставането на руската армия на територията на освобедена България, защото ако беше иначе, нямаше след войната да има ревизии на Сан-Стефанския мирен договор в Берлин. За сметка на това са оставили нещо по-страшно, русофилите в България, т.е. българи, които не си обичат държавата, ами лижат чуждите гъзове. Тези вторите са по-опасни от самите руснаци, защото трудно се различават. Та имперските амбиции на Русия са съвпаднали със създаването на 3-тата българска държава, стреляли един път, тръшнали 2 заека. И сега разни перконаумовци се кълнат колко много обичали Русия, че даже и професори има измежду тях, а забравят да кажат обичат ли въобще България....

Вто Сеп 18, 2007 7:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами този който е живял по соц време и са му промивали мозъка (като мен) все ще има някакъв сантимент най-малкото че сме славяни и долу горе сме яли същите л..на на социализма

Вто Сеп 18, 2007 8:29 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Трябва ли да сме благодарни на руснаците ?
¶ написа:
Трябва ли да сме благодарни на руснаците ? Този въпрос възникна, след като четох колко глупости е написала за България една руска джурналистка от Комсомолская правда, някоя си Дария Асламова, модел на Плейбой ( Пентхауз ? ) и т.н. : http://www.focus-news.net/?id=s1605

Уви, понаписала е доста верни неща. Но все пак, целяла е точно това което се случи - шум. ;)

¶ написа:
Не можах да намеря оригиналната статия, но предполагам, че няма неточности в превода на български. Моето мнение е, че благодарността я има, но го няма гъзолиженето и това май притеснява руснаците ( то го има, ама лижим други задници в момента :butthead: ).

Редовия деен руснак го притесняват, колкото и да е чудно, неща, много далечни от България. Може и да има по някой друг безделник, който да мънка и да се прави на обиден, но те са изключение. Болшинството почва да се интересува от положението в България единствено около началото на отпускарския сезон.

¶ написа:
От друга страна си мисля, що пък трябва да сме им благодарни ?

Принципно не е задължително. Но благодарността към Русия по правило носи определени материални облаги (за съжаление тоя влак замина безвъзвратно).

¶ написа:
А те на нас благодарни ли са ни, че сме им дали нашата писменост ? Никога няма да чуеш руснак да каже, че писмеността им е дошла даром от България, че и първите им патриарси са били българи.

Да, това се учи в учебниците по история (макар и не съвсем по вкуса на българите), на светите братя има издигнати много паметници, 24-ти май е "всероссийский День славянской письменности и культуры" и се празнува от 1985-та насам, ако не се лъжа.

¶ написа:
Т.е. тезата ми е, че сме ги открехнали на духовен живот

Ми малко се получава така, че руснаците ценят много повече славянската култура и писменост от самите българи - спомнете си дебатите преди няколко години по повод замяната на кирилицата с латиница (апогея на евроатлантическия цивилизационен избор).

Вто Сеп 18, 2007 10:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1916г., ПСВ, преди да влезнат в първата битка с румъно-руските окупатори в Северна Добруджа, ген. Колев казва нещо много ясно и простичко на войниците си : "На чувството на уважение към русите трябва да противопоставим обичта към България!", а след това "Шашки вън !".

Може би в това е магията, не само, че не им цепим басмата, ами хиляди окупатори са отстреляни, хиляди пленени, като капак на програмата е пленяването на 25-ти Оренбургски батальон барабар с командира и знамето :-) . До края на войната, руски войски не се мяркат в региона.

А иначе руснаците си правят сделки с Румъния, ние(руснаците) ще вземем Молдова, на Вас ще Ви дадем Северна Добруджа от българската територия, както и става. Тогава за какви 5 лева говорим ? Каква обич и благодарност ? Значи ние винаги трябва да сме им благодарни ... за какво ?

Вто Сеп 18, 2007 11:41 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами то по може да сме благодарни на поляците отколкото на руснаците за осовбождението. Руснаците са го направили от съвсем користни цели, и изобщо не са мислисли за поробения Български народ. Също и на Германците, върна ли са ни част от Добруджа. Никой не прави нищо даром.
Та не знам дали трябва да сме им благодарни, но отношението ни към тях е много глупаво, и бих казал недопустима за джудже като България. Вместо да извлечем полза от добриуте отношения последните 45 години, ние си навлякохме неприятности, само защото някои хора имат комплекси.

Сря Сеп 19, 2007 9:16 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Трябва ли да сме благодарни на руснаците ?
Интересно ми е колко от руснаците знаят че азбуката им е написана от българи. Може би и те както голяма част от света смятат че това си е "руска азбука".

Сря Сеп 19, 2007 9:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Благодарни за това, за онова.

А какво стана с дълга на Русия (в финикийски знаци) към БГ, да си спомняте случайно. То бяха едни "редуцирания"... после пък каквото остана - в чаркове за самолети, дето май така и никой не видя. После едни други самолети трябваше да се ремонтират безплатно, пък то се оказа че не било безплатно, пък накрая нищо не се ремонтира. После и с едни вертолети... После пък едни дългосрочни договори за газ се пренаписваха, щото видиш ли на Руснаците не им изнасяла цената (нас кой ни пита). После пък едни тръби взехме да планираме, дето се оказа, че ще печелим по 20-30млн. на година, при все че цялата контра е у нас. Пък после се оказа че Руснаците придобили мажоритарния дял, нищо че тръбата е у нас. Пък после се оказа че трябвало всичкото тръба да им дадем щото иначе тръба нямало да има...

Абе с рРуснак бизнес да правиш... всъщност руснака под бизнес разбира - колониални взаимоотношения. В тоя ред на мисли силно се съмнявам, че руските имперски амбиции днес силно се различават от едновремешните. Същия к.р си е било.

Признавам че съм краен Русофоб на държавническо ниво. Същата неприязън имам и към Хамерика. Иначе изпитвам големи симпатии към колегите от руските форуми. Отзивчиви са и широкоскроени. Ама не те определят политиката на тая държава. Сигурно и руските солдатчета дето са си разпилели кокалите из БГ са били читави и свестни хора, можеби даже са имали наистина чисти помисли. Ама и те не са тия дето са градяли Руската имперска политика по онова време.

Въобще с простия руснак, българина има много общо. Близки сме си спор няма. Но на държавно ниво - бегай от Руснаци.

bobyper написа:
Интересно ми е колко от руснаците знаят че азбуката им е написана от българи. Може би и те както голяма част от света смятат че това си е "руска азбука".

А колко българи знаят, че всъщност азбуката им е написана от двама византийци (никога не стъпвали в БГ), по-поръчка на византийския владетел по онова време? Сигурно горе долу толкоз, колкото знаят, че Левски е осъден на смърт не за революционната си дейност, а за убийство на младеж при доста утежняващи вината обстоятелства.

Сря Сеп 19, 2007 9:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
я да видим какво казва по въпроса с азбуката уважавания от мене сайт омниглот.цом
http://www.omniglot.com/writing/cyrillic.htm
м,да какво четем тука: The Cyrillic alphabet is named after St. Cyril, a missionary from Byzantium. лоша работа, нито дума за българия, мисионер от византия видите ли. мисионер! и кво излиза сега? идва мисионер в африка, учи негрите на четмо и писмо и после негрите обявяват това за свое откритие. мен така ми звучи тая работа.
що се отнася до благодарността към руснаците мен лично ми е през кура, обаче все пак ще отбележа че тия користни интереси дето ги търсят винаги когато някой някого освобождава, са си бая изсмукани от пръстите и признак за мангалщина. но са напълно очаквани, защото повечето хора разсъждават от своя гледна точка - те никога на никого не биха помогнали, и когато някой го прави не могат да си го обяснят по друг начин освен с някакви скрити интереси.

Сря Сеп 19, 2007 10:39 am
Профил

Мнение 
Ами не знам война да е започала без някакви лични цели. Ккато казах, Варненчик е бил много по безкористен отколкото руснаците.

Сря Сеп 19, 2007 11:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
The Cyrillic alphabet is named after St. Cyril, a missionary from Byzantium. лоша работа, нито дума за българия, мисионер от византия видите ли. мисионер! и кво излиза сега? идва мисионер в африка, учи негрите на четмо и писмо и после негрите обявяват това за свое откритие.

ами това са обективните факти, ако някой е прочел 20-те мита на Божидар Димитров там доста точно е написано кое и как е станало
Кирил и Методий са родени във Византия но слявянският им е бил майчин език(!)

Сря Сеп 19, 2007 12:08 pm
Профил

Мнение 
айде да не търсим корист... не за друго, ами у всички славяни - руснаци, българи че и сърби користта е много относително понятие.
Всички ние сме готови да отидем да се бием някъде без да има файда за нас. Е примерно ние къф го търсихме из Ирак?
По принцип това е славянската душа - склонни сме да направим услуга на някого за едното нищо. Лошото е че сме склонни и на обратното - т.е. да направим мръсно на някого без да има смисъл.

Виж американците са по-елементарни - ако нямат далавера няма да дойдат нито за добро нито за лишо и обратно ако имат далавера могат да навредят на всеки. Но за нашите славяни да се търси връзка между дела и централния мозък е обречена кауза....

Като бяха живи баба и дядо са ми разправяли как техните родители са посрещали руснаците - наистина са ги посрещали като освободители и най-важното руснаците са се държали като такива. Разправяха ми го по повод 44г. когато руснаците пак са минавали... минавали и квото им хареса са си го вземали. За да не им вземат конете, баба и дядо са натирили баща ми в гората цяла седмица с конете да се крият.

Сря Сеп 19, 2007 12:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:

Виж американците са по-елементарни - ако нямат далавера няма да дойдат нито за добро нито за лишо и обратно ако имат далавера могат да навредят на всеки.

хехе, ама разбира се че са по елементарни, то тестовете на менса го потвърждават това :lol: :lol: :lol:
къде ще се мерят те със възвисената българска духовност, дала на света такива велики творби като "6 без 10", "селската баня", и там кaкво беше онова "аз и викам дай ми пари~и~и, тя ми вика в джоба ми бръкни~и~и" :lol: :lol:

Сря Сеп 19, 2007 3:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 59 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща