Отговори на тема  [ 217 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща
"Ние няма да действаме под ултиматум" 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение "Ние няма да действаме под ултиматум"
Това е цитат от изказването на г-н Станишев. Човек би си помислил, че учителите са най-големите терористи. Точно като в някой слаб американски филм - полицаи срещу похитители. Че кой го е избирарал тоя там? В крайна сметка държавата служи на хората, а не обратно! Мина времето на болшевизма, ама той явно е закърмен с тази идея. Дори и 1000 недоволни да има редно е да се намери решение на проблема. По времето на Костов, колкото и да го плюя, учителите си знаеха - 2 пъти годишно увеличение на заплатите по 10%. Може само да замазваха очите на хората, ама бяха умни. Даваха на хората от бюджета по някой залък, белким за надежда. Това не е първата учителска стачка. Предният път успяха да се измъкнат с липсата на бюджет. Сега пак опитват същия номер. Поука не си взеха ... е, сега надявам се да не храчат кръв. Напоследък се чува, че започва стачка на социалните. Цените на основните хранителни продукти скочиха в пъти, а държавата не взе абсолютно никакви мерки. Очаква се нов акцизен шок. Инвеститорите заобикалят България. Никакво увеличение на БВП. Това не ви ли води до мисълта за криза? Икономическа, а в последствие и правителствена. А управляващите нехаят и обвиняват народа в тероризъм!!!

Пон Сеп 24, 2007 7:37 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Правителство което клекне пред синдикатите е обречено. :)

Пон Сеп 24, 2007 7:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
И това е решение.

Пон Сеп 24, 2007 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Всичко много ми напомня за 1997г, тогава на власт бяха същите, опозицията пак так никаква я нямаше на предходните избори, всичко като че ли се повтаря, само че с други герои и с други подробности, само Доган е същата лисица. Дори тогава, точно през есента на 1996г. започнаха вълненията.

Пон Сеп 24, 2007 8:43 pm
Профил WWW

Мнение 
97 имаше реална причина, в момент аняма нищо чак толквоа критично, тогава хората мизерстваха, в момента си купуват апартаменти. И на някоко пъти съм казвал, 97-ма можее да има хиляди убити защото както някои бяха много разчоравани от правителството, така други бяха много разочаровани от разочарованите, нашето поделение беше готово да се качва на камионите за Бургас, и определено повечето които познавам бяха готови да стрелят и без причина, и ако се беше стигнало до позлване на някои забравени части от ВВ сигурно щеше да има доста убити.
Не виждам никаква аналогия с 97, в момента го няма медийния фактор който тогава беше доста решаващ.
Аз също съм за да няма преговори със синдикати, като е за таксиметровете никой не е доволен, като е за учителите друго, няма такова нещо.

Пон Сеп 24, 2007 9:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Правителство което клекне пред синдикатите е обречено. :)

Че то си е обречено и без тях! Човек трябва съвсем нищо да не разбира от политика, за да не му е ясно, че тази коалиция бе създадена по повод предстоящото ни влизане в ЕС. И трябваше да си отиде след 6 месеца и те изтекоха, време и е....

Пон Сеп 24, 2007 9:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тука бъркаш, това правителство е стабилно. А е стабилно по една много проста причина - никой няма интерес от избори точно сега. Бате Гойко още не си и оправил структурите, а псевдо десните ни партии са в трета глуха. Освен това който и да дойде на власт ще трябва да решава същите проблеми които има да решава сегашното. А решаването на тия проблеми е свързано с доста неприятни за част от народонаселението реформи ( а не с повишаване на заплати, както много хора се надяват). Има болници за закриване, има учители за съкращаване, военни за уволнение. Повярвай - никой не иска властта в момента.

Тъпо е да се прави аналогия с 97г. Тогавашната криза не беше следствие на икономически фактори - икономическите фактори бяха следствие на кризата. Тя беше режисирана и управлявана за да мога безпрепятствено някой хора да трансформират голяма част от държавните активи в своя лична собственност. Тези фактори не са налице в момента.

Положението в БГ не е станало по - лошо за последната една година. Никой не може да ме убеди, че учителите са обеднели. Просто много хора си мислеха, че прехода българина може да го направи за 10-15 години. Да ама не. Това е невъзможно за други далеч по читави нации, камо ли за нашего примат. И сега съответно разочарованието е голямо. И се натрупва напрежение.

Но това напрежение няма къде да избие. Знаете какво беше 97г. Някой щраква с пръсти и студенти и млади хора тръгват (аз бях там). Сега положението е различно - учители стачкуват, а хората започват да недоволстват срещу това и искат решение от правителството. Това поне е добър фактор - прогрсирали сме в разбиранията си как стават нещата.

Та въпреки че всеки един от така наречената тройна коалиция ми е дълбоко противен, въпреки че не съм нито ляв, нито турчин нито монархист, смятам че падането на правителството не е невъзможно, но не би донесло нищо добро. Просто в момента в политическия спектър няма кой да поеме нещата и да ги завърти към по-добро.

Вто Сеп 25, 2007 7:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: "Ние няма да действаме под ултиматум"
Yanek написа:
Дори и 1000 недоволни да има редно е да се намери решение на проблема.

и какво решение предлагаш ти, да им изпълнят исканията за 100% увеличение? майка ми е даскалица, брат ми е даскал, и аз съм бил даскал. извън софия, даскалската заплата е над или около средното. а и да не беше това не променя много нещата. какво си мислят, че като им вдигнат заплатите нещо ще се промени? като ги вдигнат на тях, после ще скочат и докерите, после и лекарите, после и лелките в общината. всички ще получават повече пари и какво, мислят си че ще ядат повече? може би доматите на пазара ще станат двойно повече? синдикалните дейци - на сапун, така виждам нещата аз. заради такива тъпанари хората дето се опитват да бачкат вместо само да хленчат биват спъвани, а хората които се опитват да спестят някой лев за черни дни биват прецаквани от инфлацията. обаче това правителство кефи, набиха миньорите, ред е и на даскалята.

Вто Сеп 25, 2007 10:28 am
Профил

Мнение 
ей какъв ценен кадър е изгубила образователната ни система ;-)

Отиваш в магазина и виждаш че нямаш пари да си купиш дадена стока. Какво правиш? Решението е мнооого просто - или не я купуваш или се връщаш и намираш пари. Правителството не иска да направи нито едното нито другото, иска да продължава да я купува тая стока за без пари. Хубаво... всичко го искаме, ама по някога не става така и българинът трябва да избере - иска ли да има образование или не иска и да стане ясно какво прави правителството по въпроса.

Вто Сеп 25, 2007 11:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
... или я купуваш от другаде, където се предлага за толкова пари колкото си склонен да дадеш. това е пазарната икономика братче, а тя в случая не е в полза на даскалята. да обяснявам ли защо?

Сря Сеп 26, 2007 10:14 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
... или я купуваш от другаде, където се предлага за толкова пари колкото си склонен да дадеш.

Мда.. примерно водиш децата си на детска градина в Китай ;-)

Цитат:
това е пазарната икономика братче, а тя в случая не е в полза на даскалята. да обяснявам ли защо?

Че на кой му пука за даскалята?

Забрави за майка си, брат си, Иванов, Петров и т.н. Това че те са съгласни да работят на толкоз пари - хубаво, че си вършат добре работата - още по-хубаво ;-)
Ама братче, пазарната икономика гласи че ако в един бизнес няма пари, той рано или късно ще затъне и самаряните ще умрат!

На мен ми пука за нашите деца, че без образование те трудно ще станат добри работници и още по-малко добри управляващи.
Независимо дали след време ще е пазарна икономика или не. То ако си говорим честно чиста пазарна икономика няма и не може да има, а и не е добре да имаме прекалено пазарна икономика. Освен ако не станем всички анархисти и затворим държавата... Но докато има държава, няма как да има абсолютна свобода на пазара.

Сря Сеп 26, 2007 10:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе общо взето средното образование в целия развит свят се издържа от държавата. Дажи и в англосаксонския тип държави, винаги си има държавни средни училища. И така трябва да бъде.

Висшето е съвсем друга песен, то докато не стане хард платено в БГ (тотално на пазарен принцип), няма да се оправят нещата. Ама в случая темата е за основно и средно образование.

Миро е напълно прав че държавата (а и чрез нея всеки от нас) по принцип трябва да дава свойта част от заплащането на учителите. Но пък и неможе - тотално антипазарно да е образованието - вие ни дайте пари, пък ние си знаем как.... Проблема е:

1. Че средствата които има държавата не са само за учителски заплати. Гладни хора - колкото щеш.
2. Че отпусканите средства се изразходват нерационално. И проблема е че ако се вдигнат заплатите на калпак, без реформи, без идея как да се оптимизират нещата - ефекта ще е супер краткосрочен. Още следващата година инфлацията ще изяде увеличението и пак ще сме на същото дередже.

Проблема на учителите не е дали сега ще вземат 30 или 100% увеличение. Проблема е как всяка година да взимат увеличение изпреварващо реалната инфлация. А това може да стане, само и единствено ако се направят реформи. Но това не се харесва на мнозинството учители, защото самите реформи включват съкращения, оценка на труда им и пр. А най-губят от това синдикатите, защото всяко въвеждане на пазарни мерки, ограничава тяхното влияние.

В момента имаме война на синдикати и правителство. Една от двете страни трябва да загуби. Предпочитам да са синдикатите.

Сря Сеп 26, 2007 11:14 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Изтрито от автора

Последна промяна Цецо на Сря Сеп 26, 2007 12:23 pm, променена общо 1 път

Сря Сеп 26, 2007 11:15 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, мненията в много отношения са близки, но аз бих формулирал нещата по малко по-различен начин.

Проблемът е че във всяко стадо/държава качествата на отделните говеда са различни. Някои имат повече заложби по рождение, други развиват повече това което имат - няма значение, просто са различни.
Природата/държавата от своя страна създава различни условия в различните ниви/сфери. Съответно говедата се нагаждат според условията и повечето отиват да пасат там където има. Някои говеда може да предпочитат дадена нива, но след като я асфалтират, искат - не искат, са принудени да я сменят.
Нормалното разпределение е добрите говеда да отидат на добрите ниви и само най-глупавите телета ще се мъчат да пасат на асфалта.
С други думи като няма условия в образователната система, качествето на хората вътре спада. Въпросът е обществото да прецени дали иска разни идиоти да възпитават децата му.

Аз смятам, че заплатите и условията в тая сфера трябва да се подобрят. При това БЕЗУСЛОВНО, а не да се обвързват с реформи, производителности и циклите на луната. Убеден съм че ще е по-добре да не вдигат заплатите, отколкото да ги обвързват с нещо си.
Високото заплащане със сигурност привлича кадри и при подходаща система която отсява некадърниците нещата могат да се подобрят.
Относно диференцираното заплащане съм мноооооооооого скептичен... Да не забравяме все пак че тук е България - родината на завистта и мястото където нещата се изкривяват. И преди имаше диференциация - особено във висшето си беше голям проблем. Изкуфели професори, станали такива по някаква супер бюрократична процедура вземат високи заплати и си клатят оная работа.
Диференцираното заплащане ЗАТВАРЯ вратата за нови кадри - защото старите ще намъдрят и ще вземат степени и после с топ не можеш да ги изместиш. А като си нов, почваш на ниска заплата и чакаш писмо от папата.... ЗАЕБИ тая работа!

Сря Сеп 26, 2007 11:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://news.ibox.bg/news/id_403177212

Виж таблицата.

Абсолютните стойности на заплатите в евро, няма смисъл да ги съпоставяме с българските, това е глупаво сравнение. Но забелязваш ли че колкото е по "читава" държавата, толкова ножицата между начална заплата и максимална заплата е по широка. Интересно би било да се види сравнение и за мноооого развитите държави (Скандинавските, Германия...) но съм почти сигурен че и там ножицата е широка.

Не можеш просто да видгаш заплати - да това ще привлече кадри, но на нас ни трябват качествени кадри, а не просто кадри бе човек. В момента има повече учители от колкото са необходими, това е доказано с всякакви статистики. Това показва че кадри има, но те не са качествени, или поне не искат да работят качествено (говоря средностатистически). Напротив БГ не се нуждае от повече учители, нуждае се от ПО-МАЛКО, но ПО-КАЧЕСТВЕНИ учители. А това няма да стане с просто вдигане на заплати на калпак. Просто е лишено от всякаква логика.

Няма смиъл да развиваме теорията за уровнивиловките на стандарта на соц. обществата и защо това води неизбежно до влошаване на качеството на продукта. Просто когато вземеш на един индивид възможността да доминира под някаква форма (интелектуална, парична) над другите (учител, програмист или автомонтьор) - той губи мотив да се развива. Това е закон на еволюцията.

Досега учителите бяха с равни заплати. Нямаше реформи - 20 години нещата се влошават. Адски наивно е да смяташ че ако им вдигнат заплатите с 100% на всички, образованието ще тръгне нагоре. Напротив - нищо няма да се промени. Абсолютно нищо. Цялата система е сбъркана и уровнивиловката е една от сбърканите и части. Сега е момента да се поправи.

Да ще кажеш по соц време имахме равни заплати и прилично като ниво образование. Да но тогава живеехме в една изкуствено създадена среда, нямаше пазар. Тази система рухна и една от главните причини е липсата на мотив и възможност на индивида да доминира над другите. Сега пазар-а е налице, да див пазар е, но отказваш ли да се съобразиш с пазарните правила - ще загубиш рано или късно. Това важи даже и за соц. област като образованието. Затова и "по-умните" държави имат социално образование, но със пазарни елементи.

България е бедна и трябва да оптимизира разходите си, не може да си позволи да подържа много и некачествени учители. Демографски сме се свили значително. Поне 30% от учителите трябва да отпаднат от системата, трябва така да се напрвави, че да останат по-качествените. А кажи ми как да стане без някаква система за оценка на труда им.

В крайна сметка има достатъчно държави които са измислили как да станат нещата - не е нужно да да откриваме топлата вода. Друг е въпроса, че много от учителите нямат далавера да се въвеждат подобни правила.

Сря Сеп 26, 2007 12:08 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 217 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща