|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:47 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не ги знаех, но това за мен е супер логично
Може да си позволиш да отвориш ножицата когато нещата са наред! Не ме разбирай погрешно, аз ще съм за диференцирано заплащане когато му дойде времето  Но не сега!
Освен ако не кажеш че Господ ще слезе от небето и ще раздава заплати по справедливост... Имам самочувствието на човек, който донякъде познава системата, като студент бях 3 години във факултетния съвет където се вземаха решения за хабилитация, след това съм работил и в учителски институт. И на двете места диференциация имаше и тя носеше само ПРОБЛЕМИ, защото това е БЪЛГАРИЯ и защото тук всяко добро намерение лесно се извръщава.
Особено висшето - там съм 1000% за ПРЕМАХВАНЕ на диференцията, защото това е дълбокоооооо сбъркана система. Прецени сам - заплатите и в момента има разлика като почнеш от асистент, доцент и професор. По някаква причина, колкото по-нагоре се качваш по стълбичката, толкова по закостеняли мозъци ще срещнеш - лично наблюдение, но според мен е факт. Идва млад и напорист асистент и кво се получава? Става професор - забрави... Просто забрави. За да мръднеш по стълбичката, трябва да се харесаш на тия над теб, защото решението за хабилитация се взема от тях. И познай кого ще допуснат - някой умен който да се качи по-горе от тях и бързо да им бие шута? Надявай се....
Тия хора просто нямат махане... пак казвам и с топ не можеш да ги махнеш! Дори по административен път е трудно и дори да имаш автономия, просто всяко учебно заведение е де-факто задължено да поддържа един минимум от хабилитирани преповадатели. Не можеш да уволниш професора ако нямаш друг професор, защото ще те затворят или ще ти отрежат бюджета. Но затова пък може веднага да уволниш който асистент искаш. И познай ако има конфликт асистент-професор кой си заминава...
Погледни го от друг ъгъл. Ти би ли почнал работа във фирма, ако ти кажат сега си на тестов период (5-10 години) затова заплатата ти ще е ниска, и ти обещаят че след тестовия период и ако старите кучета (пълни смотаняци) те харесат ще те повишат? Май бая трябва да си закъсал за да се вържеш на подобна оферта ???
Повярвай ми, тая система е мноооого по-кофти и от социалистическата уравновиловка... Защото не само че си принуден да лижеш задника на един простак, ами тоя задник получава повече пари от теб.
Като казвам че имам опит в тая система, искам да подчертая че съм бил свидетел как по-умни хора от мен са се опитвали да подобря системата... Безуспешно! Затова гледам много иронично на всички тия приказки как родители и не знам кой си ще оценяват, за да станело по-честно... За мен шансът такива промени да успеят е твърде нищожен докато кадровия потеницал в тая система е такъв. Ще повторя още веднъж - от стари курви нов бърдак не става!!!
Затова смятам че първо трябва да се опитват първо реформи които да вкарат малко свеж въздух в системата, пък после да се мисли за отваряне на ножици...
Съжалявам, знам че има даскали които се стараят... знам че те би трябвало да вземат повече... знам... Но просто няма механизъм който да гарантира справедливото им оценяване. С външни оценители е трудно щото не са в час, а вътрешно да се оценяват помежду си пак води до извращения. Като не можем да го оценим добре тоя който се старае, поне да не му налагаме още по-несправедлива оценка като плащаме на колегата му повече.
А някой ден... ако успеем да я докараме до там че професорите са най-умните и най-вече хора с авторитет.... Тогава, ще можем да говорим за отваряне на ножици...
|
| Сря Сеп 26, 2007 1:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами тогава даваме им 100% за догодина. После 2-3 години си ровим в носа и нищо не реформираме, под страх от нови стачки. След 3 години инфлацията им изяла 100% те пак дигат вярва - пак им даваме. Накрая се връщаме края на 90те когате един хляб струваше 100лв. и взимаме заплати по 10000лв. Красота. Същевременно децата ще са малки азсичета, малкото читави учители ще са измрели или напуснали, а останалите ще са по тъпи и от азсичетата.
А относно висшето образование - ами решението аз ти го казах - въвеждане на повсеместно платено обучение. Толкова силно платено, че не повече от 20-30% от кандидатите да могат да си го позволят. Америка е много по изпростяла нация, капитализма там е наистина див, но университетите им определно са в топ класациите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 26, 2007 2:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... нещата които казваш наистина могат да се случат.
Аз съм ЗА повишаване на заплатите, дали 100% -няма да споря, но да е значимо.
Дали ще има инфлация или не, това няма нищо общо! Минимума за образование е 4-5% от БВП, освен ако не правим някаква шокова реформа както е било да речем в Шотландия (8%). Както казва другарят Костов, ако червените си изпълнят обещанието за 5% ще може да се получи 100% увеличение на заплатите. И това при сегашния бюджет, но никой не иска СЕГА да се вдигнат на 100% а догодина. Знаем че има инфлация и догодина бюджета ще е друг, т.е. ако сега се обещаят 100% пак няма да се стигне до 5% от БВП. Дотук аз не виждам НИКАКВО основание за инфлация и ако има инфлация ПОСЛЕДНАТА причина ще бъде защото плащаме 4-5% за образование. Разбира се, ще има и други които да им се приискат високи заплати... мен примерно
Ама между това да искаш, да може и да трябва да ти се даде има разлика. В случая с даскалите - искането, моженето и трябването са налице.
Реформите - по-скоро съм ПРОТИВ реформите. Не за друго ами по-добре без реформи отколкото лоши реформи. Попитай някой с опит и ще ти каже че в тая сфера реформите текат вече >30г. и май до нищо добро не се е стигнало. Особено ако реформите ще са поредната заигравка със заплати и/или степени мога ти кажа че с 99% вероятност ще бъдат лоши реформи. Бих одобрил реформи които определят кой да си ходи. Между другото има подобни практики в много университети - лекторите вземат сравнително еднакви пари, но който остане без слушатели - out!
За висшето - о, да... абослютно съм съгласен че по принцип трябва да е платено. Сега дали цената трябва да е космическа - не знам. Не искам да правим университетска мафия, но съм съгласен че ако цената е реалната - тя ще е достатъчно висока
Към цялата работа имам една лека забележка - държавата да плаща за обучението (ако щеш в частни университети) на примерно 5% от най-добрите ученици. Това е нещо като застраховка че ако се роди някой нов Айнщайн, той да има шанс да се развие, а не да маа'а с метлата щото родителите му са бедни...
|
| Сря Сеп 26, 2007 3:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да във висшето, колкото и да е е "висше" нещата могат да се наместят доста по лесно, стига да има желание. Най-малкото защото висшето създава специалисти, а средното създава хора. Затова и средното не може да си позволим да го направим платено. Всъщност то и това е някаква идиотска соц. измсилица че средното образование е едва ли не задължително. Ако основното беше на ниво, средното можеше просто да създава качествени бачкатори. Ама......
А че 30г. има реформи не е вярно. Има имитация на реформи. И докато имитират реформи все ще е така. Абсолютно същото важи и за здравеопазването.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 26, 2007 5:25 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Като стана дума - 17 университета от топ 20 са американски. От всички студенти учещи извън родната си страна 1/4 учат в САЩ. Една от най-добрите образователни системи в света е Финландия. За средното образование. Какво представлява? Колкото и невероятно да изглежда там нямат учебни планове спускани отгоре. Учителите сами решават какво ще изучават учениците им по предмета (вероятно в някакви най-общи рамки). Нямат профили, съвсем малко матури. Цялата отговорност пада върху учителя, но затова пък системата ги подкрепя изцяло. Това за реформите. Ако помислим реално реформи може и да няма скоро.
Не виждам обаче защо обвиняваме учителите за нивото на образованието ни. Те също са негов продукт. При това не особено добър. Нямаме кадърни кадри в образователната система? За това също носи вина самата система. Освен ако нацията ни изпростява, което не е вярно, а дори да е вярно това не зависи от учителите. Учителите протестират? Кой е виновен? Ами те са на ръба на оживяването, нормално е. Те ли са виновни за калпавата ни държава, която няма пари? Единственото за което са виновни е това, че искат нещо да се промени в системата. Все някой трябва да посрита заспалковците в парламента. Не че те са по-добри, щото и те са продукт на алчността и самовлюбеността си. И на системата.
|
| Чет Сеп 27, 2007 9:13 am |
|
 |
|
zaphod
|
да бе, на ръба на оживяването. именно за това не бива да се увеличават заплати, защото колкото и да им дадеш, хората винаги са "на ръба на оживяването". на ръба на оживяването са да речем негрите в сомалия, и който има наглостта да твърди същото за себе си, при положение че с дневното си "мизерно" възнаграждание може да купи повече месо, отколкото въпросните негри ядат за цяла година, заслужава безмилосно бичуване. верно, даскалята вземат по-малко от софийски бакшиш. и какво да набием бакшиша, да му вземем парите и да ги дадем на някой даскал? разбира се че няма да стане така, защото ако бяхме склонни, просто нямаше да ги даваме на бакшиша, а на даскала. така че драги мои нещастни левичарчета, вместо да хленчите, просто давайте пари на даскалята, щом смятате че толкова е важно това което правят.  що така а? на мазния бакшиш давате (за това се казва бакшиш), а на даскалята не. нали уж били важни, те изграждали човека? да ви кажа ли защо - защото не вярвате в тези глупости. вече го обясних веднъж, няма да се повтарям.
а, не се обиждайте че ви наричам нещастни левичарчета, просто няма щастливи левичари, живота е груб и несправедлив, няма как човек да е хем левичар, хем да е щастлив. просто употребих думата буквално. 
|
| Чет Сеп 27, 2007 10:00 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Нали и мен включваш в тоя списък? Да не стане грешка, че много ми допада това определение... изказано от теб си е направо комплимент 
|
| Чет Сеп 27, 2007 11:24 am |
|
 |
|
sthx
|
Е, все пак говорим за нашите даскали, а не за сомалийските. Като се сравнява жизненият стандарт на конкретен човек, обикновено това става на базата на другите хора в квартала, града или държавата.
Пък и какво щастие дириш? Практически пък и теретически е доказано, че щастието като такова не съществува. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Сеп 27, 2007 11:41 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | zaphod написа: да бе, на ръба на оживяването. именно за това не бива да се увеличават заплати, защото колкото и да им дадеш, хората винаги са "на ръба на оживяването". на ръба на оживяването са да речем негрите в сомалия, и който има наглостта да твърди същото за себе си, при положение че с дневното си "мизерно" възнаграждание може да купи повече месо, отколкото въпросните негри ядат за цяла година, заслужава безмилосно бичуване. верно, даскалята вземат по-малко от софийски бакшиш. и какво да набием бакшиша, да му вземем парите и да ги дадем на някой даскал? разбира се че няма да стане така, защото ако бяхме склонни, просто нямаше да ги даваме на бакшиша, а на даскала. така че драги мои нещастни левичарчета, вместо да хленчите, просто давайте пари на даскалята, щом смятате че толкова е важно това което правят.  що така а? на мазния бакшиш давате (за това се казва бакшиш), а на даскалята не. нали уж били важни, те изграждали човека? да ви кажа ли защо - защото не вярвате в тези глупости. вече го обясних веднъж, няма да се повтарям. а, не се обиждайте че ви наричам нещастни левичарчета, просто няма щастливи левичари, живота е груб и несправедлив, няма как човек да е хем левичар, хем да е щастлив. просто употребих думата буквално.  |  |  |  |  |
Знаеш ли, простотията, ограниченото мислене и взирането само в копанката с триците и суроватката е нещо като "въшка на чело". Няма как да я прикриеш....
Не ти ли просветва под шапката, че скапаното общо образование води до общо изпростяване на нацията или до системата на скъпо платените частни училища и частните уроци? Които ти бъркат втори път в джоба, при положение, че вече си си платил данъците, които потъват неизвестно къде, вместо да отиват за образование, здравеопазване, инфраструктура, правосъдие, полиция? Колко десен трябва да стана за да се съглася безропотно за едно и също нещо да ми дерат по три кожи? Овчедушието десен начин на мислене ли е?
|
| Чет Сеп 27, 2007 2:29 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Не съм чувал овцете да се натискат да им смъкват по-три кожи.
За разлика от пишман десняците.
Като им чете постовете ще реши човек че са все крупни акционери в поне няколко корпорации.
П.П.
Признавам че и аз бях такъв.
Всъщност от всички които бяхме такива около 60% от българите.
Останаха 4-5 %.
Просто в един момент все пак би трябвало да осъзнаеш че това не е твоята кауза.
|
| Чет Сеп 27, 2007 3:49 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз продължавам да съм десен. И като десен продължавам да не неразбирам как повишаването на учителските заплати със 100% НА КАЛПАК, ще подобри качеството на образованието, както и как това ще ограничи частните уроци?
Иначе точно като десен, отказвам да плащам за некачествена стока. Затова и не искам да се дават от мойте пари за некачествена стока.
zaphod, е прав в едно, искането за 100% на калпак и бягството от диференцирано заплащане си е чисто лява политика. Нормално на хора с десни разбирания да не им харесва.
А относно дясната кауза - не е нужно да имаш участие в няколко корпорации, за да се замисляш за какво си даваш парите, и да желаеш с минимално количество отделени средства да се свърши максимално количество работа. Всъщност това леваците няма как да го схванат, защото те по - презумпция или не плащат данъци или плащат някакви минимуми. Или пък са на държавна хранилка. Е логично е такъв човек да не му пука особенно за държавните разходи - той така или иначе няма голям принос за тях.
Имаше една интересна теза за изразходването на парите:
1. Когато харчиш свои пари за свои нужди - това е най-ефективното харчене на пари.
2. Когато харчиш свои пари за чужди нужди - ниско, до-средно ефективно - това е солидарното образование например. Ето аз се интересувам какво правят учителите със заплатите които им плащам (колкото и малки да са).
3. Когато харчиш чужди пари за чужди нужди - това в момента прави една голяма част от българите - внасят по 200 до 1000 лв. данъци и осигуровки годишно, обаче с пълно гърло реват да се вдигали заплати на тоя и оня, пенсии, да се раздавали пари за това и онова. Това е най-нискоефективния метод за харчене на пари.
Я да се позаям малко.
Колко от вас които искат 100% повишаване на заплатите на учителите, плащат данъци и осигуровки на месец, поне колкото да покрият заплатата на един учител? Т.е да ДОД+ДОО да им е поне (600-800лв) колкото искат учителите. Така де като искате да взимат такива заплати - какъв е вашия принос?
|
| Чет Сеп 27, 2007 5:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това го обсъждахме вече май... Само по себи си увеличението "100% на калпак" не гарантира нищо! То е просто необходимо, но не достатъчно условие на задачата. И аз не искам, но дай да видим какъв е избора? Колко ще струва на държавата една безплатна неграмотност? Ами измислете начин за диференциране който да дава положителни резултати и после ще приказваме за ляво-дясно... Аз ви казам че досегашните опити дават отрицателен резултат... Още малко и ще разделите физичните закони на леви и десни... Светът не е червено-син нито черно-бял! И аман от презумции и логики от типа "кой не скача е червен". Интересно каква е презумпцията за десните? Хубава теза, има определена логика и показва зависимостта на една величина спрямо един параметър. Но за съжаление животът не е функция с един параметър. Иначе няма как да обясниш как си харчи парите един пушач или наркоман и защо в някои държави общите пари се харчат по-разумно отколкото в нашата държава. Интересно ми е защо я споменаваш тази теза и какво спред теб доказва тя? Че бедните имат по-малко право на глас? Или че трябва да премахнем данъците, за да няма неефективно харчене на пари? Вероятно искаш да кажеш че управлението да страната трябва да бъде крайно дясно?
Да, аз искам 100%. Но няма да ти кажа колко данъци ще платя, защото това няма значение! Приеми че колкото и данъци да плащам, искам 5% от тях да отиват за образование... не че има значение какво искам, но имам право да искам, нали?
|
| Чет Сеп 27, 2007 7:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ще коментирам само последното, щото ляво-дясно може да си приказваме докато умрем.
Повдигнах въпроса за плащане на данъци по една много проста причина. Българина масово отказва да плаща своя дан към държавата. Не го обвинявам за това. Но е пълно лицемерие човек който всячески се стреми да прецака държавата, да иска след това държавата да отделя пари както той си мисли че е добре да бъдат отделяни.
Не говоря конкретно за теб. Сигурен съм че плащаш достатъчно за да имаш право да искаш това или онова. Говоря за масовия българин, който негласно се е споразумял с работодателя да си скатават данъците, сега същия крещи с цяло гърло как трябвало на тоя да се дава, на оня да се дава.
Тезата на българина е - дайте им пари да мирясат, ама да не е от мойте. Това е лицемерие.
Това се опитвах да ти кажа с формулата за чуждите и свойте пари - българина е много ларж когато трябва да харчи чужди пари.
Още нещо:
"Защо реформите водят до закриване на училища и съкращаване на заети в системата?" - това е един от въпросите зададени от учителите към управленските органи. Отговора е прост и елементарен и всеки средно интелигентен човек може да си отговори. Но с този въпрос се изчерпва въпроса с отношението на учителите към реформите.
Иначе те ти парите за заплати:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=380870
Ама сега радетелите за велика българска армия ще ми скокнат, че съм против модернизацията и.
Тия мед. сестри ще ни излезнат златни ей.
|
| Пет Сеп 28, 2007 7:53 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Договора за магистралата?
Значи отварям аз баничарница с идеята да продавам 50 банички на ден.
При това условие ще си върна инвестициата за времето което съм решил.
Обаче ако някой ден не продам 50 а продам 20 държавата ще ми изкупи останалите 30.
Разбира се горната приказка на мен и на вас няма да се случи.
Но има организации за които е реалност.
Е как да гласувам за тях.
Немога!
Немога и да разбера защо има хора и то немалко съгласни да е така.
Вероятно е въпрос на Пропаганда.
|
| Пет Сеп 28, 2007 9:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
И на мен не ми е приятна тема, въпреки че обичам да споря и мога да се заяждам и с червени и сини и пенбяни...
Но за това трябва да се говори защото е корен на много проблеми. Бългатинът така е не разбра какво е лява, какво дясна и какво калпава политика...
Да, верно... дясната политика означава свобода на частния интерес, но истинската дясна политика не поставя частния интерес над публичния. Публичният интерес е над всичко - останалото е калпава политика.
Примерно: в едно село се краде - крадат се дворовете по края на селото, крадат се керемедите на селското читалище. Всички политици казват че 80-годишния Бай Иван има интерес да не се краде от двора му, както и цялото село има интерес да не се краде от читалището което е общо. Но дясна политика не означава да продадеш читалището на някой който ще направи кръчма. Ако едно село не може да опази общото читалище, което се краде пред очите на всички, то много по-трудно ще опази двора на глухия бай Иван. Свободата на частната собственост не са кухи лозунги, а нещо което трябва да се отстоява и разбира от всички. И ако селяните не могат да защитят нещо което от части им принадлежи, защото е общо, как ще защитят нещо което е само на бай Иван?
Еснафщината не е дясна политика!
По същия начин стои и въпроса с учителите. Ние сме в една лодка, или ако щете в една фирма - България ООД. В тая фирма някои са на конвейра и се потят яко. Счетоводството и шефовете идват на обяд на работа за да пият кафе. Отдела за разработки не е измислил нито един читав продукт и изобщо като цяло фирмата не върви.
Изведнъж счетоводителите и инжинерите рипват на стачка щото заплатите им са станали по-ниски от тия на конвейра. Тия от конвейра пък казват ние се блъскаме по цял ден и си изкарваме заплатите - вие си клатите краката, какви заплати?
Какво е решението според вас? Да закрием счетоводството и да махнем R&D-то щото те са калпазани? Или пък да оставим заплатите в тая сфера да падат още докато и последния дипломиран инжинер не отиде в друга фирма или не се хване на конвейра?
Това ли ви е дясната политика? Да направим фирмата ни само от работници? На мен лично тая политика ми се струва баш левичарска и то от колхозен тип. И според мен не случайно тая политика се налага от управление наричащо себе си "ляво", а пък хората които го подкрепят имат "дясно" мислене - кавичките никак не са случайни!
|
| Пет Сеп 28, 2007 11:07 am |
|
|