|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:17 am
Ел двигател + микропроцесор
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Вместо LM111 използвай LM311  Ще стане,споко. Типа на транзисторите ти в Н моста зависи от това какви транзистори управляват драйверите ти.Има и опция с трансформатори,когто захранващото напрежение е високо,но при теб ми се струва че няма да надхвърлиш 600 волта.За измерване на тока може да си спретнеш и токов трансформатор,ако искаш де.
|
| Сря Сеп 26, 2007 6:35 pm |
|
 |
|
million
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Дек 06, 2006 9:05 pm Мнения: 92 Местоположение: София
|
Лелеее, сега и токови трансформатори! Ще ми гръмне главата преди някой транзистор май!
Засега тествам в протеус основно и там има само LM111 в действие. IR2110 липсва съвсем и осцилоскоп нямам  Ама пък мерак - дал господ  Скоро мисля да постна умопоромочаваща схема, пък да видим!
|
| Сря Сеп 26, 2007 11:11 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Като имаш мерак и искаш да разбереш за токовия трансформатор - вземаш един тороид или какъвто ти попадне П образен.Првиш му 1500 - 2000 навивки- това ти е вторичната страна на трансформатора. Паралелно на намотката свързваш един резистор 1-10 килоома.Правиш един изправител за амплитудна стойност със 2 операционни усилвателя - схеми за това бол в нета.Цлед изправителя си правиш един филтър и след филтуъра си закачаш уреда.Свързваш един колекторен двигател към един регулируем токоизправител.Нанизваш на единия захранващ кабел тороида и като си поиграеш със стийността на захранвщото напрежение на двигателя - виждаш как се изменя показаниео на волтметъра закачен след филтъра.Това е най-грубо казано.Ако си толкова надъхан - пробвай. 
|
| Чет Сеп 27, 2007 1:19 pm |
|
 |
|
million
|
Е къде ме прати, да навивам трансформатор?  Сигурно става добре по този начин, но трудно ще намеря всичките необходими материали..и знания. Не може ли да се измисли нещо друго? Признавам си - имам много тъмни петна още, но поне малко си отговорих на въпроса, защо се нуждаем от драйвер за мос транзисторите в мостова схема
Иначе поне с шим-а няма да имам проблем + мъртво време при обръщане на посоките.
Чудя се, в учебника прочетох, че МОS се управлява по напрежение, а в нета, че е необходим голям ток на гейта - около 2 ампера. Кое е вярно? ..и захранването на MCU то и двигателя с може ли да са с една маса, след като са отделени с оптрон?
|
| Чет Сеп 27, 2007 4:39 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Контролера и двигателя нямат обща маса! Имаш примерно 2 отделни захранвания по 12 волта - едното си е за драйверите,другото за процесора и останалата галванично разделена електроника.MOS транзисторите се управляват по напрежение,а биполярните - по ток.Много добре това е описано в книгата на Атанас Шишков - полупроводникови елементи.Вярвай на учебниците. Не е сложно да си навиеш трансформатор.Щях да ти помогна със схемата след това,ама като неискаш-твоя воля.Ако драйвера ти има вграден дед-тайм не е нужно и на ШИМ-а да го активираш  А ако сериозно мислиш да се занимаваш със силова електроника свикни с мисълта за навиване на трансформатор 
|
| Чет Сеп 27, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
million
|
Е, ще направя каквото трябва, не ми е проблем навиването, а всички знания съпроводени с него Ето ЛИНК към първата ми схема, ако може да се нарече така. Възрастен съм да гърмя транзистори вече, а като малък пропуснах  Ще съм благодарен на всякаква помощ!!! ..а и съм благодарен и на досегашната 
Последна промяна million на Пет Ное 16, 2007 12:27 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Сеп 28, 2007 3:06 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
На тази схема не ми харесва:
1.Няма токоогрничаващи резистори на светодиодите на оптроните.Трябва да има такива
2.Ако оптроните са с изведена база на краче - примерно TIL111 какво правим ?Смущения влизат от там.
3.Изобщо,захранването на оптрона от страна драйвера се взема от захранването на самия драйвер (12 волта) а не от захранването на товара !
4. И най-голямата глупост на схемата: ЗА ЧИЙ SD ИЗВОДА НА ДРАЙВЕРА Е СВЪРЗАН ДИРЕКТНО КЪМ ПРОЦЕСОРА !  ПО-голяма простотия от това-здраве му кажи ! - всичко останало е опто изолирано на накрая се тегли една директна жица !
Така че умата със схемите 
|
| Пет Сеп 28, 2007 3:30 pm |
|
 |
|
million
|
1. Да, ще го оправя!Около R0.3~0.5к!
2. За базата - предполагам през 10к и на маса, така ли е?
3. А захранването на драйвера откъде се взема? VDD Logic Supply voltage Vss+5~Vss+20. Тези Vss, Vdd, Vcc са много объркващи. Четох и в Wikipedia, но пак не разбрах точно, защото на англииски има доста непознати за мен термини.
4. ОК, и shut down извода през оптрон.
Така, тези неща мисля че са ми ясни, с оборотите и софтуера също мисля, че ще се справя. Управлението мисля да е на 10кХ.
Притесняват ме - токоограничаващия блок и демпферните групи. Там с червено съм маркирал на единия транзистор, но дали ще работи и ако е на прав път принципа. Ще трябва с сметки и осцилоскоп да се настроят стойностите. Според честотата на управление и поведението на двигателя.
|
| Пет Сеп 28, 2007 4:03 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
За базата - 100К към масата към която е вързан емитера на оптрона!
За захранването на драйвера - вземаш или отделен трансформатор +изправител+филтър+стабилизатор 7812 и така захранваш драйвера,или захранващия трансформатор на прощесора да е с 2 отделни вторични намотки,като едната я използваш само за захранване на драйвера.
470 нано на 240 волта ми се виждат малко - сложи поне 330 микро/200 волта в паралел на него.Транзистора и демпфера изглеждат наред.Кое те притеснява ?
|
| Пет Сеп 28, 2007 4:45 pm |
|
 |
|
million
|
Вече имам два трансформатора. Eдин 15в, съвсем малък е, и един голям с две вторични 70 и 15в. Пооправих малко схемата и прочетох доста за токовите трансформатори и токова защита. Но ако трябва сам да направя такъв трансформатор, незнам откъде да започна. В мазето намерих разни трансформатори. Имам и стари електромери, те нали имат токов трансформатор. После, как се смятат намотките? Ако някой се сещта за подходящ линк ще се радвам да удари едно рамо  Охх, с тоя ток голямо мерене ще падне. Дори да имам идеалня такъв за моята цел, пак незнам какво да го правя после. Има ли първична намотка? Колко навивки е и къде се свързва? Нали първичната индуцира ток във вторичната с някаква прпорция, според броя на навивките - и после? В токовата защтита е с магнит, реле и пружинка и като премине необходимият ток за задействане на релето и изключва.
ПС. А за драйвера изобщо не съм сигурен дали така се свързва. Vss, Vdd, Vcc -
HEELp
Последна промяна million на Пет Ное 16, 2007 12:28 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 02, 2007 1:57 pm |
|
 |
|
million
|
Това ли трябва да се направи? Между другото как се навива торидуален на ръка

|
| Вто Окт 02, 2007 2:25 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
VCC и VDD са от различната страна на барикадата. НЕ ги връзвай заедно!
VDD лепни на +5V, след като транзисторите на оптроните са към +5.
VCC ти отпушва мосфетите - от вторичната страна трябва да си е (както е на схемата)
нали кварца не е с 22uF а pF - да попитам де 
|
| Вто Окт 02, 2007 2:27 pm |
|
 |
|
million
|
Да, pF е.  На тоя неугледен чаршаф лесно допускам грешки, ще го оправя и това като се съберат многото неща за оправяне.
|
| Вто Окт 02, 2007 2:43 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Тороид се навива като си направиш совалка >----< (така изглежда),намотаваш я с проводник и почваш да промушваш през тороида все едно шиеш  На изхода на вторичната намотка на токовия трансформатор задължително имаш паралелно на нея резистор !
И си объркал масата на базовия резистор на оптрона - свързал си ги не към която трябва маса
Опааа и захранването им си объркал ....(сега го видях)
|
| Сря Окт 03, 2007 2:18 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Лелеееее
и аз сега виждам, че то пълна каша с тези оптрони....
само проца и светодиодите трябва да са на една маса - всичко друго на друга
то иначе няма смисъл от оптрони - по-добре ги махни
//в предния пост не съм догледал ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
| Сря Окт 03, 2007 2:48 pm |
|
|