Отговори на тема  [ 217 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Следваща
"Ние няма да действаме под ултиматум" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Като се сравнява жизненият стандарт на конкретен човек, обикновено това става на базата на другите хора в квартала, града или държавата.
Пък и какво щастие дириш? Практически пък и теретически е доказано, че щастието като такова не съществува. :D
именно, след като става на тая основа, защо си мислят че тези въпросни други, ще им хареса да понижат собствения си стандарт, за да могат да повишат този на даскалята, който не е по-нисък от стандарта на средния българин? та нали както казах, ако бяха склонни на такова нещо, просто щяха да дават бакшиш на даскалите, а не на бакшишите?

Пет Сеп 28, 2007 11:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Знаеш ли, простотията, ограниченото мислене и взирането само в копанката с триците и суроватката е нещо като "въшка на чело". Няма как да я прикриеш....
Не ти ли просветва под шапката, че скапаното общо образование води до общо изпростяване на нацията или до системата на скъпо платените частни училища и частните уроци? Които ти бъркат втори път в джоба, при положение, че вече си си платил данъците, които потъват неизвестно къде, вместо да отиват за образование, здравеопазване, инфраструктура, правосъдие, полиция? Колко десен трябва да стана за да се съглася безропотно за едно и също нещо да ми дерат по три кожи? Овчедушието десен начин на мислене ли е?

че аз не се мъча да си прикривам "простотията, ограниченото мислене" и така нататък. винаги с гордост съм парадирал с простотията си. уригвам се мощно и звучно, даже можех да казвам "али баба и четирсте разбойника" като млад, ама ех старост нерадост... :D :D винаги съм казвал че за мене "интелектуалец" е обида. и защо да се мъча да се правя на интелектуалец? всички ще се съгласдят че светът се движи от простите хора, демек от такива като мене :D всепризната е американската простотия и безкултурие, както е всепризнато и американското превъзходство. разбира се, който не го признава с думи, го признава с дънките си. :lol: :lol: но все пак да ти отговоря на последния въпрос - дали овчедушието е десен начин на мислене. аз обичам да се съгласявам с опонента си - така е. ето аз съм овчедуш, и вместо да скърцам със зъби и да треперя от справедлива ярост срещу капиталистите които ограбват труда ми, аз им служа без да ми пука. разбира се, левичарите пак им служат, де ше идат, нали трябва да се яде, но поне показват доблест и ги псуват зад гърба им, особено като пийнат в кръчмата. е, накрая става така че аз земам към 5-6 пъти повече от леваците, но това е само защото съм продажно куче, не че съм по-способен :lol: :lol: :lol:

Пет Сеп 28, 2007 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Миро - ами примера с фирмата е много показателен. Какво е решението според теб - да вдигнеш заплатите за да задържиш калпавия си R&D отдел, който не може да сътвори нищо?

Решението според мен е да вдигнеш заплатите, като преди това си прочистиш калпавия R&D отдел от калпавите специалисти и си наемеш нови - ДА с по високи заплати, НО нови специалисти (или малкото качествени от стария отдел).

Но ако просто им вдигнеш заплатите на инженерите - ще си затриеш фирмата.

Има и друг вариант - да проумееш че не става тая работа с R&Д-то явно, и да се отдадеш само на пройзводство. Мисля че това е много по добър вариант от това да затриеш по социалистически цялата фирма.

Иначе дали публичния интерес трябва да е над частния - това със сигурност не е правило. По скоро трябва да е изключение. Но да зарежем дясно-левия спор, защото всеки гледа от собствената си камбанария. Аз знам едно - лявата политика като цяло е калпава за икономиката. Правилото има известни изключения. Дясната е по-добра за икономиката (правилото пак има изключения). А най-големия проблем на БГ в момента е слабата икономика, така че за мен колкото по малко ляво - толкова по добре. Знам и друго - слаба икономика и социална държава са две абсолютно несъвместими понятия - така че избийте си от главите БГ в да развива социализъм по европейски.

Пет Сеп 28, 2007 1:37 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цецо расъжденията ти за икономика и социализъм са букварни истини.
Обаче не са за нашия случай.
Защото:
Проблема е в калпавото управление а не в слабата икономика.

Пропагандират че като дигнели заплатите на учителите щяла да се отпуши инфлацията.
А колко пъти вдигат тока парното и водата? -- Вероятно провокирайки дефлация?
Да не би да получаваш по-качествена вода или ток или парно?
Къде отиват парите?
1.2лв. за кубик вода в София (една от най евтините)
Хе, че и аз съм навит да ви продавам вода.
Взимам нещо дето не е мое и ви го продавам. Кеф.
Парите от един такъв обществен ресурс трябва да отиват в обществен сектор!
Пък ако ще водата нека е 5 лв. (да не се разхищава)
Много можеше да бъде направено и по-отношение на цените на храните.
Изкупните цени, борси .... абе само желание да имаха. Ама трябва да удярат през пръстите по-същество себе си.
Сега чувам хората почнали ексурзии до Солун да си пазарят по-евтини продукти.

П.П.
Готов съм да подкрепя стачниците финансово не само с писаници във форума.
Ако вече има създадена такава организация и някой знае каде и как, да каже.

Пет Сеп 28, 2007 2:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз не споря че управлението ни е калпаво. Но това управление е избрано на избори - така че това е.

Като не ни харесва - изберете по добро, ако мислите че има такова. :)

Пет Сеп 28, 2007 3:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Миро - ами примера с фирмата е много показателен. Какво е решението според теб - да вдигнеш заплатите за да задържиш калпавия си R&D отдел, който не може да сътвори нищо?

Радвам се че ти е харесал примера ;-)

Съжалявам обаче че явно не съм бил достатъчно ясен... Щом питаш за решение, значи всичко е било напразно :cry:

Аз говоря за затворено общество и решенията на проблемите не може някой да ни ги спусне отвън. Трябва ние самите да ги потърсим, за да постигнем компромис който ни устройва. Но първо трябва да схванем че трябва да сме една общност, а не банда нещастници принудени да живеят на обща територия. Ако не осъзнаем че сме на една лодка (макар някой в първа класа, други в трета) каквито и решения да ни се спускат до никъде няма да доплуваме.
Е за това свалям шапка на англичаните - ще кажа два кУриозни примера от съседите които имах. Единият е че си оставях прозореца отворен (пушач съм кво да се прави).. докато не получих мило писмо от комшиите. Направо ме убиха - беше напечатано, подписано, в плик както си му е реда и съвсем мило ме съветваха да си затварям прозореца, понеже можело да влязат крадци, а това било лошо за квартала 8O
Другият пример - една вечер както си спя (някъде към 2-3 през ноща) изведнъж се събуждам от фенерче... насочено срещу мен и нищо не виждам. Чувам само глас "спокойно полиция!". Аз естествено шах - кво търси полиция в спалнята ми и то по никое време?!
Аз питам кво става - те пак - спокойно, пил ли си? Направо ме сразиха... естествено не бях пил, пък и да бях - спя си кротко, на никого нищо лошо не правя... Тогава почнаха да се извиняват, били получили сигнал от милите ми съседи че вратата ми е открехната. Наблюдавали я наколко часа след което викнали полиция. Ама какви мили хора - зяпат ми входната врата и не могат да заспят от притеснение...
Та мисълта ми беше за общността - не че ингилизката версия ми допадна, ама как да не ти направи впечатление че хората не спят заради чуждото благо :D

Днес четох малко за проблемите с училищата в Ню Йорк. И там имали проблеми, при това почти същите като нашите - представяте ли си?
И там конфликт между United Federation of Teachers (демек техния учителски синдикат) и Department of Education (тяхното министерство) и конфликт с родителите и т.н. И кво мислите - техния министър (там по-скоро шефа на образованието към кмеството) се е покрил? Че е казал че няма възможност да вдигнат заплатите? Че се е притеснил от кого ще вземат пари за да вдигнат заплатите на даскалята? Че се е притеснил как ще наваксат децата през ваканциите ако има стачка?

Ъмммм не!
Човекът повдигнал широко обществено обсъждане на проблема... Срещнал се с над 6000 местни и изработил програма за реформа, която дефинирала начините за определяне бюджетите на училищата, заплащането на учителите, правата на родителите, задълженията на родителите, правата на учителите, задълженията на учителите. Получило се нещо като публичен договор, който всички (родители-учители-общинари) одобрили. http://schools.nyc.gov/RulesPolicies/default.htm

Звучи като приказка нали? И после три дни яли, пили и се веселили ;-)

Какво съдържа тоя договор? Има ли значение? Не е важно съдържанието, важно е да бъде одобрен... а пък за съдържанието - сигурен съм ще паднете от стола! Такива неща не бях чел от времето когато ни преподаваха Марксизъм и Ленинизъм.

Не знам как ви звучи примерно че "бюджета на дадено училище се определя според нуждите му", като забежете - "всички ученици, респективно училища, трябва да получават равен шанс"!
Повече тук - http://schools.nyc.gov/AboutUs/BudgetsF ... efault.htm

Диференцирано заплащане? О, да на училищата им е дадено правото да плащат повече на някои, но не може да се плаща повече от 10к$ годишно над базовата заплата (която е грантирана за всички) и като го смятам излиза че разликата между най-високата и най-ниската възможна заплата е около 10%. А то у нас в момента има по-големи разлики заради, класовете, стажовете и не знам кво си... Ех, естествено тук трябва да спомена че голяма част от доходите всъщност идват от извънкласни форми и програми... Демек, който има мерак може да заработва много повече от тия 10%.

Както и да е... лесно им е на хамериканците. Общият бюджет за образование, само за това "градче" е скромните 16,8G$. Та за тия пари верно и комунизъм могат да си построят хората ;-)

Надявам се тия цифри да не ви главозамаят... Не е важно колко пари имат, нито какви решения са взели - важното е, че хората сядат и си решават проблемите.

Пет Сеп 28, 2007 3:25 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Аз не споря че управлението ни е калпаво. Но това управление е избрано на избори - така че това е.

Като не ни харесва - изберете по добро, ако мислите че има такова. :)

Разбира се ,че могат да се намерят по-спосбни управляващи, но на всички ни е ясно, че процедурите за номинирането им са такива, че това е трудно да стане. Все пак мисля, че е хубаво да се оказва натиск върху тях, било то от ЕС или от народа си. Така тези които сега са на върха и тези които ще ги сменят ще се съобразяват с този натиск и щат не щат по-малко ще крадат за себе си и за разбойниците около тях и ще има повече пари за бюджета и за образованието в частност. Ясно е , че не може да стане всичко идеално, но защо този факт да ни пречи да бутаме нещата към по-добро?

Пет Сеп 28, 2007 4:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно процедурата по номинирането е улеснена максимално - доказателство са хилядите партии в БГ. В момента и магаре можеш да пратиш на избори.

Виж ако не знаеш как да ги спечелиш - това е друг въпрос. Но да кажеш, че видиш ли имало пречки към номинирането на свестни хора и затова няма читави управници - май говориш наизуст.

Ако знаеш свестните хора, които си сигурен, че ще ни "оправят" - давай ги. Сигурен съм че нямаш подходящите кандидати обаче. Защото добродетелите не са достатъчните качества на успешния политик. Нещо повече има други по важни.

Иначе за натиска си прав. Макар че е добре натиска да се фокусира по-добре. За мен например тоталното неспазване на закона в БГ е много по - голям проблем от учителските заплати. Ама не съм чул някой да протестира пред МВР или прокуратурата.

Miro, американците са пред избори, като нас. Затова и там се случват аналогични неща. Но тънката разлика си я схванал - американеца изработва 10 пъти (не съм 100% сигурен в цифрата) повече продукт от българина. Та там е лесно да се обещават всякакви подобни комунизми. Друг е въпроса като минат изборите....

Пет Сеп 28, 2007 5:38 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Но тънката разлика си я схванал - американеца изработва 10 пъти (не съм 100% сигурен в цифрата) повече продукт от българина. Та там е лесно да се обещават всякакви подобни комунизми. Друг е въпроса като минат изборите....

Ами не, според мен това не е разлика а следствие!
Разликата, която аз исках да подчертая е че там има обществен договор.

Докато при нас в момента даже не преговарят... като евентуално можело министъра да преговаря с учителите ако те си отеглели исканията... Оставам на страна въпроса какви преговори ще са това като едните не искат а другите не дават. Въпросът е че НИЕ чакаме министри и учители да преговарят за НАШИТЕ деца. Това е България - чакаме някой друг да ни оправя, а после се сърдим че ни "оправяли"...

Пет Сеп 28, 2007 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да преговори няма. Министъра не ще да преговаря ако протестиращите не оттегля искането си за 100% увеличние до края на другата година. Ами ако не искат да ги отеглят за какво да преговарят? За цената на лекарствата?

По същата логика учителите нещат да преговарят докато министерството не се съгласи с исканията им. Е за какво да преговарят тогава?

Всъщност виновните в случая са синдикатите. Те поставиха искането за 100%, което направи всякакви преговори немислими.

От днес имат и ново искане - оставка на Велчев. На мен пък тоя индивид ми е един от малкото симпатични люде в това правителство.

Макар че аз ако съм на него - щях да си метна оставката и да седна да им гледам сеира отстрани. Щото е ясно че накрая той ще опере пешкира (според мен незаслужено), по добре сега да си излезе с достойнство.

Пет Сеп 28, 2007 6:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Точно процедурата по номинирането е улеснена максимално - доказателство са хилядите партии в БГ. В момента и магаре можеш да пратиш на избори.
Виж ако не знаеш как да ги спечелиш - това е друг въпрос. Но да кажеш, че видиш ли имало пречки към номинирането на свестни хора и затова няма читави управници - май говориш наизуст.

Toва, че има стотина-двеста партии и много независими кандидати, не значи , че всичките те са реално избираеми. Ясно е, че повечето хора ще гласуват за 5-6 основни партии и само няколко процента от гласовете ще се разпилеят по масовистите. Говоря за парламентарните избори, защото за местните се случва понякога да се избират и независми кметове, неподкрепени от политически партии. За да е реално избираем някой кандидат са необходими доста други неща, освен формалната регистрация. Тези неща също ги включвам в процедурата и тя не започва с началото на предизборната кампания.
Пример за качествени хора са тези собственици , които са почнали на практика от нула и са изградили предприятия в които работят десетки или стотици хора, продукцията им се търси заради качеството и цената. За трудностите с които са се сблъсквали и продължават да се сблъскават ежедневно не е необходимо да ги коментираме. Познавам такива българи. Едва ли всички от тях обаче ще горят от желание да се втурнат в политиката.

Пет Сеп 28, 2007 6:28 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Да преговори няма. Министъра не ще да преговаря ако протестиращите не оттегля искането си за 100% увеличние до края на другата година. Ами ако не искат да ги отеглят за какво да преговарят? За цената на лекарствата?

По същата логика учителите нещат да преговарят докато министерството не се съгласи с исканията им. Е за какво да преговарят тогава?

Всъщност виновните в случая са синдикатите.

Ооо не! Виновните сме НИЕ - аз, ти и още няколко милиона родители. Защото ако стачката не успее, децата ни ще останат в същата скапана образователна система. Ако успее (малко вероятно) двама образи - министър и лидерка на синдикат ще си поговорят и ще си разделят баницата. Но едва ли ще мислят много-много за нашите деца. И няма какво да ги виним - ние си седим и гледаме сиир как синдикати се репчат на правителството и се правим че това не ни засяга...
Те решават как да харчат нашите пари за образованието на нашите деца, а ние зяпаме шоу... Да взем поне по едно залагане да му дръпнем? Кой даде 5 лв за синдикатите?

Пет Сеп 28, 2007 6:56 pm
Профил

Мнение 
Aз! :)
Всъщност прав си. Виновни сме. Макар, че има форма на родителско участие в образователната система - училищните настоятелства. Участие, но не и контрол и влияние върху учебния и възпитателен процес. Участието често е само формално. На по-високо ниво няма никаква организация. А това е идея - родителите да дадат по 5 лева годишно (вместо за залагаме на сеира) и да се направи съюз на училищните настоятелства. Ще се плаща на няколко адвокатчета да вдигат шум за всеки проблем и проблемче, ще има ежегодно договаряне в тристранната комисия (държава-учители-родители) и всичко ще си дойде на мястото или поне проблемите няма да са толкова големи. Родителите ще изискват от училищните настоятелства (щото са платили), училищните настоятелства ще изискват от училището и от адвокатчетата да оправят нещата.

Няма ли някой с познат родител адвокат да експлотира тая идея? Давам я безплатно!

Пет Сеп 28, 2007 8:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
че аз не се мъча да си прикривам "простотията, ограниченото мислене" и така нататък. винаги с гордост съм парадирал с простотията си. уригвам се мощно и звучно, даже можех да казвам "али баба и четирсте разбойника" като млад, ама ех старост нерадост... :D :D винаги съм казвал че за мене "интелектуалец" е обида. и защо да се мъча да се правя на интелектуалец? всички ще се съгласдят че светът се движи от простите хора, демек от такива като мене :D всепризната е американската простотия и безкултурие, както е всепризнато и американското превъзходство. разбира се, който не го признава с думи, го признава с дънките си. :lol: :lol: но все пак да ти отговоря на последния въпрос - дали овчедушието е десен начин на мислене. аз обичам да се съгласявам с опонента си - така е. ето аз съм овчедуш, и вместо да скърцам със зъби и да треперя от справедлива ярост срещу капиталистите които ограбват труда ми, аз им служа без да ми пука. разбира се, левичарите пак им служат, де ше идат, нали трябва да се яде, но поне показват доблест и ги псуват зад гърба им, особено като пийнат в кръчмата. е, накрая става така че аз земам към 5-6 пъти повече от леваците, но това е само защото съм продажно куче, не че съм по-способен :lol: :lol: :lol:

Не визирах конкретно теб, а резултата от образователната ни система през последните петнадесетина години, но щом ти се самоопределяш като такъв е смешно да ти противореча...

Пет Сеп 28, 2007 9:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Цецо расъжденията ти за икономика и социализъм са букварни истини.
Обаче не са за нашия случай.
Защото:
Проблема е в калпавото управление а не в слабата икономика.

ами нали знаеш какво пишело в каубойския бар - не стреляйте по пианиста, толкова може. все пак, не можеш да очакваш от политици българи някакво велико управление, а ако вземе че се получи, някак няма да е честно - толкова по-велики от нашата нации имат калпаво управление, а изведнъж опааа, господ подарил на мангалчетата мечтаното от всички перфектно правителство. но тези които справедливостта ги интересува могат да са спокойни - това няма как да стане, защото ако идеалното управление се появи по някаква квантова случайност, веднага ще бъде свалено и така справедливостта ще възтържествува. така че вместо плямпане и чесане на езиците, добре е човек да помисли как той лично може да накяри от калпавостта на управлението, например като скатае някой друг данък.

Съб Сеп 29, 2007 9:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 217 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Следваща