|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:16 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да тука си много прав. Въобще не чух някакъв родителски представител да е изказал желание да се намеси в препирнята. А всъщност той би трябвало да е определящия фактор. Мноооого има да учим още как се прави гражданско общество.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 29, 2007 10:53 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ами аз до тук видях че има много хора с дясно мислене... Ето сега е момента да го докажете!
Или всичко е било само празни приказки?
Защо се заяждам с десните ли? Ами на другарките и другарите ми комунисти гражданско общество не им трябва... те си имат Партия която да ги ръководи... А доколкото разбирам от политика, дясно управление без гражданско общество е като таратор БЕЗ краставици и кисело мляко...
Естествено, не очаквам от някого да изгради за 24 часа гражданско общество - далееееееч съм от тая мисъл. Но все от някъде трябва да се започни и в моменти като този има няколко простички неща които могат да се свършат, а не се вършат...
|
| Съб Сеп 29, 2007 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Стачката на тези хора е обречена, не им ли е ясно? това не е да спреш градския транспорт, не е акто да спреш да шиеш, нее като да спреш мината ... че децата не учели, на родителите май много не им пука, на децата още по малко, на всички име през оная работа, и какво очакват от тая стачка ?
|
| Съб Сеп 29, 2007 7:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Попитай родители чийто деца са в стачкуващи училища... особено пък при детските градини - кво праиш като ти затворят детската? Не можеш да се преместиш в друга, трябват баби, детегледачки, абе мъка! После пък като ги отворят наново бележки от доктори и т.н.
Както и да е... мисълта ми беше друга и мисля че беше ясна... Мен не ми пука на кой му пука. Не ми пука и как ще свърщи стачката, защото ако седим и гледаме мялко вероятно е да свърши в наша полза. Просто имаме две страни които се карат - за нашите интереси и за нашите пари. Но когато две страни се карат, обикновено печели трета и аз не виждам нищо лошо ако третата страна се окажем ние - родителите. Само дето за да спечели третата страна трябва да си размърда задника. Щото на готово дават само сиренце в капаните!
|
| Съб Сеп 29, 2007 7:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
сега ще завия много надясно
като са недоволни учителите, които мислят, че труда им е неооценен и се считат за големи капацитети, защо не вземат да се отделят от държавното училище? да си регистрират частно, да намерят сграда, да си съставят програма и да наберат ученици. ако има кой да плати високи такси, защо да не вземат и по 3000лв?
на мен в началото на демокрацията (по-скоро "декорация"), като не ми платиха 3 месечни заплати в БАН си направихме фирма. трудно беше, но не зависехме от никого.
ПС:
в токуда все още има свободни места за доктори, мед.сестри и санитари.
а заплатите са добри и хората са доволни. поне така чувам в неофициални разговори по пейките.
проблема е, че не могат да вземат под масата и трябва да се ограничат до заплата.
|
| Нед Сеп 30, 2007 9:19 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Дай ми поне един пример за страна, на която образователната система да е само от частни училища? Или само от частни болници и клиники?
Държавата навсякъде, щом я има трябва да е фундамента на системите, а екстрите да се надграждат от частното. Иначе за какво ни е държавата?
Вярно е, че някои могат и без нея - децата са им в частни училища, обслужват ги само в частни клиники, имат си лична гвардия за охрана и отбрана, сами раздават присъди и си наемат килъри да ги изпълняват. Те затова и не плащат данъци. Но май не виждам във форума нито един такъв.
Толкова надясно ли да завием? Всяка коза за своя крак?
А утре като ти потрябват поне средно грамотни работници от къде ще ги вземеш? От елитния колеж?
|
| Нед Сеп 30, 2007 9:46 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ДедоБоре, ти си умен човек и съм сигурен че знаеш накъде трябва да се завива. Както предполагам и разбираш разликата между това да се завива и това да се приказва/оплаква и т.н.
Аз твърдя че в момента кормилото не се държи здраво и има възможност да му бъде повлияно мъничко, стига да се намерят достатъчно желаещи да посегнат към него и тези желаещи да дърпат в една посока...
Има ли такива? Или ще си останем с мърморенето...
|
| Нед Сеп 30, 2007 10:48 am |
|
 |
|
sthx
|
Kакво значи дясно и какво ляво? Иделано решение няма, иначе нямаше да има такова разнообразие от видове управления, които от туй нагоре еволюират непрекъснато . Според мене трябва да се говори за разумни и неразумни видове управления в конкретен случай.
Вината за създалата се ситуация е изцяло на правителството, на министър-председателят, на министерството на образованието и на тези които им "подсказват" как трябва да се управлява държавата. Досегашното управление на образованието и на доходите беше неразумно.
Миро, аз подхвърлих една идея, ти какво предлагаш?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Сеп 30, 2007 10:58 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Предлагам да покажем че сме инжинери, а не лукови глави или мърморещи мижитурки. Когато един нормален чевек вижда проблем, инжинерът трябва да види решение. Трябва да дефинираме проблема и да се опитаме да го решим.
Според мен коренът на проблема се крие в лошо регулираната система общество-държава-учители. Решението може да се състои от няколко стъпки:
1) Малка група (10-на калпака) обсъждаме и предлагаме по-добра форма на регулиране на отношенията между 3-та субекта в тази система.
2) Налагаме това решение на много по-голяма група.
Смятам че сложността е в първа точка, доколкото е много сложно да се постигне консенсус между цели 10 човека ;-) А още по-трудно те да седнат и да напишат нещо толкова сложно като концепция. Все пак съм умерен оптимист - има примерни решения, като американските и в най-елементарния вариант просто се превежда и се махат онези лозунги които повечето у нас биха възприели като комунистически.
Втората стъпка мисля че е по-лесна, доколкото това е чисто техническа процедура - разпространява се по нета (форуми от сорта бгмама и т.н.) после по медии (познавам журналисти които бига клъвнали), може би известни личности (не познавам, ама ще се запознаем ако трябва). Не се съмнявам че можем да пратим съобщение до много хора, включително заинтересуваните политици, синдикати и т.н. В крайна сметка не забравяйте че сме в България и в тоя конфликт правителство-синдикати рано или късно на едната страна ще й замирише на загуба и като удавници сами ще тръгнат да търсят сламки...
Не знабравяйте че една концепция, раздухана достатъчно обикновено се приема като одобрена от обществото. И винаги ще има мераклии да яхнат една евентуална кампания от сорта "НЕ СМЕ САМИ".
|
| Нед Сеп 30, 2007 1:37 pm |
|
 |
|
sthx
|
До тука сме два калпака. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Сеп 30, 2007 3:16 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Да видим какво ще се получи.
Ето "моя" принос към концепцията.
Едно време родителското настоятелство е изпитвало децта в присъствието на учителя и родителите.
От отговорите на детето зависи колко гроша ще е заплатата на учителя догодина.
С подходящо осъвременяване тази идея може да се приложи и сега. По-този начин ще се определят горните 20% от заплатата на учителя.
Накратко:
х. Въвеждане на открити уроци (изпити) с цел диференциране заплатите на учителите.
|
| Нед Сеп 30, 2007 3:34 pm |
|
 |
|
3aek
|
не е лошо като идея , значи се връщаме в ...19ти век?
не са ли за това инспекторатите?
защо родителите ще ходят да изпитват учители? това в квалификацията им ли е?
|
| Нед Сеп 30, 2007 6:00 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: сега ще завия много надясно като са недоволни учителите, които мислят, че труда им е неооценен и се считат за големи капацитети, защо не вземат да се отделят от държавното училище? да си регистрират частно, да намерят сграда, да си съставят програма и да наберат ученици. ако има кой да плати високи такси, защо да не вземат и по 3000лв? на мен в началото на демокрацията (по-скоро "декорация"), като не ми платиха 3 месечни заплати в БАН си направихме фирма. трудно беше, но не зависехме от никого. ПС: в токуда все още има свободни места за доктори, мед.сестри и санитари. а заплатите са добри и хората са доволни. поне така чувам в неофициални разговори по пейките. проблема е, че не могат да вземат под масата и трябва да се ограничат до заплата. |  |  |  |  |
виждаме дедо че отвътре ти се къса душицата - от една страна десния мироглед на частника, който се оправя сам и не разчита на държавната баница, а от друга лявата закваска на човека отрастнал през соца 
|
| Нед Сеп 30, 2007 6:13 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Предлагам да покажем че сме инжинери, а не лукови глави или мърморещи мижитурки. Когато един нормален чевек вижда проблем, инжинерът трябва да види решение. Трябва да дефинираме проблема и да се опитаме да го решим. Според мен коренът на проблема се крие в лошо регулираната система общество-държава-учители. Решението може да се състои от няколко стъпки: 1) Малка група (10-на калпака) обсъждаме и предлагаме по-добра форма на регулиране на отношенията между 3-та субекта в тази система. 2) Налагаме това решение на много по-голяма група. Смятам че сложността е в първа точка, доколкото е много сложно да се постигне консенсус между цели 10 човека  А още по-трудно те да седнат и да напишат нещо толкова сложно като концепция. Все пак съм умерен оптимист - има примерни решения, като американските и в най-елементарния вариант просто се превежда и се махат онези лозунги които повечето у нас биха възприели като комунистически. Втората стъпка мисля че е по-лесна, доколкото това е чисто техническа процедура - разпространява се по нета (форуми от сорта бгмама и т.н.) после по медии (познавам журналисти които бига клъвнали), може би известни личности (не познавам, ама ще се запознаем ако трябва). Не се съмнявам че можем да пратим съобщение до много хора, включително заинтересуваните политици, синдикати и т.н. В крайна сметка не забравяйте че сме в България и в тоя конфликт правителство-синдикати рано или късно на едната страна ще й замирише на загуба и като удавници сами ще тръгнат да търсят сламки... Не знабравяйте че една концепция, раздухана достатъчно обикновено се приема като одобрена от обществото. И винаги ще има мераклии да яхнат една евентуална кампания от сорта "НЕ СМЕ САМИ". |  |  |  |  |
Чудесно предложение. Преди да преминем към симптомите и идентификацията на проблема, редно е да решим дали изобщо си струва да бъде дискутиран. Също компететни ли сме и имаме ли достатъчно познания да предложим решение изпълнимо с политически средства?
|
| Пон Окт 01, 2007 8:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Миро, гражданското общество се получава от самосебеси. Няма как, това е положението. Никой политик няма да му помогне, защото то е насочено срещу политиците. Ей на - мен в момента тия стачки ме касаят само индиректно, не съм засегнат, няма какво да ме накара да се намеся, под формата която ти искаш. Когато пряко засегнатите уврат достатъчно, ще си дойде и гражданското общество. На този момент съм скептик - явно българина не е узрял още.
Но ако ти смяташ, че е дошъл момента... Ще те подкрепим, какво пък, може и да си пръв, аз да съм черноглед.
Самия факт, че повечето хора виждат ултимативни и революционни изходи от кризата..... много съм скептичен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 01, 2007 8:56 am |
|
|