Re: Устройство за предаване на информация с рентгенови лъчи
оснояният ти проблем ще е модулирането (излъчвателя)
зависи през какво и с какво ще предаваш
примерно: генератор 140kV / 1ma (т.е. фотон с 140keV) минава през:
- <4мм Pb
- <15mm Fe
X-R е светлина - така че интензитета и ще пада с квадрата на разстоянието - на 10м ще е 100 пъти по-слабо от 1м
за детектор ще ти трябват фотодиод(и) и сцинтилатор (CsI - примерно) ... е и платка ниско шумящи усилватели ....
модулирането на X-R е проблем - единственния начин (лесен)
1) е с комутация на високото U (на ген)
което ще ти докара практически 1-10бит/сек
2) по Ентелегентния начин е ако отклоняваш електронния сноп (кат-анод) в лампата (отклонителна намотка) - така ако не бие във фоцуса на лампата - няма генерация ... - само дето трябва да отваряш генератора
3) механично закриване на блендата ...
П.С. имам 100-на фотодиодни сглобки (20USD/1pcs)) и 10-на сензора на хамамацу (300GBP/1pcs) и генератор 140кV/1mA (самоделка)
4-5 сензорни платки (64 пиксела) - крайна цена - 700-800 USD
Остава "само" да си изкараш лизенз за производство на източници на йонизиращо лъчение от АЯР - и ще предаваш през 15мм джилязо
преди няколко години с един приятел подхванахме един проект с X-Ray и след като почти го завършихме се отказахме - бюрокрацията е невероятна ...
финаксово:
- лиценза (май беше за 5г):
начална такса: 20000лв (за да вземеш лиценза) ... (за ядрен реактор е 1000000лв
годишна такса: 10000лв (идеята била - плащаш си за да те контролират - т.е. могат да ти вземат лиценза по всяко време)
- лицензирана работна площадка:
така и не разбрахме какво точно означава - оказа се че АЯР - НИКОГА не са издавали лиценз за производство на ИЙЛ и нямат никакви стандарти ... (щели да пратят запитване до метрологията за стандарти по въпроса ... те щели да им кажат че нямат... щели да пратят запитване до "водещи" фирми в областтта .... и щели да им се примолят за вътрешно фирмени стандарти .... които ЩЕЛИ евентуално да се приемели като национални ...

)
- други:
необходимо е лицензоискателя (аз) да притежава (цитирам почти дословно):
- необходимите финансови ресурси
- необходимите технически средства
- необходимите ... (забравил съм го ... ама звучеше като горните 2)
- персонал с необходимата квалификация ...
...
само за сведения
в Сингапур: лиценз за производство/търговия с X-R изделия е ~140 лв за година !
формуляра (PDF-че) е 2 страници и се праща по пощата (с чека за таксата) !
(производство/търговия е чекбоксче

)
при нас:
импорт лиценз е 1000лв (годишен) - да продедеш нещо дето е X-R
лиценз за ползване на X-R: 250лв/год (зъб. ренген - примерно)
нещо съм се отворил на писане
оспамих ти темата .... ама се надявам че не съм те отказал