Отговори на тема  [ 217 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Следваща
"Ние няма да действаме под ултиматум" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Всъщност идеята ми беше доста по-различна - не да слагаме каруцата пред коня изброявайки разумни на пръв поглед решения, а да обсъдим алгоритъм за управление, който да доведе до желаните резултати.
Не знам може би някой от вас е учил "автоматизация на производството" или "теория на управлението" (както се води по МЕИ) и може би ще ме разбере за какво говоря... Аз обичам да цитирам един мой даскал който казваше че всичко от тоалетно казанче до държава се управлява по едни и същи принципи ;-)
От части тая наука трябва да се съчетае и с правото, защото в случая целта е да се регулират интересите на 3 субекта - общество, администрация и даскали.

Системата е малко по-сложна от тоалетно казанче, но принципите са същите. За да можем да регулираме ни трябва 3 неща:
1) Измервателни механизми. При тоалетното казанче това е поплавък, при образованието това трябва да са средства които измерват определени показатели които ни трябват.
2) Изпълнителни механизми. Това е "кранчето" което въздейства на субектите.
3) Регулиращ орган. При казанчето - ясно, една пръчка свързва поплавъка и кранчето. В нашия случай това са правилата които ще казват как трябва да се връткат кранчетата при едни или други показания на измервателните ни механизми. Като целта си остава - определено ниво на компромис между интересите на нашите 3 субекта.

Надявам се дотук да не съм хвърлил публиката при оркестъра :D
За да юлистрирам по-добре логиката ще разгледам само 1 проблем - финансирането.

1) Какво иска обществото? Обществото има интерес да дава ни повече, ни по-малко от необходимите средства за дадено ниво на образование. Нивото на образование и неговото качество зависят от състоянието и настроението на обществото, така че другите два субекта трябва да се съобразяват с желанието на обществото. Но обществото само може само грубо да прецени необходимата сума, но не достатъчно точно.

2) Какво иска администрацията - иска да си провежда някаква политика, тя знае по-добре от обществото точните суми. Но в същото време не бива да нарушава грубо волята на обществото. Само мъничко й е позволено да прехвърля малко стотинки от един сектор в друг и от един джоб в друг ;-)

3) Какво искат учителите - те са ясни, искат пари... много пари ;-) Но щат не щат трябва да се съобразяват с другите два субекта...

Вариант за решение:
1) Определя се процент по подразбиране за наливане в образованието - да речем сега ще бъде 4.5% от БВП. Просто за да се започне от някаква сума...

2) Определя се марж в който администрацията може да варира на своя глава - да речем +/- 0.3%. От тук нататук администрацията е *длъжна* да дава за образование между 4.2 и 4.8% по свой избор на МОН

3) Ако дадена партия реши че нейната политика е да речем много добро образование, тя може да обяви в предизборната си програма да речем 18% за образование. Ако се спечели изборите, се приема че общество и администрация са си стиснали ръцете на 18% и от там нататък администрацията може да варира само с +/- 0.3%.

4) Ако учителите не им харесва колко получават - ако иска в рамките на маржа на правителството се оправят само с него... Ако искат над или под този марж, вече трябва да убедят и обществото. Като първо вземат съгласието на администрацията!
Примерен вариант за това е да направят нещо като референдум в който трябва да участват определен % от гласоподавателите и да вземат да речем 75% съгласие.
Като референдума се организира за сметка на учителите, а контрола върху него се осигурява безплатно от МОН. Самият референдум може сравнително лесно да се направи ако просто на родителски срещи се гласува и всеки клас съставя протокол, съответно училище и т.н.
Естествено родителите са малка част от обществото, но при условие че администрацията е съгласна с исканията на учителите и малка част от обществото също ;-)
Друг е въпроса че при такова законодателство на практика учителите почти нямат шанс сами да си вдигнат заплатите... щото познайте кога ще убедят администрацията. И тогава по-скоро ще стачкуват за реформи чрез които образованието да стане по-ефективно и съответно да получават по-високи заплати, отколкото ей така просто да искат заплати.
Но това е истинската демокрацията :D

Сега това е един хипотетичен пример само... за един параметър. Вероятно има и други решения, освен това има мнооого параметри...
Важното е да се разгледат всички от гледна точка и на 3-та субекта и да се направи системка, която след това да се огледа за евентуални бъгчета и издънки от гледна точка на регулирането.

Пет Окт 05, 2007 7:15 pm
Профил

Мнение 
Много се изврати темата. Дали учителите заслужават никой не знае, но е ясно че няма кой и от къде да им ги даде, и ое по лоото не трябва да им ги дава защото ще ги последват други, и ако за енди се намери за други няма да се намери. А като мине това с държавните, и тия при частните работодатели ще почнат да стачкуват ....... на вас шега ви се струва, но монтажниците ми познаха да си правят устата за по големи заплати, щото и учтелите искали, а вземат никак не малко пари, та прост има казах че който не му харесва да напуска, пък който ще я кара за толкова толкова ще се повози в багажника, за сега се вразумиха.

Пет Окт 05, 2007 8:19 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Да но на твоите монтажници им плащаш според работата и качеството, което е видимо и измеримо. Докато правителството си измисля някакви странни критерии за добри и лоши преподаватели... А заплащането е повече от мизерно без значение ценз на учителя, качеството на продукта му (т.е. ученици реализирали се). Защото един пример за добър учител е този, чийто ученици имат висок % успяваемост на изпити - кандидат-студентски или гимназистки. Примерно. Преди 8-9 години се опитаха да въведат масови тестове за проверка (от тях лъсва доста), но родителите изпищяха: Не ни тормозете чадата! Т.е. изводът ми е, че контрол на качеството на обучение може да има, но за качество се плаща както сам знаеш.
Пари няма? Хайде бе! А само преди месец се чу за бюджетен излишък над 2 милиарда! А, де! Т.е - пари има, но ще ги харчим както нас ни е кеф, а бедните (учителите) да го духат. Щото 300 лева не бих казала, че заплата, а подигравка.
Ако инфлацията, която се залага е 10% (реалната вече мина 100% мисля), увеличението на заплатите им е 3-4%реално. Пример:
Аз работя в институт към БАН, прословутите 10% реално бяха 5 лева към брутната ми.

Колкото до администрацията, съда е един пример. Ако погледнете в сайта на МОН, винаги има конкурс за някакъв експерт - младши, старши, главен...Без значение по какво. Тези хора цял ден и краката ги мързи да си клатят вече.
Пример: Има мрежа, локална между училищата и общината, социалните и т.н. Обаче директорите ходят с ДИСКЕТИ да носят данни за ученици, текущи разни и прочие...Щото патицата в общината примерно не знае нищо друго освен цъкането на пасианси...Или, социалните трябва да контролират посещаемостта на учениците, респективно детските - да обикалят по домовете. Да, ама не! Правят го учителите...

Ами след като искате нещо..платете си. То не може и тако и вако.
А работодателите от другите сектори (с измеримо качество на труд) да не настръхват толкова. Нали и вие сте родители? И искате децата ви да бъдат добре образовани?

Съб Окт 06, 2007 12:12 pm
Профил

Мнение 
Тони, не знам що мислиш че извръщам темата... Според мен извръщаването е да се говори само за пари. Парите са проблем, но далеч не най-важния.
Трябва да се радваш че монтажниците ти искат повече пари ;-) Всички трябва да искат повече и на това се крепи капитализма.
А и ти си готин шеф и бас хващам че ще ти е кеф да им вдигнеш двойно заплатите... при една дребна подробност те да почнат да вършат тройно повече работа, нали?

Проблемът е, че правителството не мисли като теб... вдига заплатите на едни работници, без те да вършат повече работа, опитва се да ги скара помежду им. Уж няма пари, пък харчи за простотии...

Съб Окт 06, 2007 12:52 pm
Профил

Мнение 
Е ами ако почнат да рабтят тройно може даим се вдигне двойно :), дори 2.5. В интерес на истината тези които искат работят най-много от цялата група, и съответно заплащането им е добро, и бонуси получават, но не им пречи да искат, и на мен да ми отказват. Показателно е обаче че дни като ревнат всички почват да искат увеличение, да ама вземат кокото доста инжинери не получават, застрахвки, дрехи и какво ли не още, почва вече да става меко казано нагло.

Съб Окт 06, 2007 6:26 pm
Профил

Мнение 
Мда... наглост е да искаш прекалено високи заплати, както е и наглост да искаш някой да ти работи за без пари...
Но такъв е животът, трябва да си нагъл за да живееш по добре ;-)

Аз обаче се дразня повече от друг вид наглост - дезинформация и лъжа. Имам предвид поведението на правителството и невъзможността човек да събере реално факти за положението. Не знам дали ви е напрвило впечателние че по телевизията излизат и спорят разни хора, хвърлят разни цифри (взети неизвестно от къде) и правят едни или други изводи... В същото време правителството е под лунно затъмнение, никога няма представители, не дава конкретни цифри освен разни спекулации - трябвало тоя добък да скочи, оня данък да скочи, трябвало от еди кой си да вземат пари и т.н.

Та мисълта ми е който знае различни факти, нека да ги сподели... Аз ще напиша някои които съм чул, с уговорката че някои са съмнителни:

* учениците са около милион
* съотношението учител:ученик у нас е някъде 1:11, като в европа е различно, някъде 1:12 (англия) най-много съм чувал за 1:14. Ако е вярно, колко учители могат да бъдат съкратени?
* правителството отчете че обучило 95000 учители на компютърна грамотност (демек всички?)
* в образованието има 180000 заети, но това май включва помощен персонал и висше
* за заплата на учител се пада средно 13 стотинки на час на дете. звучи интересно ;-)
* тая година 80000 са завършили средно, държавната поръчка за висше - 50000, но имало само 45000 кандидати. Това го казва МОН и то с гордост!
* ръста на бюджета за образование, предвиден като абсолютна стойност е долу горе 9% за следващата и по-следващата година. т.е. ако се увеличават еднакво разходи/заплати има предвидени 9* ръст за догодина.
* МОН предлага увеличение на заплатите на два пъти по 10+5%. Не е ясно за 5% диференцирано заплащане какво значи но да приемем че средно на всички ще е 5% (някои 10, други 0) , т.е. 15% в началото и 15 в средата. Това прави 32 към края на годината и 22.5% общо за годината (при предвидени 9%).
* за тази година бюджета за заплати съм чувал че е 500млн. за средното, което при 320лв. средна заплата излиза към 130 000 персонал.
* синдикатите искат за тази година 25% и догодина 2х25%. Което към края на следващата прави 100%, но за тази година общо означава 6.25% увеличение на бюджета, за догодина +37.5% (43.75 с натрупване спрямо тази) и за 2009 увеличение 12.5% спрямо 2008. В бюджет заплати това означава:
- 2007: 531 млн при заложени 500 млн, разлика 31 млн
- 2008: 878 млн при заложени 545 млн, разлика 331 млн
- 2009: 975 млн при заложени 594 млн, разлика 381 млн

Сега това не включва висшето... но не включва че за тая година икономиите на МОН са >50млн. Както не включва и инфалацията която очевАдно има и заложените така или иначе трябва да се актуализират...
Както и да е, някой може ли да ми обясни къде бъркам? Защо се говори за 500млн? Станишев даже спомена 1000млн? Дали смятат да увеличат и други заплати, или просто са бягали от час по математика ;-)

Както и да е... Ако някой има по-точни или по-интересни данни - да споделя, плс..

Нед Окт 07, 2007 11:47 am
Профил

Мнение 
А за колко часа седмично един учител си "изкарва" заплатата?
Учебни - с 10 мин почивка на всеки час.........
Аз ги правя за ден - най-много 2 дни и не винаги мога да пуша на всеки час.....
Високи заплати, голямо натоварване, малко учители......
Няма натоварване, средни заплати, много учители.........

//знам , че ще ме критикувате - но и на мен не ми е лесно!

Нед Окт 07, 2007 1:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Wise написа:

Точно това се опитвам да разбера... малко повече факти, а не голи обвинения или голи "твърдения".

Как работи системата и защо? Без фактите може да се стигне не само до погрешни заключения, ами още по-лошо погрешни решения. За съжаление може би само МОН разполагат с подробни данни, защото по данните които аз знам стигам до едно заключение - или крият данните от нас или реформите които смятат да извършат са пълни безумия.

Примерно колко часа работи един учител? Ориентировъчно би могло да се сметне - средно 6 часа на ден за един ученик, средно 10 месеца в годината и да речем средно 22 ученика в паралелка. При средно 1:11 учители, излиза че учителите би трябвало да имат срено 3 часа на ден, десет месеца в годината... Дали е така?
Може би да, може би не - не знам...

При всички случаи са малко, защо? Учителите не искат да имат повече часове? Плаща ли им се на база час изобщо?
Да, има обективни проблеми... Примерно много провинциални учлища няма достатъчно ученици, остават с малко паралелки. Калко часове може да покрие един учител по биология примерно, ако има 5 паралелки?
Въпроса е как се решават тия проблеми - МОН предлага да се закриват училища (120 са закрити за тази година).
Аз питам кое е по-правилно - да накараш 5 учителя да пътуват или 5 паралелки?
Учителите се обвързват с училище, което е на "автономия" и в конкуренция в съседните... Така в едното училище учителя по биология си клати краката или преподава музика, а в съседното учителя по музика преподава биология. Бравос! А не е ли по-добре МОН да сръчка инспекторатите и училищата така да си съставят учебните програми, че един учител по биология да преподава в 5 училища, без да му се застъпват часовете и да му се плаща на часове?

Учителите може да са всякакви... може би има учители които работят и под 1 час на ден, защо? Те ли са виновни?
Кой прави така че едно учителско място е щатна бройка и един човек трудно може да бъде назначен на две щатни места?

Нед Окт 07, 2007 2:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Wise написа:
Учебни - с 10 мин почивка на всеки час.........
Аз ги правя за ден - най-много 2 дни и не винаги мога да пуша на всеки час.....
Високи заплати, голямо натоварване, малко учители......
Няма натоварване, средни заплати, много учители.........

//знам , че ще ме критикувате - но и на мен не ми е лесно!

Ами да ти кажа 6 часа по 40(45) мин. + 7-ми час, понякога СИП-1 или 2 броя (2 часа). Ако има и клас. Това е норматив преподаване. Отделно има един куп административна работа - проверка на писмени работи (контролни) - за тях не се плаща, попълване на дневници, материална книга, писане на разпределения, билети за изпити, протоколи и един куп други неща. Мислиш, че е лесно? Забавно? Приятно?
Изкарай един учебен ден с 5-6 класа от по 25-30 деца или гимназисти...И ще си приказваме колко е леко, приятно и забавно. Особено ако тези хлапета изпитват садистичното желание да те правят на маймуна..И го правят... Така че, опитай се да обучиш някой на нещо, особено ако този някои не желае и е повече от 1...

Само не знам що всеки си мисли, че е компетентен за това колко работят учителите... И какво им е натоварването...

Нед Окт 07, 2007 5:32 pm
Профил

Мнение 
Съгласен съм че работа ан аучителя не приключва в училище, освен проверки на контролни има и подготовка на уроци иматериали. От друга страна допълнителната работа не е повече от 1-2 часа на ден разхвърлени за целия период. Колко реално работят. От 1 септември до към 15 Юли ако се не лъжа, поне преди горе долу в този периоф работеше майка ми, сега може да има промяна. та това са 10.5 месеца. от това трябва да извадим ваканциите, зимна ~10 дни, пролетна ~10 дни, около 12 работни дни, та чисто да ги сложим 10 месеца. От 30 Юни до 15 Юли, и от 1 Септември до 15 Септември общо взето не работят нищо но хайде да броим и това време. До тук останаха 10 месеца или най-общо 210 работни дни. Сега по коко часа на ден има всеки учиел е трудно да се каже, но предпоагам не по малко от 3 на ден, това осреднено. Това са учебни часове, като м-у тях най-вероятно има празнини. От мои наблюдения не се е случвало повече от 1 ден седмично майка ми да има по малко от 2 часа, и обкновенно е в училище от 7.10 до към 13, та да сложим най общо по 5 часа на ден. Да добавим и по 1 час на ден който губят в къщи за подготовка или проверка, стават 6. 210 дни и 6 часа дават 1260 ч.ч. на година. Ако вземем един държавен чиновник, който БИ ТРЯБВАЛО да работи по 8 часа на ден и има средно около 220 работни дни, това са 1960 ч.ч. или учителите работят ~ 2/3 от това което другите държавни служители. Ако приемем че заплатаа на учителите е средно 350 лв то това би се приравнило към 544 лв заплата на други държавни служители, което е близо до реалността.
Та като цяло би следвало първо да се уплътни времето на учителите и да се оптимизира самата система, а след това да се мисли за увеличения на заплатите.

Нед Окт 07, 2007 7:07 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Баща ми все още учителствува и почти всеки срок има да води по 35-37 часа на седмица. Като се сложи време за подготовка, съставяне на тестове, проверка на домашни, протоколи и тестове, и всички други административни необходимости, стават доста часове на седмица.
А от него съм чувал, че през лятните ваканции много от учителите участват в процеса за приемане на документи на кандидатстващите в училището, така че реално отпуската им през лятната ваканция е не повече от 4 седмици. Не че това е малко, но просто уточнявам неща, които знам със сигурност.
А горните усреднявания поне на мен ми се виждат доста генерализирани, но това е може би защото нямам достатъчно информация... Виждам само баща ми, но той по-скоро може да е изключение от правилото.

Пон Окт 08, 2007 6:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз пък забелязвам друго. Учителите действат тъпо. Без да мислят. Както ги "съветват" синдикатите.

Не можаха да им уврат главите, че 100% които успеят да си издействат през 2008, ще са едно голямо нищо 2010.

До колкото схванах според усреднените евро данни е типично да се отделя мин 6% за образование. Ето това трябва да искат. Защото това им дава сериозна база, която да расте. Оттам ще се притисне правителството да намали парите на военните и на администрацията.

Това няма и как да им го откажат - така е в Европа.

Ето и мнението на чуждите "умни глави".

http://money.ibox.bg/news/id_1214215073

Между другото казаното за университетите подкрепям на 100% - да се съкратят половината е едно добро решение. Да ама едва ли някой ще посмее да го направи.

Въобще когато си говорим за реформи.... трябва да се има предвид, че българина мрази реформите. Та започвам да си мисля - кое е по добре - май вече и аз отивам на мнението - да им дадат 100% да мирясат, никакви реформи да не правим да не ги ядосваме, пък ние да мислим как да скрием повече данъци и да пращаме децата в чужбина да учат.

Истината е че българина си иска социализма - гарантирано заплащане - нулева отговорност.

Пон Окт 08, 2007 8:00 am
Профил ICQ

Мнение 
Всички мразят реформите, човек е такова животно коеот не обича много промените, и ако едно нещо не е наложено човек не го приема, не става въпрос само в тая сфера а изобщо, та това няма общо с нежеланието за реформи. Проблема е в учителите, те явно са наивни хора, и вярват на синдикатите. Синдикалните лидери от друга страна им е през оная работа за заплатите на учителите, за тях е важно да са фактор в държавата, ако всичко е наред и всички са доволни то те стават безмислени, още повече че членовете им са малко, т.е. членския внос до никъде няма да им стигне, за оке по напред, вили по морето, мерцедеси или командирови в чужбина, не става. Дали след така организираните протести не са получили тлъсти пачки, 100% са, та какъв по добър начин да тормозиш правителството. Освен всичко друго синдикалните лидери са тъпи па тъпи, ама толкова тъпи и прости че би трябвало да имат друга физическа форма .... морско свинче или нещо от сорта. Аз ако бях на учителите първо бих обесил публично синдикалните лидери, после и всичките им експерти и консултанти. Чудно ми е, умни хора иначе, интелигентни, поне се предполага че са, а проста сметка не могат да си направят. Първо застават зад твурда позиция която нищо не значи в дългосрочен план. Това е пълна идиотщина, твърда позиция може да има само този който диктува преговорите, е те определено не са силните. После подхождат по начин който малко или много настройва обществото против тях. После не са си осигурили грам медийна подкрепа, за това вина имат синдикалните лидери но ..... Имат само искания, поне да бяха казали вие ни дайте двойни зплати, а ние ще се постараем да произвеждаме по кадърни кадри, или дори нещо по безобидно, да се пстараят да оптимизират учебния процес.
Значи да речем училище в което класовете са по 30 човека ... ами аз не виждам проблем да с енаправят по 20 да речем. Нещо за което учителите постоянно плачат, че с много деца не можело да с еводи образователен процес. Ако училището е с 400 деца, това значи вместо 13 да има 20 класа. Едвали в училището няма още 7 свободни учителя които да бъдат класни. Едва ли и тези 7 класа ще имат кой знае колко азходи реално. От това ще дойдат повече часове, т.е. учителите ще могта да си заемат целия работен ден, така няма да има поводи да се спекулира колко е работното време на учителя. От друга страна в по малкия клас би следвало да има по добра дисциплина, и да с еотделя повече време на всеки ученик, коеот би трябвлао да подобри учебния процес. Та това ми се вижда елемнетарне начин, без кой знае какви допълнителни усилия, освен повечето часове на седмица за които таа или иначе им с еплаща на учителите, да предложат някакво подобрение, а не само да искат.
И много други неща ми хрумват. Демокрацията с еотрази много зле на училището по два начина, свободата, която се изврати до степен че всеки прави каквото иска, и липсата на нкои стимули, които се считат за наследство на комунизма, или знам ли. Спомням си че като бяхме ученици имаше всякакви съревнования м-у класовете, а доста хора подсъзнателно се стремят към победа, това приложено по подходящ начин може да е един добър стимул за учениците.
Абе изобщо темата образование е толкова обширна, и толкова много неща могат да се направят, ноняма кой. От една страна на държавата не и пука, от друга учителите само се оплакват, от трета родителите като че ли и на тях не им пука, както и на самите учебни заведения. Редно е да има класация на учебните заведения, и е редно това в кое учебно заведение си завършил да ти дава предимство пред друг. Това обаче трябва да се съчетае с строга вътрешна дисциплина, да речем учебния процес да има система за контрол на качеството. Примерно в US училищата си имат не малка тежест, но там е ммного трудно да повлияеш на резултат на детето си, ако си губернатор, сенатор или милиардер може би и да успееш. Но тма има и друго, училищата са частни, всеки с ебори за висок рейтинг, и едва ли някой ще съдейства за твоето дете просот защото си му приятел. Това дете после отива в университет където се оказва че е пълен профан а е дошло с висока оценка от училище с висок рейтинг, естетсено рейтинга ти ще падне, от там ще имаш отлив, ще смъкнеш таксите .. абе .. кофти работа. Тук това го няма, а това е фактор който може да укаже благоприятно влияние в-у учебната система.

п.с. аз много отдавна съм за частни училища, обаче тук идва другия въпрос, тези деца които сега са в частни училища, къде отиват парите предвидени за тях, защото частните училища не се субсидират от държавата, а това са разходи за които всеки родител си е платил посредством данъци, акцизи и всякакви други държавни рекети.

Пон Окт 08, 2007 8:46 am
Профил

Мнение 
Мда... много глупости има и целият разговор за образованието отдавна е в грешна посока!

Това че исканията на учителите не са много умни е повече от ясно. Едва ли някой вярва че 600-700лв заплата през 2009г ще е голяма работа. То сега не са, пък какво остава след 2г.
Синдикатите няма какво да ги мислим и да ги коментираме - в тая държава нещата скоро няма да се оправят, пък и колкото да се оправят винаги ще има недоволни, демек синдикатите няма да останат без хляб.

Въпросът с реформите е доста важен. Според мен много погрешно се прехвърля отговорността за тези реформи. Подхвърля се тезата че реформите са много страшно нещо, щяло да има леене на кръв и видите ли правителството не смеело да си цапа ръцете, защото това са непопулярни мерки.
Пълна простотия! Все едно един хирург да каже на пациента си - абе теб ще те боли ако те режа, затова по-добре вземи сам скалпела и се оперирай сам. Отговорността за реформите е НАША - на нас самите да се разберем какво искаме и на администрацията да го извърши. Даскалите не носят отговорност за това което ние и правителството трябва да свършим. Поне докато не вдигнат стачка срещу реформите, но за в момента няма такава.

Проблемът е че ние сме СТАДО което не знае какво иска, а правителството вместо да ни насочи, се чувства като на седянка и предлага пълни глупости и прокарва неща от които нямаме интерес.

Щели да съкращават даскали... Към момента има 2000 НЕЗАЕТИ работни места и както се развиват нещата ще има още доста! Нещо не се връзва - хем няма даскали, хем ще съкращаваме?! Защо като има "излишни" даскали, се търсят още ???
Освен това съкращаването не може да реши проблемите, защото е ясно че към момента ако не се реорганизира системата съкращаването ще е за сметка на по-ниско качество на преподаване, или затваряне на още училища в малките населени места. Това ли искаме??? В София паралелките да станат по 50 ученика и децата от провинцията да пътуват до София???

Пон Окт 08, 2007 11:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Мда... много глупости има и целият разговор за образованието отдавна е в грешна посока!

Това че исканията на учителите не са много умни е повече от ясно. Едва ли някой вярва че 600-700лв заплата през 2009г ще е голяма работа. То сега не са, пък какво остава след 2г.
Синдикатите няма какво да ги мислим и да ги коментираме - в тая държава нещата скоро няма да се оправят, пък и колкото да се оправят винаги ще има недоволни, демек синдикатите няма да останат без хляб.

Въпросът с реформите е доста важен. Според мен много погрешно се прехвърля отговорността за тези реформи. Подхвърля се тезата че реформите са много страшно нещо, щяло да има леене на кръв и видите ли правителството не смеело да си цапа ръцете, защото това са непопулярни мерки.
Пълна простотия! Все едно един хирург да каже на пациента си - абе теб ще те боли ако те режа, затова по-добре вземи сам скалпела и се оперирай сам. Отговорността за реформите е НАША - на нас самите да се разберем какво искаме и на администрацията да го извърши. Даскалите не носят отговорност за това което ние и правителството трябва да свършим. Поне докато не вдигнат стачка срещу реформите, но за в момента няма такава.

Проблемът е че ние сме СТАДО което не знае какво иска, а правителството вместо да ни насочи, се чувства като на седянка и предлага пълни глупости и прокарва неща от които нямаме интерес.

Щели да съкращават даскали... Към момента има 2000 НЕЗАЕТИ работни места и както се развиват нещата ще има още доста! Нещо не се връзва - хем няма даскали, хем ще съкращаваме?! Защо като има "излишни" даскали, се търсят още ???
Освен това съкращаването не може да реши проблемите, защото е ясно че към момента ако не се реорганизира системата съкращаването ще е за сметка на по-ниско качество на преподаване, или затваряне на още училища в малките населени места. Това ли искаме??? В София паралелките да станат по 50 ученика и децата от провинцията да пътуват до София???

Не, просто съкращаването е необходимо. Увеличението на заплатите е необходимо. Двете се съчетават прекрасно. Друг е въпроса че просто няма да стане :) Орешарски го предложи под сурдинка - 100% увеличение, срещу 25% съкращение - реакцията на Тренчев и Co, беше показателна. Ще "преговаряме" още дълго явно. И накрая ще има и съкращения и калпави реформи и малко пари. То тия неща ако ставаха със стачки...

Пон Окт 08, 2007 11:20 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 217 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Следваща