|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:45 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
|
| Пон Окт 08, 2007 11:53 am |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
За 6% от БВП веднага едва ли ще се случи, но поне като начало могат да претендират за 4.5%. Оказва се, че за 2006-та г. разходите за образованието са били 4%. За сравнение през 2004 г. 4.3%. Намален е и процента за социално осигуряване. Затова пък са се увеличили разходите за общи държавни служби, а излишъка от 1.7% през 2004 е станал 3.6% за 2006. Не ми е ясен този стремеж към излишък, но определено биха могли да пренасочат тези 1.8 млрд нанякъде. Като съкратят 20% от даскалите + пренасочване на 0.5% ще успеят да им нагодят около 80-90% увеличение на заплатите за година и половина. Съпроводено с необходимите реформи и ясни критерии за нивото на учителите нещата биха изглеждали много по-добре. За приказките на правителството - че няма пари, че ще се повиши инфлацията, че ще трябва да ги вземат от други в бюджетната сфера, са абсолютни спекулации и ЛЪЖИ!!!
Има и друг момент. Да си представим, че вдигнат заплатите на учителите с N%. Какво ще стане след 3 години например при липса на ясна политика за средствата в МОН. Не зная какво точно искат даскалите, но какъвто и процент да им дадат трябва да отстояват твърдо както достигането на 6-те % за образование в дългосрочна перспектива така и ежегодно увеличение на заплатите според брутния нарастък на БВП. Някой написа че за 2006-та имало 9% нарастване на БВП-то. Това логично би означавало че и заплатите на даскалите (а и не само на тях, а изобщо всички средства) биха се увеличили с 9%. Да, ама не!!! Ако го бяха направили за 2006-та, както и за 2005-та и 2007-ма, сега щяха да имат между 25% и 30% по-високи заплати на учителите, а стачките щяха да са малко вероятни. И щяха да са пари предвидени за заплатите; нито повече нито по-малко.
|
| Пон Окт 08, 2007 12:14 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами аз поне каквото гледах по телевизията - нищо интересно - Срещата наистина беше седянка, на която само си приказваха глупости. Министрите установиха че синдикатите са непробиваеми - решиха да прекратят и да преговарят на експертно ниво с цифри. Аз тука не виждам нищо цинично. Лошото е друго - оттук насетне срещите ще са интересни - защото ще се коментират цифрите(бройки учители, съкращения, заплати, проценти от БВП), а ще са закрити - т.е. сега синдикати и министри ще си наредят нещата. Накрая и двете страни ще излезнат победители (кой ще е прецакания можеш и сам да се сетиш). А ние ще платим сметката   |  |  |  | Yanek написа: За 6% от БВП веднага едва ли ще се случи, но поне като начало могат да претендират за 4.5%. Оказва се, че за 2006-та г. разходите за образованието са били 4%. За сравнение през 2004 г. 4.3%. Намален е и процента за социално осигуряване. Затова пък са се увеличили разходите за общи държавни служби, а излишъка от 1.7% през 2004 е станал 3.6% за 2006. Не ми е ясен този стремеж към излишък, но определено биха могли да пренасочат тези 1.8 млрд нанякъде. Като съкратят 20% от даскалите + пренасочване на 0.5% ще успеят да им нагодят около 80-90% увеличение на заплатите за година и половина. Съпроводено с необходимите реформи и ясни критерии за нивото на учителите нещата биха изглеждали много по-добре. За приказките на правителството - че няма пари, че ще се повиши инфлацията, че ще трябва да ги вземат от други в бюджетната сфера, са абсолютни спекулации и ЛЪЖИ!!! Има и друг момент. Да си представим, че вдигнат заплатите на учителите с N%. Какво ще стане след 3 години например при липса на ясна политика за средствата в МОН. Не зная какво точно искат даскалите, но какъвто и процент да им дадат трябва да отстояват твърдо както достигането на 6-те % за образование в дългосрочна перспектива така и ежегодно увеличение на заплатите според брутния нарастък на БВП. Някой написа че за 2006-та имало 9% нарастване на БВП-то. Това логично би означавало че и заплатите на даскалите (а и не само на тях, а изобщо всички средства) биха се увеличили с 9%. Да, ама не!!! Ако го бяха направили за 2006-та, както и за 2005-та и 2007-ма, сега щяха да имат между 25% и 30% по-високи заплати на учителите, а стачките щяха да са малко вероятни. И щяха да са пари предвидени за заплатите; нито повече нито по-малко. |  |  |  |  |
Мисля че грешиш, заплатите им се вдигат регулярно, с около 10% на година. Както на тях, така и на всички заети в държавната сфера. Те можеби заслужават повече, други не заслужават нищо.... Но това може да се промени, ако се промени процента от БВП. Но иначе заплатите им се вдигат, поне такива са мойте спомени.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Окт 08, 2007 12:39 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 08, 2007 12:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
изтрито от автора
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Окт 08, 2007 12:47 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 08, 2007 12:38 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Абсолютно нищо цинично, дори си мисля, че поне единият от тях знаеше, или поне подозираше, че ги записват. Според мен си беше импровизиран ход в стила на преговорите - лек, привидно изпуснат коментар за евентуални по-нататъшни намерения. Да, Цецо, вдигаха се регулярно до 2004-та включително. От тогава насетне престанаха. Имам си една даскалка у дома и всеки месец и гледам невзрачния фиш.[/quote]
|
| Пон Окт 08, 2007 12:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Съчетават се дръжки... хайде да престанем да коментираме глупости!
Първо не са точно 10% и второ направи справка как се движи инфлацията и икономическия разстеж през последните години.
|
| Пон Окт 08, 2007 12:57 pm |
|
 |
|
sthx
|
Цецо, ако реформите бяха станали без стачка, то тя нямаше и да я има, поне не в тоя вид. Сегашното министерство на образованието, колкото и да ти е симпатичен министърът (адвокат е все пак - може да говори) не е направило нищо съществено през мандата си.
Относно реформата - има например идея един учител да не е закрепен твърдо към едно училище, а да може да преподава и в няколко (ако го търсят). Има идея професионалното образование да започва малко по-късно. То и без това, като има гледам програмата в 8 клас нямат нито една специална дисциплина, а в следващите класова - по една на срок. Всичко това ще доведе до икономии без кой знае какви сътресения.
Относно последиците от стачката (да не отварям старата тема) - в Румъния стачката на учителите е продължила 1 месец. Минималната заплата на учител е 570лв , а максималната - към 1150лв (приравнени). Инфлацията там за тази година ще е 13%. При нас - 8% без да се отчитат последиците от тая стачка.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Окт 08, 2007 3:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
shtx, за да си коректен при сравнението с румънските - дай също данни за цената на потребителската кошница там. Защото имам наблюдения как румънци пазаруват като луди в БГ, щото било много евтино. Да се сравняват абсолютни стойности на заплати е необосновано.
По въпроса за реформите. Не е виновен този министър , тоест той има най-малка вина от всички министри досега. Всъщност най-виновни са предишния и по-предишния (управлението на Костов и царя). Те направиха пълни мандати без да свършат нищо. Абсолютно нищо смислено.
Сегашния задвижи някой неща - най-накрая ще тръгнат матурите. Не казвам че това е достатъчно.
Значи много ми е интересна теорията на защитниците на учителите по отношение на стачката. Значи те искат пари. Хубаво, всички искат, това е нормално. Когато обаче се заговори за реформи - всички гракват - това е работа на управниците, не на учителите. Хубаво - управниците ви го казаха- 25% на улицата. Диференцирано заплащане. АААА тия реформи не ни харесват. Няма да стане - пак плашат със стачка. После се почват едни преговори, накрая никой не отстъпва - реформи няма. После почват да се обвиняват взаимно - учителите казват - за реформите са виновни тия отгоре, те отговарят ( и са прави), правителствата казват - ами те учителите не искат реформи (и са прави).
Всъщност под реформи учителите разбират - дайте ни пари и ни оставете да си вършим работата. Не давайте акъл, ние си знаем как. Е хубаво. Ама къде е гаранцията че срещу повече пари, ще купим по добра стока. Няма гаранция - честна учителска.
По принцип не се изявявам като защитник на Вълчев или кабинета като цяло. Нито като осъдител на учителите. Просто виждам какво ще стане накрая - ще им вдигнат заплатите (не с 100%), после ще я караме както досега. Т.е. учителите пак ще са бедни, ще бутаме пари за частни уроци и накрая ще се дивим колко оглупяли са децата.
В това отношение не знам кое е по добре - липсата на реформи и бавно затъване, или неподходящи реформи и бързо потъване. При втория вариант поне по-бързо ще се ударим в дъното и ще сменим тренда. Докато с първия вариант - накрая ще стигнем до положението - 3ма учителя на всеки две циганета. Останалите ще са затворили вратата от външната страна.
|
| Пон Окт 08, 2007 3:54 pm |
|
 |
|
sthx
|
Цецо, не сравнявам заплатите - просто ги споменавам. А и трябва да се постави въпроса, защо се различават същетсвено цените в потребителските ни кошници, но това е пак към другата тема - нека да не разводняваме.
По отношение на бързината на реформите - като има тумор - по-добре е да се реже веднага. Нямам наблюдения, нито мнение какви трябва да са реформите - пък и никой не казва. Едно просто съкращаване на щата или училища едва ли трябва да носи гръмкото име "реформа".
|
| Пон Окт 08, 2007 4:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
О да, съкращенията са най-малкия проблем в реформите. Проблема е друг - кой какво разбира под реформа.
Правителството - ние ви казваме как - вие изпълнявате безропотно, щото ние плащаме. Учителите - ние казваме как - вие плащате и си траете, щото вие не разбирате. Всъщност нито едните, нито другите си имат на идея какво трябвя да се направи. А като гледам и едните и другите не искат да се направи каквото трябва.
|
| Пон Окт 08, 2007 4:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Виновни няма... както и реформи няма от 30г. Все пак МОН е в ръцете на жълтите от 6 години - мисля че е предостатъчно време ако не друго, то поне да измислят читава идея за реформа. Съкращение... кажи ми как? Някаква идея имаш ли, или просто влизаме в едно училище и почваме да уволняваме? Диференцирано заплащане - кажи ми как? Имаш ли представа какви са идеите на тоя министър, ъ? Аз предлагам първо да съкратим 25% от парламента и министерствата и после да им направим заплатите на 300лв + диференцирано заплащане...
Донякъде си прав за съжаление... българинът трябва да се удави в ла*на за да разбере че повече не може така...
|
| Пон Окт 08, 2007 5:13 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам КАК и КОГА и КОЛКО. Аз знам закона на Ом. Сигурно има други които знаят как да се прави образование... Всъщност и в това вече почвам да се съмнявам - че има компетентен човек който да знае какво да направи. Управниците явно не знаят, учителите пък съвсем. Синдикатите не ги броим. Другия вариант е да слушаме Световната банка, ама и те казват - съкращения, та съкращения... Що ли? Сигурно ни предпочитат тъпи.
http://money.ibox.bg/news/id_1694306783
Не можем ли да обявим търг за външна консултантска фирма? Няма ли там някакви "агенти на короната", дето да отбират от образование?
|
| Пон Окт 08, 2007 6:00 pm |
|
 |
|
sthx
|
Предложения за реформи трябва да даде министерството. Това му е работата. Имат си "специалисти", обменят опит с други държави, слушат директивите от горе (ЕС). Не започват от нулата. Сигурен съм, че имат купища хартия изписани по проблема, но няма воля и смелост за действие.
Мисля, че трябва освен учителите и министерството в разговорите трябва да се включат и родителите и потребителите (работодателите). Работодателите си имат организации, а родителите - не ( като изключим формалните училлищни настоятелства по места). Все пак и родителите и работодателите чрез данъците, които внасят, дават парите за образованието.
Има съюз (ли беше) на потребителите, на пациентите , защо да няма такъв на родителите на национално ниво?
|
| Пон Окт 08, 2007 6:24 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
То за това сме в този батак,защото в България всички са компетентни! Ако всеки си върши съвестно работата,и докато я върши не гледа в паничката на колегата си - може и да има някакъв успех.Но май всеки гледа в чуждата паница,изявява претенции под една или друга форма и никой не работи.
И Пиночет,и Сталин и Чингис Хан ако можеше да дойде да помогне,ако видеше какво блато сме си заформили и как си плацикаме щастливо в л**та и се давим един друг просто нямаше и той да смогне.
|
| Пон Окт 08, 2007 6:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
МОН даде предложения за реформи и не само това - прави някакви реформи. По мое мнение това са сбъркани реформи, говорят се сладки приказки, поставят се чудесни цели, но в същото време мерките които се вземат водят до точно обратното...
Но моето мнение не е миродавно, всеки по-добре сам да се поразрови...
@Цецо, да нито ти нито аз знаем с точност КОГА, КАК и КОЛКО... Но първо имаме глави на раменете си, т.е. може донякъде да преценим нещата, а не да цитираме като папагали каквото чуем и второ ако се проведе правилна реформа, ние ТРЯБВА да носим отговорност. Всъщност за теб лично не знам, но аз съм родител и ако стане както е в САЩ (а аз искам да е така) родителите трябва да имат ПРАВА и трябва да имат ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Като задълженията на родителите изобщо не са пожелания, ако систематично не си изпълняваш задълженията, идват от социалните и губиш родителски права... Но всичко е балансирано, ако държавата или учителите не се справят с техните задължения, съдиш ги до дупка.
А тая статия... не разбирам каква идеята - да се замеряме с камъни ли? Много мразя тока да се вземе отнякъде нещо и хоп да се правят изводи. Май никой не го е чел тоя доклад, още по-малко осмислил..
Първо има неточности - у нас бюджета за образование не е 4.3% а 4.18% по данни на правителството, но реално заради излишъка може би няма да има 4%. Твърди се че имаме 1 учител на 16.3 ученика за началното, 12.8 за основното и 12.1 за средното... аз знам 1:11 но цифрата няма значение, въпроса е че не съм съгласен че нещата едва ли не се влошават в горните класове. Нормално е в началното образование да има добро уплътняване защото всички учат малко на брой предемети. В средното където почват хиляди специализации - гимназии, техникуми и т.н. нямам как примерно един даскал по специален предмет да преподава на много ученици...
А как ИНАЧЕ? Въпрос с повишена трудност: Имаш паралелка с 30 ученика, остават 20 - кой учител да съкратим? Ами да, ниска ще е... като едно училище има малко паралелки и даскалите ги държат само в това училище, как да е иначе? Мда... предполагам и бюджета ще им направят според броя на учениците. Малките училища и провинцията да го ДУХАТ.
БАХ ТИ ГЛУПОСТИТЕ! Ако от 794 училища закрием 400, ще спестим 80млн.лв Ами да закрием 794 тогава, ще спестим много повече!!!
Що не вземат да сметнат колко ученика има в тия 400 училища и колко пари ще трябва да се дават за транспорт всеки ден???
Не знам дали тия всичките глупости се предлагат от Световната Банка, или някой умник у нас иска да останем с такова впечатление. Нито едното, нито другото обаче не може да оправдае нашата простотия 
|
| Пон Окт 08, 2007 7:36 pm |
|
|