|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:15 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ето ви резюме на реформата за висшето...
Като исключим сладките приказки за светлото бъдеще аз не виждам нищо смислено.
Говори са за 7-членки, в които 1 се назначава от МОН, останалите от ректора и които ще "контролират" шефовете си...
За това как като залеем пазара ще оправим конкуренцията - само дето не е ясно чия конкуренция? Освен че се харчат излишни пари аз не разбирам кое му е доброто на това сульо и пульо да се субсидура да учи висше. Да не говорим че в момента в който има повече свободни места за висше, средното се обезсмисля - за кво да си даваш зор да учиш? няма кандидатстуденстски изпити, гаранция че ще те приемат висше... Ако целта е да не се ходи на частни уроци - браво, постигната е.
Няколко пъти я чета тая "стратегия" и не разбирам - аз ли съм толкоз тъп ?! А дано някой да открие нещо смислено в нея и да ми го покаже, че да мога да спя спокойно 
|
| Пон Окт 08, 2007 7:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
Mиро, можеш да спиш поне една вечер спокойно - проблемите във висшето образование няма да се оправят. Поне не скоро.
Това със седемчленката е ясно - проблемите на ректора с нея ще са минимални. Относно завишената бройка за прием в писанието го пише защо - такава била световната тенденция - масовизация на висшето образование, съкращаване сроковете на обучение за сметка на доживотни преквалификации. Това, което не го пише е страхът от навлизане на силен западен университет в България, който да дръпне качествените преподаватели, да вложи средства и да направи родните ни университети второстепенни в собствената ни страна.
Основен проблем във висшите ни училища е законът за научните степени и звания, създаден по съветски модел и съществуващ освен при нас май само в Русия. Този закон заковава успелите да минат във ВАК по не винаги ясни критерии доценти и професори. Всички опити до сега да се отмени и промени този закон до сега бяха неуспешни. Води се упорита окопна война от държащите кокала. Докато я има тази бюрокртична организация нещата няма да се оправят. Все пак има някаква надежда - старото поколение отмира по естествен начин.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Окт 08, 2007 9:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По въпроса за висшето - така било в Европа - лесно се влиза, трудно се излиза. Между другото - познати го потвърждават. Незнам дали е правилно. Във всеки случай е по добре от нашенското - лесно се влиза, задължително се излиза. Но при висшето нещата са много по-лесни. А и както казахме - основното образование прави хора - висшето специалисти. Проблема ни е с хората, не със спецовете.
Доклада на световната банка ти го пуснах да видиш че и те не са наясно. Всъщност никой не е наясно, това се опитвам да кажа.
За мен толкова социален тип образование приложен върху племе като българското е обречен на това което в крайна сметка и става. Аз лично не виждам нищо нелогично в случващото се в момента. Просто при тези дадености - резултата няма как да бъде друг.
По-сложния въпрос е какво да се направи за да се пооправи положението - честно казано - не знам. Наистина. Но съм 100% сигурен, че ако чисто се приемат исканията на учителите - 100% ще я караме по същия начин. За мен запазване на статуквото не е никакво решение. Затова и не подкрепям учителите (стачкуващите), както не подкрепям и управниците. За мен и двете страни са грешни.
А какво мислите за така наречената ваучерна система - на всеки ученик се отделят определно количество средства - училището което го "приюти", получава средствата. Така се създава естествена конкуренция между училищата. Естествено системата може по български да се изврати. Но пак е неюо което най-малкото ще извади на светло финансовите параметри на образованието.
Нещо подобо се опитват да направят с болниците - естествено нищо не се получава, защото отпора на отпадащите е прекалено силен. Мисля че същото ще се получи и с училищния вариант, ама иначе не е лоша идеята.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 09, 2007 7:45 am |
|
 |
|
miro_atc
|
В условия на криза може да намалиш броя на болниците и училищата за да преживееш кризата. Но в дългосрочен период това не е решение. Нещо повече, необмисленото съкращаване на болници и училища води до криза, дори и да е нямало такава.
У нас имаме криза, затова донякъде можем да оправдаем известно съкращаване на броя. Но то ВЕЧЕ беше извършено - само тая година бяха закрити 120 училища (общо в страната). Сега от 742 предлагат да затоворим 400 и то само в големите градове, ами в малките градове където нещата са още по-зле какво правим?
По същия начин стоят нещата и със съкращаването на даскалите. Първо правителството заплаши че ще вдигнат заплатите само ако има съкращения, вчера Вълчев официално каза НЯМА да има съкращения тази учебна година. Защо? Защото много добре знае че при тази организация няма кого да съкрати, дори и да иска... Проблемът изобщо не е в някаква съпротива, пак казвам и в момента има СВОБОДНИ места и се търсят даскали. Кого ще се съкратят като те в момента не им стигат даскалите?
Какво мисля са ваучерната система? Какво мислиш ти за едно съпротивление или кондензатор в една схема? При правилно свързване може да са полезни, пре грешно свързване - вредни. Нещо като ваучерна система има по цял свят. В САЩ е нещо подобно - при равни други условия училищата получават еднакви ваучери. Но при ясно дефинирани обективни причини, ваучерите/бюджета се индиксира. Примерно малко населено място - трудно се намират даскали по всички специалности, а тия които ги има пък не може да им се уплътнят часовете. При такива условия, училището получава бонус, за да може съответно да привлече даскали, които да пътуват от съседния град/училище за няколко дни през седмицата.
Друго интересно решение е че бонуси се дават на най-елитните и най-смотаните училища. На най-елитните - ясно защото ги заслужават. На най-смотаните пък им дават бонус за да си вдигнат сами нивото. Естествено, първо ги обевяват публично за смотани, така че обществото да си знае къде има проблем и също да следи проблема.
Прозрачността трябва да дойде от МОН - имат сайт, колко ли е трудно да публикуват бюджетите които дават на училищата и груба разбивка защо дават по толкова?
Конкуренция трябва да има, но тя не може да бъде тотална както е в частния бизнес. Както и автономията - не са частни фирми за да правят каквото си искат... По-скоро може да се поощрява конкуренция между учители, а не между училища.
Регионалните инспекторати трябва да носят отговорност за решаването на проблемите. Примерно, ако едно училище не може да осигури пълна заетост на един преподавател, тогава инспектората трябва да помисли как да запълни времето и да преподава и в друго училище ако се налага. Но инспектората трябва да има власт за да може така да организира програмите, че да може тоя даскал един ден да преподава в едно училище, на другия ден в другото. А не директорите да си съставят плановете както те сами решат и да се окаже че тоя даскал часовете му се застъпват или трябва да "лети" в междучасието от едно училище в друго.
Не бива да се допуска оная форма на алчна конкуренция, в която един директор така извърта нещата че неговото училище да е по-добре за сметка на друго - като ограничава даскалите да преподават в другото училище и т.н.
Всъщност, няма смисъл да пиша какво трябва да се направи... Ако някой иска да оправи нещата той сам ще се сети как.
За мен е очевАдно че правителството НЕ ИСКА да оправя нещата и всичките им оправдания са от тъпи по-тъпи.
Даскалите имат глупави искания - това 100% увеличение след време не е невъзможно, даже напротив. Аз не знам защо трябваше да представят нещата по толкова плашещ начин. Реално те искат 25% сега... да бяха казали 30 или 40% сега и да бяха предупредили че догодина пак ще искат увеличение без да фиксират колко ще искат догодина. Ама те си знаят - това е техен проблем....
НИЕ също сме глупаци - на всеки 5 човека има 10 мнения. Ако тук 5 човека не можем да стигнем до общо мнение, за какво си губим изобщо времето?
|
| Вто Окт 09, 2007 12:00 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е как кво - нафта,факла,палеж
любопитен факт е че най-лютите защитници на образованието са онези, които най-малко помнят нещата които са се учили. някой да помни цикъла на лимонената киселина? или пък какъв тип нервна система има хидрата? или на коя дата е проведена хейстингската битка? и да ги помни каква файда. но за сметка на това пък много хора научават в училище ред вредни навици, като почнем от пушенето и стигнем до тежките зубрашки изкривявания в мисленето, които остават за цял живот. а тия напъни за корекции и реформи приличат 1:1 на безнадеждните опити на свободните енергетици да си коригират вечните двигатели. все нещо триенето им било криво, все някоя гумичка била некачествена, уж всичко било по принцип вярно, ама нещо вечния двигател не ще да запали, ама това ще се оправи, само да подменим тая зегерка или оная зъбчатка. разбира се, нито вечния двигател ще запали, нито образованието ще почне да върши някаква работа. за мен все пак е непонятно защо хората толкова му се кефят, при положение че единственото нещо което са получили от него е умението да четат и да смятат. а в днешно време дори това не се получава, понеже вече видите ли децата трябвало да умеят тия неща още преди училище. което мене лично ме радва, защото вече със чиста съвест мога да кажа - образованието е НАПЪЛНО ненужно.
|
| Вто Окт 09, 2007 12:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Жалко... закриват дома в с. Могилино, иначе щях да ти предложа да си пратиш децата там - тогава съвестта ти щеше да е напълно чиста, защото нямаше да бъдат подложени на никакво образование...
|
| Вто Окт 09, 2007 12:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ясно, сваляме правителството.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 09, 2007 12:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
мда...
ако нещата продължават в тоя дух:
http://news.ibox.bg/news/id_536296156
|
| Вто Окт 09, 2007 5:41 pm |
|
 |
|
3aek
|
един приятел бе в букурещ на панаир миналата седмица, това е което сподели:
заплатите в букурещ са по-големи от тези в софия, има поне 5 пъти повече офиси на чужди компании които дърпат нагоре заплатите
задръстването е два пъти по-голямо за 5 км отсечка отиване и връщане вътре в града е загубил 4 часа
за да продава в румъния е решил е да си направи дистрибуторския склад в русе, защото в русе ще му е 2-пъти по-евтино а букурещ е 30 минути с кола (60 км) и така или иначе бавенето е в самия град
цените са по-високи от БГ, но това няма нищо общо с доставните цени защото така или иначе повечето неща идват от китай на същите цени както и тук, просто за да плащат по-големите заплати търговците надуват цените колкото могат
ако тук се увеличат парите на хората в бюджетната сфера както е тръгнало с това няма да се вдигне стандарта вообще просто автоматично и цените ще се вдигнат реципрочно
румънците нямат по-голям стандарт като съпоставиш какво може да си купиш с това което получаваш като заплата
|
| Вто Окт 09, 2007 5:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да мисля че ако искат да направят лоша услуга на учителите, шоферите трябва да протестират. Така хората ще свържат двата протеста и ще намразят и учителите. Страхотна услуга за правителството.
Но не мисля че синдикатите ще са толкова тъпи да направят тая глупост. Хитри свраки са те. Вероятно ще си окичат рейсовете с някакви лозунги.
|
| Вто Окт 09, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Няколко дни ме нямаше и днес успях да изчета дългата пледоария по въпроса: "Да има или да няма повишение на учителските заплати" и "Как да реформираме образованието в България?"
Много умни и верни приказки се изписаха, но май всички виждат ситуацията като патова. Което си е вярно!
На въпроса трябва ли да има рязък скок на заплатите на учителите моя отговор е "Категорично да!"
С единственото обяснение - да се инвестира в набиране на нови качествени учители и в стремежа да се задържат в системата малкото качествени, които са останали там. В противен случай, каквито и други реформи да се направят полза няма да има. Няма как да задържиш качествени хора със заплащане двойно по-ниско от средното в един град. А няма как да създадеш качествено образование с некачествени даскали.
На въпроса ще даде ли правителството исканото повишение отговора е НЕ. И не защото няма пари в бюджета или това ще вдигне инфлацията. Просто ако го направи, ще скочат още три, четири, пет други бранша да стачкуват за същото и тогава правителството наистина ще трябва да си ходи иначе улицата ще го помете както през 97г.
Всички тук пишат за реформа в образованието и никой какво точно трябва да се реформира.
Според мен всяка една образователна система трябва да е една пирамида - с много широка, всеобща основа и тесен връх. Нашата в момента е като охладителните кули на ТЕЦа - засмуква всичко отдолу и се опитва да го изхвърли през твърде широкия си отвор горе. В резултат - ниско КПД и нискокачествен продукт от долу до горе - разредена пара смесена с много въздух.
Ако трябва да се прави някаква реформа трябва да се почне от това коя степен на образованието какви кадри трябва да дава. Господата с "дясното мислене" ще ме обвинят в носталгия по социализма, но системата преди "демокрацията" беше много по-добре структурирана и по-ефективна:
1. Задължително основно образование до 8 клас - излизаш с минимално необходимата за живота грамотност.
2. Незадължително средно образование:
- гимназия (реална, математическа, езикова, класическа) 3 години за тези с хуманитарна насоченост и желание за следване. Ако не стане - канцеларски плъх някъде.
- техникум 4 години за тези с техническа или друга насоченост - излизам с професия, средно добри теоретични и добри практични знания - ако мога да вляза - следвам, ако не - без работа няма да остана.
- СПТУ - 3 години малко учене и много бачкане по дадена професия - излизам готов бачкатор, ще си намеря работа, а после както дойде. Не мога да кандидатствам, ама не се и натискам.
- останалите без средно образование - общи работници винаги се търсят.
3. Висше образование - яка цедка на входа и много пари и учене. Избуташ ли - реализацията ти е гарантирана.
4. Полувисше образование - специалист с малко повече теория в главата. Ограничен кръг професии, кото го изискваха - медицински сестри, фелдшери, акушерки, високо квалифицирани техници за телекомуникациите или други специфични области.
Какво и беше лошото на тая система?
|
| Вто Окт 09, 2007 6:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И с какво точно ще помогнат тези хиляда степени на образование - ще вдигнат заплатите? Ще оптимизират разходите? Ще накарат децата да учат?
Апропо в цяла Европа е точно обратното - малко основни степени. Лесен достъп до всяка от тях, но трудно завършване. А и имай предвид че нашите степени трябва да отговарят горе долу на техните, защото вече сме в кюпа.
|
| Вто Окт 09, 2007 7:05 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Косвено да. Защото всеки учи толкова, колкото му се учи и каквото иска. Такава система дава диференцирано и целенасочено образование, а не полуобразовани и нищоможещи. От там реалната икономика разполаза с всякакви кадри каквито и трябват, респективно не ги обучава много а постига по-голяма производителност на труда. А за какъв дявол да търкат чиновете всички до 12 клас?
Просто така се структурира пирамида, а не комин, който издухва парите за образование в облаците...
Тогава и бизнеса ще е склонен да дава пари за подпомагане на образованието. Защото ако аз имам шивашки цех и ми трябват шивачки, ще си подбера няколко момичета, на които ще плащам две години някаква стипендия, но утре те ще са ми гръбнака на цеха.
|
| Вто Окт 09, 2007 7:21 pm |
|
 |
|
sthx
|
A след парламентарните избори не беше ли по-патова ситуацията? И какво се получи накрая - взе се най-изненадващото и унизителното решение за правителство с мандат на Доган. Щото се размотаваха преди това. Ситуацията не е патова и ако преговарящите не се "размотават" трябва да намерят бръз компромис иначе коня ще иде у ряката - нови избори.
А реформата в образованието няма да се реши със стачката. Тя не е еднократен процес.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Окт 09, 2007 7:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ето какво правят в Холандия.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=385018
Хубави неща, чудесии..... и накрая последния абзац.....
|
| Вто Окт 09, 2007 8:13 pm |
|
|