|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:09 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цитат: ...Големият ни проблем в момента е, че учителската професия е станала непрестижна. По-голямата част от преподавателите, които са на работа сега, ще бъдат пенсионирани през следващите 10-15 години. В момента в Холандия има около 15 000 незаети учителски места, а студентите не проявяват интерес към нашата професия, тъй като общественият статус на учителите продължава да намалява. И защо да проявяват интерес, след като могат да станат, да речем, дистрибутори в компютърна компания, да получат служебна кола, да пътуват, да имат висока заплата, да се развиват в т.нар. скоростна лента. На този фон за учителите изглежда нормално да се мисли като за лузъри. |  |  |  |  |
Очаква ги същото ако не се осъзнаят овреме....
|
| Вто Окт 09, 2007 9:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И как да се осъзнаят - да канонизират учителите? Да въведат закон който да фиксира заплатата на учителя към тази на IT специалиста? Или пък да им дават служебни коли на учителите?
Явно самото общество индиректно отказва да спонсорира образованието в този му вид. Какво е решението - да се промени обществото? Едва ли ще успееш. По скоро образованието трябва да се нагоди към обществото.
Това е глобален проблем. В БГ обаче е 100кратно изострен. Но по същество е същия - явно обществото не желае да спонсорира образованието в този му вид. Не е въпрос на управници - подръжниците на учителите изведнъж ще оредеят ако им се обясни че учителските заплати ще излязат директно от техния домашен бюджет. Иронията е, че точно хората които го осъзнават не подкрепят протестите (поне не в този им вид). А тези които ги подкрепят - прявят помен с чужда пита.
Аз лично съм от първите - отказвам да приема драстично повишаване на заплатите, докато самите учители не декларират че са съгласни да се върви към някакви съществени реформи (които ще са най-тежки за самите тях, спор няма), които да доведат до повишаване на качеството на услугата. Но поне на хартия да се запише, че едните и другите (учители и правителство), са съгласни че това не е образование и са съгласни на радикални реформи и какви точно ще бъдат тези реформи. Но принципа - ти дай парите пък после ще му мислим - аз поне не го приемам. Не че някой ме пита де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 10, 2007 8:57 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
И аз ще стачкувам, писна ми, а да видим пък, е те така, от днес само ше вземма пари на клиентите и нищо няма да рбаотя, ако питат защо, в стачка съм ....иска ли още някой да ме подкрепи. Ще стачкувам докане не намалят учителските заплати и докато не обесят медиците, а и има едни 30 акта искма да бъдат заличени, те тва е.
|
| Сря Окт 10, 2007 9:11 am |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Сря Окт 10, 2007 11:29 am |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Плюем, не плюем образователна система има и ще има, поне в близко бъдеще. Ако сега не успеят учителите стачка пак ще има идната година. При това не само на учителите. По лошото (хубавото) е, че сега изплуват проблемите в държавата. Калпавото управление, нехайството и лъжите. Не че не ги знаехме, ама се доближаваме до дъното на обществената търпимост. Не на правителствена, ами на национална криза ми мирише. Престъпността вече е полулегална. Като извършителите са хората, които коват законите. Все си мислех че с всяка година, нещата ще се избистрят и подобрят, а изплуваха лайната. А не виждам и надежда. Не знам ние ли сме калпава нация или късмета ни е такъв?
|
| Сря Окт 10, 2007 7:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
докато ние се плюем, хората правят "бизнес":
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=385472
|
| Сря Окт 10, 2007 9:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Държавно=корупционно. Социално=държавно=корупционно.
После искайте социална държава, социално образование и други социални "хубавни". В крайна сметка има кой да ги ползва и няма да сте вие.
Що ли си мисля че в частните училища, търговете ще се организират малко по иначе?
Ако държавните училища бяха с делегиран бюджет и всяко само си купува техниката, дали щеше да е такъв търга?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 11, 2007 8:17 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Сигурно ще е по-иначе... Разправяха ми за едно частно училище - купили нотебуци, пуснали безжичен интернет, заплатите на даскалите 800лв. Влиза директора на проверка в час и кво да гледа, даскалката чати ли чати, даже не забелязва че някой е влязъл в стаята... Познай дали не са спряли нета и дали не са я уволнили
Но да не ги мислим частните учлища... въпросът е че образованието е социално и държавно по цял свят, да не се правим на по-умни от другите и да измисляме нови форми. Просто има проблеми и докато не си ги решим тия проблеми, каквато и форма да измислим все ще сме зле...
|
| Чет Окт 11, 2007 9:54 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Естествено че си искам социални благини
И работеща съдебна система искам.
Държавни органи които знаят и могат искам.
.....
..
Как ще стане не ме интересува.
И да ме интересува ще ме излъжат.
Не забравям че знам това което ми се казва!
П.П.
искай и ще ти се даде
|
| Чет Окт 11, 2007 10:13 am |
|
 |
|
Lupus
|
Ergo - няма социално, няма държавно, няма корупция
Ergo - няма държава, няма данъци, няма осигуровки
Събираме се на племена по роднински признак, въоръжаваме се за защита от другите племена, защото няма и полиция и съд и минаваме на натурална размяна.
Елементарно драги ми Отсън. И примитивно!
|
| Чет Окт 11, 2007 10:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Сори, ама бъдещето няма да е добро за теб. Не и в БГ.
Хъм не ми преиначавай думите. Не съм казал че трябва да закрием държавата. Просто казвам че държавно = корупция. Че държавно<частно по отношение на ефективност. Че конкуренцията>монопола по отношение на ефективност. Че индивид бранещ частния си интерес е много по ефективен от индивид бранещ държавното благо. Ако можеш обори ме с примери от българската действителност. Така че държавата трябва да бъде повече частна и по-малко държавна ако искате все пак да има държава, а не розова кочина.
Не можеш да закриеш държавата, но можеш да се опиташ поне, да я направиш по ефективна. Като говоря за ефективно образование не говоря за частно образование, а държавно с пазарни елементи. С конкуренция, с реални измерители както на цена, така и на ефективност. С вътрешна конкуренция между самите учители. Не се ли вкарат някакви пазарни принципи, образованието ще вегитира.
Но щом предпочитате - можем да го довършим бавно и славно (образованието), ще стачкуваме през 1-2 години, ще изкрънкват по някой лев, накрая в образованието ще останат само някакви ветерани-хуманисти, които постепенно ще измрат и като край ще имаме за успешен ученик - цигане което знае да брои до 10.
През това време частните училища ще прогресират, заплатите ще са добри. В крайна сметка "богатите" ще започнат да държат и на качеството (това винаги става - рано или късно) и постепенно нивото на учениците там ще се вдигне. И това е решение - добро училище за богатите и калпаво за бедните. Щом това предпочитате - това ще получите. Сами затривате социалното образование с отказа си да приемете че в тази си блатно-розова форма , няма как да стане нещо от него.
|
| Чет Окт 11, 2007 11:08 am |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
А инбридинг?  И без туй сме малко!
|
| Чет Окт 11, 2007 11:43 am |
|
 |
|
zaphod
|
ами да, абсолютно правилно е това с чатенето! часника не е прос, отдавна е разбрал че образованието е ташак, но пък все още хората държат на разни тапии и прочие глупости. часника разбира се е намерил решение - учениците идват в училище, чатят, даскалята ходят и те да чатят, накрая се дава тапия на младите и сички са доволни и никой никого не кара да зазубря дати  в българия имаше една полезна дисциплина която се учеше, но я закриха - стрелба с калашник в казармата. ако в училищата почнат да се учат подобни полезни неща, може би бих се разтревожил от "проблемите" на даскалята.  макар че според мене е много по-добре човек сам да учи децата си. излиза например младото семейство сред природата, слагат на 100 метра картонена мишена с форма на мангал крадящ жица, после децата я обстрелват под грижливия надзор на бащата. след стрелбите си правят си пикник, хапват, пийват и се прибират доволни. така разбирам аз ученето, кви са тия зубрашки простотии дето сте ги заоплаквали 
|
| Чет Окт 11, 2007 12:25 pm |
|
 |
|
Lupus
|
От време на време, без даже и да искаш, кажеш по нещо смислено...
Горе долу такава е ситуацията в много от частните училища. Все пак детето на мутрата трябва да вземе някаква тапия за образование, но без да се налага често да ходи в клас или пък не дай си боже там да го занимават с някакви си уроци.
|
| Чет Окт 11, 2007 1:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Засега е така. Но ще се промени. Поне аз така си мисля. По някое време ще стане престижно детето ти да е по-добре подготвено от другите. Тогава и хората с пари ще почнат да се замислят за какво плащат. Това му е предимството - друго си е да си вадиш парите от джоба. Докато това са мутри дето не ценят кинтите е зле, ама когато и нормални хора почнат да спестяват за да не пращат децата си в държавното, а в частно - нещата ще потръгнат. Всичко с времето си. Скоро ще се появят училища в които ще е престижно да ги завършиш защото са скъпи и защото са трудни.
Но ако продължат така да забатачват държавното образование - този процес ще се ускори. Просто в частното ще ходят все повече учители и ученици, хората ще наливат пари там и нещата ще потръгнат. Там проблеми със заплати и сега няма, така че те вече са крачка напред. Базите им са несравнимо по добри. Нямало дисциплина - а да не би в държавното да има. Но по лесно се прави дисциплина ако имаш пари  и така....Докато накрая държавното ще стане едно обикновенно социално подпомагане.
Но щом това е пътя - така да е.
|
| Чет Окт 11, 2007 2:32 pm |
|
|