|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:13 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Икономическото ни дередже ?
Любопитно ми е какво мислите за реалното ни състояние. Знам че битува мнението за привидно благополучие... въпросът е има ли благополучие и ако има дали това не е един балон?
Мен лично силно ме притеснява представянето на икономическите факти като инфлация, дефицит по текуща сметка, външен дълг, бюджетен излишък и т.н.
Разбирам че населението не бива да се шашка излишно, но оня ден премиерът заплашаваш с ХИПЕРинфлация. А днес пък от интервю на господин мистъра на икономиката се намеква че едва ли не няма инфлация ( http://money.ibox.bg/news/id_1867952309)
Питам се аз къде е истината? Отивам на сайта на НСИ който обикновено прави 3 месечни справки... да ама това 3-месечие го няма, въпреки че според вестниците има отчет според който инфалцията до август е 12% и продължава да расте. Може би са пропуснали просто да качат данните на сайта... може би... Но пък не са пропуснали да публикават данни за невиждания ръст на БВП. Дали БВП-то расте наистина, или просто цените се вдигат?
Аз като отида в магазина почти не виждам стока която да не е скочила и то скочила ама изобщо не символично. Примерно немско масло дето беше 2.2- сега е 3.80. Просто не мога да разбера как тоя министър си вярва че инфлацията ще остане едночифрено число?? Още повече че горивата и енергийните източници скочиха с над 10% а те малко или много влизат във всеки един продукт или услуга.
Колко според вас е инфлацията?
Ами външния дълг? Официално обявиха 22 млрд евро, обаче на много места се намеква че истинската стойност е към 30млрд. Е, да има източници които твърдят че едва ли не вече нямаме външен дълг. То било облигации, пък те ги продали, па сега останали няколко стотинки, ана БНБ имала авоари почти на същата стойност и т.н. и т.н.
Колко е дефицитът по текущата сметка? Рових, рових и според една статия той бил някъде между 3 и 30% от БВП ама никой не можел да ти каже колко точно. Един споменава едно число, друг друго, но повечето се въртят между 18 и 20%. Хубаво, поне по един показател да сме сред първите... За сравнение САЩ за които се говори че имали ГИГАНТСКИ дефицит, всъщност дефицитът им е 5 и нещо от БВП-то...
С вноса и износа също сме много добре - износа нараснал с 8%, хубаво, само дето вноса да не беше скочил с 18%
Капитанът: - Спокойно! Корабът потъва нормално!
едит: поредната "добра" новина http://news.ibox.bg/news/id_1513283953 - най-ниската безработица от 91г.
Ща са оправим - вервайте ми!
|
| Пет Окт 12, 2007 1:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
статистиката и математиката са точни науки. зависи обаче как ги ползваш.
пример:
тази година си се разсеял нещо и не си успял да си изхарчиш 100% получените пари.
останало ти е леве, нейде в прането.
размисяш малко и декларираш: таз година за първи път от много време успяхме да започнем да спестяваме. не говириш в абсолютни числа, щото са смешни.
за следващата година вече имаш план и програма. още в началото скътаваш нейде 2 лева и забравяш за тях. и без друго няма да окажат никакво влияние на бюджета ти. в края на годината гордо се изтъпанваш пред публиката и казваш: в резултат на мъдрата ми програма и разумното управление на бюджета, тази година имаме тъст на спестяваният от 100%. звъчи направо фантастично!
за третата година скътаваш 4 кина. и пак имаш 100% ръст на спестяванията. декралираш гордо че трета поредна година успяваш да достигнеш 100% ръст на спестяванията.
ЕДИТ: относно добрата новина.
ми то излиза, че в българия работят 3,703,407 души. нещо не ми се вярва...
по този демагогски начин можеш да постигнет 10 поредни години по 100% ръст, като за последната година ще си спестил реално 512лв.
ако бюджета ти е бил 25К в първата година и е станал 50к в края на 10-годишния период, това спестяване в абсолютна стойност е 1%. смешка, разбира се.
но е статистически, математически и семантично вярно. зависи какво и как казваш.
какво става при нас.
1997 позваме от база $5 месечна заплата.
за 10 години, дори да сме вдигали заплатите по 100% всяка година, сега трябва да сме към $2560. e, никой не е вдигал заплатите със 100%, нали?
дори да беше ставало по 50%, резултата щеше да е следния:
1997 $5
1998 $7.5
1999 $11.25
2000 $16.88
2001 $25.31
2002 $37.97
2003 $56.95
2004 $85.43
2005 $128.14
2006 $192.22
2007 $288.33
ЕДИТ: относно добрата новина.
ами то излиза, че в българия работят 3,700,000 души? верно ли?
|
| Пет Окт 12, 2007 2:22 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хубаво си го описал. Кога да се застрелям - днес или утре?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 12, 2007 2:53 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Нещата отиват лека полека на Станишева зима.
То им стига инфлация от 50 процента още или тва от лятото да се повтори и се оказва че пак ще бачкаме за жълти стотинки.
А тия дето имат активи и собственост ще станат двойно по-богати , защото парите си губят стойността а техните блогове не са в левове.
И накрая ще излязат на бат Серго приятелите да кажат , че бизнеса е крайно време да влезе в училищата , университетите и да поеме своята отговорна роля пред българския народ като щедро увеличава заплатите с 10% и наема част от съкратените учители за намаляване на безработицата.
Следват аплодисменти от бат Серго и компания.
2009 година се "бизнеса" въвежда задължителни стажове в училищата и университетие , трудова и личностна характеристика на учениците.
Следват аплодисменти пак от бат Серго.
2010 година се вижда че нещата отиват съвсем на зле и се въвежда така наречената ваучерна заплата , която позволява закупуване на храни специално произведени за работодателя.
2011 година се въвежда крепостничеството.
2012 година млада албанска майка казва на детето си след шамар зад врата: "Учи ,че само Българите са по-зле от нас в цяла Европа" .
Сори ,че го написах това , но аз така ги виждам нещата.
Няма никакво икономическо благополучие. В момента същите дървени глави дето са ни правлявали преди говорят същите глупости , като за упадъчния западен строй и си мислят , че някой им вярва. Процента на безработицата е нисък ,защото го изчисляват на база на получаващите социални помощи за безрабтица. След спиране на помощите този човек не го смятат за безработен. Каквото и и да ти разправям може да изезеш на улицата и да видиш как хората са смазани от мизерия. А вчера народното събрание беше обградено. Ти как мислиш ? Дали сме благополучни?
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Пет Окт 12, 2007 2:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
След вечеря. 
|
| Пет Окт 12, 2007 3:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Според това - за една година заетосттта се вдига с 1.9 пункта, а безработицата пада с 2.2 пункта. Само дето едното е процент от населението, другото производната на процент от населението. Да се сравняват е все едно да сравняваш скорост и ускорение...
В абсолютни цифри нещата са добре - за една година 71 хил. по-малко безработни, а 114 хил. повече работещи - откъде са се взели?
Иначе пък като погледнеш в дългострочен период - безработните трайно намаляват, а работещите съвсем леко се покачват...
Както и да е... въпросът ми какво е дереджето?
|
| Пет Окт 12, 2007 3:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не ви ли писна? Като не ви харесва - грабвайте лопатите и отивайте да сваляте правителството. Да видя кого ще си изберете след това.
Тъжно но факт - скоро няма да се оправим. Проблема не е в правителството - проблема е че България е населена с българи, уви
От една седмица насам, от как почнаха учителските стачки, навсякъде около мен някой циври. Изведнъж всички обедняха. Изведнъж кредитите станаха много. Изведнъж дефицита стана огромен.
Ей алоооо, това не е от вчера. Що не ревахте вчера? Що си избрахте това правителство?
И като не ви харесва - правите си партия, печелите избори и управлявате както вие смятате за добре. Не можете, не ви стиска, не ви се занимава - ами или търпите или напускате.
Визи няма, алооооо.
Аман вече. Намразих учителите заради вас.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 12, 2007 3:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да, повода аз лично да се ровя във фактите може би са даскалите, или може би противоречивите факти, които правителството "съобщава" всеки ден.
Не мисля че въпроса е в това обаче, както не и в това дали ми е писнало или обратно дали се кефя...
Въпроса който мен ме вълнува - какво е дережето на държавата ни. Интересуват ме факти или мнения за факти, но не ме интересуват мнения без факти.
Да, проблемът е в нас, защото ние не знаем как сме, не знаем какво искаме и защо го искаме. Да, може би ако се намери един свестен политик или една свястна партия - може би ще реши някои проблеми.
Ако мислиш че аз съм "света вода - ненапита" и за 800 дни ще те оправя - кажи ще се кандидатирам за политик. Но не мога да ти обещая че като ме изберете няма да кривна нанякъде...
Капитализъм и дясна политика не се прави като хванеш някой от улицата и го оставиш той да те "оправя". Ти, аз и няколко милиона българи трябва да знаем как ни управляват, къде сме сега и накъде вървим! Не е въпроса да изберем един свестен, който като вземе властта да се самозабрави, а да се променим ние така че дори и да дойде дръвник да ни управлява - да не се самозабравя!
|
| Пет Окт 12, 2007 3:57 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ето отговорите на някои от основните политически сили на въпроса: "Кога ще се оправим ?" :
БСП - "Все ние Ви оправяме"
НДСВ - "Когато му дойде времето"
БЗНС - "Днес му е времето"
СДС,ОДС и т.н - "Времето е наше"
ДПС - "Ние се оправихме, за Вас не знаем..."
ГЕРБ - "Ще Ви оправим"
ВМРО - "На дневен ред е да оправим Македония"
БКП - "Времената ще се оправят, когато стане $10 за левче"
Един приятел казва, че баба Илийца се оправила сама с кола, след като не намерила хъш да я прекара...
Отностно намаляването на безработицита в цитирания по-горе линк, цифрите са приблизително верни, но има едно НО, с почти толкова намалява населението на България ( емиграция, ниска раждаемост ) всяка година. Така че е серсем нормално с толкова да намалява безработицата. Безработни много, кадри нема.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 12, 2007 4:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами изберете мен, аз ще ви оправя не за 800 дни а за 8 месеца, и в двата смисъла на думата, Българите ще станат работлива нация която си знае мястот и възможностите, или поне тези които останат от Българите, но след това току виж станали хора ..... Диктатура и трбява на тази държава, ама диктатура та диктатура, Сталин да ни се струва като ангеле господне, иначе няма да с еоправим никога, ще си останем най-отзад, защото сме Българи. Хубаво е че сме една от първите държави в европа, хубаво е че сме спечелили много войни, хубаво е и че сме изгубили ... ама има чуство че през столетията в тая държава са останали най-неспособните, най-мързеливите, най-плачещите, най-тъпите .. е знам още какво да кажа. Абсолютно сериозно твърдя че спокойно могта да се избият/изселят едно 40% от населението ни, ако не и повече и това няма никак да повлияе на икономиката ни, даже ще повлияе положително, и определено не визирам основно пенсионери. Българин е свикнал да се оплаква, като не му едобре да си го направи по добре. За какво няма възможност, в София работа бол, ако една заплата е му ситга ще работина две места, ако му стиска повече да сваля правителството и да избира по добри, накрая пак до две работи ще стигне.
Кой и от какво недоволства. Първо нямаха пари за храна, после за дрехи, после за коли. Колко сме зле, не аз не съм зле, не се оплаквам от нищо, освен от липсата на кадри, ако и тези които се оплакват стават в 6.30 и си лягат в 12 може да им стане по-добре. Защо хората чакат държавтаа да им помогне да ги оправи. Интересно така любувайки се на американския начин на живот, дали се представят колко е лесно там да стигнеш до под моста. Или дай да живеем като американци, ама условията ни да са като на европейци, па ако може да получаваме пари като арабски шейхове ще е супер. ама то не става така работата бе, безплатни обяди няма, както и всяко нещо си има двете страни. Див капитализъм или европейски социализъм, кой каквото си е избрал. Значи сега хората за хрнаа и дрехи почнаха да имат пари, я дай сега да си купят и коли, ама то така не може, не става всичко за еидн ден, па хайе след колата артамент, чакай бе, къде дават така.
Няма пари но си купува голяма кола, ми за чий тие бе, ти гумите си не можеш да платиш, за горивто няма да говорим, и кво, айде газ ша и сложиш, на 15 годишпна кошница. А що не си купи нещо млако евтино с малко разходи, и пари ще спести имясто. Е тва ни е проблема, ако трябваше да се наричма Българин заради това че в момента живея в България, и затова че хортаа които живеят тъук се наричат Българи, бих си скъсал паспорта и бих си сменил кръвта, добре че си имаме история заради която си заслужава да се наричаш Българин, а за мързеливата паплач която в момента обитава това кътче на планетат само ендо мога да кажа, бой и разтрели, докато станат първо маймуни, та после току виж и хора.
Няма да се орпавим, и как сме в момента никой няма да ти каже. Със сигурност сме по добре от преди 10 години, и не сме по зле от преди 20.
|
| Пет Окт 12, 2007 6:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ох... да не го избиваме пак на оправяне...
Две новини от днес:
http://money.ibox.bg/news/id_1867952309
http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emissio ... 210-05.htm
Аз доколкото знам, инфлацията се измерва от НСИ - те казват 13.1% за септември 2007 спрямо септевмри 2006. Възможно е да стане под 10% защото последните 3 месаца на миналата година инфлацията е била съответно 1.3, 1.4 и 1.2 и тая година просто не трябва да има инфлация през оставащите три месеца. Аз без да съм министър си мисля обаче че инфлация ще има... и то не по-малка от миналата година, т.е. за тая година ще приключим някъде 14-15%.
|
| Пет Окт 12, 2007 7:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Всичко зависи от петрола. Друго няма какво да се вдига. При храните (а те са главната тежест в кошницата), инфалцията е изконсумирана спекулативно края на лятото.
|
| Пет Окт 12, 2007 7:20 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Слушах по радиото в колата, че брашното до края на годината ще стигне 1500лв за тон, а хляба 2лв за килограм. Е как ще е без инфлация през тия три месеца? Това за под 10% за годината Орешарски да го разправя на старата ми шапка.
|
| Пет Окт 12, 2007 7:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да и аз го чух. Може и да вдигне инфлацията. Ще минаваме на пасти... и ще смъкнем инфлацията.
По принцип много е важно да се отчита на какво се дължи инфлацията.
1. На петрола.
2. На лошата реколта.
3. На повишени доходи.
4. На кредити.
Общо взето можем да контролираме само последните две. Но пък я обясни на българина, че не му трябва плазмен телевизор. Той иска сега, ако не му вдигнеш заплата, ще вземе кредит и пак ще си го купи. Нищо че е изработил БВП колкото за кабела на телевизора. Пусто ориенталско племе - на кенеф да е, сателит трябва да има.
|
| Пет Окт 12, 2007 7:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ето го:
http://news.ibox.bg/news/id_774244538
хляба става левче...
мда интересно е на какво се дължи инфлацията? Храните скачат почти навсякъде по света. Изключвам европата щото там все още няма инфлация, значи цените не скачат ?
|
| Пет Окт 12, 2007 7:37 pm |
|
|