|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:09 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
прав си за последните две, но степента им на влияние е много относителна, непонятна за нас (масовата публика), поради което са възможни много спекулации от страна на управляващите.
- Според мен, след като министъра на финанасите се хвали с финансово стабилната мизерия базирана на > 2,5 милиарда излишък, какъв му е проблема да задоволи нуждите от заплати от няколко десетки милиона в малкия останъл държавен сектор;
- Не одобрявам соца, но едиственото място където той може да съществува в нашето общество е в сферата на образованието, Оказа се, че наличието на училище опредея съдбата на населеното място, а наличието се определя от волята на великия чиновник. Накратко министерството на образованието се явява и министерство на регионалното развитие (кой ли ще ме чуе);
- След като е стабилизирана икономиката и е усетен стремежа към растеж, повишеното потребление само ше я подпомогне. Така САЩ са излезли от голямата депресия;
|
| Пет Окт 12, 2007 8:11 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
А бе не знам откъде ги измъкват тези статистики, ама хляба в Стара Загора е 1,20 лв за 700 гр при това от 2 седмици. Новозагорци обаче правят дъмпинг(?!) цени на 1,15 лв , а 0,95 лв си беше близо 2 месеца преди това. Обаче се замислих днес и не можах да си отговоря на въпроса дали е инфлация това в общоприетия смисъл. Намаляне на покупателната способност на парите - да, но оставаме със същото общо количество валута т.е. нови пари не се печатат. Вярно това е предпоставка за инфлация, но дали е действително инфлация според определението за такава?
|
| Пет Окт 12, 2007 9:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ами проблема май е че дефицита е 20%, т.е. някъде 10 млрд. лева или по-скоро 5млрд. евро. Значи за тая сума сме внесли повече стока отколкото сме изнесли или с други думи от играта са излезли 5 млрд. евро. Ако сивата икономика вкарва нелегално същата сума - нещата са наред.
Обаче ако Сивушко не вкара същата имаме проблем - валутата в джобовете ни намаля, а левовете си остават. Кво правим като имаме много лев и малко валута - ами отиваме в чейнджа и сменяме. С една подробност че ако всички се юрнем към чейндж-бюрата те ще бъдат принудени да сменят курса, защото ще има повече купуващи от продаващи.
Обаче ние сме с валутен борд, курса не може да се пипа. Тогава за да има мир, някой трябва да изкара от играта толкова левове, колкото валута е излязла. Така съотношението в джобовете ни ще се запази.
|
| Пет Окт 12, 2007 9:22 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ами не е така за Европата:http://banks.dir.bg/2007/10/12/news2206812.html
Цецо, проблемът , че България е заселена с българи неусетно, но без засечки се оправя. Така, че и икономическото полжение след това ще се нормализира. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 13, 2007 12:03 am |
|
 |
|
sthx
|
И аз имам няколко въпроса и съмнения относно числата, които ни се поднасят.
Относно брутния вътрешен продукт. По каква методика се отчита и влиза ли в него делът на сивата икономика? Какъв е делът на сивата икономика? Каква е истинската производителност на труда, като се отчете произведеното от сивата икономика?
Преди 2-3 години имаше анализи по пресата, че ако се отчита официалното потребление на ток, то излиза , че производителността на труда в България е доста по-ниска от тази по времето на зрелия социализъм. Което не може да е вярно, както и да го погледнем. От друга страна по обявите търся /предлагам работа в съответните сайтове може да се съди, че заплатите са към три пъти по-големи от официално обявяваните. Дали е същото с производителността на труда и брутния вътрешен продукт?
Относно курсът на лева. Курсът на лева е свързан административно към еврото. Пак преди няколко години имаше анализ, че левът е подценен. Така ли е и това в полза ли ни е? Доколкото дочух в Румъния са вдигнали курса на леата спрямо еврото и оттам идва голямата разлика в цените между тях и нас.
Относно инфлацията. В каква степен са съизмерими методиките за изчисляване на инфлацията с тези на другите страни, като се има предвид, че потребителската ни кошница е различна от тази във Франция например?
При сметките по изчисляване дефицитът дали се вземат под предвид недекларираните пари на гастербайтерите ни. Официалните постъпления в държавата от тях са съизмерими с парите давани за заплатите на държавния апарат. А неофициалните?
Какъв е делът на банките в дефицитът и ако е голям при падне на лихвения прицент, няма ли да се намали и дефицитът. Методиката за печалба на банките в България е елементарна - взимат евтин кредит от вън и печелят от високия лихвен процент (2-3 пъти по-голям) в България. Ако нямат толкова голяма печалба банките, те не биха били и толкова агресивни и дашни на кредити.
След убийството на Кюлев и продажбата на Сибанк май не остана българска банка. Защо се допусна това и това целенасочена политика ли беше?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 13, 2007 8:48 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Това съотношение няма да се промени с излишъка, защото той ще си бъде похарчен от власта, а това са си наши пари. Дефиците според управляващите не бил опасен, защото се дължял според тях на инвестиционната инвазия. Купувани били много машини и съоръжения, които като заработят ще решат проблема с дефицита
Приказката ми се върти около образованието, че то е в основата на развитието на икономиката, а министрите не гледат в перспектива и се подиграват с даскалите.
|
| Съб Окт 13, 2007 8:52 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | sthx написа: И аз имам няколко въпроса и съмнения относно числата, които ни се поднасят.
Относно брутния вътрешен продукт. По каква методика се отчита и влиза ли в него делът на сивата икономика? Какъв е делът на сивата икономика? Каква е истинската производителност на труда, като се отчете произведеното от сивата икономика? Преди 2-3 години имаше анализи по пресата, че ако се отчита официалното потребление на ток, то излиза , че производителността на труда в България е доста по-ниска от тази по времето на зрелия социализъм. Което не може да е вярно, както и да го погледнем. От друга страна по обявите търся /предлагам работа в съответните сайтове може да се съди, че заплатите са към три пъти по-големи от официално обявяваните. Дали е същото с производителността на труда и брутния вътрешен продукт?
Относно курсът на лева. Курсът на лева е свързан административно към еврото. Пак преди няколко години имаше анализ, че левът е подценен. Така ли е и това в полза ли ни е? Доколкото дочух в Румъния са вдигнали курса на леата спрямо еврото и оттам идва голямата разлика в цените между тях и нас.
Относно инфлацията. В каква степен са съизмерими методиките за изчисляване на инфлацията с тези на другите страни, като се има предвид, че потребителската ни кошница е различна от тази във Франция например?
При сметките по изчисляване дефицитът дали се вземат под предвид недекларираните пари на гастербайтерите ни. Официалните постъпления в държавата от тях са съизмерими с парите давани за заплатите на държавния апарат. А неофициалните?
Какъв е делът на банките в дефицитът и ако е голям при падне на лихвения прицент, няма ли да се намали и дефицитът. Методиката за печалба на банките в България е елементарна - взимат евтин кредит от вън и печелят от високия лихвен процент (2-3 пъти по-голям) в България. Ако нямат толкова голяма печалба банките, те не биха били и толкова агресивни и дашни на кредити.
След убийството на Кюлев и продажбата на Сибанк май не остана българска банка. Защо се допусна това и това целенасочена политика ли беше? |  |  |  |  |
Относно БВП - отчита се само бялата икономика. Косвено може да влиза и част от сивата (чрез потреблението), но не добре представена със сигурност. По официални недомлъвки на управляващите е около 30%. Според мен е близо до 50. Погледни сектори като строителството и туризма - там е над 80%. Днес един познат ме пита незнам ли някой с професионална книжка, че нямал шофери за бетоновози. По 1200-1300 си докарвали. Едни познати турчета от едно селце - сериозно бачкат, строителни работници, прекратиха си гурбета в Германия и се върнаха тука - повече работа и повече пари се изкарвали тука.... ти си прави изводите. Дела на банките в дефицита е основен. Те дават кредитите. Но не си прав че лихвения процент в ЕС и БГ е различен в пъти. Ако тука е около 7-10% ГПР, там е около 5-7% ГПР. Което хич не е голяма разлика. Всъщност лихвите в БГ са прекалено ниски за икономика на нашето дередже, всички го признават. Но конкуренцията в банковия сектор е жестока и не могат да си позволят да вдигнат цените. Единствения начин е БНБ да играе с задължителните резерви. Не съм сигурен че БНБ може да вдига основния лихвен процент без да се съобрази с ЕЦБ. По въпроса защо няма български банки - конкуренция на свободния пазар. Кой го е допуснал - кой може да попречи? Ще забраним на чужденци да купуват наши банки? Като изключим че това е тотално нарушение на всички правила на свободното движение на хора и капитали, веднага ще създадат собствена мрежа и ще унищожат нашите банки, защото имат ресурса да го направят. Всъщност това че банките ни са собственост на европейски майки е добро, защото 97г. не се източваха западни банки а български ако добре си спомняш. Относно инфлацията - това е един относителен параметър, на стъкмистиката. В целия свят е така. Като инженер не съди по абсолютната му стойност (дали 13 или 15% - все тая), а по относителното му изменение - високо е спор няма. Потребителската кошница си я прави стъкмистиката, за да и е удобна за нея. Недекларираните пари на гастарбайтерите са си основно перо в сивата икономика. Не подлежат на контрол, за разлика от строителството (не че някой се е засилил да го контролира). Всъщност сивата икономика в БГ изкривява сериозно всички статистики. Ако трябва да бъде честен, според мен сивата икономика носи на гърба си половината страна - ако я нямаше - да сме умрели от глад. Друг е въпроса защо никой не иска да я изсветли. Като казвам никой имам предвид всички - управници, работодатели, работници - всички дружно се противопоставят на изсветляването - за справка виж дискусията за плоския данък.
Ако управляващите похарчат излишъка за заплати - да той си губи стабилизиращия смисъл. Въобще влеят ли го по някакъв начин в икономиката - той ще бъде изконсумиран - заплати, чешмички, кражби и пр.
Буферната роля на излишъка се проявява тогава когато властта задържи парите - покрива външен дълг, увеличава валутните резерви на БНБ и пр. Това и мисля че ще сторят с по - голямата част от него. Най-добре е целия да се съхрани, но предполагам че под този натиск ще жертват част от него.
Този излишък (непохарчения) и валутните резерви на БНБ са компенсацията за дупката в платежния баланс на страната. Това удържа борда.
И лева не е подценен (щеше да е прекрасно за обиконвенния човечец). Лева е силно надценен. Пускат се фитили за официален курс 3,5-4лв. за евро. А познайте какво ще се случи с средниостатистическия гражданин ако борда рухне (или направят корекция на курса). Ще се събуди 2пъти по беден от колкото е в момента.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 13, 2007 11:34 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Точно това се прави! Интересно беше вчера питането на Иван Костов към Станишев: При планиран бюджетен излишък от около 2 млрд, се очаква от преизпънение той да е 6 млрд. Какво ще направи правителството с този излишък на излишъка? Станишев хънка мънка и не отговори конкретно. Защо според теб? Защото ако сивата икономика е хранителната среда на бизнеса, то този излишък е хранителната среда на цялата армия бюрократи и фирмите около тях - тяхната сива икономика. Тези пари не са в бюджета и не подлежат на контрол нито от парламента, нито от Сметната палата. Ха познай как се харчат!  Нещо да си чул как беше похарчен миналогодишния излишък?
|
| Съб Окт 13, 2007 12:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
По голямата част отиде за погасяване на външен дълг. Поне така си спомням, аз. А и ако направиш справка ще видиш, че държавния дълг намалява сравнително добре.
Иначе си спомням, че царчето съгради едни чешмички с излишък, покри задължения на болници и раздаде 13ти заплати. Но и те платиха голяма доза външен дълг.
Виж сега няма как да знам дали това което казват е това което се прави. Може и да си купуват кожени палта с него. Поне на документи, този излишък съществува. И според мен трябва да съществува и не трябва да се плащат заплати с него.
Ако се реши че не ни е необходим, по-добре е да се намалят данъците и да остане във хората които са го изработили, а не да се събира и после държавата да плаща на който тя си реши.
Но аз твърдя че без този излишък, борда ще рухне за една година, а след него и цялата държава. Тези две неща - борда и излишъка са един дисциплиниращ инструмент от който нашите политици се нуждаят - те по дефиниция са идиоти и ако няма кой да ги ограничава, става страшно. Може би в други държави с други политици и друго население - може и без излишък и борд. Но в България както казах живеят българи и управляват българи - т.е. глад и бой, щото иначе няма оправия.
А 6млрд. мисля че е много розова прогноза - според мен ще е къде 3млрд. После за дългове на общини и болници ще отидат 500-600млн, за учителите 500 млн (няма да го признят директно). Ще похарчат и поне 500млн. както те си решат 9за своя полза). И той половината хръкна. Другата половина ако влезе във валутния резерв или дълга - хубаво ще е.
Не случайно МВФ ни натиска да трупаме излишък. Това ни държи над водата в момента. на този етап това е положението.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 13, 2007 12:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това е много интересна теза... Мисля че трябва много добре да се дефинира думичката "инвестиция".
1) Когато един англичанин си купи къща у нас, това е форма на инвестиция и за нас полезна, защото еднозначно води до намаляване на дефицита.
2) Когато чужда фирма инвестира у нас за да прави бизнес, това също е инвестиция и също води до намаляване на дефицита. Но само в краткосрочен период, защото ако фирмата е вкарала 1 млн. то нормално е след няколко години да изкара 2 млн. Значи след време тая фирма ще създава дефицит. Не казвам че това е лошо. Всичко зависи от това какво правим ние през това време. Примерно ако фирмата е софтуерна, вкарва един милион - изкарва два. Обаче наемайки и обучавайки български специалисти тя може да вдигне нивото и конкурецията у нас. С други думи ако нещата у нас се подобряват, чуждите инвестиции помагат. Ако вървим на зле, чуждите инвестиции ни правят още по-зле (справка Латинска Америка).
3) По същия начин е положението с банковите кредите. Банките са чужди, в момента прехвърлят пари и раздават кредите. Ако кредите са за машини - няма лошо, ще ги върнем. Ако са за плазми, коли и апартаменти нещата стават много зле, защото заема влиза и после излиза с лихва, а плазмите и телвизорите, че и множеството строиителни материали изкарват пари от държавата.
4) Когато наша фирма инвестира в машини, това еднократно влошава дефицита. Ако обаче фирмата заработи и започне да изнася - със сигурност ще подобри дефицита много повече отколкото го е влошила. Дори да не изнася. ако тя си вдигне производителността това пак е добре.
Къде е сериозния проблем с дефицита - дори 20% е страшно много за една икономика. По тоя показател мисля че сме сред първите в света. Обаче истината е много по-страшна ми се струва, тъй като за последните няколко години много пари влязоха в тая държава и те временно замазват реалното положение на дефицита. Верно, ще кажете ами то външния дълг бил основно частен, да му мислят частниците... Ами не е изобщо така. Ако се окаже че дълга е 30 млрд, то тия пари ще трябва да излязат от България. Демек ако сега реалния децит е бил 30% а не 20, в следващите години може да имаме дефицит от порядъка на 40-50%
Каквото и да си говорим приватизацията се изчерпва - почти няма вече какво да продаваме, т.е. тоя сорт "инвестиции" леко ще намалее. Нещо повече старите приватизации, т.е. дружества приватизирани с чуждестранен капитал и които вече работят ще почнат да носят приходи на собствениците си. Една част от печалбата да речем ще реинвестират пак у нас. Но рано или късно ще дойде ред да теглят печалба навън. Всичко това води до едно - огромен проблем с дефицита в бъдеще.
Ако това и следващите правителства не овладеят по някакъв начин дефицита, то няма как да се разминем без финансова криза. А финансовите кризи могат още да разклатят и без това неработещата ни икономика.
Всъщност, не е работа на нито едно правителство да ограничава частни "инвестиции" или да забранява на банките да раздават кредите. Обаче е редно правителството да обясни на ТЪПИЯ селянин какво означава да си купиш на кредит плазма, или какво означава да си купиш от магазина китайски чесън или турски домати. Ако държавата не се намесваше, то днес щеше да имаме прилична инфлация и селянина нямаше да взема кредити нито да си купува вносни стоки, щото те щяха да му идват малко скъпички. Държавата в частност борда се намесва и удържат лева да не се срине.
Хубаво, обаче със стискане не виждам как ще се оправят нещата. Не почнат ли ВЕДНАГА да се оправят проблемите, аз се обазалагам че догодина няма да удържат положението с излишъка. Даже за тая година имам леки съмнения, ама да видим...
|
| Съб Окт 13, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами виж сега, икономически вакум няма. Ако балона се надуе прекалено ще гръмне. Тогава селянина ще има плазма, ама няма да има ток да я гледа. Каквото повикало такова се обадило.
Казваш държавата да обясни на селянина да не купува това и онова. Все едно да го обясниш на Лили Иванова, ама говорейки на телевизора.
Дефицита наистина е сериозен. И единствения начин да го ограничат във момента е да намалят разполагаемите пари в населението И едновременно с това кредитирането. А иди го обясни на учителите. Много е грешно да се казва че потреблението ще стимулира нашата икономика. Грешно - абсолютно грешно към днешния момент, потреблението стимулира чуждите икономики и скапва нашата.
Държавата няма какво да обяснява - трябва да действа. Това обаче няма да се хареса нито на учителя, нито на селянина. И е силно вероятно да бутне държавата (селянина или учителя). Съдба. Това което може да направи държавата в момента е да опази излишъка, да ограничи още повече кредитирането и да почва поголовни реформи. Ако искаме утре все още да има държава. Ако не - гасим лампата и затваряме врата.
В същото време държавата не трябва да блокира - напротив трябва да поощрява вливането на пари като инвестиции в пройзводство, в създаване на БВП, даже и да е на кредитиране.
Просто е - трябва а се намали консумацията и увеличи пройзводството - КПД трябва. Реализацията обаче е трудна - защото няма да се хареса нито на селянина нито на учителя.
Тук пак стигаме до левите и десните теории. Ако оставиш повече пари при този който ги е изкарал - той ще ги използва по ефективно. Ако ги събереш и раздаваш на калпак - ефективността и контрола е нулев - харчиш чужди пари -кеф - те ти инфлация, те ти дефицит.
Една от доказано добрите мерки е намаляване на преките данъци и прехвърляне на тежестта към косвените (потребителските). Така в бизнеса и предприемчивите хора остават повече разполагаеми средства, но благодарение на солените потребителски данъци (ДДС, акциз, данък имоти и пр.) те ще се ограничават в потреблението, а ще мислят как да реинвестират парите и да ги множат. Инвестициите трябва да се освободят от данъци - както корпоративните - така и личните инвестиции - един компютър може да се разглежда като инвестиция - един телевизор е просто консумация. Освен това осигурителната тежест трябва да се трансформира в лична отговорност - да се намали солидарната част и да се увеличи личната - поне до 50/50 (сега е 99% солидарна). Така се увеличава отговорността на отделния индивид. Докато солидарния метод води до безотговорност и неефективност - това е 100% доказано.
Тези мерки ще намалят потреблението и ще увеличат инвестициите. Но у нас такива мерки не срещат одобрението на народонаселението, Ганьо си иска плазмата сега и веднага. Което е нормално - не можеш да искаш от една овца да действа индивидуално - тя си е овца и си действа стадно. В крайна сметка сметка с каплав материал - солидна къща не става.
Като си говорим за ляво и дясно - много силно впечатление в момента прави дясното поведение на сегашното ляво правителство. Това не се дължи на факта, че са поумняли и разбрали някой елементарни физични закони. Не просто обстоятелствата ги притискат - няма как да правиш лява политика в развиваща се държава (ако искаш да имаш държава). И те действат леко вдясно, колкото и да не им е кеф. Което е добре.
Това което е зле е силното изпедарастяване на така наречените десни партии. Те тотално обърнаха резбата. Погледнете ДСБ, СДС че даже и Атака (която тръгна като крайно-дясна партия). Идеите им са абсолютно леви и популистки. И докато за Атака популизма е просто фирмена политика, то за СДС и ДСБ това си е просто борба за глътка въздух - те просто следват нагласите на населението. Идеите и политиките им са абсолюнто левичарски - как си обяснявате дясна партия да зове държавата да харчи излишък за увеличение на заплати!!! Или дясна партия да е против плосък данък???
Това изпедарастяване на десните е много лошо за БГ. Това показва че в БГ няма кой да устоява десните идеи. А точно сблъсъка и лакатушенето в ляво и дясно е начина на движнието на нормалните държави.
|
| Съб Окт 13, 2007 1:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Миро, интересно защо ако една фирма е вкарала 1 млн след години да изнесе два млн, и какво общо има това с дефицита. Тук могат твърдо да се разграничат нещата, инвеститори в промишлеността, които по никакъв начин не увеличават дефицита, дори напротив. Те произвеждат в България а печалбата им идваот това че продават навън, евтина работна ръка, евтини суровини няма значение, те не вземат парите нахората и да ги изнасят а точно обратното, създават приходи първо от платени данъци, после от заплати, и на трето място заотоработят с други БГ фирми. След това са фирми които инвестират в недвижима собственост в туристическия бранш, това са Хотели, Голф игрища, Яхтени пристанища. те също по никакъв начин не увеличават дефицита, също обрантото, те стимулират притока на парични потоци от вън. Остава една група инвеститори които печелят директно от нас, и по някакъв начин може да ажем че увеличават дефицита, това са инвеститорите в търговски центрове и магазини, като керфур, била и вс. от тоя род. Но какво става в същото време. Във всички тези обекти клиента получава касов бон. Тези обекти работят със много Български фирми, тези обекти създават не малко рбаотни места. Тези обекти декларират печалбата си и и плащат данъци. Ак ги нямаше голяма част от тези приходи щяха да отидат директно в сивата икономика без да допринесът нито лев в държавата а в същото време щяха да стимулират инфлацията. За тези които инвестират в търговски центрове и офис сгради е още по осезаемо положителното влияние, и то не само краткосрочно. Едно че към текущия ммент създават работа на много фирми от строителния бран, а и не само. След това в тези центрове всичко като приходи е декларирано, и фирмите които плащат наеми на площи първо си приспадат тезинаеми съвсем нормално, второ на тия наеми се плащат данъци от собственика, вместо да плащат на някой собственик на апратамент, ил мгазин който нищо не декларира. А само да вметна относно магазините, според вътрешна информация от Била, магазините в София са на много малка печалба, а общо за стрнаата не се зане дали изобщо са на печалба като верига, и положението в много от другите западни вериги е същото, много то тях все още са на дотации от самите инвестотори като се цели заемане на пазарен дял, а се предполага че била е преминала този етап.
Почти всеки род инвестиция е добре дошла на икономика в нашето състояние. Ако трбява да има ограничение, то това трябва да е при кредитирането на жилища, защото реално това е инвестиция без реална възвращаемост и без по никакъв начин да подобрява икономиката. Много от големите строителни проекти са с цел изпиране на пари, което също е добър признак. Реално от доста време сивата икономика малко по малко изплува. Повечето от гоелмите организации излязоха на светло, за пример една мултигруп. Истина е че все много от големите инвеститори по някакъв начин стимулират сивата икономика, примерно не е рядко срещано по хотелите да раотт хора без договор, но това го има и германия, и в великобритания, и в САЩ.
Проблема ни по скоро е че хората започват да искат да получават повече от колкото е възможно. Който и работодател да питтате ще видите че в момента заплатите реално растът. Това раотниците не го забелязват и го приемат за нормално, но това се забелязва от работодателите. Примерно при нас монтажниците вземат почти двойно на почти всички останали фирми с подобен род дейност в София, и въпреки това не са доволни, и това не мога да кажа че са високо сециализирани кадри. Съгласен съм че учителите наистна получават малко, но не съм съгласен с начина покойто искат увеличение, защото това подтикаи много по добре заплатеникадри също да искат, зао за учителите да има а за нас да няма ....
Имаме доста надуто потребление, и тъй като сме в преход и нищо не е ясно всичко въри наопаки, повишеното поребление увеличава цените на продуктите вместо да ги намалява, търговцитестават все по богати за сметка на всички останали. Ето това е нещо което трябва да се контролира, защото това че сме в ЕС нищоне ни гарантира. Може тук да стане двойно по скъпо от Румъния, но никой няма да оди да пазарува храна в Румъния,а ще продължи да пазарува тук. Правителството трябва да ограничи по някакъв начин скока на цените защото това е изкуствено. Цените са толквоа завишени, че дори двойно да поскъпне бензина при тези цени търговците отново ще са на дорба печалба.
Изобщо като погледне човек е странна работа, големите вериги са почти без печалба, освне ако няма някаква супер конспирация която е скрита и от самите им управители, засметка на тов апо малките магазини и вериги магазини са на печалба мин 50-60%, а теориятаказва че укрупняването на един бизнес води до снижаване на добавените разходи. Може би големите веригиимат твърде много губещи магазини в малките градове .. знам ли .... странна държава, трудно се работи тук, и е нормално че много чужди инвеститори се страхуват и не искат да рискуват.
|
| Съб Окт 13, 2007 2:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По принцип си прав за много неща... Ако бяхме нормална държава може би щеше да си прав на 100%. Но за съжаление не сме! Поради ред причини у нас пари с производство се правят много по-трудно отколкото с търговия. Ако решиш да оставяш повече пари в този който прави повече пари, на практика ще оставиш повече пари в търговците и още по-малко в производството. Това което става у нас няма нищо общо нито с ляво, нито с дясно.. Не искам в тая тема да коментирам даскалите, защото те имат много малък дял в икониката. При тях проблема изобщо не е финансов, защото реално бюджета им няма нужда от увеличаване, или някакво смешно увеличение което и без друго трябва да се направи. Ако те имат някаква връзка с икономиката, това е по-скоро сигнала който се дава - 100% уевличение на заплатите звучи плашещо и може да повлече крак. Това е опасното. В другата тема може да си коментираме кой и защо ги въвлече в цялата тая простотия ама пак казвам това е друга бира! Сега за данъците... ами не знам честно казано. Може би някои трябва да се променят, въпроса е дали да се промени разпределението, т.е. кой повече да плаща о кой по-малко, или пък цялостното ниво - повече данъци и повече пари в хазната, или обратното. Ти предлагаш промяна на разпределението, аз съм пас... за мен данъка си е данък, както и да го въртим едни и съши хора го плащаме... Дясната политика е по принцип за намаляне нивото на облагане, т.е. по-малко пари да минават през хазната... Донякъде е добре, но пак казвам за нормална държава. Нашата не е такава, съмнявам се че ще се оправим като оставим повече пари в моловете и съсипем болниците и училищата. Това трябва да се постигне по естествен начин - първо ги реформираме за да може да се справят по-добре с по-малко и пари и след това им режем парите. Може и първо да им се резнат парите, ама тогава реформата си мисля че ще стане по-трудна. В крайна сметка обаче от там няма да спестим кой знае колко пари и дали сега или после, за мен няма голямо значение. Моята логика винаги е била че ако искам повече пари гледам да изкарвам повече, а не да пестя от закуски. Ако стана депутат може да преосмисля "закуските"
Не мисля че имаме проблем с индивидуализма. У нас всеки е индивидуалист, а ни липсва "стадното" чувство, т.е. разбирането че сме на една лодка и че трябва да има координация между гребящите за да се преместим по-напред. А не един да гребе насам, друг натам и в крайна смета да си стоим на едно място.
Точно тук се разминават разбиранията ни за ляво-дясно. Не знам може би по исторически причини понеже една партия се вживяваше и като синдикат и като социална организация и като какво ли не.... и след като намразихме партията решихме че всичко с което тя се е занимавала е вредно. Не е така! В капиталистическите държави се правят същите неща, само дето не ги прави една партия - има си граждански организации за правата на тоя и на оня, има си синдикати и най-важното те си РАБОТЯТ и хората имат съзнанието за КОЛЕКТИВИЗЪМ (макар че ние това понятие го свързваме с СССР).
Всичко това е въпрос на компромис изграждан през годините. Капитализма не е форма на управление при която на народа се "дава" това или онова. Това е форма на управление при която се "разменя" едно или друго нещо. Ако народа иска примерно добро образование, то това нещо струва и то не само пари, ами и малко усилия. Просто има сделка - държавата ти дава учител, обаче от родителя се иска настеща да бъде отговорен - децата му да не закъсняват, да се държат прилично и т.н. Само ние искаме държавата да ни обучи децата, ако може хем да не даваме пари, хем да не отговаряме за нищо - те даскалите трябва да свършат цялата работа.
Сорри.. темата беше все пак за икономика 
|
| Съб Окт 13, 2007 2:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Дефицита е разликата между това което влиза и това което излиза от държавата. Естествено че някой като вкара 1млн. ще искара да изкара повече, отколкото лихвите в швейцарските банки. Но пак казвам, инвестициите не са лоши или добри. Ако нещата се развиват добре и инвеститорите и ние печелим. Ако се развиват зле ставаме Латинска Америка. Точно това исках да дискутираме - как сме, добре ли вървим или зле?
Разбира се има инвестиции от които всички имаме файда независимо дали отиваме на добре или на зле. както има и обратните инвестиции. Но като цяло, всички инвестиции влияят върху притока и изтичането на пари от България. Не съм казал че тоя баланс трябва да го овладеем като забраним инвестициите. Но трябва да си даваме сметка какво става.
Погледни го по друг начин - всички ключови сектори - това ток, вода, телефони, gsm-и, съпермаркети, банки, дори в нашата област големите фирми не са български. Те разбира се са дошли да печелят прилично и нямат лоши чувства към нас и нямат сметка да ни скапват икономиката. Обаче те си имат интереси... и техен интерес е да плащат по-малко данъци и да имат по-голяма печалба, нали така?
И когато се гласува размера на данъка, тяхната "дума" тежи доста... Не можем да им се сърдим, както не можем и да ги виним че след време периодично ще изнасят пари от България за да плащат дивиденти на акционерите си.
АКО ВСИЧКО ТОВА се балансира с производство и ИЗНОС НА СТОКИ - ок НЯМА ПРОБЛЕМ. Обаче ако не се балансира става кофти, защото дисбаланса или тъй наречения дефицит води до обезценяване на лева. Или лева се срива, което все повече се убеждавам че е по-добрия вариант. Или някой плаща за да поддържа измисления курс. Кой плаща? Вариантите са два - или събираме повече данъци за да запълваме дупките, или почваме да отделяме повече пари от това което има сега, т.е. свиваме бюджета за училища, болници, полиция, армия и т.н.
Според мен правителството се опитва по малко от двете - леко увеличаване на данъците, или поне събираемоста им. И в също време задържане на социалните разходи. По принцип няма добър или лош вариант - нито инфлацията е хубаво нещо, нито по-високите данъци, нито по-ниските заплати на бюджетните служители. Не обвинявам правителството че прави по малко и от 3-та варианта. Но... тия мерки не решават проблема.
Вносът продължава да расте, а износът продължава да намалява като относителен дял, ако това не се промени не ни очаква нищо добро...
|
| Съб Окт 13, 2007 2:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да така е защото реално няма какво да изнасяме. Инвестиционните проекти в производството, хотелиерството и изобщо туризма подобряват нашия баланс, по този начин ние изнасяме стоки и услуги. Да инвеститорите разбита се вземат девиденти, но ако сметнем излиза в наша позла. Примеро той е инвестирал 10 млн в хотел, това е да речем е някаква инвестиция, до тук + 10 млн за нас. Започва да експлоатира този хотел. Ако е на добро място добре предвиден би трябвало да се изплати за около 5 години, или годишнта печалба би трябвало да е около 2 млн. Това доколкото мога да сметна значат ~2.3 млн чисти приходи, и от наблюденията ми по разходите на хотелите не по малко от около 3 -3.5 млн брутен приход. Значи на него от туристи му влизат да речем 3 млн и му остава чиста печалба 2 млн., дори цялата пеалба да изнесе тук осатват 1 млн, 200 хил за бюджета и 800 хил към икономиката. Голяма част от тези 800 хил отиват към други Български фирми а по малка част за заплати. Но това са разходи обикновенни директно свързани с покупка на стоки които в повечето случаи са внос, т.е. тези пари отново директно намаляват нашия дефицит.
Прав си че при инвеститори като банките нещата не са така, там реално не остава почти нищо тук, и се изнасят пари от БГ, но при всички останали ползата е за нас.
Иначе дали си струва да с еподдържа лева, според мен не. Като гледам няма някаква оправия, и в един момент ще има криза, то това се случва навсякъде. Та ако не се крепи дълго лева на едно ниво кризта ще е по малка. Едно е лева да пада плавно във времето, друго е да се обезцени изведнъж с 100%. В единия случай изнеса и населениетоможе да сенагажда към ситуацията и това да не е толквоа опасно, в другия на печлаба ще излязат основно спекулантите и хората с достатъчно пари.
|
| Съб Окт 13, 2007 3:41 pm |
|
|