|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:39 am
"Ние няма да действаме под ултиматум"
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Цецо .. да правя паритя, аз няма наклонности към социализъм, нищо социално нема да остане
А за учителите каквото искат да блокират, само да е по далеч от мен, ако искат изборните урни, ако искат народното събрание, пък ако им е кеф сметището ... все ми е тая,схтто като вземат да ми прецат определенониама да сум им супричастен, да си сменят професиите ако не им харева даскалъка.
|
| Пет Окт 12, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ето каква сводка намерих в дир-а за препитанията на синдикалните лидери. http://dnes.dir.bg/2007/10/12/news22074 ... #sepultura
Писанието съм го копнал по-долу, да не го търсите. В него не се споменават броят на акциите към приватизационни фондове (КНСБ имаше такъв , да не баха и два)
То се и знаеше, че по природа повечето от тях са работодатели и ръководното им участие в профсъюзите е част от политическата пародия в България.
Бордове хранят синдикалистите Янка и Жеко с по 5 учителски заплати Такева измести Васил Божков от пенсионен фонд, Христов е в строителния бизнес Тримата синдикални лидери участват в един куп бордове, става ясно от справка във фирмения регистър на АПИС. Така всеки месец те си докарват поне по 5 учителски заплати, твърдят подчинените им. Янка Такева е зам.-председател на Пенсионноосигурителн акционерно дружество ”Сила”. Тя заема поста с решение на Софийски градски съд от 18.07.2003 г. На сайта на дружеството е записано, че тя е член на Управителния съвет. Служители на компанията твърдят, че информацията на интернет страницата на ЦКБ ”Сила” е актуална. Справката в АПИС показва още, че Такева не отказва членство и в Съвета на директорите на Социалноосигурителен фонд ”Сила”. През 1999 г. оттам е заличен Васил Божков, а на негово място съдът е вписал Такева и ”Нефтохим-инвест холдинг” АД. Синдикалната лидерка е съуправител в регистрираната преди 4 години във Варна фирма ”Изгрев 03”, която има предмет на дейност хотелиерство и ресторантьорство. От 8 години Такева е и в Съвета на директорите на ЗКМО ”Кочериново”. Желязко Христов също не живее бедно. Злите езици го изкарват милионер. Преди 4 години в медиите излязоха публикации за скандалния му дворец в родното село Рогош, Пловдивско, вдигнат върху наследствен имот. На нападките за охолния си живот и имоти тогава той отвърна: ”В мир съм със себе си, в покой съм със законите на страната”. Справка в АПИС показва, че името на Желязко Христов е и сред шефовете на ”Синди прес” ООД. От 2005 г. той е член на Съвета на директорите на ”Българска аграрно-хранителна индустрия - 1991”. От февруари тази година пък лидерът на КНСБ е съдружник в ”Асет - П”, дружество за строителство и обзавеждане на имоти, транспорт в страната, консултантска дейност и др. Константин Тренчев пък през 1994 г. е станал президент на ”Седем дни - ”Подкрепа”. На 16 септември 2003 г. Софийски градски съд го е вписал като член на Съвета на директорите и зам.-председател на Пенсионноосигурителн компания ”Съгласие”. Тренчев е и в управата на ”Осигурителна синдикална каса ”Подкрепа”, показва справката в АПИС. От края на миналата година пък е част и от ”Дженерали Закрила здравно осигуряване”.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 13, 2007 12:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това са публични тайни. Знае се - аз поне го знаех. Затова мразя синдикалистите - двулични копелета са.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 13, 2007 11:44 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Странно мислене за дясноориентиран човек!
От къде всъщност те трябва да си получават заплатите? От членския внос в синдиката ли?
Или трябва да са с изпити от недохранване лица и опърпани дрехи, когато ходят на срещите си с министри и президента за да имат по-автентичен вид?
Беден и гладен човек по-лесно се купува...
|
| Съб Окт 13, 2007 12:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз като дясно настроен човек, смятам че синдикатите са излишни.
Освен това, как мислиш дали въпросните синдикални лидери ще защитават правата на работниците в техните си дружества - ще ги експлоатират по най-капиталистическия начин, гарантирам ти. А дали с най-голямо удоволствие няма да организират синдикални проблеми на конкурентните дружества?
Това е чиста проба конфликт на интереси и би трябвало да се преследва от закона.
И защо по-дяволите да не се издържат от членски внос? За какво го събират тогава? И защо трябва да са богати лидерите им? Ако са бедни и на нивото на тези които защитават, няма ли по - добре да усещат проблемите им?
В цял свят синдикатите са признати рекетьорски структури. Публична тайна е че действат избирателно и срещу солидно заплащане. Или когато усетят че губят влияние и трябва да си вдигнат цената (както е в случая).
Ако съм в позиция на работодател, първата ми работа ще е да пресека всякакви синдикални наченки. Уволнения и при най-малки съмнения. Пуснеш ли веднъж мършата - няма отмирисване. Гаден експлоататор съм аз.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 13, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе един от двама ни си е объркал в резбата
Макар че мойта резба не е точно лява, по-скоро никаква ама това е друга бира...
Значи синдикатите ги нямаше през соца... И министрите бяха на малки заплати, а заплатата на депутатите беше НУЛА лева - просто им даваха само платен отпуск да ходят когато има сесии да гласуват за каквото им кажат...
Имаше една организация за всичко и която на ниско ниво донякъде защитаваше трудещите се, грижеше се и за социалните проблеми, примерно ако някой родител не се грижеше за децата си, го викаха и му четяха конски. Та тая организация не само че не раздаваше пари, ами за да станеш член, трябваше да плащаш членски внос. Някъде по времето когато аз съм бил роден са я скапали малко и са почнали да назначават на заплата по един във всяко предприятие. От тогава нещата са тръгнали на зле...
Което ми напомня малко на римската държава, те 10 века са я карали на закони и съзнание и в момента в който са въвели администрацията се е разпаднала 
|
| Съб Окт 13, 2007 1:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами ако ми обясниш какво дясно има в синдикализма на следващата сбирка публично ще призная че съм обърнал резбата
Синдикализма е една вредно ляво допълнение на модерните пазарни икономики. Просто левите идеи трябва да се представляват от някой в едно капиталистическо общество и това би трябвало да са синдикатите. Но 1. те са ляво идейни и 2. те винаги се извращават до степен на най-обикновенни използвавачи. Така че аз просто ги приемам като една от вредните последици от лявото мислене в пазарни условия.
|
| Съб Окт 13, 2007 1:54 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@Цецо,
Или малко си живял на тази земя или малко си чел. Противоречия между труда и капитала винаги е имало и ще има. Едните винаги са мислели, че са експлоатирани и са гледали в канчето на чорбаджията, другите винаги са мислели, че работниците им работят малко и ги крадат. Синдикатите се явяват регулатора, посредника в конфликта. Част от натрупаното налягане се изпуска през свирката, част от него отива за смазка за колелетата и машината се движи напред. В противен случай работодателя е готов да докара нещата до робовладелски строй, а работещите да се вънат към стихийните и революционни действия, еднакво вредни и за двете страни. За кого е изгоден един конфликт, при който има 50 избити работници, а всички машини са потрошени и цеховете подпалени?
|
| Съб Окт 13, 2007 2:22 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Значи синдикатите ги нямаше през соца... имаше.....си ги......профсъюзи им викаха мнай И министрите бяха на малки заплати........ дай някаква разписка, че да видим:)))))))))))) , а заплатата на депутатите беше НУЛА лева - просто им даваха само платен отпуск да ходят когато има сесии да гласуват за каквото им кажат... бил ли си депутатин тогава или така я караш - на псевдоспомени?? Имаше една организация за всичко и която на ниско ниво донякъде защитаваше трудещите се, грижеше се и за социалните проблеми, примерно ако някой родител не се грижеше за децата си, го викаха и му четяха конски. Е това е от друг свят - аз нямам спомени от твоя! Та тая организация не само че не раздаваше пари, ами за да станеш член, трябваше да плащаш членски внос. Някъде по времето когато аз съм бил роден са я скапали малко и са почнали да назначават на заплата по един във всяко предприятие. От тогава нещата са тръгнали на зле... Което ми напомня малко на римската държава, те 10 века са я карали на закони и съзнание и в момента в който са въвели администрацията се е разпаднала  |  |  |  |  |
пфу...как скапано стана
ама това е от недопитото коняче на Лупус... - втора година го сънувам и все със стафиди:)))))))
|
| Съб Окт 13, 2007 3:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо е прав че синдикализма у нас не е цвете, ама то кое ли ни е наред че синдикатите да са....
Иначе ние си говорим на теория, какво ни се иска да бъде и какво никога няма да стане, защото у нас никога няма да има дясно
Значи, на теория има два модела да дясно. Единия - чистата демокрация е умрял още с древните гърци и през годините има само неуспешни опити и едва сега тъй наречения европейски съюз се опитва нещо да взаимства, но това е умряла работа...
Другия десен модел аз го свързвам с римската държава - събрали се 7 рода и решили че ако въведат справедливост и ред помежду си, ще могат дружно да завземат съседните села. Така и станало, написали си едни таблици със закони които всички трябва да спазват и всякакви спорове решавали по справедлив начин. И днес римското право си остава като образец същевременно за демократично и отчасти това което ние разбираме за комунизъм. Всички римски граждани били РАВНИ и всички изпълнявали законите, никой не се опитвал да хитрее - има спор, отивате при съдия, каквото каже съдията това става. Нямали са даже съдия изпълнители. Дали те са били по-съвестни? Не, просто ако искаш да си римски гражданин - спазваш порядките, ако не спазваш - не си римски гражданин. А в разцвета както казваше даскала ми, римските граждани са били по-малко от колкото членовете на ЦК на БКП на глава от населението - познай дали няма да искаш да си равен с равните...
Естествено, ако не си римски гражданин за теб няма права...
Та долу-горе на това се крепи "демокрацията" на запад. Хората си знаят че ако са единни и че ако решават проблемите по справедлив начин помежду си, ще бъдат по-силни отколкото ако се прецакват един друг. Решили са че ако проблемите работник-работодател у тях се решават разумно като преговарят работодатели и представители на работниците (или синдикати) ще постигат по-добър компромис, съответно тяхната икономика ще бъде по-силна и тяхната валута ще е по-ценна и няма да имат проблеми с дефиците, инфлация и т.н. Дали това е лява идея - да, отчасти е лява защото има спеменаване на утопичната думичка "справедливост". Дали това е дясна идея - да дясна е, защото мирът в къщи носи повече печалба, отколкото войната.
|
| Съб Окт 13, 2007 3:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
На теория - хубаво, красиво. Синдикатите - помирител. Как пък не.
Бе я погледнете ще е то синдикат, даже не само в БГ, по цял свят синдикатите под прикритието на своята социалност просто печелят на гърба и на работниците и на работодателите.
Айде бих разбрал синдиката да е от вътрешни за предприятието хора. Ама да ми идва в фирмата оная свиня, дето хел хабер понятие си няма какво точно става, да ми дава акъл кое как да правя... как пък не.
Абе никой не може да ме убеди че синдикален водач е нормално да участва в борд на директорите на каквото и да е дружество. Това е ... еба ли му майката - нагло.
Как може някой да им вярва на тия тримата кретени незнам. За мен човек който им се води по акъла, не заслужава повишение, той даже и уважение не заслужава. Че мен ще ме е срам да седя на 5 метра от тия влечуги.
|
| Съб Окт 13, 2007 6:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо прав си за нашите "синдикати"... нагла работа, още по-нагло е че по законов път синдикатите са иззели правото да стачкуваш - без синдикат е незаконно! Искаш не искаш отиваш при ония тримата... Или пък стават хиляди синдикати, асоциации на синдикати, асоциации на асициациите и не знам какви глупости...
Все пак това че държавата ни е сбъркана, не означава че не трябва да има държава. Харесва ни, не ни харесва - избора ни е само един - да я оправим.
|
| Съб Окт 13, 2007 6:55 pm |
|
 |
|
Yanek
Ранг: Новодошъл
|
Сега замени думата "синдикат" с "държава" и да видим какво се получава. Напоследък виждам повече файда от синдикатите отколкото от държавата. Едните ми взимат 30% на другите давам по желание. Само дето този с 30-те % гледа всякак да ме прекара, излъже, дезинформира, а напоследък очаквам да ми вземе пари за кислорода. Задължителна застраховка? Чета, че някои хора свързват синдикатите с мафия. Че има ли по-голяма мафия от държавата? Пък, ако толкова не ви харесва думата "синдикат" предлагам да я наричаме "миндикат".
|
| Нед Окт 14, 2007 7:09 am |
|
 |
|
Цецо
|
Хъм, или криеш данъци или си потърси друга работа 
|
| Пон Окт 15, 2007 7:46 am |
|
 |
|
zaphod
|
синдикатите трябва да се изтребват, защото са вредни както за робите, така и за робовладелците. полезни са единствено за синдикалните лидери. синдикатите са вредни за робите, защото развалят качеството на услугите, които все пак са предназначени за същите тия роби. освен това, не рядко синдикатите са предизвиквали фалит на предприятието, оставяйки всички свои членове без работа. много ме накефи преди десетина години някакви заводи в корея стачкуваха. след седмицастачка, собствениците заявиха че вече производствения процес е толкова увреден, че по-евтино ще им излезе да построят нов завод на друго място, отколкото да подкарат стария, дори ако стачкуващите оттеглят изцяло исканията си. един стачкуващ се самозапалил на покрива на завода и изгорял жив. много беше яко, гледах новините и се смях от сърце.
прави впечатление че в наше време стачкуват предимно държавните търтеи. има хора, които работят в много по-лоши условия от даскалята, ама си траят, защото са усетили реалностите. най-смешното е че по-голямата част от тия тъпаци подкрепят даскалите, нищо че те самите само могат да си мечтаят за комфорта на даскалската професия (говоря за разни шивачки и прочие). а по въпроса от какво трябва да живее синдикалиста (ако разбира се му позволим да живее от мекушавост), аз мисля че трябва да живее от това от което живеят защитаваните от него. тоест, трябва в случая да са даскаля.
|
| Пон Окт 15, 2007 11:08 am |
|
|