Едва ли има по бавна OS от Windows. Linux-a е добра алтернатива, но има още неща за доизпипване, които дразнят и понеже е open source не им се придава голямо значение.
Аз смятам, че Apple са творците и носителите на нови идеи докато MS още от самото си създаване е силно комерсилно оринетирана, копира и краде идеи безогледно, За MS най-важното е максималната печалба: целта е да си първи нищо че продукат е некачесвен, не добре тетсван - с повече реклама се промиват мозъците на хората да купуват повече. Който познава европейския и американския пазар лесно ще види че Windows е типично амарикански продукт - масов, лошо качество, лесно достъпен, безброй некадърни програмисти пишат приложения за него, безброй некадърен китайски hardware за него,
За Стиф Джобс печалбата също е важна, но не всяка цена - нулев компромис с качеството: допуска се само качесвен софтуер и хардуер, нищо че по този начин губи много потенциални клиенти. При Apple всяко нещо е мислено, мислено. Стиф Джобс е от типа хора, които от всеки един продукт колкото и банален да е той може да направи нещо нещо съвсем ново и гениално. Докато силата на Бил Гейтс е да превърне някоя чужда идея в пари.
Относно
Ubuntu - не съм го пробвал но съм чувал, че има доста ефекти вземати от Apple.
Относно
VirtualBox - от няколко месеца го ползвам под Fedora 7 - на моя Athlon 1.6MHz емулацията е ужасно бавна (поне 5 пъти забавяне), освен това на няколко пъти поврежда Windows-a (добре че имах backup копие). Трябва да си и доста голям Linux специалист за да подкараш USB-то.
Според мен VirtualBox е само за ентусиасти.