| Автор |
Съобщение |
|
vladivvs
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 09, 2007 11:06 pm Мнения: 74 Местоположение: Търговище
|
 Как да програмирам пик
Здравейте колеги рових се из форума но никъде не можах да намеря как се програмира PIC,казаха ми че можело да се правят много неща с микрочиповете и реших да пробвам и аз ,мисля да си купя програматор на фирмата неомонтана който се сглобява саморъчно,ако някой може да ми прати линк или да ми обясни по някакъв начинкак става ще му бъда много благодарен 
|
| Нед Окт 14, 2007 11:57 pm |
|
 |
|
Taner
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 3:46 pm Мнения: 112 Местоположение: Пловдив
|
Здравей,
за начало ти трябва подходящ програматор и компилатор за PIC-овете.
Ако искаш да програмираш на асемблер си инсталирай MPLAB-а, безплатен е,
свали си го от сайта на microchip. Ако искаш на C, има компилатори във форума.
После се спри на някакъв PIC и му прочети добре pdf-а. След това започваш да
пишеш програми.

|
| Пон Окт 15, 2007 2:49 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Прочети някоя добра книга за пиковете на английски, ако не, вземи си първа част на книгата на млад конструктор, добра е за начинаещи. Но ако искаш да правиш после нещо по-сериозно те съветвам да разгледаш библиотеката на форума, има всичко необходимо. Препоръчвам ти книгата на Myke Predko. Най-добре прочети няколко книги, защото винаги има разлика и можеш да придобиеш по-добър поглед върху нещата. Давай смело, пиковете не са трудни за програмиране!
Успех!
|
| Пон Окт 15, 2007 10:36 am |
|
 |
|
vladivvs
|
Ами гледах сайта на микрочип там има много МPLAB-a във формата на pdf и незнам кой ми трябва или всичко ми трябва всичко е на английски дали не се бъркам или е точно това благодаря ви предварително 
|
| Пон Окт 15, 2007 3:16 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Здравей, "vladivvs"! Помоли "quad" от този форум за помощ по въпроса - на теб ти трябва явно някой нагледно да ти покаже, а той ти е "градски"!  Но, май без някоя друга почерпка няма да минеш!
http://www.spoika.info
|
| Пон Окт 15, 2007 4:17 pm |
|
 |
|
vladivvs
|
Благодаря ти fan за насоката писах му на ЛС вярно е че ще трябва нагледно да се покаже 
|
| Пон Окт 15, 2007 7:30 pm |
|
 |
|
vladivvs
|
Здравейте искам да попитам може ли някой да ми каже каква интегрална схема да си взема за да се уча да програмирам,и някоя версия на асемблер?
|
| Чет Дек 06, 2007 9:01 pm |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
е как каква? разбира се  PIC16F84 
|
| Чет Дек 06, 2007 9:08 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз започнах с първа част на книгата от Млад конструктор. Много е подходяща за начинаещи, а и не само. Виждам, че много хора във форума гледат със снисхождение на нея, а не би трябвало. Има всичко обяснено за повечето неща, които могат да се правят с микроконтролерите, среди и средства за програмиране, а най-вече е и на български. Да не забравяме и дадените примери, които са подробно обяснени. Ако човек започва отначало с тези неща, едва ли на английски ще разбере как да реализира едно прекъсване.
Това е мое лично мнение, но за мен книгата си е безценно помагало. Горещо ти я препоръчвам. Няма да останеш разочарован.
|
| Чет Дек 06, 2007 9:46 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"а и не само"
Кога стана неначинаещ че да раздаваш оценка че нещо е за напреднали  :):)
Явно пикоборците лесно прихващат мокрочипския манталитет.  :):):)
А книгата като за начинаещи е добра наистина. Ако никога не си се занимавал с програмиране и не знаеш какво е това процесор може да понавлезнеш с нея.
|
| Пет Дек 07, 2007 3:12 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Наистина, още съм начинаещ. Не го крия и не се срамувам от това. С "а и не само" имах предвид, че никой не може да помни нещата наизуст. А в книгата си има описание на регистрите, отделните битове и т.н. и винаги можеш да се подсетиш за нещо. Дано не сте ме разбрали погрешно. На хората от този форум дължа много. Повечето от нещата, които знам, съм научил оттук 
|
| Пет Дек 07, 2007 4:49 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
За описание на регистрите си има pdf от производителя. Документацията на мокрочип,поне за по старите им неща се слави като много добра. И наистина си е доста добра сравнено с голяма част от останалите производители. За новите им неща и документацията е крива но тук става дума за много древен процесор ве пак  Истинска вкаменелост  :)
|
| Пет Дек 07, 2007 5:01 pm |
|
|