|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:08 am
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ами ще ти кажа... за ЦЯЛАТА еврозона (12-те) дефицита се движи 2-3 млрд. месечно, или да кажем 30 мрлд. евро годишно, което е доста малко сравнено с БВП-та на тези 12 страни. У нас дефицита е над 5-6 млрд. евро при БВП под 30 млрд. евро. САЩ имат огромен дефицит над 500млрд.$ Само дето те имат АСТРОНОМИЧЕСКИ БВП, тека че дефицита им реално беше 5.6 или 5.8% от БВП-то им. У нас е 20% от БВП.
Аз не предлагам решение! Казвам само че с тия темпове икономиката ни догодина ще е в киреча.
Без значение дали ни е писнало или не!
А това с минаването по ръба не го разбирам... няма лошо нека минем, само дето не виждам как ще се компенсира 20% дефицит - стойност каквато няма дори в Африка.
|
| Чет Окт 18, 2007 2:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
малко данни от евростат:
годишната инфлация за еврозоната изчислена към септември 2007 е 2.1%. У нас е 13.1%
Дефицита за EC27 до юли е бил 13.8 млрд. евро. Това включва търговско салдо спрямо неевропейски държави.
У нас дефицита е 3.2 млрд евро, нямам данни каква част от нашия дефицит е към европейски и каква извън...
Все пак, не е далеко от истината че ние формираме 1/5 от дефицита на европа
Направо сме номер едно...
|
| Чет Окт 18, 2007 2:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хубаво зле сме. Убеди ме. Мислиш ли че не го знам ли? Какво правим оттук насетне? Аз за себе си знам какво правя (или поне какво се опитвам) - следя ситуацията изкъсо и се опитвам да се нагодя така че да пострадам минимално и ако може да извлека полза.
Нито имам възможност да се боря с тъпоглавието българско, нито имам желание - стоя и гледам отстрани и се моля да не гърми балона, а да спихва бавно, за да имам време да реагирам.
Положението е такова каквото е. Ако мислиш че с бутане на борда или на правителството можеш да промениш нещо - ами действай. Аз понеже не съм убеден не подкрепям.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 18, 2007 4:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Просто уточнявам какво е според мен положението... Не казвам да бутаме бордове и правителства - казвам че както вървят нещата те сами ще си паднат. Това е наблюдение, а не призив да правим нещо или да не правим нищо...
Въпроса е доколко са достоверни наблюденията, защото ако са верни - и да подкрепяш и да не подкрепяш е все тая.
Възможно е да са само повърхностни наблюдения - да речем 20% дефицит да е само нещо временно, примерно заради повишения внос на стари автомобили след 01.01.2007. Дано да е така! Дано догодина след като насити пазара на коли, вносът да спре и дефицита да се върне на 10%. На 10 процента може да издържим поне няколко години - ех, дълга ще нарасне още, правителството пак ще трябва да предвиди голям излишък плюс малко инфлация... Но като цяло ще го преживеем. Па ако малко се напънем до 2010/11 може даже и да ни применат у еврозоната, тогава дефицита няма да бъде наш проблем... само ще обедняваме, ама кой го е еня... Дано!
Дано така да стане... Файда от кризи аз нямам...
|
| Чет Окт 18, 2007 5:26 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е горе - долу ни се покриват вижданията. То всички тия параметри - дефицит, инфлация, жизнен стандарт се саморегулират ако нещата вървят относително спокойно - т.е като скочи много инфлация, ще падне покупателната способност, ще намалее дефицита. Ама като се действа революционно - често ефекта е повече отрицателен, че даже предимно отрицателен. Но понякога и това си трябва - Ганьо, като го пернеш с лопатата схваща най-добре.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 18, 2007 7:31 pm |
|
 |
|
poolo
Ранг: Минаващ
|
ирландия мина през тоя хуи но нали сме мафия - кои гледа народа - то маи къде ли се гледа народ...... 
_________________ въэхитен съм от възможностите на този мултистандартен аудио чип !!http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/S/P/3/MSP3410D.shtml
|
| Пет Окт 19, 2007 9:07 am |
|
 |
|
zaphod
|
зле сме ако гледаш разни числени показатели. аз новини не гледам и зачислени показатели не ми пука, а така погледнато сме си много добре - който му се бачка и не е с две леви си живее чудесно. цифроманията принципно е простотия, мегапиксели, гигабайти, салдо, инфлация. който им обръща внимание си усложнява живота сам. а "инфлацията" за която говорите е точно продукт на повишаването на стандарта, не е стандартната инфлация от парична маса. да припомним все пак че един лев все така си е половин евро, както си е било до сега, и като валута самия лев има инфлация колкото еврото. това че в момента може да се купи по-малко ТУК е свързано не с обезценяването на еврото, а с поскъпването на българския човекочас. със същия тоя лев във германия ще си купите това което и миналата година, понеже германския човекочас струва все толкова. е, нали това искахте, европейски стандарт? на ви европейски стандарт сега. аз като разправям е колкото по-зле, толкова по-добре, тука ми се пулите като телета.
въобще който го може го може, а който не го може хленчи каквото и да става.
|
| Пет Окт 19, 2007 9:43 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Много сме зл, и аз таа мисля, ако може и по зле да станем, и заплатите да паднат .... идеално. Преди малко направих грешката да мина покрай околовръстното, та гледам, щото нямаше как да карам, разни коли пъплят около мен, излизат от технополиса, видях 3 в окаяно състояние, една лада, някакъв пасат, и другото не помня какво беше, ладата се разпадаше а пасата се готвеше да я стигне, та на задната седалка се виждха кашони големи, съдейко по размера не по малко от 32" FTT, това в пасата беше LG в ладата не го разчетох какво е. Та това 32" LG струва два пъти повече от пасата, какво да си говорим.
После другата ми грешка, ама то нямах друг избор, карма по симеоновско, към офиса и минавам покрай макси, пак така се двиа със скорост на костенурка ... и влизат някакви мърпави колички, някакво голфче, рено малко, а вътре ако завъртиш ще видиш не смао малки и мършави, ами и меко казано доста застарели. Може д апроверите цените в комплекса, я ся микажи как си купуваш апартамент за 100 к и караш кола за 2 к говорим в евро ... малко не се връзва нали .... аз пое не го разбирам. За някои места ОК, там е имало обещетени, те да речем нямат пари, макси е нов комплекс, там побещетени е нямало, поне аз не знам да е имало. Ами аз ако съм бих предпочел апартамент за 60к, и другите да ги вложа в нещо по разумно, абе не го разбирам и това е.
Значи за плазми и апартаменти пари има, но иначе сме били зле .... някои хора трябва да отидат до африка и като се върнат ак оискат да кажат че сме зле.
|
| Пет Окт 19, 2007 6:16 pm |
|
 |
|
zaphod
|
хаха, казвал съм го не веднъж това, та да ти кажа и къв е отговора не хленчовците: "ама ние със африка ли ще се сравняваме". а с кого бе алоу, с белите ли? а хуя си със слона кой сравнява, а ?
|
| Пет Окт 19, 2007 9:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не разбирам какво искаш да кажеш? Преди година бях в Африка и нещата много приличат на едни наши махали със сателитни чинии върху едни бараки... Разни мургави децица тичат голи по улицата, ама това май им е в кръвта. Стандарта на живот реално не е много по-различен от нашия. Единствено не могат да си позволят вносни стоки, примерно една трошка дето тук струва 1000лв там може да струва около 10000$ колкото един апартамент в Кайро. При средна заплата от 70$ практически много стоки са недостъпни, както беше у нас едно време, но техните стоки пък са без пари. Примерно нафтата беше 15 литра за 1$, макар че докато бяхме там я вдигнаха с 30% и всички ревяха.
Реално там и у нас и навсякъде по света живеят хора и навсякъде трябва да се бачка и навсякъде има такива които са щастливи ако са по-добре от другите, независимо че живеят в кочина. Поне аз не съм бил в държава където хората да лежат и храната сама да им идва в устата. Примерно в Англия ми беше много интересно че като хвърля почти цяла цигара на земята, след малко някой се навежда, взема я и си я допушва. У нас това го правят само циганета...
Не знам, може би тук се разминаваме в разбирането си за "добре" и "зле" за макроикономика.
Добре - не означава че като се вдигне стандарта с една средна заплата ще живееш много по-добре!!!
Като казвам че у нас икономиката не върви на добре, нямам предвид че ще останем гладни и боси и че ще започнем да живеем по-зле. Просто цените следват стандарта - ставаме по-добре, съответно цените стават по-високи и ние трудно ще усетим разликата. Само като почнем да пътуваме, тогава се усеща... примерно ние с една заплата можем да отидем на почивка в Египет, докато те с техните 70$ не могат пътя си даже да платят, да не говорим че тук в първия ресторант ще ги одерат много повече.
|
| Съб Окт 20, 2007 11:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Искам да кажа че има и много по зле от нас, и че изобщо не сме толквоа зле, но хората не виждат тези които са по зле или като нас, а винаги гледат тези дето са по добре, и то не по добре, ами много по добре, въпреки че и това е относително. заплатите взеха да заприличватна тия в испания, никой вече не сравнява с испания, виж великобританя, канада, германия ...с япония сигурно не им стиска щото са чували че там се и работи. Това е, просто не ми хареса че хората само се оплакват, мнго мразя ревльовци, на тия каквото да им дадеш все няма да им е добре и все ще се оплакват. Онази реклама дето върви по ТВ ... сега майстори трябва да търя, плочки ..... ама е много точна
|
| Съб Окт 20, 2007 7:50 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ставаме двама 
|
| Съб Окт 20, 2007 8:41 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
По-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня!
|
| Съб Окт 20, 2007 9:25 pm |
|
 |
|
poolo
Ранг: Минаващ
|
Излиза нова фирма - "Фирма 1", предлага услуга Х, обаче фирма "Фирма 2" е вече на пазара от 2-3 години и предлага същата тази услуга Х обаче на цена 4лв. Реално като разходи за извършване на услугата Х са нужни 1лв без да вкл. Човешката работна ръка и съответно останалите до 4лв отиват точно там, за заплати, покриване на разходи, и печалба.
Да дотук добре...но "Фирма 1" решава, че си е намерила разни мизерни работници които ще и бачкат за по 0.50ст. заплащане на единично извършена услуга и съответно тази фирма може да си позволи да свали цената на услугата...тук идва най-интересния момент...тя сваля цената и вместо да печели повече или да увеличи заплатите тя решава едва ли не да унищожи другата фирма, ок ок...чак унищожи не..но е достатъчно това да бъде причина за уволнения, за понижаване на заплалтите и съответно това води до по ниско квалифицирана работна ръка. Та какъв е резултата?
- Скъпи продукти/услуги
- Ниско платена работна ръка
- Ниско качествена работна ръка (не кфалифицирана)

_________________ въэхитен съм от възможностите на този мултистандартен аудио чип !!http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/S/P/3/MSP3410D.shtml
|
| Нед Окт 21, 2007 9:36 am |
|
 |
|
zaphod
|
яко идеализъм вкара, щеше много да ти ходи емотиконче със революционер-перчемлия изправне на растрел, гледащ презрително слугите на империалистите, заредили пушки срещу него. жалкои че няма такова
аз като една доволна свиня следва да отбележа че по-добре доволен Х отколкото недоволен У, важи за всяко Х и У.
|
| Нед Окт 21, 2007 10:15 am |
|
|