|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:16 am
Въпрос за PICkit 2 Debug Express
| Автор |
Съобщение |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
 Въпрос за PICkit 2 Debug Express
Вчера си поръчах на панаира в Пловдив от комет този дебъгер
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en023805
Казаха ми, че доставката ще е от 2-3 седмици. Имаше 20% отстъпка специално за панаира. Ще излезе около 50 лв. Ако някой има дебъгер ще помоля да сподели впечатленията си за него. Казаха ми че е нов продукт и до края на годината има специална отстъпка от 40% от Майкрочип.
|
| Сря Сеп 26, 2007 12:46 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Това е ICD-2, но с преработена схема и нов фирмуер. Изхвърлили са решението с двата процесора ( PIC16F877 + PIC18F4550 ), което се доказа в практиката като ненанеджно, и са използвали само един процесор, PIC18F2550, с вграден USB, така устройството става много по шумозащитено, бъговете се търсят само в един процесор, включили са 6-тия пин на конектора за програмиране като пин, който може да закачиш към USART на дебъгвания процесор и по този начин да вкарваш директно данни в MPLAB-а ( т.е. това което го има CCS дебъгера и което е много удобно ). VDD напрежението може да се вземе от PICKit2 и да се регулира, докато при ICD-2 това напрежение не може да се регулира. PICKit2 не изисква външно захранване, черпи всичко от USB порта, пак подобно на CCS ICD-U40.
Цената му е много прилична. Също така ми направи вЧепетление наличието на I2C вътрешна памет в PICKit2, както и бутон за програмиране на таргет процесорите. Може би тази памет ( може да ) се използва за зареждане на HEX файла, след което с натискането на бутона да се програмират таргет процесорите, т.е. може да се откачи PICKit2 от ПК и да се използва като автономен програматор, което ще е много удобно. Схемата на PICKit2 я има публикувана в PICKit 2 User Guide_51553D.pdf файла, който иска може и да си го сглоби, фирмуера е в MPLAB директорията.
Има едно едно нещо, което не ми харесва, отново използват ШИМ с ключов транзистор и дросел за направа на VPP от VDD, което не беше особено удачно в ICD-1, по-добро решение е използването на специализиран чип за тази цел.
П.П. Ако можеш, сподели вЧепетления, най-вече ме интересува може ли да се използва като автономен програматор, без наличието на ПК наблизо 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Сеп 26, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
3aek
|
това си го купих преди доста време защото ги даваха на един семинар на майкрочип по $25 или $30 не помня точно , но тогава програмираше само 10-тина процесора май pic12XX а за дебъг не ставаше вообще, ако сега са му оправили фирмуера остава да открия къде съм го забутал ... 
|
| Сря Сеп 26, 2007 5:17 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Благодаря на ¶ за изчерпателния отговор. Като го получа, ще се позанимавам с него (до сега нямам опит с хардуерен дебъгер-този ще ми е първия  ) и ще споделя впечатленията си от него.
|
| Сря Сеп 26, 2007 6:02 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Извинявам се за оффтопика ама @¶ имаш ли схема на дебъгера на CCS , ICD-U40. а също така и сносен фърмуер ?
|
| Пет Сеп 28, 2007 9:08 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Тая година микрочип се изложиха на панаира - нищо не даваха,
миналата година разни каталози, книжки, даже ми дадоха ей така един пик кит 2. Това пик кит дебъг експрес не е ли като пик кит 2, някъде четох из нета, че нямало разлика между двете, само някакви резистори липсвали. Някой може ли да каже?
|
| Пет Сеп 28, 2007 11:14 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Най накрая пристигна. На пръв прочит се държи много добре. В комплекта има USB кабел и демо платка със 16Ф887. Има 2 СД-та (МПЛАБ -7.60а, софтуер и доста помощни материали). Успях да го пробвам като програматор през МПЛАБ-а върху демо-платката - държи се безупречно и програмира бързо. Като дебъгер също е добро. Като скорост не мога да преценя, защото нямам опит, но една програмка която редува 8 светодиода със скорост, която се изменя в зависимост от напрежение, подавано на АЦП модула (демо-платката) не усетих никакво разлика в скоростта на програмата в режим на дебъг и реална работа. Относно това, дали може да се програмира без компютър - нямах време да проверя(но не намерих нищо подобно в документацията). Пробвах дебъгера и на CCS - действа  . Рамера му е 90х40х10мм. - доста мъничък и симпатичен(чак са му оставили качка за верижка да не се загуби  ). Цената заедно с доставката по куриер ми излезе 52лв. За мен това направо си е доста приемливо за възможностите, които предлага.
P.S. (за ¶) Изпробвах на демо-платката да подам 5В при закачен дебъгер. Платката заработи. На дебъгера светнаха светодиодите Power i Busy. Натисках червения бутон, но нищо не се промени (в смисъл да програмира чипа). Май срещах в документацията че червения бутон се използва за connect или нещо подобно. Ако разполагаш с някаква информация как точно става (ако е възможно де), с удоволствие ще направя пробата.
|
| Чет Окт 25, 2007 8:31 pm |
|
 |
|
¶
|
Дебъгера на CCS къде си го изпробвал ? В средата на MPLAB ???
Отностно автономния програматор, изчетох документацията, не знам защо на първо четене ми се е сторило, че може да се използва като автономен програматор ( не ми стана ясно защо им са тези I2C памети )...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Окт 25, 2007 11:41 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Да, в средата на МПЛАБ го изпробвах. А относно паметта-може би там са набутали софтуера, понеже сега погледнах, че може да му се обновява операционната система чрез PICkit Microcontroller Programmer. (Сигурно е толкова голяма, че не се побира в основния чип  )
|
| Чет Окт 25, 2007 11:52 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Относно двете памети 24LC512:
От тук:
http://www.voti.nl/pickit2faq/index.html
Тоест ще се ползват в бъдещи версии на фирмуера.
А иначе за проба аз лепнах само процесора и веригата на MCLR без памети ключове по захранването и т.н. и работи. Като програматор не открих проблеми, справя се добре, пробвал съм го с различни видове 12ки,16ки,18ки че и 24ка. Но на дебугер прави проблеми от време на време на 18ки. Някой път процесора спира без причина, друг път не може да се спре и трябва да се ресетва. Пробвах го с последната версия на MPAB 7.62 може би е от него, но по старите версии поддържат много малко чипове като дебугер. Същите таргет платки с правено или оригинално ICD2 нямат такива проблеми. Забелязах че като дебугер работи бързо, може би по бързо от ICD2. Вероятно в следващи версии на MPAB нещата ще са по добре, а и някога може да стане самостоятелен програматор.
|
| Пет Окт 26, 2007 9:35 am |
|
 |
|
Zeus
|
Това звучи добре. Още не сум го пробвал на 18 серия. Може би докато успея да намеря време за това, ще са оправили проблема с бъговете дето казваш.
|
| Пет Окт 26, 2007 3:22 pm |
|
 |
|
¶
|
http://www.voti.nl/pickit2faq/index.html не е официалното мнение на Microchip, просто още на някого му се иска да бъде преносим програматор 
|
| Пет Окт 26, 2007 4:43 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
Просто от любопитство питах в гугъла за какво са тези памети а не се използват и ми излезе това. А какво ще направят с тях си решават Microchip. На мен най ми хареса работата му като програматор с неговата си програма PICkit 2 v2.40 - не задаваш тип на процесора, не се презарежда ОС като на IZD2 при смяна на процесора, и в общи линии програмира почти всичко на Microchip, процесори памети че даже и HCS(не съм го тествал - само го видях в менюто).
|
| Пет Окт 26, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
¶
|
Вчера изпробвах едно PICKit2, впечатленията ми са смесени, с MPLAB работи перфектно, и като дебъгер и като програматор. Като дебъгер е поне 2 пъти по-бърз от ICD2. Не работи обаче стабилно с PICKit2 софтуера, примерно PIC18F4580, един път го запише коректно, един път не, начесто плюе съобщение, че VPP не било в нормите, а уж си минава тестовете, фюсовете не ги записва всеки път коректно. Когато го пуснах с OS, която ми бяха фабрично заредили, работеше доста по-добре, после изтеглих по-нова версия на PICKit2 софта и всичко се сгомняса. Под MPLAB обаче продължава да си работи перфектно. Лошото е, че не работи функцията programmer-to-go, т.е. идеята за двете I2C памети е била точна такава, да се зареди в тях програмата, след което програматора да работи независимо от ПК. На няколко пъти изпробвах да запиша без ПК процесор PIC18F4580, нито един успешен, още като му дам старт с червения бутон и започва да мига, че има грешка. Имам куче и през 470 резистор подава сигнал на професора, увеличих резистора на 1к и заработи доста по-стабилно, но все пак келяво. Надявам се да си оправят софтуера. Сорс кода е отворен, но не ми се занимава да го бъзикам.
Добавена е функция UART tool, като в любимото ми ICD-U40, което е много удобно за дебъгване на програмата.
|
| Сря Май 28, 2008 5:17 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Моя PICKit2 ония ден претърпя злополука. Опитвах се да програмирам един PIC24FJ64GA002. Нямах конкретна програма, само пробвах дали ще го разпознае. И изведнъж програматора зависна. Светеше само селения светодиод за наличие на напрежение от УСБ-то. Порових се доста в нета и намерих решение. Оказа се, че се е скапал бутлоадера. На стария ми ПроПИК2 му изкарах необходимите жици и ги запоих на платката на ПИККит2. Програмирах наново 18F2550 с bootloader, който свалих от интернет. После му добавих софтуера. И всичко си заработи.
В момента червения бутон изпълнява само функция, когато е натиснат по време на включване на програматора към УСБ, bootloader-a поема управлението и ъпдейтва firmware-то. Наистина тези памети са оставени за бъдещо приложение, което за сега не е реализирано (нядявам се да е скоро  )
P.S. Още не може да разпознае 24-ката 
|
| Чет Май 29, 2008 3:04 pm |
|
|