Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Съвет за избор на подходящ транзистор 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Съвет за избор на подходящ транзистор
Трябва да регулирам плавно светлината на светодиодна стълбица (30-50 бр. свързани последователно)от 0 до мах, която се захранва от ~220В посредством изправител и RC верига за ограничаване на тока. Мисля да използвам ШИМ модула на ПИК18ххх. Въпроса ми е какъв транзистор ще е подходящ за регулирането (като параметри).

Чет Ное 01, 2007 5:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
По добре ползвай специализиран чип за целта. Вече него може да го управляваш с пика.

Чет Ное 01, 2007 6:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Транзистор с пробивно напрежение Uce или Uds > 400V. С какъв ток ще захранваш светодиодите ? Практично правило е да избираш максималния ток на транзистора в импулснен режим да бъде 10 пъти по-голям от ефективната стойност на тока. PIC от 18-та серия е много мощен за такава цел, може и от 10-та серия да използваш, със софтуерен ШИМ :)

Чет Ное 01, 2007 7:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Транзистор с пробивно напрежение Uce или Uds > 400V. С какъв ток ще захранваш светодиодите ? Практично правило е да избираш максималния ток на транзистора в импулснен режим да бъде 10 пъти по-голям от ефективната стойност на тока. PIC от 18-та серия е много мощен за такава цел, може и от 10-та серия да използваш, със софтуерен ШИМ :)

За сега мисля да управлявам една стълбица, което прави около 15mA. При 300V прав ток ще дойде около 4,5W. Явно от към мощност ще ми свърщи работа всеки един средномощен високоволтов транзистор. Повече ме интересуваще другите параметри, в смисъл стръмност на фронтовете, съпротивление на прехода Е-К и т.н. за да се насоча към най благоприятния случай от към натоварване и загряване (може след време да вържа няколко паралелно).
А за 18 серия наистина се изсилих, може да го реалзирам и с 16Ф887. Все пак, при условие че има хардуерен ШИМ, не ми се занимава да правя софтуерен, при условие че не става въпрос за стотици бройки (цената на ПИК-а не е определяща в случая)

Ако някой е правил подобно нещо и е използвал транзистор, който е работел добре продължително време, ще съм благодарен да даде означението му, за да си спестя експериментите (това наистина отнема доста време)

Чет Ное 01, 2007 10:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MJE13005/13007 or IRF740/730/730B

Чет Ное 01, 2007 11:00 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Е как ще имаш 4.5 вата загуба на 300 волта при ШИМ ???
Загубите на транзистор със ШИМ се определят по следния начин :

Ptot = Peff +Pt
Peff = I efektiwno*Usat Това са загубите от проводимост
Pt = (integral (t0-ton) Ut*It)+integral (t1-toff))* f Това са загубите от превключване.
Избери си МОС транзистор най добре. Според мен загубите ти ще са под 100 миливата максимум.
Не използвай честоти над 20 килохерца. По принцип загубите от превключване са по-големи от тези на проводимост.
Най-добре ще е да сложиш индуктивност вместо съпротивление за токоограничаване .

Пет Ное 02, 2007 11:19 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Благодаря на всички за съветите.

Пет Ное 02, 2007 12:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]