|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:40 am
Петролни цени и поносимост.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Седя си днес в колата в поредното задръстване в 7.00 сутринта (люлинци много ранобудни бачкатори бе) и си мисля.
Бензина е 2 кинта. Нафтата 2.10. Пропана - 1.06. Колко трябва да стане та да спре народа да се вози в лични МПС?
Под спре разбирам да падне потока от коли да кажем с 30%.
Мисля си начи, в момента горивата са на цени горе долу колкото средно европейските (за среднобогатите държави). Колегите там мрънкат яко че им е скъпо горивото, чудят се какви икономии да правят.
При същите тия цени, в София е ад. Народа се вози и пушек се вдига (в буквалния смисъл на думата). Пак мрънка народа де, ама се вози. И какво излиза - пари нема, коли се купуват на корем, возим се и си свиркаме.
Та се замислих, начи, колко е поносимостта към поскъпването на горивата. Аз за себе си, лично, карам на пропан, мисля че бих могъл да понеса още 50% покачване, без да сляза от колата. Ако карам на бензин - докъм 30%. След тези нива ще започна да си правя сериозно сметката. Излиза че моя праг на поносимост е доста височко, но това май си е масовия праг. Чак се плаша.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 07, 2007 4:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ела при нас - тук е ефтино  .
|
| Сря Ное 07, 2007 4:26 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
и X2 и Х5 да стане все тая времето е най-важно.
И това е което съобразявам на-първо място избирайки транспорт и маршут.
Второто е че не може само пред компа и в колата и пак пред компа.
Трабва и разходка да се вмъква в дневната програма.
Не съм гласувал няма къде.
|
| Сря Ное 07, 2007 4:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е не, ясно е че трябват разходки, спорт, секс, ядене....
Аз просто искам да видя колко трябва да стане бензина за да се поопразнят улиците. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 07, 2007 5:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Вие империалистите да мълчите. Вашите резервоари са пълни с потта на трудовите социалистически хора. 
|
| Сря Ное 07, 2007 5:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
като гледам повечето сме на 50%...
Ако стане 3лв бензина може би ще се замисля за едно газово/метаново, но зимата няма как да сляза от колата
лятото карам колело, досега уж за здраве, ама догодина може да стане и поради финансови причини... (ужас)
|
| Сря Ное 07, 2007 5:38 pm |
|
 |
|
sthx
|
С всичко се свиква. Когато повечето хора си направят сметката, че дава голям процент от дневното си възнаграждение за транспорт, улиците ще се поопразнят.
По отношение на петрола съм безкраен песимист и очаквам, моята трошка ще доживее момента в който ще и сипвам дизел за 5 лв или еквивалента.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Ное 07, 2007 5:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абе ше гладуват, ма пак ще се возят. Това е манталитет.  Нали ги гледам - като почнаха студовете, на път за работа редовно има отбити коли с вдигнати капаци, поне веднъж седмично се случва някоя трошка да се счупи точно пред мене и да ме изнерви. Тия коли са мъчение, а не удобство, ма пак ги карат. Ако трябва и цигарите ше спрат, но пак ше карат.
Но още веднъж казвам - ако спрат колите ще настане пълен ад, градския транспорт се пръска по шевовете при 1 милион население, а като се юрнат 2 милиона просто не ми се мисли кво ше се случи. Градът е абсолютно катастрофално пренаселен, понася население 2 пъти над това, което може да понесе като абсолютен максимум.
|
| Сря Ное 07, 2007 6:14 pm |
|
 |
|
Edesign
|
В София мисля е невъзможно без кола дори и 100% да порастне бензина е освен ако няма супер метро като в Мюнхен например
За да стигна до офиса иначе ми трябват 4 транспорта като след това единствено ще мисля за химическо чистене на всички дрехи/ незабвано изкъпване и ...... Например Цецо използвал ли си автобус 309 към Люлин в горещ летен ден.
|
| Сря Ное 07, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
А има и нещо друго.  Цените на градския транспорт ще се вдигат пропорционално на цената на горивото, нали се сещате. В момента пътуване на 2-ма човека с градския транспорт струва колкото пътуване с малолитражна сапунерка, та съотношението едва ли ще се промени.
|
| Сря Ное 07, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе 97ма мисля че отговора на въпроса беше даден - по улиците на варна нямаше пукната кола
|
| Сря Ное 07, 2007 8:08 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
БенДзина се върти около $0.85 за литър 83 , някъде излиза по $120 на месец за бенДзин. БенДзина е евтин, ама Ляба скъп, $3 за 750гр.
Иначе селата са празни  , картофки, праз, сланинка, ни кола, ни бенДзин искат  Като продадеш една сапун-панелка за 100 Иляди леФа, ето ти доживотна пенЦийка на село, сред природата 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Ное 07, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Дано Лукоил не видят резултатите от анкетата 
|
| Чет Ное 08, 2007 9:44 am |
|
 |
|
DataMatrix
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 03, 2007 12:54 pm Мнения: 12 Местоположение: София
|
Реално погледнато имам и една лада 1500 на 32 години, но за да избегна възможните чупвания насред пътя, тя е прибрана в гаража и чака своя капитален ремонт през лятото. Ако не я оправя, ще я пратя у село и там ще я карам докато не и видя сметката! 
|
| Съб Ное 10, 2007 3:02 am |
|
 |
|
zaphod
|
абе има един интересен психологически фактор - всеки търси работа в града в който живее. формално това е един град, събота и неделя реално е така, но през седмицата времето за транспорт между отдалечени точки в софия е колкото времето за преминаване на една трета от българия. имам познат, който живее в разграт а бачкат в шумен, това за разградчанин изглежда странно, но на практика губи 40 минути за отиване до работа, а средния софиянец губи към час. за мене е странно да се губи толкова много време за ходене до работа. на практика остава време само за ядене, спане, работа. аз винаги съм си нареждал така нещата, че да живея близо до работата и да не си губя времето по пътищата. но повечето хора като си сменят работата май освен заплатата друго не гледат, после пътищата били пълни 
|
| Съб Ное 10, 2007 9:36 am |
|
|