Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Майкрочип анонсира 32-битов PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
MIPS е сериозна архитектура, съпоставима дори с Power (PPC по старому).

Не ми е много ясно в какъв пазарен сегмент се целят с тия (много) яки
процесори само с 32k RAM max, но със сигурност минаването към MIPS ги прави
нещо свястно и използваемо (за разлика от смехотворните им 8 битови
процесори).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Ное 07, 2007 6:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Всичко звучи много хубаво, обаче още не са излезли на пазара и има публикуван масивен errata чаршаф, беля работа ще се окажат, поне за в началото :)

Сря Ное 07, 2007 11:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
и на мен ми направи вчепетление че силикона е рев. Б2 т.е. имало е Ах и Б1 преди него а не са го анонсирали даже
поне в ядрото няма да има бъгове, само в перифериите (и кой брилянтен мозък е решил на 32 битово ядро 16-битови периферии да закачи ....ааа за съвместимост с dsPIC сигурно :) )

Сря Ное 07, 2007 11:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не е лошо като идея.
Но имам подозрения че пак няма да са най подходящия процесор като за нашего брата.
Ей на откога са ги пуснали PIC24 и няма свястна среда с която да работиш с тях. Щеш не щеш MPLAB.
Да си я заврат там де слънце не огрява ......
IAR явно им е писнало да се занимават с глупостите на мокрочип и не правят нищо ново като за каквито и да било PIC.
CCS-a за dsPic/PIC24 е пълна боза според разни хора които са се набутали да се занимават с него. Hi-Tech страшно бъгав също. Като компилатор мокрочипския се ядвал но пък един гол компилатор не е достъчно. Като няма читава среда за писане/дебъгване всичко в едно работата си върви бавно.
Че най вероятно е и с този процесор работата с години напред да е подобна. Големите компании ще могат да си позволят да ги ползват щото ресурсите изразходвани за развоя са без особенно значение за тях,себестойноста на крайното изделие им е важна. Мазохистите влюбени в мокрочип също,за тях нищо няма значение,любовта си е любов и е сляпа :)

Чет Ное 08, 2007 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
за MIPS има GCC

Чет Ное 08, 2007 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Може, много неща могат да се направят. На мен лично обаче 8бит-ов процесор на висока честота ми звучи като Москвич с мотор на Skyline, недоразумение някакво.

HCL, навремето Енцо Ферари е казал една крилата мисъл: "Който не може да прави двигатели, се занимава с аеродинамика" :D .

Чет Ное 08, 2007 2:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
за MIPS има GCC

Да се работи с фрее тулсовете си е жива мъка. Трябва си доста опит с тях че да си вършиш работата. Не минават за удобна среда въобще.
За MIPS може да има и читава среда,аз не съм разботил с тази архитектура и не съм запознат,но дали ще направят поддръжка в нея за микрочипските MIPS не се знае.

За да работи човек бързо трябва да си пише сорса,да компилира и дебъгва в една среда. Всички останали варианти забавят работата и са предпоставка за грешки и проблеми.

Атмел пак са напред в това отношение. Най вероятно скоро ще изкарат GCC + Eclipse + Дебъгер за AVR32.Комплектовано и готово за употреба. И на това отгоре си е фрии.
Веднъж да го подкарат за AVR32 ще го направят и за 8 битовите си процесори където догодина се очакват 32Mhz-овите XMega процесори които както изглежда ще се ползват още години напред въпреки пророчествата за смърта на 8 битовите процесори след поевтиняването на 32 битовите.

Чет Ное 08, 2007 3:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
хе-хе! аеродинамичен москвич 8) звучи като джуган луксозно изпълнение с хромирани джанти, брони, климатроник и парктроник. олекотен за градско ползване. само 48л/100км

на москвич 408 се учех да карам преди 30 години. тогава минаваше за кола, щото други нямаше.
скайлайн карах 2005-та. добра кола, но не е за града, а аз я карах предимно градско. удобна ми беше, но се возех сам и ми стигаше като обем.

ферари не фаресвам. то си е нещо като заболяване. като поршето. готино е за адреналин и фукане - пускал съм снимки. ама не е за работен кон. как ще седиш по цял ден в задръстване във ферари? или пък паркирано пред блока между голфа и вектрата на съседа. иначе е финна машинка, ама от практична гледна точка, скайлайна е по-добър да ходиш на работа.

виж, с кайена е по-добро положението. е, няма да пропускаш нито една бензиностанция по пътя, но ако човек се замисли, това не е непременно недостатък - ще опознаеш места и хора, които иначе подминаваш. и няма да имаш схванат кръст от няколко-часово непрекъснато каране.

има и други коли. всеки си избира кола според сложна (и много често неясна) мотивировка. и все гледа със завист тази на съседа. такъв е живота. паралела с микроконтролерите е удачен.

особено на москвич с майкрочип :roll: бръмчи и трещи, като вали дъжд ти капе във врата и се изпотяват стъклата до невидимост, на баир можеш да изпревариш само някой грохнал камион, пределно безопастната скорост е 100, след това е сигурно че ще обърнеш колата. на магистралата всички те гледат особено, а ако улицата мине тунингован москвич всички се обръщат да гледат, но погледа не е като към ферари. обаче е незаменим, ако трябва да прекараш джибрите до селския казан или да докараш сеното от къра. за морето не тръгваш без пълен комплект инструменти и доста резервни чаркове в багажника. по необходимост най-четената от тебе книжка е "аз ремонтирам москвич"

ако имаш москвич от години, вече не знаеш на какво да се ядосва повече - бъгавия хардуер или вечното мърморене на жената. децата в училище предпочитат да казват, че нямате кола. брат ти ти вика: "абе, брато, не се излагай, купи си някаква кола". и изведнъж АЗЛК (завода за москвичи) обявява, че ще пускат седан GT, който ще има и луксозен вариант с кожен салон, моторни седалки, прозрачен покрив, ще е 350 коня и ще харчи 6.5 с включен климатик. и ще струва колкото стария.

е, сигурно ще има върли фенове да го чакат :D

Чет Ное 08, 2007 8:33 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:

Атмел пак са напред в това отношение. Най вероятно скоро ще изкарат GCC + Eclipse + Дебъгер за AVR32.

Ами че то AVR32 студиото си е точно това :)

Чет Ное 08, 2007 10:25 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
3 долара за 72 MHz 32 битов процесор с плеяда от периферия. Мен ми звучи много добре. Реално погледнато, тоя проц е достатъчен за 95% от офисната работа, че и DOOM2 ще върви повече от прилично. :)
Но според мен е малко закъсняла реакция на микрочип в отговор на AVR32, те вече са го развили много, гледам предлага се и векторен копроцесор, което е вече сериозно DSP. За периферията няма да говорим, AVR-а кърти мивки с видеото и аудиото на един чип. 8O

Чет Ное 08, 2007 10:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Nikola Kirov написа:

Атмел пак са напред в това отношение. Най вероятно скоро ще изкарат GCC + Eclipse + Дебъгер за AVR32.

Ами че то AVR32 студиото си е точно това :)

AVR студио не е удобно за писане на код. Таке че не е удобна среда.
Добре са се ориентирали да подкарат всичко в Eclipse. Да видим кога ще го релиизнат.

И аз като реконструктора си мисля че е закъсняла реакция.

С кое да се пребори
-АРМ7
-АРМ9
-Cortex
-AVR32
Тия платформи са вече доста развити и като силикон и като софтуер за работа с тях. Като първите се правят от много производители и има голям избор.Не мисля че ще успеят да го наложат като масов процесор новото си детенце.
Да не говорим че повечето големи производители също си имат 32 битови платформи.

Чет Ное 08, 2007 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
така де, луксозен москвич, напудрен на фотошопа.
с големи обещания на думи

Чет Ное 08, 2007 1:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ще поживеем ще видим. Micro-започващите фирми имат таланта да оцеляват. Така де, не важно какво продаваш, а как го продаваш. Доказан пазарен принцип.

Чет Ное 08, 2007 3:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Само че нещата са се променили.
Не само започващите с micro фирми вече познават пазарните принципи както изглежда.
Интересно е че много производители са се насочили към производство на процесори за общо приложение. Ще се чуе кои ще се задържат. Засега само на ARM-a му е сигурно бъдещето.
AVR32 още не е ясен още но почти е сигурно че ще се наложи и той.
Даже японците напират с Renesas. Масови презентации по Европа,Русия че даже и у нас. И тяхните 32 битови процесори си ги бива също.

Така че бъдещето на мокрочипския MIPS не е розово.

Чет Ное 08, 2007 4:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
AVR32 още не е ясен още но почти е сигурно че ще се наложи и той.

Аз съм скептичен по отношение на AVR32. Атмел никога не са били любимците на автопройзводителите, а това че попада в един сегмент с ARM и MIPS архитектурата го обрича на яка конкуренция при останалите приложения.

Със сигурност ще се ползва тук и там, но общо взето едва ли ще достигне даже и нивото на малките AVR-и.

С което не искам да обидя архитектурата - но тук говори за пазар. А както е известно там достойнствата на архитектурата са с най-малкото тегло.

За мен и тоя PIC32 и AVR32 ще си останат едни екзотики с ограничено приложение. Никога няма да достигнат класиките в жанра - PIC16/18 и ATMEGA.

Пет Ное 09, 2007 8:56 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща