| Автор |
Съобщение |
|
~~~
Ранг: Минаващ
|
 Въпрос около СИМ-карти
Каня се да купя тоя комплект:
http://comitex.net/index.php?nAction=10 ... oductID=96
по-точно заради следния четец на сим-карти:
http://www.comitex.net/index.php?nActio ... oductID=59
Но не съм съвсем наясно с възможностите на поддържаните сим-карти. По-конкретно дали могат да се препрограмират изцяло, т.е. да не използват някаква вече заредена ОС и само да добавям "приложения", а да си вкарам изцяло мой фирмуер. Също така дали имат бит за защита от последващо прочитане и ако имат доколко неразбиваем е спрямо по-сериозните микроконтролери?
PS: мисля че същия УСБ-четец го използват за "скриване" на цифрови подписи, поне по снимката ми изглежда точно такъв.
|
| Нед Ное 11, 2007 5:52 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: Въпрос около СИМ-карти
абе ти какво разбиаш под :скриване"  а:?: странна терминология ползваш 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Ное 11, 2007 11:32 pm |
|
 |
|
~~~
|
 Re: Въпрос около СИМ-карти
Знам че е изкривен израза, но не можах да го формулирам по-точно. Става дума за УСБ устройството, чрез което се подписва с електронен подпис. Може образно да се каже, че подписът е скрит вътре - нали целта на цялата работа е да не може да ти копират току така подписа. В крайна сметка точно в сим картата в тоя четец е записан секретния ключ (сертификат) на подписа.
|
| Пон Ное 12, 2007 3:13 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
то идеята не е физическото скриване
така с усб-то най-много да го скриеш от самият себе си 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Ное 12, 2007 5:44 pm |
|
 |
|
~~~
|
Както и да е, въпросът беше относно възможностите на СИМ-картите.
|
| Пон Ное 12, 2007 6:37 pm |
|
 |
|
~~~
|
Ейй никой не казва
Няма ли някой запознат с възможностите на масовите СИМ карти?
|
| Вто Ное 13, 2007 9:31 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
абе еййй,
Нищо не питаш пък искаш някой нещо да ти каже
да не сме бабки на опашка за хляб/сирене  та да си говорим с повод и без повод
иначе сим карти секви:
- само памет -ЕЕПРОМ
- памет с пром и 8/16/32 битов проц,
- памет с пром +проц+"хардуерен генератор" на случайни числа кавичките са неслучайно
- има с операционна система,
- джава и прочие
- други специални функции
четци за сим карт също секви
и т.н.
|
| Сря Ное 14, 2007 1:09 pm |
|
 |
|
~~~
|
За тия дето са памет + процесор (евентуално и генератора на случ.числа) може ли да ми кажеш някои конкретни модели да потърся по-подробна информация?
|
| Сря Ное 14, 2007 5:17 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Пич, като се ожениш пак ли ще викаш някой да ти покаже как се правят деца? - иде реч ако не потърсиш малко сам информация... а всичко някой ти го сдъвче и обясни... жизненият ти опит ще се сведе до 0
http://www.atmel.com/products/product_selector.asp
после отиваш на " Security & Smart Card ICs "
http://www.gemplus.com вече трябва да ги няма опитай http://www.gemalto.com/
|
| Сря Ное 14, 2007 7:42 pm |
|
 |
|
~~~
|
Мерси.
Имаш право отчасти, но само отчасти. Нали знаеш че всеки като вземе непременно да прави всичко сам, накрая започва да си прави операционна система и т.н. Все едно всички да стартират отначало и да изгубят едно и също време, което е можело да се изгуби само еднократно. Нали затова е форума да се обменят идеи и опит и да се пести време.
|
| Сря Ное 14, 2007 10:11 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
не бе
виж сега... не ме разбирай криво -> имам в предвид четни малко инфо... после за по -дълбокото всеки ще окаже съпорт(е почти всеки... може би около 10%  )
например да си направиш четец, некво PC - GUI... и т.н. доставчици, често срещани проблеми прочие...
ама не става:
"- искам карта- каква незнам;"
"- ама със ОС, какъв незнам"
"- ма и шукаритетки да има за нея...какви незнам"
"-и точно какво ще правя с нея незнам"
затова имах в предвид... първо сам требе малко да си изясниш нещата после формираш идея, после я споделяш.... после почват да валят контра идеи предложения/оплювания колко ти е кофти идеята  и прочие... после си реализираш проекта който е много далече от първоначалната идея..
та така...
|
| Сря Ное 14, 2007 10:53 pm |
|
 |
|
~~~
|
ACOS2 8KB MCU card SIM
Това ми препоръчаха като възможност и сега го проучвам що за чудо е точно.
|
| Сря Ное 21, 2007 4:29 pm |
|
|