Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Linux мода 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Mmmm
HCL написа:
Затуй бой по админа :)

Като за безплатен софтуер толкоз !
Става и с пари , ама като може да е без пари защо да се дават :D :lol:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Окт 25, 2007 2:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@plameniv не ме разбра. А примери за калпав платен Software колкото искаш.
Това което исках да кажа е, че администратор който твьрди, че му клякат всички server-и с изключение на Федора според мен е некомпетентен.

Чет Окт 25, 2007 6:29 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Няма да пропусна възможността да си направя малко реклама на дистрибуцията :oops:

Изображение

В момента ползвам текущата версия, базирана на Slackware 12.0.0 (в инсталиран вариант - инсталатора още не съм го довършил :oops: и съм инсталирал системата "ръчно").

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Чет Окт 25, 2007 8:39 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Здравейте,аз се опитвам да следя по известните дистрибуций на "Линукс", но напоследък станаха прекалено много и се оказва невъзможно, та на въпроса:От компютъра си изисквам да се справя с доста неща като програмиране,звукообработка,сървъри,видеообработка,инсталиране на много разнообразен хардуер,и мисля че най-добре със задачите без да използвате конзола се справя "Mandriva"(Mandrake)!Е,вярно е че последните версий са доста тежички но пък на добър компютър вървят чудесно!

Чет Окт 25, 2007 11:40 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Най-лошото при Linux-а е, че и самите линуксчии не са много наясно какво да ти препоръчат. Все едно да питаш футболен запалянко кой отбор е най-добър :)
Аз да попитам и тука защото от 2-3г. се опитвам в свободното си време да направя поне Dual boot PC ей така, за проба, и не успявам (то пък едно свободно време...). Ама след появата на Vista си е направо наложително.
SuSe9x направо ме уплаши - е-ти динозавъра, и със същите реакции, и не ми разпозна половината хардуер... Пробвах и други по-популярни, дори и Puppy Linux ама те изобщо не тръгнаха. Единствен успех имах с Austrumi.

За РАБОТА естествено използвам Windows XP или Windows XPirate за по-евтино. Вторият вариант си го ъпдейтвам от алтернативни източници. Тази система е просто задължителна ако искаш да ползваш програмите които ти трябват.

В една "работна" къща обаче постепенно се насъбира доста PC-желязо. Желателно е да му се намери работа и да се профилира: това за Интернет, това за мултимедия, това да си играят децата и т.н. Най-дъртото отива за Gateway щото и най-малко ток харчи :idea: . В повечето от тези "железа" е желателно да се тури Linux защото е по-лек и по-сигурен. Ама компа с игричките на сина не барайте!

И така: за НОВАК в Linux без свободно време и не най-нов комп. какво ще препоръчате? Специализираните LiveCD ги изключвам - да направиш от цяло PC DVD-плейър или Router си е живо престъпление :x . Списанията рекламират Ubundu или PC Linux. А за Gateway-а - дърт комп. който работи постоянно и има връзка с Интернет, т.е. освен да осигурява защитата желателно е да Download-ва и ако се наложи да видиш някое www. или да пуснеш някой чат набързо...?
(Напр. сега ще подаря на жената комп. от който свободно да си се ровичка из Интернет (и да слуша и гледа, де) с P4 1.6GHz и 256M RAM а на архаичният ми Gateway след последните наложителни нововъведения не му достига CPU под WindowsXP).

Пет Ное 02, 2007 1:29 am
Профил

Мнение MMm
bongo-bongo написа:
Най-лошото при Linux-а е, че и самите линуксчии не са много наясно какво да ти препоръчат. Все едно да питаш футболен запалянко кой отбор е най-добър :)
Аз да попитам и тука защото от 2-3г. се опитвам в свободното си време да направя поне Dual boot PC ей така, за проба, и не успявам (то пък едно свободно време...). Ама след появата на Vista си е направо наложително.
SuSe9x направо ме уплаши - е-ти динозавъра, и със същите реакции, и не ми разпозна половината хардуер... Пробвах и други по-популярни, дори и Puppy Linux ама те изобщо не тръгнаха. Единствен успех имах с Austrumi.

За РАБОТА естествено използвам Windows XP или Windows XPirate за по-евтино. Вторият вариант си го ъпдейтвам от алтернативни източници. Тази система е просто задължителна ако искаш да ползваш програмите които ти трябват.

В една "работна" къща обаче постепенно се насъбира доста PC-желязо. Желателно е да му се намери работа и да се профилира: това за Интернет, това за мултимедия, това да си играят децата и т.н. Най-дъртото отива за Gateway щото и най-малко ток харчи :idea: . В повечето от тези "железа" е желателно да се тури Linux защото е по-лек и по-сигурен. Ама компа с игричките на сина не барайте!

И така: за НОВАК в Linux без свободно време и не най-нов комп. какво ще препоръчате? Специализираните LiveCD ги изключвам - да направиш от цяло PC DVD-плейър или Router си е живо престъпление :x . Списанията рекламират Ubundu или PC Linux. А за Gateway-а - дърт комп. който работи постоянно и има връзка с Интернет, т.е. освен да осигурява защитата желателно е да Download-ва и ако се наложи да видиш някое www. или да пуснеш някой чат набързо...?
(Напр. сега ще подаря на жената комп. от който свободно да си се ровичка из Интернет (и да слуша и гледа, де) с P4 1.6GHz и 256M RAM а на архаичният ми Gateway след последните наложителни нововъведения не му достига CPU под WindowsXP).

Ако ще го ползваш само за рутер файдата ти е нулева че и неикономична, по добре го подари на някой циганин и си купи един рутер от 50-60лв , хем ще харчи 5W хем няма да бръмчи хем няма да му мислиш фърчилаторите ама те още ли се въртят и какво ли още не.

Пет Ное 02, 2007 8:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
Маллеее, пичове, като посран съм! Тъкмо пробвах набързо (за по-малко от час) 4 Live CD включени в DVD-то на специализирано Linux списание. Идеята им е: простота към потребителя и максимално разпознаване на хардуера. 3-и от 4-и даже тръгнаха ама аз се почувствах като във Windows98 с повреден RAM: отвсякъде изскачат прозорци за грешки а програмите изчезват по магически начин. При положение че съм root и почти не съм натиснал копче. Само веднъж имах късмета да рестартирам компа без копчето Reset. В интернет така и не успях да вляза въпреки че задавах същите данни като за Windows когато (ако) ме питат. Шоуто е, че дори да ми каже, че връзката е осъществена като пусна Browser-a всичко се смарангясва и замръзва.

Голям привърженик съм на идеята Linux ама все още не съм подкарал нещо работещо. Пък ако имах време просто щях да си спретна собствена система :D

Съб Ное 10, 2007 2:13 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
За Live CD ползвам http://knoppix.com
Доста неща разпознава и не съм имал проблем с интернет и т.н.

Съб Ное 10, 2007 10:55 am
Профил
Аватар

Мнение Извинявате, че съм малко встрани и назад...
Както казах вече, аз съм начинаещ в Linux. Нямам време да уча команди (аз и на Windows не ги научих). А WindowsXP е просто необходима ако искаш да вършиш сериозна работа. Но заради симпатията ми към идеята "Linux", насъбралото се PC-желязо и появата на Vista реших да сменя системата на някои PC. И се оказа, че около Linux се носят само неоправдани митове: давала нов живот на стар компютър и вече била толкова лесна колкото и Windows. Ама не: най-дъртият ми комп. (PentiumI, 128M RAM) няма проблеми с WindowsXP, нищо че е бавен - по всички форуми ми се чудят, щото е под минималните изисквания ама е факт: от години нямам "сини екрани". И в комбинация със спец-програмата WinGate си имах най-доброто за това ръждясало желязо. Ама по "политически" причини ми се наложи да ги сменям и:

- Austrumi (Slackware) наистина работи супер, ама не тръгва на най-дъртото ми PC.
- Puppy (последното е Slackware) тръгна, ама не ми разпозна нито 1-н от USB интернети - ей ся ще си играя...
- XUbuntu (обещаха ми, че ще ми разпознае модемите) във всички варианти правеше някакво безкрайно инсталиране.
- И други пробвах неуспешно. Казват, че DeLi Linux е за отчаяно ръждясали PC (ако не броим Basic Linux с текстов режим) но няма LiveCD и не го пробвах.

Вече не питам за подходящ Linux щото знам, че няма. А ако имах време щях да си направя собвствен :D

Нед Ное 11, 2007 11:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo: както сам си научил по трудния начин няма лесна дистрибуция за уиндоуз привикнали, аз също не съм линукс спец но скоро гледах един колега как инсталира линукс сървър и това са ми впечатленията:
той работи с mandriva защото с това е свикнал, донесе последната дистрибуция х.у.z и понеже не бе инсталирал от няколко месеца имаше разлики с това което бе правил преди затова 4-5 пъти преинсталира докато разбере какво са променили при деленето на партишъните на диска (около 4 часа му отне) след което инсталира максимално осигурена система с почти нищо освен кърнъла, и си инсталира само тези компоненти които му трябваха (отвори един таск менъжер на уиндоуз да видиш колко ненужни процеси ти вървят и разхищават ресурс) за около 2 часа спретна такъв сървър че можеше да укаже на всеки от мрежата кога и къде може да бърка и още сума филтри, файъруоли и прочее, ей това нещо ми кажи как обикновен уиндоуз потребител ще конфигурира с уиндоуз признавам че аз не знам дали въобще е възможно
така че уиндоуз има някакъв лесен повърхностен интерфейс който всеки може да усвои за 1 ден, но да направи нещо сериозно трябва да чете може би повече отколкото ако тръгне да учи как се прави под линукс
линукса може да ти изглежда много крив в началото но веднъж свикнеш ли му ти позволява повече гъвкавост, не говоря за графични среди

Пон Ное 12, 2007 12:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Заек, не ми беше това мисълта: специалист! Щото аз съм ПОЛОВИН специалист в Windows-а и въпреки това си решавам проблемите за часове, не дни. Може да е с 10% по-несигурно ама ми върши работа за няк'во ш-бано Home Network :)

Пон Ное 12, 2007 12:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
мисля че с уиндоуз за часове само може да създадеш проблеми не да решиш :)
я ме светни как във уиндоуз конфигурираш от сървъра единия компютър в къщи да има достъп само до определени сайтове и да имаш пълен лог къде и какво е правил? да му ограничиш трафика до дадена стойност? как забраняваш нормалните портове за е-майл (които се ползват от масовите вируси) и пренасочваш е-майл клиента си да ползва скрити портове?

Пон Ное 12, 2007 9:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мислех да пиша след като си реша проблема, щото сериозно съм решил ръждясалото желязо да е под Linux, но ще направя Edit.
Всъщност мисълта ми бе, че не е съвсем вярно дето Linux превъзхождала по стабилност, изисквания към hardware а вече била и лесна.

Разликата е, че за Windows има програми а и всички настройки ги правиш в графичен режим. Друго е да натиснеш "копче" вместо да се чудиш какъв беше трика и каква командата. Става дума за човек който познава компютрите ама няма време да учи 2-3 системи. А Windows си е задължителна.

Напр. програмата Wingate би се справила с това дето пита Заек, но има изобилие и от по-специализирани. И всичко става по възможно най-лесния начин когато избереш правилната програма.

Пон Ное 12, 2007 11:51 pm
Профил

Мнение Хаха
bongo-bongo написа:
Мислех да пиша след като си реша проблема, щото сериозно съм решил ръждясалото желязо да е под Linux, но ще направя Edit.
Всъщност мисълта ми бе, че не е съвсем вярно дето Linux превъзхождала по стабилност, изисквания към hardware а вече била и лесна.

Разликата е, че за Windows има програми а и всички настройки ги правиш в графичен режим. Друго е да натиснеш "копче" вместо да се чудиш какъв беше трика и каква командата. Става дума за човек който познава компютрите ама няма време да учи 2-3 системи. А Windows си е задължителна.

Напр. програмата Wingate би се справила с това дето пита Заек, но има изобилие и от по-специализирани. И всичко става по възможно най-лесния начин когато избереш правилната програма.

Като ще слагаш такива програми защо избра най дървената сложи winroute това е с години по добро от wingate, пък изобщо за какво са ти като си има internet connection sharing ](*,)

Вто Ное 13, 2007 1:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе кой каквото ще да ми говори, аз за себе си съм го изпитал на гъза си - Линукса е сървърна система. Да го подкараш, да го настроиш - махаш монитора и клавиатурата и го забравяш. Кучето е вярно, спор няма.

Ама да се мъчиш всекидневно с шльокавици от типа на KDE и GNOME, това си е направо гърч. Единственото приложение за което се сещам че може да се ползват тия "бози", е да събереш тектообработващи машини за секретарките. Ще им покажеш как да набират текста на OpenOffice, някоя табличка да разцъкат и толкоз. Пускат и работят. Големия кеф е че няма да могат да теглят филми и да блъскат по кюто, щото едва ли ще им стигне акъла да го направят по Linux :)

За сериозна девелоперска работа - бозата на Бай Били си е задължителна.

Вто Ное 13, 2007 10:04 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща