|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:37 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Пенсионно осгуряване????
http://www.monitor.bg/bussiness/article ... 216&cid=40
Миро ти май ще се окажеш прав, че всичко това е една голяма пирамида.
Аз все си мислих че ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ДОПЪЛНИТЕЛНО осигуряване е на форма на капиталово спестяване. Т.е. имам си аз там една партида, пенсионирам се - и си я харча.
А се оказва че не е така. Поне това което аз прочетох в кодекса за соц. (не социално а социалистическо) осигуряване е записано:
Аз лично се стреснах от думичката "пожизнена". Май излиза, че въпросната система е частен подвид на солидарния бливоч от първия стълб. Т.е. взимат ти натрупаното в индивидуалната партида, умножават го по някакви там коефициенти (определени от КФН по неизвестен принцип) които би трябвало да отразяват средната продължителност на живота и някакъв лихвен процент (дето хич не е ясен какъв е) и започват да ти плащат пари докато си жив. Излиза че ако ги прецакаш и живееш повече от колкото те са разчели - ще ги вътриш. И понеже в настоящия закон е записано, че ако пукнеш - неизхарчените пари се онаследяват... фондовете би трябвало да са на загуба от дълголетниците. Което е тъпо и се поражда от тъпия солидарен принцип с думичката "пожизнена".
Незнам за вас ама аз си мислех че ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ функционират на принципа на ДОБРОВОЛНИТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ фондове, т.е. на капиталов принцип - колкото си натрупал - толкоз харчиш. И там проблеми с дълголетници няма.
Но май се оказва че и тук социално-солидарното блато действа с пълна сила.
Верно ли съм разбрал?
На всичко отгоре ми хрумна да проверя каква доходност е изгенерирал моя фонд. И о ужас - под 4%. Т.е парите които се "натрупват" там всъщност се изяждат от инфлацията. А като кажеш Алианц - звучи тежко. Това са сто процентови некадърници - в ДЦК и облигации да вложат парите пак ще докарат повече доходност. Или пък разходите за издръжка са огромни.
http://www.fsc.bg/income.asp
А знаете ли колко хора даже незнаят къде се осигуряват?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 14, 2007 6:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Стига бе Цецо, ти на пенсия ли ше разчиташ като остарееш? 
|
| Сря Ное 14, 2007 6:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не бе пич, тука говорим за мои и твои пари. Не за първия, а за втория стълб. Прави разликата - държавата ти взима пари и ти обещава че те ти се натрупват и са си твои. А се оказва че не е съвсем така.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 14, 2007 6:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
То тва да беше.  60% от доходите ти отиват в държавата по едно или друго направление, срещу тях получаваш дупки, кочина, агресивни чиновници и други подобни екстри.
Иначе тва с пенсиите винаги е било яка далавера, вкл. и на запад.  Миналата година изровихме разни стари фишове за заплати от соц време, на майката и бащата. Та отчисленята, кокретно за пенсия, са били, меко казано, доста сериозни (48 лв. при заплата 300). Как живеят днес пенсионерите - всички знаем.
|
| Сря Ное 14, 2007 6:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
48 при 300лв. - Сериозни??? Че това са 16%. В момента на теб ти удържат почти 30%. Къде сме а? За какво говорим?
И само една малка част (5 мижави %) от това би следвало да е твой личен капитал. Така наречения втори стълб на соц. осигуряване. Но се оказва че и това не е така.
|
| Сря Ное 14, 2007 7:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами доколкото знам в настоящия момент пенсиите на сегашните пенсионери се плащат от пенсионното осигуряване на сегашните работещи. всъщност, това няма как да бъде иначе, винаги е точно така, без значение под каква форма е завоалирано. някой ще каже че ако "системата е направена както трябва" то можело това което си заделиш на младини да си го харчиш на старини. на практика дори системата да се направи така, то пак е същото. логиката е проста - пари не се ядат, ядат се домати и други подобни неща, които няма как да бъдат спестени, а трябва някой в момента да изработи. колкото по-голям е делът на ядящите спрямо този на работещите, толкова по-голям % от труда на работещите отива за да храни странични гърла. възможни са два варианта:
- казвате майната им на пенсиите да се спасяват сами
- давате им и не се оплаквате
аз не че агитирам за първи вариант (всеки знае че аз съм за него), а просто искам да обърна внимание че проблема не е толкова финансов, колкото демографски. каквито и финансови факирщини да измисляш, едно гърло си остава едно гърло, а един домат си е един домат.
|
| Сря Ное 14, 2007 7:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Пенсионно осгуряване????
уфф в такива случаи мразя да съм прав
Да видим как ще се развият нещата с бюджета догодина че и там имам една мрачна прогноза 
|
| Чет Ное 15, 2007 12:07 am |
|
 |
|
ji4ka
|
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО = ДАНЪК , каквото и друго да ти приказват. Щом е данък значи си е на държавата ,не е твое, и тя ще си го изхарчи както си реши. И като се знае какви хорица се намъкнаха в банките и застрахователните дружества и там надеждите са минимални. Не случайно сега се мисли закон за забрана на кешовите разплащания над 10000лв - ще трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да са по банков път (срещу съответна такса естествено).
Когато хората не искат да си харчат парите доброволно , ще им ги изхарчим задължително - държавен рекет в действие.  Така ,че пари за данъци в България да се дават само в краен случай - това драстично намалява малоумното харчене и безогледното крадене.
|
| Чет Ное 15, 2007 12:37 am |
|
 |
|
zaphod
|
това с 10 те к лева много интересно. мисля че тъпата такса тука е най-малко тревожния момент. всъщност, може би е умно решение, тудно ми е да преценя. има ли го в други държави изпробвано?
|
| Чет Ное 15, 2007 9:28 am |
|
 |
|
Цецо
|
За разплащанията по банков и аз съм за. Проблема тръгва от имотните сделки. Това е в интерес на купувачите. Не мога да разбера що за наивник трябва да си за да носиш на строителя 100 000 лв. в найлонова торба и да получиш срещу това хартийка (разписка) без юридическа стойност. Да разписката която ви дават няма никаква стойност, защото тя не е фискален документ. И всичко това само за да спестиш на строителя данъците. Ако утре той си бие камшика - никак не можеш да докажеш, че си му дал тези пари.
Бисера за левов банков превод е под левче. Срещу това получаваш платежен документ с юридическа стойност. Процента на финансова тежест на банковата такса е нищожен. Да мъкнеш парите с найлонови торби си е лудост.
Но да се върнем на втория стълб на пенсионното осигуряване. Признавам си, че аз самия не съм си правил труда да погледна какво ми е скроила държавата там. Което е глупаво. Ама като гледам мненията във форума, повечето хора би трябвало да са след 59г., ама май всички са като мен - не знаят какво става с парите им. Има още да учим демокрацията....
Жичка, втория стълб е данък ама не държавен. Парите отиват у фондове дето са частни. Ама това не пречи да е една голяма черна дупка.
|
| Чет Ное 15, 2007 9:34 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да ми крои каквото си иска дъжавата, аз съм безработен и данъци не плащам, стига ми дето си плащам данъците на фирмата, ако искат на челна стойка да застанат все ми е там. Лично за мен пенсионното и здравно осигуряване са едни от най-малоумните вземания на държавата където и да било по света, и немога да разбера хората които сенатискат да бъдат осигурявани на пълен доход, та да си тъсят и допълнитлни пенсионни фондове .. ще взема да отворя един фонд .. като толкова много хора се натискат да си дават парите .. и аз съм човек, и аз мга да им ги харча, що да са само ония педали в парламента.
Гледам че рекламите на Хилд си продъжават, въпреки забраната, не мога да разбера къде им е проблема в случая. Дъжавата нещо май се чуства преебана за да си дава толкова зор. Има нещо в тая цялата работа, защото ако нямаше нечи интерес първо някой щее да се пробва да изкара пари за да ги остави на мира, и най-вероято щеше да стане, а те направо със сопата тъгнаха, тук някой много натиска, ама не ми иде на акъла кой и защо.
|
| Чет Ное 15, 2007 10:36 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Напълно подкрепям ToHu  Нито грош за скапаната държава.
|
| Чет Ное 15, 2007 10:53 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Нямам идея къде се усигурявам.
Как мога да проверия?
|
| Чет Ное 15, 2007 11:07 am |
|
 |
|
Цецо
|
отговор от "вътрешен" човек:
Като вземеш въпросния код, можеш през страницата на НОИ да правиш справка кой ти е фонда и какви вноски се внасят всеки месец.
Интересно е че аз тоя код го получих преди години в писмо по пощата. Мислех че на всички пращат, ама явно не е така.
|
| Чет Ное 15, 2007 11:21 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Лично за мене "частен" фонд/фирма с държавна протекция си е равно на МАФИЯ. Аз също съм частник, но не си спомням някой да ми е задължил клиентите да купуват от мене (или от колеги). Пазарната икономика предполага свободна воля (даже и да сгрешиш). Нашето тука е някакъв социалистическо-феодален капитализъм.
|
| Пет Ное 16, 2007 1:04 pm |
|
|