|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:46 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Абе човек - коя държава е платила нещо на поданиците си? Нали тия пари ги е взела пак от въпросните хора под формата на данъци. Защо си мислиш, че в САЩ максималната данъчна ставка е 30%, а в Европа май е двойна - позна, за да може разни неща да си мислиш, че са "безплатни" за теб и, че държавата ти ги плаща. Ако си някой тъпак, дето не си мърда пръста за нищо - да, тогава е безплатно, но ако си човек дето се стреми да постигне нещо и си скъсва задника от бачкане - тогава не само, че си плащаш за всичко, ами освен за твоето, плащаш и за тия първите малоумници.
|
| Съб Ное 17, 2007 11:39 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ми то за това САЩ си внасят кадрите ,а не си ги произвеждат. И така ще е докато има балами като нас дето им ги подаряваме. Съгласен съм ,че всичко идва от тия дето бачкат и затова просто искам да е ясно кой колко е дал-взел. Затова трябва и държавните "услуги" да се остойностят ,за да е ясно ,че държавното училище също като частното е с пари. Нормално е човек до 25-30 години да взема, но трябва след това вече да връща. Само ,че някои се изтарикатяват и гледат туй дето трябва да връщат да си го запазят за себе си. И тогава се получават аномалиите и трябва да се действа "на пожар" ,какъвто е предполагам случая с финландците. А пък на мене тамошните заплати не ми се виждат никак малки - все пак са в евро ,а не в инфлационни доларчета  .
|
| Нед Ное 18, 2007 12:31 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не ти се виждат малки от камбанарията на разходите ти в БГ. Отиди във Финландия да работиш за 1750 евро и после пак ще си говорим. А относно инфлационните доларчета - 1750 евро на месец са около 30000$ на година. Сравнено със 100-я дето тук ще взема една сестра, плюс това че тук всичко е много по-евтино от Европа и данъците са по-малки - нека да са инфлационни доларите, дето ги дават тук. Явно на теб ти е супер добре с качващия се курс на лева спрямо долара  .
А това беше върха на сладоледа - ти поглеждал ли си в скоро време световната ранг-листа на университетите. Май не си я виждал никога, така като се позамисля  .
|
| Нед Ное 18, 2007 1:02 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Олеле, $100к за сестра - ето докъде води недостига на кадри. Много ми е чудно как негърчето вземащо $850 месечно ще си позволи тая екстра. А относно "световната ранг-листа на университетите" - вече ми е минало времето да се интересувам от такива рекламни брошурки. Сигурен съм ,че е пряко свързана със "световния ценоразпис за един семестър". Бъди сигурен ,че тия университети са пълни с полуфабрикатчета от гимназиите и техникумите на останалия свят - само трябва да ги притоплят и да им ударят печат "made in USA".
Понякога като гледам тия дето се подписват под техническата документация на американски фирми , имам чувството, че съм чел "кама-сутра" - все кореняци американци  .
Току що наваксах пропуска в образованието си и намерих една класация на университетите http://oshte.info/004/000105/02/0902/02.htm (защото се оказа ,че са повече и то по различни критерии). Ами типично - американците си измислят критерии "по мярка" и после гордо се нареждат в челните места. Явно е, че ранглистата много добре отговаря на американската образователна система , но механичното й прилагане за други държави е доста неподходящо - особено за тия от бившия соц. Основния критерий е научни постижения на преподавателите и студентите - само дето у нас в университетите не се прави наука, за тая цел служеха разни т.нар. институти .Коя система е добра или лоша не споря - просто са различни.
Ей тая фукария ще ги погуби американците 
|
| Нед Ное 18, 2007 1:52 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Е явно на теб са ти известни много неща по широкия свят и на мен повече не ми се спори  . Успех  .
|
| Нед Ное 18, 2007 3:02 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
 |  |  |  | ji4ka написа: Dimitar, а мислиш ли ,че ако "тъпата държава" не им беше платила образованието на тия (от основното до висшето) , някой в САЩ ще им даде и 5 пари - даже няма и да ги пуснат на границата . И вярно е, без проблем ще си платят борчовете с тия големи заплати, ама не ги плащат, не ги плащат. Щот като вземаш - кеф, ама като е да даваш - нарушаване на правата. България е "изнесла" безвъзмездно поне 500,000 човека с образование струващо поне по $20,000 на калпак. Това са $10млрд. ,които никога няма да видим. Ха сега сметни с $10млрд. какво образование може да се направи и какви заплати ще вземат учителите, например. А за заплатата ти си в грешка - това е моркова, не тоягата  . |  |  |  |  |
ji4ka възприемаш държавата гато господар и благодетел. Тези които са завършили държавна поръчка не са го направили на чужда сметка за тях са плащали тяхните родители чрез данаците си, които крепят тази държава. Самите те са заслужили по някакъв начин да получат тези средства (усиля при обучението, изпити...). Завършилите имат пълното право да се реализират където си искат. Те са собственици на наученото от тях. Тези които са заминали навън не са длъжни никому.
Държавата ако е добре управлявана ще намери пазарен начин да задържи завършилите на работа в своите институции. Дипломата не е крепостен акт. Ако е така, кой ще иска да учи.
|
| Нед Ное 18, 2007 9:29 am |
|
 |
|
zaphod
|
ами не може, това им е хубавото на щатите  ако дадеш на всички храна и здравеопазване на корем, така както си мечтаят леваците, то накрая получаваш лавина от множащи се като зайци НН (никому ненужни). няма да назовавам конкретни държави и социални слоеве. после когато нещата излязат извън контрол пак лошите десни трябва да строят концлагери и да отнасят негативите.
само дето в нас не се прави наука въобще, нито в институтите нито извън. а това че щатите си внасят и външни специалисти е много яко, още един удар по безплатното образование. 
|
| Нед Ное 18, 2007 10:30 am |
|
 |
|
ji4ka
|
А които са останали "вътре" са длъжни? Щото като плащаш данъци нали знаеш какво ти казват - те са за заплати на полицаите,учителите и т.н. А пък аз вече не ходя на училище.
Върви я развий тая теория на "100-те най-добри университета", да видим какво ще кажат. Там накрая не си длъжен, защото предварително си си платил. Нищо ,че родителите и там си плащат данъците, отделно.
Ами с такова мислене тука ще продължаваме да си кютаме на 200евро заплати, докато по-света за същата работа вземат 2000. Ама ние нали сме ларж...
И я изясни какво е това "държавна поръчка"? Значи поръчваме нещо,плащаме за него и като го получим какво правим? ...
|
| Пон Ное 19, 2007 1:04 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами ето, точно за да не стават такива спорове кой пил кой плащал, трябва да се бичуват на чаршията всички които ползват думата "социален"
|
| Пон Ное 19, 2007 2:55 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Кратката проверка показва,че идва от думата обществен,но доколкото разбирам си против думата общество,което означава че се отричаш от всичките произтичащи от тази дума неща.От това следва:
1. Че такива индивиди които нямат място в обществото,т.е не го приемат, обществото трябва да се отърве от тях защото паразитират върху него.
2. Обществото може да се отърве от тях по които си иска начин - клада,с камъни......
3. Ако не си съгласен с горните 2 точки,значи си за обществото,но на приказки,а на практика паразитираш и следва да се изпълнят върху теб точки 1 и 2 
|
| Пон Ное 19, 2007 5:37 pm |
|
 |
|
zaphod
|
както виждаш, обществото не се е оттървало от мене, така че това само подкрепя тезата ми
а в речника ако провериш gay означава "игрив". много на речници недей да вярваш 
|
| Пон Ное 19, 2007 8:03 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Вчера по-новините казаха че са им изпълнили исканията за двайсет и кусур процента увеличение за 2 години.
Даваха и интервю с тамошен доктор по-повод новите закони които правят невъзможно напускането им.
"Извънаредното положение изисква извънаредни мерки"
Проблема явно е че се е стигнало до там.
Щели да пренасочват пациенти в съседни държави.
Така става когато липсва държавническо мислене във управляващите.
При това едва ли са виновни последните такъв проблем се натрупва с десетилетия.
Баси че натам сме тръгнали е безпосрно въпроса е колко ще ги изпреварим.
|
| Вто Ное 20, 2007 11:25 am |
|
 |
|
Ки4о
|
- това ще покаже времето Инача думичката дето те тревожи:
|
| Вто Ное 20, 2007 12:22 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Така, така някъде ядат не само тоягата ами и моркова. А другаде(б. а. USA) морковът им е толкова голям че някои го мислят за тояга.
Въобще тука се изказаха доста категорично повечето от участниците все едно някой от тях са живели като Шотландския боец. Кой може да каже откъде идва и накъде отива света(може би)? Аз например съм чувал хипотезата че човешкото общество е имало периоди в които колективното съзнание е доминирало над индивидуалното. Индивида не е имал усещането за себе си като нещо отделно, а се е смятал за част от цялото. Тези периоди са се редували с периоди в които индивидуалното е надделявало над общото и т.н. Разбира се това е хипотеза никой не може да каже какво е било преди хиляди години. А според мен за да се говори за такива проблеми човек трябва да има поглед отвисоко, да може да обхване големи периоди от време и в миналото и в бъдещето. Днес явно живеем в период в който индивидуалното надделява. Въпреки това мисля че в определени области индивидуалното у човека трябва да си наляга парцалите. Например в армията, полицията, там къде има отборна игра, където се работи в екип, където се гони обща цел. Явно в някои страни се гледа по-различно и на здравеопазването отколкото например у нас(+ USA  ). Защо си мислите че това което е ставало при нас или в СССР може да стане и във Финландия?
Само защото някой го гони още призрака на социализъма?
|
| Вто Ное 20, 2007 12:26 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Глобализацията ще изяде главата на такива общества като финландското и шведското в сегашния му вид. Ако не го разбират да питат французите. Или нас.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 20, 2007 1:22 pm |
|
|