|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:59 pm
Майкрочип анонсира 32-битов PIC
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
офтопик @ToHu
Как така констатира че СЕ не бил RTOS.....
"...те доскоро не смееха даже да го пишат че е RTOS..." - ТЕ още от началото реват че е RTOS
а като разглеждам сорса на СЕ 3.0 не виждам това което твърдиш или просто си плюеш М$ просто така.....
|
| Нед Ное 18, 2007 4:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 ... това че доскоро не смееха да го пишат се отнася за XP embedded-а, а CE ..  .. ок щом казваш е RTOS .. ползвам Embedded, може би и CE ще ползвам нататък, но не очаквам нищо RTOS в тях 
|
| Нед Ное 18, 2007 7:55 pm |
|
 |
|
3aek
|
спора започва да става безмислен, защото очевидно двамата интерпретирате RTOS по различен начин
ако попиташ какво е RTOS пет човека ще получиш пет различни отговора
не разбирам ако такива дивотии като freertos и salvo могат да се наричат RTOS защо CE и XP да не са?
поне на CE съм виждал да вървят заедно приложения като медия плеър, gsm и tcp-ip без да си пречат на 400 Мхц арм9 т.е. задачите си работят в реално време и има многозадачност
|
| Нед Ное 18, 2007 9:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами то много зависи какво се има в предвд под реално време, и доколко може да се гарантиа че една задача ще бде изпълнена навреме. Примерно Windows XP без значение ембеддед или не си е много задачна ОС, но всички знаем че не може да се разчита да изпълни една задача когато на нас ни се иска, винаги може да има закъснение. До преди 2 годин никоий дори не си помисляше да сложи XP в графа RTOS. Първото инфо което получих е от компания с която работех в един момент, че разработват нва платформа базирана на XP embedded като ползват пач, който в момент аможе и да е въведен във нормалната дистрибуция, не съм заглеждал защот приложението ни не е критично към време в момента. та след това и в сайта на MS прочетох че видиш ли XP било реално времева ОС.
Наистина това зависи от гледната точка на това кеото изпълняваш, примерно нормлания XP embedded имаше много сериозни проблеми за платформата за която споменах по горе поради бавене, по една или друга причина не можее да се реализира комуникация по сравнително прост протокол, сървъра го дропеше по тайм оут, и съответно тези които позлваха тази ОС си рализираха протокола на външно у-во, въпреки че не е никак сложен. В момента явно този проблем е решен, донякъде, не се знае до къде, както казах това за което го позлвам в моемнта не е критично от към врмена, т.е не чак толкова та ms да ме бъркат.
За CE сигурно скоро е разбера каква е точно хавата, защот всичко на което раотине е толквоа критично от към времена, въпреки че гледам някои индустриалниконтроери са windows базирани, но предполагам това е само юзер интерфейса.
Та RTOS според мен означава една, гаантирано врме за изпълненеи и обраотка, като получиш прекъсване да имаш гарантирано време за обраотка, а не поеже винбоз се е забатачил да мисли 5 мин докато реагира, защото реално embeddeda не е по различен от нормалното XP. В този ред на мисли, много често ми се е случвало CE да забива ... това на PDA без нищо друго, освен това кеото си е на PDA по подразбирае, т.е. няма инсталирано нищо друго .. не знам писачите ли са калпави или системата, но аз не бих го сложил на нищо критично.
Представям си как докато си караш по магистралата и хоп, син екран, пали всички свещи наведнъж, блокира предно ляво и задно дясо колело, отваря вратите и звъни на погребалната агенция 
|
| Нед Ное 18, 2007 11:28 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mne
 |  |  |  | ToHu написа: Ами то много зависи какво се има в предвд под реално време, и доколко може да се гарантиа че една задача ще бде изпълнена навреме. Примерно Windows XP без значение ембеддед или не си е много задачна ОС, но всички знаем че не може да се разчита да изпълни една задача когато на нас ни се иска, винаги може да има закъснение. До преди 2 годин никоий дори не си помисляше да сложи XP в графа RTOS. Първото инфо което получих е от компания с която работех в един момент, че разработват нва платформа базирана на XP embedded като ползват пач, който в момент аможе и да е въведен във нормалната дистрибуция, не съм заглеждал защот приложението ни не е критично към време в момента. та след това и в сайта на MS прочетох че видиш ли XP било реално времева ОС. Наистина това зависи от гледната точка на това кеото изпълняваш, примерно нормлания XP embedded имаше много сериозни проблеми за платформата за която споменах по горе поради бавене, по една или друга причина не можее да се реализира комуникация по сравнително прост протокол, сървъра го дропеше по тайм оут, и съответно тези които позлваха тази ОС си рализираха протокола на външно у-во, въпреки че не е никак сложен. В момента явно този проблем е решен, донякъде, не се знае до къде, както казах това за което го позлвам в моемнта не е критично от към врмена, т.е не чак толкова та ms да ме бъркат. За CE сигурно скоро е разбера каква е точно хавата, защот всичко на което раотине е толквоа критично от към времена, въпреки че гледам някои индустриалниконтроери са windows базирани, но предполагам това е само юзер интерфейса. Та RTOS според мен означава една, гаантирано врме за изпълненеи и обраотка, като получиш прекъсване да имаш гарантирано време за обраотка, а не поеже винбоз се е забатачил да мисли 5 мин докато реагира, защото реално embeddeda не е по различен от нормалното XP. В този ред на мисли, много често ми се е случвало CE да забива ... това на PDA без нищо друго, освен това кеото си е на PDA по подразбирае, т.е. няма инсталирано нищо друго .. не знам писачите ли са калпави или системата, но аз не бих го сложил на нищо критично. Представям си как докато си караш по магистралата и хоп, син екран, пали всички свещи наведнъж, блокира предно ляво и задно дясо колело, отваря вратите и звъни на погребалната агенция  |  |  |  |  |
Абе не знам ама XP е псевдо RTOS може сам да го разбереш ако пробваш това което и аз съм пробвал, аз как го открих по един много интересен начин, пускам да правя 4 VCD посредством виртуални сървъри virtualdub да подават на 4 стартирани приложения със TMPGENC , в момента в който мишката застане на най предния екран задните просто спират, интересно че все пак след определено време като свърши първия екран и не минава на следващия а той си пили с толкова време с колкото е изчислил преди това, още по интересното е че ако кликна с мишката на празно на десктопа и така всичките тези приложения остават на заден план все едно се опитвам да включа нещо но не включвам, XP-то си ги преизчислява с еднакво време всичките и те си свършват почти едновременно.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Ное 19, 2007 1:06 am |
|
|