Отговори на тема  [ 272 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Следваща
Изработка на платка в домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Когато ще запояваш интегрална схема - позиционираш си правилно чипа запояваш му 1-2 крака колкото да е стабилен и след това запояваш останалите.Трябва ти добър поялник и тънък тинол.Желателно е да имаш и лупа под ръка.След това почистваш с кореселин и си О.К

Нед Ное 18, 2007 8:45 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Когато ще запояваш интегрална схема - позиционираш си правилно чипа запояваш му 1-2 крака колкото да е стабилен и след това запояваш останалите.Трябва ти добър поялник и тънък тинол.Желателно е да имаш и лупа под ръка.След това почистваш с кореселин и си О.К

Това исках да чуя. Значи не е мисия невъзможна. А да кажете нещо за пастата за запояване. От къде най евтино може да се вземе в България. Малко количество, колкото за пробите.

Нед Ное 18, 2007 11:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз съм гледал в комета по 80 лв. опаковка (май половин кило беше). Ама не ми се дават сега толкова пари за проби. А и се справям достатъчно добре с тънкия тинол и острия поялник. MSOP чип съм запоявал по този начин ама трябва много да се внимава. А пък SOIC корпус се запоява съвсем нормално.

едит : За пастата ще ти трябва нещо като сито да я нанесеш само там където ще има спойка. Става дълга и широка ...

Пон Ное 19, 2007 11:54 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
едит : За пастата ще ти трябва нещо като сито да я нанесеш само там където ще има спойка. Става дълга и широка ...

Явно няма да се занимавам с пасти. Ще пробвам с поялника като начало, а като изчистя нещата по съответната платка ще търся платкаджийница.

Вто Ное 20, 2007 12:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз май бях писал някъде, ама да повторя щото тука му е мястото:

1. Ако ще е еднократна употреба не ти трябва платка! Залепваш 2-е дебели гланцирани картончета (напр. за визитни картички) с великото лепило С200 и изчакваш поне ден. Притискаш елементите за да им се отпечатат крачетата и пробиваш дупките с напр. часовникарска отвертка. Поставяш елементите и опроводяваш с крачетата им и някоя жица. Ако платката тръгне: боядисваш я със спрей-боя: хем здравина, хем влагоустойчивост, хем защита на авторските права...

2. Ако нямате химикали и инструменти:
- рисуването става с човкообразен писец за туш
- мастилото може да е асфалт разтворен в бензин
- може да пробвате модерните бели химикалки за корекция на правописни грешки
- за отстраняване на медта става и син камък-меден сулфат + сол-натриев хлорид. Няколко капки солна киселина не са излишни.

Ааа, доспа ми се - чао!

Сря Ное 21, 2007 1:59 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Значи и аз ще се изходя научно по въпроса.

1. Не ти е необходима паста за спояване за СМД компонентите.
2. Компоненти дори без крачета могат да бъдат монтирани с помощта на елементарни методи описани в Интернет.
3. Тук ще ти обясня как точно се монтира СМД чип с много изводи и какви инструменти и материали са ти необходими.
3.1 Флюс
3.2 Поялник
3.3 Тинол
3.4 Ширмовка
Почистваш площадките с флюс.
Фиксираш елемента в два противоположни края с поялника.
След това няма нужда тинола да е тънък или поялника да е с тънка човка. Запояваш всички крачета на чипа накъсо (разливаш едно петно тинол на всяка страна с крачета). След което минаваш с ширмовката и обираш излишния тинол.
Следва визуален контрол за къси съединения и неспоени крачета.

Това е много ефективен и прост метод за запояване на СМД-та.

Ако искаш да си правиш платки вкъщи най-добре ползвай фоторезист и прозрачно фолио за шаблон. Това е все едно да сложиш Сивушка да кара редосеялка :)

Паста за СМД се ползва само за нанасяне със принтер със стенсил (сито) и е неприложима при теб за момента.

Аз със китайски поялник кълва смд чипове TSSOP16 без проблем по опипсаната технология.

За маркер за корекции както bongo-bongo каза:
"2. Ако нямате химикали и инструменти:
- рисуването става с човкообразен писец за туш
- мастилото може да е асфалт разтворен в бензин
- може да пробвате модерните бели химикалки за корекция на правописни грешки
- за отстраняване на медта става и син камък-меден сулфат + сол-натриев хлорид. Няколко капки солна киселина не са излишни."

От моите наблюдения до момента за подобни дейности е необходима интелигентност на едно шимпанзе и изобретателност на цяло стадо шимпанзета :)

Успех!!!

Сря Ное 21, 2007 1:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Метода със ширмовката е трудноприложим при наличие на пад под корпуса.Още повече при малък растер много ще си измориш очите ако трябва да преглеждаш един 80 изводен чип.

Сря Ное 21, 2007 3:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Метода със ширмовката е трудноприложим при наличие на пад под корпуса.Още повече при малък растер много ще си измориш очите ако трябва да преглеждаш един 80 изводен чип.

Наистина много ценни съвети. Благодаря! А относно ширмовката: може би ако докато нанасям тинола платката е под ъгъл, няма да има стичане на тинил под чипа (не съм сигурен обаче-трябва да се експериментира)

Сря Ное 21, 2007 5:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Току що намерих едно интересно филмче за запояване на SMD чип
http://www.youtube.com/watch?v=HgoZCffFanE

Сря Ное 21, 2007 5:14 pm
Профил

Мнение 
Хубаво филмче да, ама... за един такъв пиклив чип да изхабиш толкоз много медна ширмовка... Сърцето ме заболя като го видях... Това, което аз бих те посъветвал е да вземеш някоя неработеща платка със SMD чипове и да тренираш на тях да ги презапояваш. Аз до сега почти не съм ползвал ширмовки, само ако окъся по невнимание някой много ситен растер дето не иска да се оправи без ширмовка - например крачета на цокъл на паметта на някой ноутбук. На тоя макс дето е на филма крачетата са му много на далече едно от друго и с подходяща температура на човката на поялника без проблем се разделят спойките една от друга... Потренирай и ще му хванеш цаката не е чак толкова трудно... И ползвай флюс за спояване, не колофон, че като ми дойде некоя неизмита платка дето некой свикнал от соца и ламповите телевизори да запоява с колофон и аспирин направо ми се обръщат червата...

Сря Ное 21, 2007 6:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Koleto,прав си,ама като чеглиш чертата по-добре да изхабиш малко повече ширмовка за някой по-скъп чип който запояваш,отколкото да рискуваш.
Иначе колофона се отмива с Кореселин без проблеми.Флюса за спояване понякога прави проблеми.Макар че един приятел ме агитира за тинол в който има сребро и ми показа че като запояваш няма нужда от флюс.Лее се равномерно и има отлична адхезия,пробвах и съм доволен,но е скъп.
@Zeus - преди да започнеш да запояваш си калайдисай платката (домашно направената) - по лесно се запояват компонентите след това.Разрови се из форума,коментирали сме теми за калай, поялници и духалки.А платката си я запояващ в каквото положение ти е най-удобно :wink:

Сря Ное 21, 2007 6:18 pm
Профил

Мнение 
Ки4о, така е за скъпи чипове съм съгласен... ама за тоя пиклив макс.. С 0.8мм човка на 270-280 градуса ти го запоявам със завързани очи... А за тинола си прав. По принцип тинола дето ползвам не е от евтините и определено спокойно си работя без флюс с него... Няма сребро, просто флюса който е в самия тинол е достатъчно добър и като количество и като качество..

Сря Ное 21, 2007 7:06 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... %26hl%3Dbg

Сря Ное 21, 2007 7:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Отскоро имаме малка CNC фреза и удобството за платки и малки детайли (панели на пластмасови кутии) е невероятно.
Например когато имаме сложна платка достатъчно е само да си разпробием отворите на нея да оформим контура за да проверим за грешки.
Въпреки огромната цена на фрезата мисля че си заслужава :)

Сря Ное 21, 2007 8:22 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
По въпроса за запояването на SMD-та :

http://www.youtube.com/watch?v=wQXhny3R ... re=related

Човека е Нечовек!!! С каква лекота само ги разлива... 8O

Сря Ное 21, 2007 10:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 272 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Следваща