|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
spotlite
Ранг: Минаващ
|
Един приятел от София ми ги урежда, незнам точно от къде.
Цената им е 250 ЕУРО
Много яки са.
Универсални до 1,2кВ
DC, AC , каквито мотори имаш ги свързваш.
Управлението е DIR/STEP. Демек съвместими с всички програми от интернет.
Аз ползвам MACH3.
Бързодействието е май около 1MHz, честотата с която може да чете от енкодера.
|
| Вто Ное 20, 2007 3:23 pm |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Оптична мишка вместо ФРП
Така е, съгласен съм. Само с една малка поправка: "няма нужда от абсолютен енкодер" да се замени с "няма абсолютен енкодер". Не виждам кой конструктор би се отказал от абсолютен енкодер, ако имаше подходящи такива (включая цена,прецизност,удобство и т.н.). Обаче явно няма. Още повече ,че абсолютен не изключва инкрементален, докато обратното не важи.
Идеята ми беше не дотам точната мишка да се "сверява" от време на време с някакъв "твърд репер".
|
| Вто Ное 20, 2007 5:19 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Това не е вярно! Виждал съм 3-осна металорежеща машина (поддържал съм я 6 години) с по 2 броя абсолютни енкодери на всяка ос. Само на енкодери даваше точност около 0,1мм. Като се има предвид, че с допълнителната измервателна система точността и е 1 микрон, то може да се каже, че само с енкодерите е доста неточна.
Но с твърдението "няма абсолютен енкодер" не мога да се съглася, освен ако не е казано в друг смисъл!
|
| Вто Ное 20, 2007 6:20 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И много хитър абсолютен енкодер има в наякой машинки за фарове на коли (тия дето движат нагоре-надолу фаровете). Не говоря за потенциометър както е при някой, а има едни с бобинка и сърцевина която се движи. Имат някъв чип (дето го няма по сайтовете за PDF-и) който в рамките на 10 мм генерира честота от около 10 KHz до около 20 KHz при това с добра повторяемост. Добра резолюция като цяло.
|
| Вто Ное 20, 2007 6:34 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Да ви каже дядо ви от Занзибар:
Аз, деца, едно време като се занимаваха с ФРП...
А сега мога да си го спретна и на домашния комп.&принтер, само дето вече не ми трябва... (в по-гаден вариант: снимаш подходяща разпечатка и после ползваш негатива).
А ако имам по-специални изисквания ще ползвам лазерче от ключодържател и не дай Боже да се наложи да го модулирам.
Бъзик, бъзик, ама според мен от АЕЦ Козлодуй пароцентрала не става! И к'во толкова има да му мериш на пустия DC двигател - така или иначе не можеш да го управляваш за по-кратко от няколко оборота.
P.S. ако ще е за Лазар: убедих шефа да ми купи безконтактен термометър. Това е технология!
|
| Сря Ное 21, 2007 1:19 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Смисъла беше ,че явно не са разпространени (със сигурност са много по-скъпи и вероятно по-неточни). Затова в повечето САМ софтуер се предполага ,че ще се работи с инкрементални. Просто kasparov намекна ,че са ненужни, а ето ти го опровергаваш с реален пример. Предполагам ,че са много удобни за определени ситуации , но не са "жизнено" незаменими.
За сведение въобще не съм капацитет в тая област. Просто искам да направя кръстоска между оптична мишка и ръчна рулетка. 
|
| Сря Ное 21, 2007 1:48 am |
|
|