Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Отхвърлиха необлагаемия минимум 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Колко човека от тук са на минимална заплата .. реално говоря ... много интересна склонностима българина да глеа в чудата купичка, не ги мислете тия с минимални заплати, те да си му мислят. Жичка интересно какво тебе лично те бърка нещастието на тези с минимални заплати .... занчи на мен брат ми работи за 180 лв, и хич не го съжалявам защото си седи в една фирм аи не щеа се махне от мързел, ами като го мързи нека да мизерства, проблема си е лично негов, не е мой, а на няколко пъти см мунамирал работа за над 1000 лв .... и аз да ви кажа има едно чуство че той не е единствен, брат ми е ... ама такива са за концлагери ....... айе дакажеш не му се мърда от Шумен, ама и там може да си намери по добра работа но .... вместо да кажеш евала няма да ме дерът повече за тоя и оня ти плачеш ... не Ви разбирам понякога, ако пък бяха вдигнали данъците и трябваше да плащаш двойно а тия с минимални не плащат нищо, тогава щеше а плаче че са ти вигнали данъка ... ама съвсем сериозно на тази държава и трябва много, ама много бой, бой та бой, от 7 млн да станем 4-5 млн и тогава може би и да се оправим ....малко са на клали турците, до това мнение стигам, нищо не сме научили ..... овце та овце ... чак почвам да се нервя.

Пет Ное 23, 2007 7:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хаха, станишев кефи, тоя тип хем води доста по-дясна политика от костовци и царе, хем се именова социалист, та да лъже леваците да гласуват за него :D

п.с.
впрочем истинския проблем на леваците е не че съжаляват бедните, а че са късогледи. ниска била минималната заплата видите ли. а като я вдигнат някой ще им я даде ли на бедните? когато се вдига законово МРЗ всъщност се удрят най-бедните от бедните - онези чиито умения струват под МРЗ. тогава те остават напълно без шанс за препитание и единствено могат да ровят в кофите.

Пет Ное 23, 2007 8:11 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Напротив - сега багериста ще плаща 20лв. повече, а аз 50-100лв. по малко. Така че полза има.

Послушай Мечо Пух който казва : "мисли, мисли, мисли!" и после ми кажи защо едно правителство ще използва такава мярка?!

За да преразпределя задължения? И къде е далаверата за едно ляво правителство да вдига данъците на собствения си лекторат за сметка на десния? Аз те питах вече - ти ще отидеш ли да гласуваш за БСП?
Ако помислиш малко, ще видиш че това не е преразпределяне, а повишаване на данъците. И сметката ти че един ще плаща 20лв. повече а друг 50лв по-малко не е много вярна. Хазната ще събира повече пари, въпреки че единици ще плащат по-малко. Аз се съмнявам точно твоите задължения да намалеят, сега ДОД-то ти пада от 24 на 10% но осигуровките (37% ли бяха?) вече няма да са върху 50% а върху 100% от заплатата ти.
Освен ако не вземаш над 3000лв заплата и караш Тоарег или Каен- тогава да, ще ти намалеят плащанията към хазната. Но ти май не си в тая категория? Така че не се радвай чак толкова - ти си последният за който би помислило това правителство...

Цецо написа:
Абе плоския данък си е екстра.

Плоският данък си е мярка за постигане на определени цели. Сам по себе си не може да бъде добър или лош. Както инструментите на хирурзите могат да причиняват и добро и лошо, така и с инструментите на държавата може да се вършат добри и лоши неща.
Аз не съм против нито плоският данък, нито против скалпела. Но когато ме оперират предпочитам добър хирург. В случая идеята хазната да събира повече пари ме притеснява, защото още повече пари ще бъдат управлявани зле!

Цецо написа:
Социалистите вдигнаха високо летвата за десните. Оттук насетне за да спечели десен ще му се наложи да прокламира наистина дясна политика.

Не знам каква летва са ти вдигнали, но тази политика ще доведе страната до болест. Не защото е дясна, а защото хирзите ни не струват. Оттук насетне почти няма значение кой каква политика ще прокламира, защото за пореден път българите са излъгани нагло. Но за съжаление българинът е странно животно, може много пъти да се лъже по един и същ начин...

Цецо написа:
А за лошото управление (като се абстрахираме от дясно-ляво) - какъвто народа - такова му управлението. Дискутирали сме го вече - "няма такъв филм като добричкия народ дето все му се падат лоши управници". Свобода на избора - каквото сте си избрали - това ви управлява.

Преди всичко избор означава съзнателно действие. Наскоро приказвах с приятели които са били по време на изборите в твоята любима Франция. Бяха много впечатлени че хората там спорели за реални неща - знаели са точно какви мерки ще предприеме Саркози и какви неговата опонентка. Днес, може да има много недоволни французи, обаче едва ли има изненадани от действията му. Това се нарича осъзнат избор.
Ако ти ми намериш някой който е гласувал за БСП и е знаел точно какви ще ги вършат, аз ще те черпя една бира или каквото там пиеш!

Пет Ное 23, 2007 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
миро, ако вместо да се разсъждава се смята е още по-добре. ето тука някакви типове в дира са пресметнали как е с новите данъци http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=programers&Number=1948120903&page=0&view=collapsed&sb=5 както виждаш, при 2000 кинта заплата в момента вземаш 200 повече. мен това ме кефи, ако някой влиза в графата на минимално вземащите, проблема си е негов.

Пет Ное 23, 2007 9:01 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
миро, ако вместо да се разсъждава се смята е още по-добре. ето тука някакви типове в дира са пресметнали как е с новите данъци

Дата Бруто Нето Осигуровки ДОД Разход на работодателя

2007.01 2000 1444,80 173,95 381,00 2337,05

2007.10 2000 1455,97 159,25 384,78 2309,75

2008.01 2000 1602,00 220,00 178,00 2350,00

Нека да изчакаме Цецо да се похвали... защото според мен горното НЕ Е ВЯРНО.
Не е отчетено че максималния осигурителен праг се вдига от 1400 на 2000лв. Така при 2350 ще трябва да се осигуряваш върху 2000 и осигуровките няма да бъдат 220лв. Като ти махнат и детски и разни други трикове дето се правяха ще видиш 1600 ама един друг път ;-)

едит моето предвиждане (според зависи как се осигуряваш):

Бруто= 2000лв

обща осигурителна тежест (средно) 33.4% = 668лв
от тях работника плаща 40% т.е. 267лв
работодателя плаща 401 лв

облагаем доход 2000-267 = 1733, данък 10% = 173лв. Чисто остават 1560 лв.
Това при условие че работодателят плати общо 2401 лв. т.е. да плаща за теб 70 лв повече спрямо миналата година.... ако той не иска, ти пада брутната заплата...
В крайна сметка ако работодателя дава едни и същи пари, ти ще получаваш едни и същи пари... За да видиш далавера, трябва работодателя да ти предложи малко повече от 2000 брутно.
Имай предвид, че досега имаше облекчения за деца, можеше да правиш разни дарения едно-друго, така че в горния пример дължимия данък се намаляше... От догодина няма намаляне.

едит2: Ако работодателят продължи да плаща същите пари се получава:

2008.01 1924 1500 257 166 2309

демек "далаверата" е 44лв за ергени, за родители с 1 дете е около 37лв. при 2 деца 30 лв. при 3 деца 21лв и т.н.

Пет Ное 23, 2007 9:43 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
... Жичка интересно какво тебе лично те бърка нещастието на тези с минимални заплати ...

Ами по едно стечение на обстоятелствата са ми клиенти и познай като им нараснат доходите ,какво ще стане и с моя доход :wink:. В момента парите им ги крадат разни тъпанари дето не са ми клиенти щото пазаруват от чужбина (те са тъпанари по друга линия ,не че не са ми клиенти :) ) Така ,че интереса е донякъде личен, но не само. Между другото,може и да не го знаеш, но са и твои клинти .

Схващането ,че като се вдигнат заплатите ще се навреди на бизнеса е мноого грешно. Точно обратното:
1.Ще се вдигне стандарта = бизнеса с услугите - бръснари,монтьори,лекари,таксита и т.н.
2.Работодателите ще са по-взискателни и безжалостни (много се лигавят сега ...)
3.Работниците ще са по-стегнати - от една страна могат да изтърват повече пари, от друга виж.1
4.Управниците също ще си налягат парцалите защото ще трябва да плащат големи заплати на учители ,полицаи, администрация,пенсионери и т.н. А това с крадене и шикалкаване (както е сега) вервай - не става.
5.Ще има повече и по-кадърни работници, които ще произвеждат по-голям продукт.
6. Ще се засили конкуренцията и сегашните малоумници просто няма да имат никакъв шанс (те и затова не вдигат доходите).

И това няма да е раздаване на пари - тия пари вече са изработени, просто не ги дават на хората.
И разбира се ,че това са пари за РАБОТЕЩИ хора, а не за безработни. А пък ако има някой който седи на работа без да работи много-много и взема голяма заплата - това не е наш проблем ,а на работодателя му (виж т.2)

Пет Ное 23, 2007 11:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Нека да изчакаме Цецо да се похвали... защото според мен горното НЕ Е ВЯРНО.

Сега няма да ти давам за мойта заплата, щото не му е тука мястото. Но за брутна заплата около сегашния праг в момента, по новия закон ще си с 100-120лв. напред, ако си на трудов договор. Общо взето всичко над 500лв. има повишение, което нараства с заплатата. И така до към 1600лв. После далаверата почва да намалява заради новия праг и към 2000лв., авантата от новия данък е минимална. Големия кеф започва след това :), ама прав си не съм в тая партия засега. Тези сметки са правени при 10% данък, 2000лв. праг и 3% намаление на осигуровките което вече е факт. Това за трудов договор. За ЕТ не съм смятал, но си мисля че с тоя праг, ще се окаже че ще си на 0. Ама от Нова Година насетне да ползваш ЕТ си е чисто безумие.

За мен точно не мога да ти се похваля, защото само част от дохода ми е стабилна заплата, другото е според зависи от атмосферното налягане. :) А и не съм сигурен че догодина ще продължавам по тоя начин да плащам осигуровки като последния балък. Мисля си за ООД - по добре да ги давам на счетоводител, вместо на НОИ. Ама ми остава проблема да обясня на основния чорбаджия че няма да съм му наемен работник, а ще сключва договор с фирма. Което може и да не му се хареса, макар че нищо няма да губи.

Много хора противници на тоя плосък данък, твърдят че той облагодетелства богатите. Което е тотално неразбиране. Защото богатите и сега плащат по-нисък данък (корпоративен + дивидент). Но в момента има жестока несправедливост към не толкова богатите - тия дето имат наглостта да изкарват над "колосалните" 600лв. Те плащат в момента 24% данък. А това не са най-богатите мутри и бизнесмени, това са хората от форума и други кадърни но не боагати хора. Тях в момента държавата ги дере зверски. Тези хора облагодетелства плоския данък и в това не виждам нищо лошо.

А бедните трябва да бъдат драни, а не поощрявани. Защото да си беден е порок, а не съдба. Изключваме хората с здравословни проблеми и възрастните. Здрав - прав - на минимална заплата - бой,бой,бой.

Пет Ное 23, 2007 11:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Схващането ,че като се вдигнат заплатите ще се навреди на бизнеса е мноого грешно. Точно обратното:
1.Ще се вдигне стандарта = бизнеса с услугите - бръснари,монтьори,лекари,таксита и т.н.

тая ти логика не я схванах. ще се вдигне стандарта - че то в момента не става ли точно това? другото му име е инфлация. всичко без валутите поскъпна, как ли става тоя номер? мерси, не искам вдигане на стандарта, предпочитам да си седи. ако не за друго, то най-малкото ми изгарят кинтите в банката, а от "вдигане на стандарта" никой не става по-богат, изключая брокерите на недвижими имоти.

Съб Ное 24, 2007 12:04 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
..., а от "вдигане на стандарта" никой не става по-богат, изключая брокерите на недвижими имоти.

Естествено ,че никой няма да стане по-богат, просто няма да сме по-бедни от другите.
Стандарта в крайна сметка отразява заплащането на труда, така че ще се вдигнат само нещата с участието на "жив" труд, сиреч - услугите,мозъка и т.н. Стоките няма как да поскъпват - те вече са колкото на запад. А пък който не може да устиска на високия стандарт, може да си реши проблема чрез самообслужване :D .
Ама нали сме примати маамустара - все трябва някой да ни пощи :D

Съб Ное 24, 2007 12:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Жичка - за пореден път доказваш и в тая тема, че много много не ги разбираш нещата :) . Сори, ама наистина е така 8) . Един пример само - повишаването на доходите на населението в чисто абсолютно изражение почти никога не значи повишаване на стандарта им на живот. Почети малко книжки и ще разбереш защо - една от причините е, че ако просто се изсипят повече пари в една икономика, без тя да си е повишила ефективността инфлацията ще хвръкне, което може да доведе вместо до напредване, до назадване на стандарта :D . Така, като те гледам си явен привърженик на лявите идеи, което е малко странно за човек, който е с над средното ниво на доходите (излизам от презумцията, че повечето хора в тоя форум са с над средните доходи заради професията им) :) .
ПП. Реконструктор - с две ръце подкрепям думите на баща ти. Виждаш ми се нещо по-голям на тия снимки в Измир 8).

Съб Ное 24, 2007 5:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Стандарта в крайна сметка отразява заплащането на труда, така че ще се вдигнат само нещата с участието на "жив" труд, сиреч - услугите,мозъка и т.н. Стоките няма как да поскъпват

гениална мисъл, я ми кажи тези стоки да нямат крака и да идват сами в къщи? или някой с "жив" труд ще ти ги продаде? и какво става с цените на стоките тогава?

Съб Ное 24, 2007 9:25 am
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Общо взето всичко над 500лв. има повишение, което нараства с заплатата. И така до към 1600лв.

Така е, за заплати 500-1600 има намаление, но има една малка подробност че първо трябва да ги декларираш. Според НСИ имаме 3.5 млн активно население, а според бюджета само 1.5 млрд. приходи от ДОД, което прави по 35 лв на калпак. Значи хората масово декларират под 500лв.
Добре е че данъка пада, защото сега стимула хората да декларират истинските си доходи е малко по-голям.
Въпреки че "стимул" е малко относително понятие. Ако някой е укрил 1 млн от данъци, малко трудно ще го убедиш да извади 100к за да си го легализира. Той трябва да има желание да го направи или да бъде принуден. Или пък багериста с който започнахме - ако взема 1000лв а се осигурява на 200, по новата схема ще му скочи само 20 лв, защо да се осигурява на 1000? Да взема 100лв по-малко?
Както и да е... да се надяваме че всичко ще проработи, защото е кофти ти да плащаш а другите да се скатават.

Цецо написа:
Много хора противници на тоя плосък данък, твърдят че той облагодетелства богатите.

Замисълът е точно такъв - намаляш данъка от 24% на 10% - какво е това?
Верно е че за много от тях няма значение - те не са плащали 24% и едва ли ще платят сега 10%. Докато най-бедните нямат избор - досега не са плащали, ама сега ще плащат 10%.

Така че ако гледаме буквално на нещата - богатите са облагодетелствани. Истината обаче е някъде по средата, защото е грешно да се казва че бедния плащал данъци - не той ги плаща, а неговия работодател.
Ако си богат и имаш завод, не е толкова важно колко ще обложат личните ти доходи - ти винаги може да скатаеш, да пишеш Каена на фирмата и т.н. Обаче на края на месеца като почнеш да плащаш заплати, не ти е все едно колко от парите които даваш отиват в джоба на работника и колко прибира държавата.

Съб Ное 24, 2007 10:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
димитре, само да обърна внимание че говорим за повишаване на "стандарта", а не за исипване на повече пари в обръщение. в случая жичката има частично право, понеже вносните стоки си остават на почти същите цени, а поскъпва онова което съдържа местен труд. трябва да се прави разлика между това и чистата инфлация, където просто парите си губят ценноста. в момента в българия има точно вдигане на стандарта, което няма нищо общо с увеличаване на паричната маса. в българия има валутен борд, и паричната маса е фиксирана. на всеки напечатан лев има половин евро във валутния резерв. ако в българия имаше чиста инфлация, компютрите, колите, пуканките за микровълнова, дрехите от китай и турция, бе всички вносни стоки, щяха да поскъпват.
впрочем, като говорим за инфлация искам да обърна внимание на нещо което малко хора знаят - инфлацията не зависи само от паричната маса. възможна е чиста инфлация (дори два вида) при константно количество пари, но механизма и е по-сложен и е ограничена от физическата възможност на хората за финансови транзакции.
единия вид е така наречения банков мултипликатор, при който икономиката започва да се държи все едно че паричната маса е нарастнала, поради факта че хората си дават един на друг заеми и едни и същи пари са собственост на повече от един човек.
втория вид се дължи на увеличаване на скоростта на финансовия поток. това е по-трудно за осмисляне, но си е реално измерим факт. ако направим физическа аналогия, то цената на парите е обратно пропорционална на "импулса" на икономиката (m*v), като масата е ефективната парична маса (отчитайки банковия мултипликатор), а скоростта е скоростта на движение на парите. и това говорим само за финансово измеримата инфлация, към която вдигането на стандарта е съмнително дали може да влезе. във университета хората много се възмущаваха че учим икономика, философия и други шитни, обаче мене икономиката ми беше много по-интересна от редица дисциплини "по специалността". икономиката е доста по-точна наука отколкото повечето хора си мислят, и ако не беше шибаната демокрация може да бъде докарана до перфектност на часовников механизъм. разбира се отделен въпрос е доколко подобно занимание има смисъл, понеже икономиката е само средство, а не цел. целта всеки сам си я определя, и всеки е свободен да си избере цел, която ще умре заедно с него ;)

Съб Ное 24, 2007 11:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Така е, за заплати 500-1600 има намаление, но има една малка подробност че първо трябва да ги декларираш.

Ами ако повече хора декларират - добре. Пък и за "честните" дето досега са драни е аванта. Тъй че за доходи над 500лв. реално е по добре.

miro_atc написа:
Много хора противници на тоя плосък данък, твърдят че той облагодетелства богатите.....

Замисълът е точно такъв - намаляш данъка от 24% на 10% - какво е това?
Верно е че за много от тях няма значение - те не са плащали 24% и едва ли ще платят сега 10%. Докато най-бедните нямат избор - досега не са плащали, ама сега ще плащат 10%.

Така че ако гледаме буквално на нещата - богатите са облагодетелствани. Истината обаче е някъде по средата, защото е грешно да се казва че бедния плащал данъци - не той ги плаща, а неговия работодател.
Ако си богат и имаш завод, не е толкова важно колко ще обложат личните ти доходи - ти винаги може да скатаеш, да пишеш Каена на фирмата и т.н. Обаче на края на месеца като почнеш да плащаш заплати, не ти е все едно колко от парите които даваш отиват в джоба на работника и колко прибира държавата.

Не ме разбра. Или имаме различни разбирания за думичката богат. Според мен 2000лв. на месец не е богат а средна класа.

Истински богатите (да кажем с над 100000лв.) годишен приход - те не се облагодетелстват кой знае колко от новия данък. Просто защото и да не се въведе - те ще плащат реално 15% (корпоративно) съвсем законно и приключват на чисто. Тъй че за тях новия ДОД данък е все тая дали го има или не. Това имам предвид че не се облагодетелстват от него. Иначе логично че идеологически плоски и ниски данъци облекчават богатите за сметка на останалите. Всъщност намаляват техния дял в общата баница, което косвено засяга бедните. Но то всеки данък е против някой и за някой. Няма такъв филм - всички печелят. Но в БГ реално богатите ги облекчиха още миналата година с наистина революционно ниското корпоративно облагане. Сегашния ДОД е насочен точно към средната класа.

С останалите мерки (високия праг, 15% ЕТ) осраха доста положението. Ще има масови пререгистрации от ЕТ към ЕООД. Счетоводителите ще се видят в кеф.

Съб Ное 24, 2007 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zaphod - ако икономиката произвежда същото количество стоки и услуги, но се вдигнат заплатите, както жичката иска. Просто ей така, защото видите ли заплащането на някои хора не било честно - това си е чиста инфлация и ще поскъпне всичко, даже и вносните стоки. В момента в БГ едва ли всеки лев е подкрепен с половин евро като резерв. Имаше наскоро такава тема тук, ако махнат борда и лева си отиде на реалния курс - ще стане война на следващия ден :) .

Съб Ное 24, 2007 6:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща