|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:00 am
Отхвърлиха необлагаемия минимум
| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
я първо прочети какво е валутен борд после разсъждавай колко е обезпечен лева
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 1%80%D0%B4
нещо не схавах колко е реалния курс след като валутният борд поддържа валутен резерв, който покрива парите в обръщение , валутният борд не отпуска кредити на правителството, валутният борд не провежда монетарна политика
та от какво се определя реалния курс?
|
| Нед Ное 25, 2007 3:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
OK - ако се вдигнат заплатите при същото количество стоки и услуги, тези пари трябва да дойдат от някъде другаде, а не от повечето произведени стоки. От къде ще дойдат тези повече пари се пита в загадката? А борда много добре знам какво е, както и всички сигурно знаят какво ще стане с курса на лева ако борда спре да съществува и още не са вкарали еврото като разплащателно средство в БГ  .
|
| Нед Ное 25, 2007 5:59 pm |
|
 |
|
zaphod
|
значи в българия икономиката дръпна последните години, не е същото количество на стоките и услугите.
|
| Нед Ное 25, 2007 6:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Напротив... точно за едни и същи хора говорим. Да знам че има хиляди вратички да заобиколиш данъците, но има една малка подробност наречена "данъчна проверка на физическо лице"... има годипно изравняване на осигуровките и т.н. Поразпитай и ще разбреш че страшно много народ е тормозен с проверки и актове и повярвай за тия хора не е все едно дали има или няма ДОД.
Повечето от тях ги тормозят за един-два имота или една-две коли. Подобен тормоз не би бил възможен ако бяха подали данъчни декларации със съответните суми позволяващи да си закупят тия вещи. Иначе вещите може и съвсем легални да са, ама като нямаш съответните кетапи се почва едно ровене... Ако кажеш че си взел от някого пари назаем почват и него да проверяват... Сигурен съм че сега ще има много които ще платят по 10% за да си спестят подобен род неудобства 
|
| Нед Ное 25, 2007 7:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ама те подаваха деклараци бе човек (богатите). Само че доходите им вътре са от дивиденти (7% след корпоративното облагане). Какъв е проблема - данъчните си имат документа, не могат да ги пипнат - всичко е законно. Не говорим за вратички и заобикаляне - съвсем легално и разписано в закона е.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 25, 2007 7:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Върни се пак да прочетеш какво иска Жичка-та и после ела пак да дискутираме кое колко е дръпнало и колко е количеството на разните му неща там  .
|
| Нед Ное 25, 2007 8:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
Нито плоският ДОД, нито това, че се премахва необлагаемият минимум, имат голямо значение. Частта на ДОД в бюджета е минимална . По-съществения ефект ще е за получаващите много големи заплати (за които спомена Миро- директори ,управители,главни счетоводители на печеливши частни предприятия) и за тези които декларират, че получават минимални заплати, а в действителност не е така. За първите, вече няма да е проблем да си декларират открито заплатата, а ако досега е било така - ще са на печалба. За вторите - ще им се наложи да внасят поне 20 лв месечно в хазната. Именно и заради тях не се махна необлагаемия минимум. За всички останали, значението на плоския данък ще е незначително. В най-често срещаните случаи укриването на доходи ще продължи по простата причина, че осигурителният "данък" е най-голямата тежест.
Истински плоски данъци има , когато всички данъци са с еднаква ставка: ДДС, ДОД, осигуровки. Тогава няма да има нужда да се чудят счетоводителите какви хватки да прилагат, че да се намалят данъчите разходи, като прехвърлят сметките от едно перо в друго.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Ное 25, 2007 10:07 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе димитре, че жичката е левак и иска държавата да накара часниците изедници да си дадат парите на пролетария , това много ясно. аз контрирах само забележката ти за стандарта, и опитах да дам малко по-конкретна представа за многоликото явление инфлация. не си мисли че жичката е човека с когото ще ми съвпадне мнението.
|
| Вто Ное 27, 2007 9:38 am |
|
 |
|
sthx
|
A всъщност имате ли на представа какви са големите заплати в България? Например за управителя на един проспериращ четиризвезден хотел съм чул сумата 28000 лева.
|
| Вто Ное 27, 2007 12:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тоя хотел трябва да е държавен или управителя много добър;-) От стая трудно се печели средно по 100 евро на ден и то от 4-звезден. Не че не могат да се избият 140 нощувки, ама то да не е само заплатата на управителя...
Доколкото знам няма класация на заплатите, обаче неотдавна обявиха (от НОИ мисля) че само 15000 лица са декларират заплати над 1400 лв. Така че не знам колко големи могат да бъдат заплатите, но реално много малко (бих казал смешно малко) народ официално получава голяма заплата.
|
| Вто Ное 27, 2007 1:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е повярвай няма хотел с такъв управител .. или управителя е и собственик, но пък е странно да си раздаваш печалбата като заплата .... иначе има фиерми които давта големи заплати, във ПИБ примерно заплатие отиват над 10 хил за определени позиции, има и някои други фирми които плащат добре, има фирми които плащат доста добре и на менаджери от чужбина, а те определено не са дошли за 3-4 хил еур колкото биха вземали и там от където са дошли .....
|
| Вто Ное 27, 2007 2:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
заплати, дефицит, борд, инфлация... то ако беше лесно......
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=402009
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 27, 2007 9:51 pm |
|
 |
|
sthx
|
Големият проблем е в скоростта на прехода. Ако инвестициите в реалния сектор изведнъж секнат, ни се пише лошо. Ако спадът е постепенен - ще се нагодим. Ако чуждестранните инвестиции в недвижимости спрат ще е хубаво за нашего брата - ще намалеят цените на апартаментите. 
|
| Сря Ное 28, 2007 9:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тук не съм съгласен. Чужденците инвестират основно в четири групи недвижимости:
1. Молове, търговски центрове и складови площи - тук едва ли ще спрат да инвестират, пък и не виждам кой от нашего брата ще се облажи ако спрат. Всъщност това са "добри" инвестиции - дават хляб на доста хора, е косвено скапват текущата сметка ама.... Просто в един момент ще се наситят.
2. Ваканционни имоти - нашего брата го боли .... за ваканционите имоти. Всъщност нищо против нямам да секнат инвестициите там. Може и да остане някоя тревичка нестъпкана. Нищо не губим. Кучетата както знаем активно работят в полза на прогонването на англичаните.
3. Скъпи имоти в центъра на София - там инвестициите едва ли ще секнат скоро. Причините са много и известни.
4. Площи за заводи или земеделска земя - това си директни инвестиции за пройзводство - ако спрат лошо.
Та за мен инвестициите на чужденци в имоти/строителство в БГ са хубаво нещо. Лошото е че им се предоверяваме. А в едно си прав - няма такъв филм като вечен инвеститорски интерес.
Със засилващата се криза в Щатите, икономическия застой в социална Европа... БГ има своя шанс - да дръпне нагоре или да тръгне по общата вълна надолу (което е по лесно и по вероятно).
В тоя ред на мисли:
http://www.investor.bg/?id=57692
http://www.investor.bg/?id=57689
|
| Чет Ное 29, 2007 10:03 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Dimitar, и ти прочети пак. Идеята ми беше да се въведе минимално почасово заплащане. Това е единствения "легален" начин по който държавата може да влияе на доходите в частния сектор. Не виждам какво ляво има в това , освен ако САЩ не значи Соц.Ам.Щати. И не да се повишат доходите на "населението" ,а на РАБОТЕЩИТЕ , което е малко по-различно. В момента единственото евтино(и подценено) нещо в България е труда. Не знам каква по-голяма производителност трябва да има един учител например - да обучава 100деца в клас или да преподава по 3 урока на час? И въобще тая дъвка "Производителност" я дъвчат хора които не са много наясно. Аз също произвеждам и знам, че производителността не зависи от хората, а от оборудването. Колкото и да си работлив, с чук и пила ЦПУ не можеш да изпревариш. А за оборудването най-малка вина имат работниците. Даже още по-лошо - ниската цена на труда в момента е пречка за модернизацията на промишлеността. "Разглезените" работодатели си решават проблемите с "жива сила" вместо да си вдигат ефективността.
За сведение - парите за "раздаване" вече са изработени(от кого ли?) - тука им викат "Излишък" (3+млрд. Еех,ако бяхме и по-"производителни" какво ли щеше да бъде?  ). Даже правителството си направи подаръка за ЧНГ от тях- 1.2млрд.лв.
Я сега кажи кое е ляво - хората сами да си харчат изработените от тях пари или държавата да им ги вземе и да ги даде на няколко чукундура да ги опукат за 40 дена?
 И друго се чудя - ако заплатата на чистачката стане 500евро дали THE BIG BOSS ще си мете боклуците сам? И дали "западните" чистачки метат 10 пъти повече боклуци за 10пъти по-големите си заплати? (цените на метлите едва ли се различават 10 пъти)
В тая ситуация THE BIG BOSS със сигурност ще предпочете да си плати на чистачката ,отколкото да си купи автомобил модел '2009. Иначе ще е егати мизерника (не ,че няма да има и такива де  )
|
| Пет Ное 30, 2007 2:08 am |
|
|