|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:44 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Според мен е голяма грешка да си реинициализираш регистрите. Така си маскираш проблемите (намиташ боклука под изтривалката). Един контролер или работи или не работи. Такива като той работи, ама чат пат забива (веднъж седмично), си е умряла работа. По добре следи за тея проблеми и като се случи - спирай, дигай аларма и търси проблема. И да реинициализираш TRIS-овете, кел файда утре може PC регистъра да ти се помаже, него как ще го реинициализираш (ебати тъпата дума). Освен с ресет. Видя ли че нещо се ебава, никакви софтуерни решения - проблема явно е хардуерен. Грижа на софтуера е да хване проблема, после другото е нерви и копане.
|
| Пон Окт 25, 2004 9:32 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Пускай WAtchDog-а. На времето бях слагал такива в автомобили и го бях програмирал при всеки авариен ресет да дописва във Flash какво кога е станало. От 5 устройства само едно се ресетираше 2 - 3 пъти в месеца, ама го от.бах. Така или иначе това не пречеше на нормалната работа на устройството ( то беше Data Logger ). Според мен то се насмиташе, защото имаше много проводници от най-различни места и просто няма начин поне веднъж да не оплете конците. А защо точно това устройство - уклончив отговор.
Все пак, ако имаш сериозен филтър в захранването, сносно екраниране и хардуерна схема за ресет, просто ще си работи.
|
| Пон Окт 25, 2004 10:44 am |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Този номер го научих от един англичанин - главен инженер в Тekpumps. Автоматизират помпи, компресори... работещи при екстремални уловия (температури, налягания, статично електричество и т.н.). Той винаги реинициализира важните регистри в програмите си и споделя, че техниката работи с години без проблеми.
От него съм научил много неща така, че му имам доверие.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пон Окт 25, 2004 7:31 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Представяш ли си, този инженер от Тekpumps да ти каже, добре че пре инициализирам регистрите що то иначе Тekpumps до сега да са фалирали 
|
| Пон Окт 25, 2004 9:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами значе не е възможно да се защитят всички регистри, примерно STATUSA е почти невъзможно, той е динамичен и зависи от програмния код, голяма играчка е да смяташ точно какъв е във различните състояния, но примерно важните променливи имат чексума, отделно се паят в EEPROM, ако чексумата не излиза ги преинициализирам. Променливата за състояние се пази на две места, ако не отговарят проверявам някои от управляваите флагове, ако еднозначно оказват състояние минавам в него, ако не рестартирам програмата, като също инициализирам променливите.
Примерно флаговете за настройка на таймери, вх/изх, и др периферия за определените състояния са твърди, т.е. лесно могат да се опресняват.
|
| Пон Окт 25, 2004 10:09 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Eдинственото, което бих приел за нормално гъзурене на софтуера пред хардуера, е CRC корекциите при смарангясана комуникация. WDT го приемам с условности, но все пак абсолютна надеждност няма и ще приема, че и то върши работа. Ако WDT те прекара през ресет, то не е необходимо периодично да си презаписваш регистрите - това ще се случи само тогава, когато е необходимо. Всички останали неща, които по-горе са изредени, аз ги тълкувам като "мека" кръпка на недобре свършена "твърда" работа. Не може един хардуерист да твърди, че "при него" всичко е наред, щом не го е тествал в работни условия при достатъчно дълъг период от време, за да натрупа статистика.
|
| Пон Окт 25, 2004 10:19 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Добре ... според мен чиповете с епром са по-устойчиви в автомобила... А, според вас ? Отговарям на Цецо, с този въпрос, защо не слагам флашове...
|
| Пон Окт 25, 2004 11:21 pm |
|
 |
|
bateAz
|
ne съм съгласен. Все тая. Важното е да не е външен, че опънеш ли жиците извън кристала, няма начин да не се забъгне.
|
| Пон Окт 25, 2004 11:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами и аз не съм съгласен. Поне при пиковете засега с флаш, ядове не съм имал. Мисля си че евентуалното понижаване на захранващото напрежение до 3В би довело известни проблеми. А аз смятам да пробвам с 1.8В ядро. Не е е кола, условията в пустия дефибрилатор май са по-тежки. Бая изпипана платка ще ми трябва, ама ще поживеем, ще видим. В тоя ред на мисли що не правят 15В процесори. Бавни, бе
няколко MHZ, ама ще са ебати стабилните животни. И ще харчат много (и ще топлят), ама шумоустойчивостта им ще е страшна.
Апропо и да предпочиташ Епроми, скоро няма да има откъде да ги купуваш. Или поне ще им направят цената такава, че да се откажеш бързо. Бил съм на няколко конференции на Microchip, на всичките говорят как тенеденцията е Епромите да отпаднат постепенно от продуктовата гама.
|
| Вто Окт 26, 2004 8:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе кръпка кръпка .... до някъде си прав, но каквото и захранване да правиш никога не са изключени грешки, и като става въпрос за пари и отговорности по добре да се защитиш. Защото регистрите могат да се променят без това да доведе до забиване, константи също. При нас има много примери за това. Това което правя е простоконтролерче, по отговорните неща си пазят по три копия от всички променливи барабар с чексума, и се е случвало и трите копия да са счупени, това на външан памет говоря .... но уж са взети всички мерки, паметта се заключвапри power fail, хардуерно, процесора се убива .. и т.н. но грешки стават .... хардуера колкото и дае добър не може на 100% да гарантира надеждност, необходимо си е и съответното софтуерно решение.
|
| Вто Окт 26, 2004 7:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мойта мисъл беше, че като се чупи нещо трябва да се сменя, а не да се лепи. Замазването на проблема (все едно нищо не е станало), все някога ще ти изграе кофти номер. Друг е въпроса дали ще разбереш и потребителя дали ще разбере. Въпрос на изделие. Аз съм малко притиснат от норми в мойте железа, та затова съм пристрастен по проблема. В край на краищата ако можеш да толерираш замазването на проблема, що пък не.
|
| Вто Окт 26, 2004 8:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Охх и при мен няма място за грешки ... всичкокоето е под съмнение се коригира .. е на днес изгубих половин ден да мисля нещо в което се съмнявах, въпреки че преди 4-5 месеца го бях мислил вече ... пренаписах един софт на който се бяха появили няколко кръпки поради разни причини и така .... лошото е че не всички тук работят така ... ама щото не са управлявали поточна линия или манипулатор и никой не им е идвал да ги пита сега тея хххххх загуби те ли ще ги плащат .... а и при теб е подобно ... все пак опитните ти зайчета са хора .... трябва да се внимава с експириментите .... ама идеята ми беше че не се ли подсигури човек и софтуерно ... не може да се разчита само на хардуер за всичко .... въпреки че съм повече хардуерист ....
|
| Чет Окт 28, 2004 8:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе то преди да стигне до хора, много тестове минава. Но май накрая стигнахме до консенус - софтуера служи за детектиране на хардуерни проблеми, а не за прикриване на резулата от действието на същите (хардуерните проблеми).
|
| Пет Окт 29, 2004 9:32 am |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Тони явно ти си с опит, предполагам че и другите.
Уместно ли е да се използват PIC-ве за индустриални цели? Споменаваш поточни линии, манипулатори...
Не е ли прекалено ненадеждно едно такова малко чипче да движи толкова отговорна техника за хиляди долари. Вероятно целта е разходите да са минимизират, но не е ли по-удачно за такива проекти да се използват PLC.
Поставен редом до един Simatic S7-300, PIC-a ми изглежда като детска играчка.
Инвестицията в PLC не се ли изплаща в последствие? Той е подсигурен хардуерно и софтуерно за надеждна работа по 24 часа, години наред.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 29, 2004 9:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Oooo определено, говоря по принцип, PLC-то също в определена степен може да се влияе от подобен род въздействия. Ето например по якаква причина, евентуално, но не сигурно ми се променя състоянието, или аз разбрах вече че не е това ама както и да е. и какво става аз отивам в друго състояние. променил се е дин бит от един байт, програмат не зависва, тя никога независва, така е написана че да не зависва. Нямам места където да се случи, принципно като рпавя нещо още по сериозно запълвам празната памет с преходи към ресет ..... но в случая не ме прехвърля на грешен адрес, но някоя променлива се е очукала, и какво сега ... аз смятам, ама смятам грешно, контролера си бачка, пее си .. няма грижи .. обаче ... уви променливат е сгрешена и резултат от работата му е грешен, той не знае ... та затова това е хубаво да се прави.
Пикчето не е кой знае какво, но върши работа на доста места. Примерно ползвам готов контролер, с TI янкакъв, който по същия начин от смущения може да си загуби променливи .. акощеш вярвай но е така .. просто се очуква .... а контролера си е промишлян и струва доста пари ....
Друго .... в нашата практика много често се случва поради една или друга грешка дасе счупят променливи в RAM-а ... за доста неща изпозлваме контролери на РС архгитектура,а те са податливи ..и какво правим .. умираме ... губим хиляди или милиони ....не .. просто пишем променливите на 3 места в паметта, слагаме им чексума и се проверяват постоянно ... това е .. много рядко се случва даима 3 счупени променливи. Съгласен съм че и хардуера има пръст в нещата но там сме безсилни, той идва такъв, това което го правим гледм да е наред ... но .. за всеки случай, понеже съм патил, правя копие на променливи, а и това с регистрите ми хареса .... основните ще ги ъпдейтвам.
|
| Пет Окт 29, 2004 6:50 pm |
|
|