Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Tочно и защитено измерване на разхода на дизелово гориво 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Аз често се возя по ТИРове и както шофиорите им сами казват, колкото повече ги вардиш, толкова повече крадат. Ако шефовете си направят сметката, излиза по-изгодно да не обръщат внимание на кражбите, да не дават пари за системи против кражби, а да оставят шофиорите да пестят...или казано по друг начин да карат леко и така да пазят камионите. Така парите от спестеното/откраднато гориво се икономисват от спестените резервни части и ремонти. Тези системи само изнервят шофиорите...

Вто Дек 04, 2007 4:44 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Ползата от нивомера в резервоара е единствено за това да се засече, че е източвано от него - например за 5минути двигателят не може да изпапа 20л. Ако има такъв регистатор, шофьорите откачат обратната тръба и я пъхат тубата - докато работи двигателят се пълни и неговото канче.

Явно проблемът не е малък и не е лесно решим. От метода, който @Yanek споменава, не ми харесват корекционните коефициенти. Трябва да се търсят и нагаждат, а машини, двигатели и режими има най-различни.
Или трябва да се направят подходящи дебитомери, или да се смени схемата на измерване.

Съгласен съм, че е неудобство с коефициентите, но се оказва че с втори датчик цената скача почти двойно. При примерна цена от 400 лв на датчик за 100 машини са 40 000 лв. Много по-добре е да дадеш по 50 или 100 лв на устройство за настройка (макар че се включа в цената) на фирмата вместо 400 отгоре за датчик. Освен това с два няма да постигнеш по-голяма точност. Дори напротив. Турбинковите са по-евтини, но пък неточни и с доста зор ще постигнеш около 1% грешка без да смятаме втория. Може би ще се наложи да коригираш и по температура.

Вто Дек 04, 2007 9:36 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение разходомер
Здравейте,
Явно проблема с кражбите на гориво не са били само при мен.Работя в горско стопанство и тракторите ми бяха обект на особенна почит докато не сложих разходомери .Кипих ги от Унисист (датчика е американски ,а управлението на фирмата)http://www.unisyst.bg/articledetails.php?ArticleID=62 .Вярно е ,че струват доста пари но разхода на трактор от 1,7л/м3 падна на 1,1л/м3.
На всичко от горе ги хванах и колко време на ден работят!
С уважение : Николай Христов

Вто Дек 04, 2007 9:37 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз не мога да се съглася, че върнатото гориво е малко. Би могло да се направи малко но не е направено с една единствена цел - най-вече през зимата върнатото гориво затопля останалото студено в резервоара. А и на баща ми на колата като му се спука маркучето дето е на разпръсквачите за 25 км. хвърли 5 л. нафта (1,7 обикновен дизел) така че си направете сметката. И това само от разпръсквачите (след помпата) а преди нея колко се връща не знам.

Вто Дек 04, 2007 12:01 pm
Профил ICQ

Мнение Mm
Cekins написа:
Аз не мога да се съглася, че върнатото гориво е малко. Би могло да се направи малко но не е направено с една единствена цел - най-вече през зимата върнатото гориво затопля останалото студено в резервоара. А и на баща ми на колата като му се спука маркучето дето е на разпръсквачите за 25 км. хвърли 5 л. нафта (1,7 обикновен дизел) така че си направете сметката. И това само от разпръсквачите (след помпата) а преди нея колко се връща не знам.

Нещо си в грешка !!!
Горивото се връща защото е в повече а не за да затопля онова в резервоара, то толкова бързо циркулира че няма време да се затопли , а и не минава през отоплителна система .
Че върнатото гориво не е малко не е, важно е да се прецени правилно къде да се сложи мерителната система , не да я сложиш на входа на цялото гориво и да се чудиш защо сметката не излиза :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Дек 04, 2007 2:54 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Само като идея :roll:
Защо връщаното гориво не се връща преди датчика вместо в резервоара. Е може да има проблем с обезвъздушаването но може да се помисли

Вто Дек 04, 2007 3:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Знам че не това му е основната цел на връщането. Верно е че не минава през охладителната система ама си загрява. Хич да не помпата бази бази се топли от двигателя, дюзите са горещи а голяма част от върнатото гориво си минава баш от там. Пък и при тоя зор дето му се дава няма начин да не се позатопли малко от самото нагнетяване. И тъй като си е стоплено що пък да не се върне в резервоара и да не стопля и другата нафта. Щото можеше да го върнат в помпата а не в баката - нали се сещаш. Хората са направили от дефекта ефект.

Вто Дек 04, 2007 4:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нафтата се затопля конкретно от компресията в помпата. ;) Това между другото.

Вто Дек 04, 2007 6:29 pm
Профил

Мнение 
teglicho написа:
Само като идея :roll:
Защо връщаното гориво не се връща преди датчика вместо в резервоара. Е може да има проблем с обезвъздушаването но може да се помисли

:!:
Не са се свършили мислещите хора. :) Това ми е основната идея. Впрочем не е моя, имало е подобни реализации. Има още една идея, но има много наука в нея, пък хляб трябва да се яде.

Методът с корекционните коефициенти не мога да го приема за коректен. Eдна смяна на помпа или една запушена дюза и коефициентът става безпомощен. Трябва да се мери.
А относно отношенията между шофьорите с честните сини очи и злите и алчни шефове - това са си техни работи. Нашата работа е да мерим и управляваме каквото можем.

Вто Дек 04, 2007 8:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Горивото се връща към резервоара от пространството между подкачващата и нагнетателната помпа (при дизелите без CDI). Причината е изискването за поддържане на постоянно налягане пред нагнетателните помпи, което става чрез непрекъсната работа на подкачващата помпа на мах и регулиращ клапан. Именно от него е и връщаното гориво. Връщане на горивото липсва само при мембранните подкачващи помпи на музейните карбераторни автомобили, като Москвич, Лада и сие.
А загряването на нафтата, когато е необходимо се прави по друг начин, например моето Клио има 150W нагревател в горивния филтър.

Вто Дек 04, 2007 8:54 pm
Профил

Мнение 
Занимавам се с транспорт от 25 години.Пробвали сме различни датчици .Задължително трябва да има датчик и на тръбичката за" излишна нафта"При някои режими на работа връщащата се нафта е много повече от постъпващата в разпръсквачите.До скоро нито един разходомер не е работил достатъчно надеждно.Сега пробваме да свържем показателите за ниво на горивото с телеметрична система базирана GSM + GPS .Следят се скоростта на движение изминатия маршрут,нивото на горивото,.Всяко спиране се знае къде и кога е направено. Водачите знаят че са наблюдавани и кротуват.Това се прилага при обикновен дизелов двигател ГНП + разпръсквачи.При дизелов двигател с система Common Rail се взема информация от датчика за разход на гориво .Такива се монтират на повечето модели "DB"а за останалите ги има като опция.Има определен резултат в разхода на гориво.

Вто Дек 04, 2007 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ceco22 написа:
Занимавам се с транспорт от 25 години.Пробвали сме различни датчици .Задължително трябва да има датчик и на тръбичката за" излишна нафта"При някои режими на работа връщащата се нафта е много повече от постъпващата в разпръсквачите.До скоро нито един разходомер не е работил достатъчно надеждно.Сега пробваме да свържем показателите за ниво на горивото с телеметрична система базирана GSM + GPS .Следят се скоростта на движение изминатия маршрут,нивото на горивото,.Всяко спиране се знае къде и кога е направено. Водачите знаят че са наблюдавани и кротуват.Това се прилага при обикновен дизелов двигател ГНП + разпръсквачи.При дизелов двигател с система Common Rail се взема информация от датчика за разход на гориво .Такива се монтират на повечето модели "DB"а за останалите ги има като опция.Има определен резултат в разхода на гориво.

Това е идея - нивомер + датчици за оборотите и разреждането в колектора. :) Настройката на такава система би била ужасна за настройка, но пък няма лъжене.

Сря Дек 05, 2007 10:38 am
Профил

Мнение Не при всички !
Desert Leo написа:
Горивото се връща към резервоара от пространството между подкачващата и нагнетателната помпа (при дизелите без CDI). Причината е изискването за поддържане на постоянно налягане пред нагнетателните помпи, което става чрез непрекъсната работа на подкачващата помпа на мах и регулиращ клапан. Именно от него е и връщаното гориво. Връщане на горивото липсва само при мембранните подкачващи помпи на музейните карбераторни автомобили, като Москвич, Лада и сие.
А загряването на нафтата, когато е необходимо се прави по друг начин, например моето Клио има 150W нагревател в горивния филтър.

Мога да кажа че не всички който са с карбуратор не връщат гориво, например на старата ми кола Ауди 80 си имаше специален филтър който имаше изход за връщане на горивото, когато по малко гориво постъпва в карбуратора се отваря клапа вътре и връща по тази тръба .
Айде за бензиновите не е проблем да се сложи тази измерваща система след този филтър да речем. Но си прав за дизела мисля че не става след тази помпа, най добре е да не се бара след а преди и в този случай си трябва 2 измервания едно за постъпващо и едно за връщаното гориво :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Дек 05, 2007 10:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всичките проблеми са, защото няма кой да се наеме да преустрои един турбинков датчик за работа при високо налягане на флуида (нпр нафтата).
Нормалното изпълнение е, доколкото знам, за макс. 8 бара
Потока след нагнетателната помпа отива в цилиндрите на двигателя - по-добро място за мерене няма как да се намери. Но налягането там е доста повече.
Знае ли някой, колко точно е налягането там?

Сря Дек 05, 2007 2:00 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Syrius-B написа:
..
Потока след нагнетателната помпа отива в цилиндрите на двигателя - по-добро място за мерене няма как да се намери. Но налягането там е доста повече...

там обаче потока е на кратки импулси, турбинката как ще се чувства..

Дебит се мери най-точно с дозираща помпа, и ако нагнетателната помпа може да се разглежда като такава, няма да има и нужда от датчик за дебит, ще има да се мери само обороти и ъгъл на завъртане, или някакъв период, това от мен като идея.

Сря Дек 05, 2007 3:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща