Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Сензори за докосване с пръстите на ръцете - идеи? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
имат минимално закъснение от 10мс - а това вече ще ми дойде бавно

искаш да кажеш че може да натискаш дупките по кавала по-бързо от 10 пъти в секунда? това трябва да се види!
:)

Съб Дек 08, 2007 8:18 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Явно тези дето се предлагат са с резистивни датчици, защото този модел например има 5 степени на регулиране на чувствителността според пръстите на свирещия, влага и т.н.
http://www.hotpipes.com/tpipe.html
ето и една по-голяма снимка: http://www.thepipershut.com/shop/images ... rstorm.jpg

Добре е обаче да се поработи и с друг тип датчик, който да усеща силата и частичното натискане. Старите миди клавиатури бяха с едни гумички, които реагираха на натиск. Или с някакви нежни тензодатчици. Или с високочестотни генератори, които си променят честотата при допиир, има варианти.

Съб Дек 08, 2007 8:52 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
juzisound написа:

искаш да кажеш че може да натискаш дупките по кавала по-бързо от 10 пъти в секунда? това трябва да се види!

Ми да - 10 мс са доста бавно. Ако искаш да го видиш - пускай някоя телевизия дето дават такива работи и гледай - независимо какво! :D

То затова музиканте не се става за 1-2 или 5 години - а се учи от малък че може и да не се научи. Там нещата стават на подсъзнателно ниво е си е доста бързо. 10мс те спъват яко - ама ЯКО - щото губиш вече обратната връзка...

На МИДИ клавиатурите са го измислили по друг начин - ама там се мери друго. Уж мерят силата на натиска - ама реално мерят скоростта на натискането на клавиша. Грубо казано - той има 2 контакта - един в горно и един в долно положение - та се мери времето за което стига от горно до долно и така излиза уж с каква сила си го натиснал. Върши работа де - няма спор. Тук обаче въпроса е друг. От понеделник ще почвам пробите - пък ще видим какво ще излезе...

Съб Дек 08, 2007 10:50 pm
Профил WWW

Мнение 
juzisound написа:
3aek написа:
juzisound написа:

Ми да - 10 мс са доста бавно. Ако искаш да го видиш - пускай някоя телевизия дето дават такива работи и гледай - независимо какво! :D

То затова музиканте не се става за 1-2 или 5 години - а се учи от малък че може и да не се научи. Там нещата стават на подсъзнателно ниво е си е доста бързо. 10мс те спъват яко - ама ЯКО - щото губиш вече обратната връзка...

На МИДИ клавиатурите са го измислили по друг начин - ама там се мери друго. Уж мерят силата на натиска - ама реално мерят скоростта на натискането на клавиша. Грубо казано - той има 2 контакта - един в горно и един в долно положение - та се мери времето за което стига от горно до долно и така излиза уж с каква сила си го натиснал. Върши работа де - няма спор. Тук обаче въпроса е друг. От понеделник ще почвам пробите - пък ще видим какво ще излезе...

Бе класиката си е класика не е ли да надуеш там и да виртуозничиш на истински инструмент , тва е все едно да замениш храната с пласмаса и да си мислиш че ядеш а вкусът да е от нещо изкуствено само да ти прави заблуда . Замисли се какво ще е :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Дек 09, 2007 3:30 am
Профил

Мнение 
Я да се заям.... 10ms не са ли 0.01s или обърнато в честота 100 Hz... ? 8O
Извинявай приятелю, но ако успееш да си задвижиш пръста със 100 Hz ти не си човек а извънземно...
И ако успееш да видиш на живо, че камоли по телевизия някой да си движи пръста със 100 Hz аз лично ще си прережа гърлото...
Ей, елементарни неща не знаете а сте седнали да се изказвате компетентно...

Пон Дек 10, 2007 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
и на мен това ми беше идеята като го попитах, но след като ми отговори отидох да гледам телевизия :)
човека бърка мили секундите с нещо друго
ако аз мога да видя 50 херца лампата с нажежаема жичка ще ми мига а той ако може да си движи пръстите с 100 Hz спокойно може да бръкне в контакта и да пипа само когато напрежението минава през 0V без да го хване тока

Пон Дек 10, 2007 9:37 pm
Профил

Мнение 
Нормално е да се търси такова бързодействие, защото има например тонове с продължителност 1/16 и 1/32, и при нормално темпо това са периоди от по 20-30 милисекунди. Ако имате задача да модулирате напр. 30 Хц какво ще направите, ще използвате носеща с поне 10 пъти по висока честота. Освен това този период трябва да бъде изпълнен в такт, така че 10 мс хич не са много като разделителна способност.

Пон Дек 10, 2007 10:08 pm
Профил

Мнение 
Ей, елементарни неща не знаете а сте седнали да се изказвате компетентно...
Бре бре...

Я сега да взема малко да ви СВЕТНА по въпроса :D
Първо - не бъркам милисекунди и т.н. - наясно съм с тия неща.
Второ - ясно е че никой няма да може да си мести пръста със 100 херца - ама аз имам 10 пръста... При свиренето на кавал и гайда се ползват 8 от тях и за 10мс мога да ги затворя или отворя всичките. Искам обаче да знам и РЕДА в който съм ги отворил... Нещо да кажете? Точността е нужна не за да се открива движение на един пръст 100 пъти в секунда - а да се открива ТОЧНОТО време на мръдване на даден пръст, щото то при свиренето точно това е много важно. Само за сравнение ще ви дам пример с VST технологията която се ползва в съвременните студия. Там се ползват звукови карти с т.н. ASIO драйвери. Тия асио драйвери имат латенция - много по малка от колкото на обикновенните звукови карти. Тази латенция се измерва в мс и зависи от семплиращата честота и от големината и броя на аудио буферите. Обяснява най лесно така - това е времето което изминава от натискането на клавиша на синтезатора - до реалното започване на възпроизвеждане на звук. Сега резултати от практиката. Клавирист /обяснявам за непросветените - човек дето свири на клавишен инструмент. Същото като кавалджия - човек дето свири на кавал/ почти не може да свири при закъснение 20мс. Тоест бърка се и губи обратна връзка и контрол над ръцете. Нормалната латенция с която може що годе да се работи е около 5мс - не повече.

Сега спецялно за НЕВЯРВАЩИТЕ че на кавала се случват неща които не могат да се опишат с 10мс времеви интервали. Изтеглете си от някъде мелодия изпълнявана само от кавал или гайда - без оркестър. Вкарайте я в някакъв звуков редактор /Sound Forge примерно/ и разпъвайте зуума. Вижте на бързите пасажи колко бързо се променя честотата и премерете ако искате. Айде след това обяснете как става - ако човека дето свири не си мърда пръстите. Може би си мърда ушите или нещо друго...

Айде - че се поразпалих нещо. Май не съм аз от неразбиращите музикалните проблеми...

Пон Дек 10, 2007 10:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
juzisound , добре че се обади щото и аз нямах нерви но сметнах темата за закрита пък и без това мнооо приказвам :)

Аз ще го кажа по друг начин: 10мс и още 10мс за другия цикъл = 20мс. Теоритично равно на 50 херца сканираща честота което задава най-много 25Хц входна. И това е идеален вариант. Да, ама за защита от грешки ни трябва няколко пъти по-бавно...
Обикновен човек може да си мърда пръста с около 7 херца. За 8-те пръста на професионалиста какво да кажа...
Разделете видеото от аудиото на някаква реч и ги пуснете с 50мс разлика (няколко пълни кадъра) да видим дали няма да ви е фалшиво. А горкият музикант...
В общи линии когато ш*бана техника следи човек трябва да е поне 10 пъти по-бързо иначе си губи смисъла.

juzisound , от сензорните бутони най-шумоустойчиви са истинските капацитивни (прочети пак предното ми мнение че доста го редактирах) но пак повтарям: с този бутонен метод ще направиш нов електронен инструмент. За "истински" кавал ще ти трябва да мериш разстоянието на пръстите (не е задължително безконтакно ако са подходящи датчиците) или скоростта на въздуха през всяка дупка. И пак ще ти трябват проби, корекции, алабала - 6 месеца не ти мърдат :)
А защо не се замислиш за обратното: звук да става на MIDI? Дал Господ и готови програми...

EDIT за i_dachev ОТДОЛУ (за да не цапам): не съм чувал за детектор на лъжата с влагомер :)

Последна промяна bongo-bongo на Сря Дек 12, 2007 2:28 am, променена общо 1 път

Вто Дек 11, 2007 2:36 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Разгледах статията за готовия продукт и ми направи впечатление следното нещо:

Sensitivity: As with the Technochanter, the Technopipes' finger-contact sensitivity
can be adjusted for skin moisture and environmental conditions.

Което според мен щом вече е изпробвано значи, че преспокойно си го направи,
както си го замислил в началото със съпротивлението на пръстите.
И дай възможност да се настройва чувствителността в зависимост от
човека който свири и влажността на въздуха.

Вто Дек 11, 2007 9:24 am
Профил WWW

Мнение Здравейте на всички отново
Здравейте на всички отново!
Все още чакам да пристигнат процесорите за капацитивния метод - за да пробвам технологията "M-Touch" на микрочип, а през това време вече понаправих малко експерименти с резистивния метод - за да имам някои предварителни наблюдения. Ползвам за сега 16Ф876А че имам развойна платка за него. За датчик ползвам 2 огънати на буквата П крачета от диод - че са по-дебели - които за запоени едно до друго на съседни дупки на универсална платка. На едното подавам сигнал аз - а другото ми се явава вход. Ползвам 1 пин на порт Б за изход, а всичките пинове на порт С за входове - щото имат тригери на шмидт. Предавам побитово на изхода една 16 битова дума 0xAA55 и при подаването на всеки бит - чета резултата от входовете. Така ако имам сложен пръст получавам същото число. Ако получа каквото и да е друго - смятам че няма пръст. В итерес на итината - входовете са оставени висящи - което никак не ми харесва - ама е по причини описани по-долу.

Сега имам 2 основни проблема.
Единия е свързън със съпротивлението на кожата. Явно е малко - щото ако ми е съвсем сух пръста трябва да понатисна датчика че да получа сработване. Ако е влажен - бачка и само със съвсем леко докосване. Явно тия входове имат някакво входно съпротивление - което е съизмеримо с това на кожата. Чудя се как може да се преодолее това - мисля да направя сигнала който подавам да не е с 0-5В ниво а да му пусна примерно 0-12В или повече - така че да е нужно по-малко съпротивление за да се задейства входа - за друго не се сещам. :cry: Ако имате някакви идей по въпроса...

Втория проблем е с дебоунчването на резултата. Аз го правя така. Изпращането и четенето на една 16 битова дума ми отнема 60 микро секунди. Правя го в прекъсване на 200 микро секунди. Тоест 5 прекъсвания са горе долу 1млс.
понеже ме устрийва и закъснение от 2 млс - чакам 10 поредни валидни резултата за да сметна че пръста е сложен, а като реша че е сложен - тогава пък чакам 10 поредни отрицателни резултата, за да реша че пръста е махнат. Сложил съм едно светодиодче да ми показва какво става. До тук добре - ама въпреки това мога да накарам диода да свети и със средна сила - тоест да мига - а това никак не ме устройва. Да не говорим и че 2 млс ми е пък максималното време което мога да си позволя. По дълго от това не ме устройва. Пробвах да очаквам не 10 поредни резултата а 100 примерно. Тогава работи идеално - ама пък е много бавно. Някакви идеи за по интелигентен подход - че нещо не се сещам... Предполагам че подобен проблем с филтрирането на резултата ще имам и с капацитивния метод - а и това никак не е добре. Може би трябва да въведа някакво изчакване след разпознаването на сложен пръст - примерно от около 3-4 мс през което време изобщо да не чета този датчик или нещо подобно - за да получа по стъбилен резултат. То човека едва ли може да си сложи и махне пръста толкова бързо - та може и да има файда...

Понеже нямам опит - нали съм музикант - предложете нещо по хитро като метод за отстраняваме на междинните резултати при работа с бутони. Предполагам че има разработени такива методи - и все ще са по-умни от моя...

Чет Дек 27, 2007 12:51 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
айде, че е коледа безплатни идеи на корем от мен :)
потърси в нета proximity sensors и по-точно на freescale ;) ама не капацитивните а на електромагнитно поле....
друг момент е как точно ще спретнеш гадуляската/гайдата/кемането/прочие струнни/ударни/духови инструменти :)
и един лек съвет: уточни какво точно искаш да направиш и дотогава поствай в безумни идеи :)
ааа и ако ефекти звукови ще правиш... може би към сигнални процесори или към ПЦ-то требе да се обърнеш, не към пик процесора :idea:
това дето го замисляш може да е клавиатура вързана към музикална програма :idea:
... абе за гайда с компресор бях чувал ама електронна гайда... досега не :)

Прикачени файлове:
AN3516.pdf [212.89 KiB]
117 пъти

Чет Дек 27, 2007 5:25 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
http://www.analog.com/library/analogDia ... nsors.html

Сря Яну 02, 2008 8:41 pm
Профил

Мнение 
Ето я и първата мелодия изсвирена от един приятел - на ПВЦ тръба с 3 болтчета и сканиране на магико-резистивно-капацитивнен-принцип. :D Пустите процесори за M-Touch още не са дошли...

Прикачени файлове:
Proba.mp3 [243.17 KiB]
185 пъти
Пон Яну 07, 2008 9:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:D Не звучи съвсем като кавал ама като за начало е доста добре. Може да се пробвате да направите нещо от рода на хеви метъл група с електронни народни инструменти :)

Вто Яну 08, 2008 10:50 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща