|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:42 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Informer
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 2:11 pm Мнения: 16 Местоположение: София
|
 Много странно (18F4550)
По същество - правя USB с 18F4550, като за начало реших да го пусна тестово с драйвера на Microchip (MCHPFSUSB). Имам 2 работещи програми за пика, едната на C18 другата на CCS. Пика се захранва от USB. Ще попитате, след като са работещи програмите какво съм се хванал да пиша тук. Ами те работят...но само първият път. Значи закачвам контролера за PC-to, драйвера го разпознава, програмите го намират по vendor ID i product ID всичко е ток и жица. Ако го разкача и го закача пак, всичко е добре, но ако обмения данни между контролера и PC-то, комуникацията работи, обаче ако след това разкача и закача контролера драйвера не си го разпознава и PC-то слага USBDevice стандартен драйвер с въпросче в device manager-a. С USB Monitor забелязах, че ако не съм правил комуникация и разкачвам се пращат разни команди по време на разкачване, ако съм правил, се праща само сигнал за ненадейно прекъсване и толкова, та ми се струва, че компа нещо не успява да разбере, че устройството е разкачено и следващия път не може да допусне две еднакви устройства на един и същи порт закачени по едно и също време
Ако след като блокира го натикам на друг USB порт, то пак работи, докато не съм направил комуникация там. По форумите не намерих подобен проблем.
Изобщо шибана работа, ако някой е имал подобен проблем или се сеща какво може да е, нека да пише, благодаря предварително...
|
| Вто Сеп 04, 2007 8:54 am |
|
 |
|
Informer
|
Странностите продължават  Току що го тествах на друго PC с Windows XP и си работи като пич. Разликата е в Windows-a, на проблемното PC e Windows 2000... Но това не ме успокоява ни най-малко, защото на 2К-то всички други USB устройства работят. Значи има нещо нередно... 
|
| Вто Сеп 04, 2007 10:12 am |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Здравей , имам работещ проект със 18F4550 , писан на CCS , а клиентската програма е на Делфи, използвах HID протокол за USB комуникацията и full speed обмен. Нямаше никакви проблеми, тръгна от раз на няколко компа го пробвах но бяха само със win XP. Нарочно се спрях на HID устройство да за не се налага да зареждам допълнително драйвер а да ползвам вградения във уиндоуса, ако не правиш някакъв критичен обмен на данни може да ползваш този метод, разликата е че винаги PC-то трябва да пулва контролера със данните за пренос . Със сигурност обаче и аз съм имал проблеми на различни операционни системи WIN XP със едно заводско RS232-USB у-во HUGEPINE или нещо такова, на WIN XP HOME ED. реастартираше компютъра когато му паднеше без определена закономерност , когато го преместих на WIN XP PROFF ED. нещата заспаха, въпреки че последната беше без лиценз.
|
| Сря Сеп 05, 2007 5:27 pm |
|
 |
|
Informer
|
Здравей,
Аз доста си поиграх, теглих ъпдейти за BIOS, дъно и патчове за тъпия Windows...без успех. Забелязах, че когато се прецака устройството, vendorID и productID не се четат, връща 0000&0000. Сега пробвам вместо с микрочипския драйвер да го подкарам с LibUSB. Ще пиша като има развитие. Не ми се пишеше мой драйвер, след като има готови, ама съм се убедил, че накрая пак сам всичко ще трябва да правя...
|
| Сря Сеп 05, 2007 9:37 pm |
|
 |
|
Informer
|
Success: LibUSB! Безпроблемна работа, явно Микрочипския драйвер е крашвал при дисконект. Намерих подобен краш на друг подобен USB драйвер когато се работи на бърз компютър. Явно двупроцесорният ми десктоп е прекалено бърз и драйвера е написан с краката си...
|
| Чет Сеп 13, 2007 8:06 pm |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
"Микрочипския драйвер....." си работи БЕЗ проблем...
проблема си е твой... а между другото - разкарай фусето за ICD дебуг
|
| Чет Сеп 13, 2007 8:40 pm |
|
 |
|
Informer
|
Wizard-e ако не си забелязъл проблема ми е доста специфичен. На по-бавен комп. с WindowsXP наистина микрочипския работи, обаче при моите условия (бърз Core2 Duo и ASUS P5B, Windows 2K) дава тоя дефект. Работи, но само първия път ако не го дисконектваш след извършен трансфер. ICD fuse-a не го ползвам, не е заради него. Опитах какво ли не. LibUSB е истината 
|
| Пет Сеп 14, 2007 7:38 am |
|
 |
|
LamiLami
|
Хаи,
интересува ме с какъв firmware подкара HIDa, този на Microchip (MCHPUSB) тръгва от раз, но е гаден за модване.
Този на CCS ми търси драйвер за дивайса, което ме отказа от него. Но ако грешката е в мен то ще мина CCS, стека им е по-ясен.
|
| Нед Дек 09, 2007 4:08 am |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Здравей , веднага ти отговарям: " CCS - forever ", тук е мястото да направя реклама на форума и най-вече на членовете му ,
ползвал съм следните файлове от CCS библиотеките:
"pic18_usb.h , USB.C , USB.H , usb_cdc.h , usb_desc_hid.h" в някой от тях правих промени във константите/дефинициите само докато заработи, но сега по памет не мога да се сетя точно , проблем се оказа дължината на буфера за приемане и предаване на данни във usb_get_packet() и usb_put_packet(), така и не си обясних какво точно става но се различаваха със по един байт от дефинираните такива в клиентската програма за ПС-то, нея я писах на DELPHI-7, просто ги оставих така както заработиха нещата и тогава захванах нещо друго и работата утече...! Питай нещо по конкретно ако те интересува
|
| Вто Дек 11, 2007 10:25 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|