|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:53 am
Цифрова аритметика- алгоритми
| Автор |
Съобщение |
|
dimolin
Ранг: Минаващ
|
 Цифрова аритметика- алгоритми
Привет, някой може ли да ме посъветва от къде да се сдобия с хубава книга за цифрова аритметика,...деление ,..преобразуване hex2dec и т.н.
|
| Пет Дек 14, 2007 3:58 pm |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Пет Дек 14, 2007 5:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ох,
dimolin, dimolin,
ти под цифрова аритметика какво разбираш?
то книгите на дедо Кнут дето woody тъй любезно ти предлага ги има и в БГ-то, аз поне съм си ги купувал от книжарницата дето е......от баня Мадара към 5-те кьошета вдясната страна(по-точно няма как да ти го обясня  ) но са 3тома(бая дебелшки) и беха130-150 лв./ лето господне 1999. сега може да има ревизирано издание/ревизирана цена
а конкретно преобразуването hex2dec може и без книжки: поне аз голяма аритметика не забелязвам в него.... можеш да го представиш като краен автомат или още по-просто със заместителна таблица...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 14, 2007 6:33 pm |
|
 |
|
dimolin
|
Под "цифрова аритметика " разбирам като се почне от най елементарното събъране ,изваждане на знакови/безнакови двоични числа , умножение,деление, hex2bcd, bcd2hex и т.н.Има разни учебничета по цифрова схемотехника,които само подмятат тези неща,...а аз искам ако мога да намеря книга ,..в която подробно са обяснени тези неща по възможност с много примери. Книга която да ми служи като наръчник по гореспоменатите въпроси. Понеже аз лично не съм виждал такава книга,..реших да попитам дали някой е попадал на такава. 
|
| Пет Дек 14, 2007 6:44 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
|
| Пет Дек 14, 2007 6:45 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Го бацк то сцхоол Димолин(Go back to school Dimolin  )
щом говориш за "...разни учебничета по цифрова схемотехника...."явно не ти се четат книжки  вярно не сме 80-те или ранните 90 години на миналият век... народа масово отказва да чете,
има вече интернет с толкова много примери, че направо не знам...
ами изчети ги сичките тия "учебничета" и тогава ще разбереш какво е пропуснато в тях и ще го търсиш на друго място
а това отношение за "учебничетата".... и ние с товарищь Woody за Кнут ти говорим... мдааа
и да се чудиш защо учениците не искат матури -> сигур щот през годините като не са напъвали сивите си клетки и накрая като требе да се попълни тест лъсва липсата на мозъчни гънки мдаа....
между впрочем... помня имаше лекции при Танечка Василева и при "тихия тригер", че не се сещам за името му,и други... и там съвсем подробно и ясно ни беше разяснявано събиране/умножение/ изваждане с разредност 1 бит, 2 бита и мноо битове., че даже и за hex2dec hex2bin и т.н. така че ..... Го бацк то сцхоол
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 14, 2007 7:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като се има предвид, че чичко кнут е написал тритомника 67-69 си е бая впечатляващо.
ма тогава е бил хлапе и е дишал въздуха на ахо и дейкстра, какво да се прави.
специално при кнут няма празно - всиките му книги са ми били полезни. и все още са ми
преди десетина години беше обещал да продължи серията (замислена в 7 тома).
|
| Пет Дек 14, 2007 7:54 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
@dimolin: нещата които питаш опират до елементарна теория на числата. Почни от Wikipedia-та и с молив, хартия и търпение ще навлезеш. Интересното идва чак после ...
|
| Пет Дек 14, 2007 8:12 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Има един учебник - Д.Тянев е автор.Та там се е постарал той да опише нещата дето те интересуват подробни.Някъде го имаше из нета,аз си го имам на хард-копи купих си го като студент за 3 лева  сега май не се продава.Писан доста разбрано.Та потърси го.Иначе из нета мнооого книги има по тази тема - наръчници и какво ли не.
|
| Пет Дек 14, 2007 8:33 pm |
|
 |
|
dimolin
|
МУХА какво са тези коментари дето ги правиш,.....ако не ми се четяха книги,..щях ли да питам за такавива. Необходимо ли е човек да изчете 10 книги за да достигне до извода че няма да му свършат работа,....аз досега само така правя,защото няма кого да попитам, а пък виждам че ако попитам ,едни отговори получавам. Нали затова са тези форуми да си помагаме един на друг. Аз зададох елементарен въпрос ,....."Някой дали знае за книга с еди какво си съдържание" и т.н. Ако някой знае и има желание да я сподели ще бъде добре,,...но да получавам подобни коментари е смешно.
|
| Съб Дек 15, 2007 12:01 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Чудо,ето ти линк към книжки дето могат да ти свършат работа и са на БЪЛГАРСКИ,щото много отказват да четат на руски или английски!
http://www.tyanev.com/home.php?lang=bg&mod=1&mid=18
|
| Съб Дек 15, 2007 2:46 pm |
|
 |
|
dimolin
|
Мерси Кичо,..и на рускии на английски чета литература.
Малко се подразних от коментарите на МУХАТА и друг път съм забелязвал че подобни коментари,...просто няма нужда от такива коментари.
|
| Съб Дек 15, 2007 3:01 pm |
|
 |
|
dimoto
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
dimolin, мисля, че много ще научиш от http://www.8052.com/codelib.phtml
Има много асемблерски програми- хем асемблер 8052, хем математика, хем добри програмки.
|
| Пон Дек 17, 2007 4:25 pm |
|
 |
|
dimolin
|
Mersi dimoto saita naistina izglejda polezen
|
| Вто Дек 18, 2007 7:04 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@dimolin - пиши на кирилица ! Ако те терзае конкретен въпрос - пиши но в раздел "АКАДЕМИЯ" - все ще се намери някой дето да ти отговори 
|
| Вто Дек 18, 2007 7:36 pm |
|
|