Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Как да си направим платки в домашни условия ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мога да ти дам схема на импулсно от 85V до 240V входно, при изходно 40V до 25W натоварване, защита от късо на изхода, от температурно претоварване на чипа. Всички елементи се набавят от Комет Електроникс, само един бърз supression диод трябва от друга фирма да си го набавиш ( Футурел, Кат Електроникс и т.н. ). Импулсния трансформатор е на Kaschke EF25, можe да отнесе до към 40W натоварване, обаче не можах да постигна добри резултати над 25W без да загрява supression диода при температура на околната среда над 30 градуса. Истината е в навиването на трансформатора. КПД-то го измерих индиректно, отчитайки топлинните загуби,защото с волтметър и амперметър не става, иска си ватметри на входа и изхода за да е точно измерването. Целта е с термометър да се измери температурата на елементите върху които се падат най-големите загуби, следователно и най-загряващи - ключа, supression диода, трансформатор и изходния изправителен диод. Изхождайки от опита и други съображения на "скалъпването" отчетох някъде между 78% и 82% при различните мостри. Имам 28 такива прозведени и вече 4 месеца работещи по различни обекти. Цената му излиза под 10 USD с ДДС-то. Ако за трансформатора се използва tripple isolation проводник, KПД-то ще се вдигне поне с 2-3%. Гледам че в БГ има все още глад на евтини импулсни захранвания на достъпни цени ( напоследък Комет се опитва да пласира на Amtec, но цените ми се виждат малко височки ), та много се замислям дали да не пусна една гама от няколко модела, с мощност между 5 и 50W на по-достъпни цени. Но не ми остава време да се позанимая с тая тема по-сериозно, въпреки че ще имат добър пазарен дял, а и трябва да потърся фирма в БГ, която се занимава с навиване на импулсни трансформатори

Пет Апр 15, 2005 11:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Знам че отивам изван темата, но ...
Предполагам си използвал ТОР за този AC-DC.
Ако ти е загрявал snuber-a пробва ли да увеличиш предавателното отношение на трафа? И за колко волта беше suppressora?
А за това че за масово производство е най-добре да потърсиш фирма си много прав. Иначе жицата с тройна изолация не е проблем да се достави в БГ, трябва да се намерят още и сърцевини с фиксирана от производителя въздушна междина и специална изолационна лента (от 3M) не за друго а защото имат такива с дебелина 1 mil специално за целта.

Съб Апр 16, 2005 8:33 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
да се включа и аз в дискусията за платките...
аз ползвам метода с фотолака Позитив 20, изчиствам платката с финна шкурка измивам я с вода и оставям да изсъхне...понякога я загрявам за да се изусши по бързо, след това пръскам с фотолака...може след като е суха платката за малко да я сложа в хладилника за да се охлади...забелязах че ако е топла лака бързо изсъхва и не се разлива добре...затова охладена я слагам в една кутия от дънна платка за комп (някаква картонена) и пръскам с лака като не задържам на едно място , местя постоянно флакона докато покрие всичко по възможност равномерно... леко я накланям в две страни, но внимавам да не се разтича много лака, желателно е слоя да не е много тънък, щото железния хлорид не прощава...оставям малко около5-10 минути платката при затворен капака на кутията за да се разстеле и улегне лака . Имам една скара за сандвичи, която включвам към регулатор със симистор, който настройвам така че да ми направи температура 70*, пека 20-25 минути, оставям платката малко да поистине. Сега следва осветяването.Ползвам Живачна лампа от тези за улично осветление 250Вата, със счупен балон, предупредили са ме да не гледам като свети :), направил съм си от кутия за хартия формат А4, дето са по 5 пакета, в капака на кутията съм закрепил лампата а на дъното трафа й. Шаблоните ги правя на паус със мастилен принтер...излизат по черни отколкото с лазерен, но и моя лазерен си вече посвършил...ако на мастилния ми се видят недостатъчно плътни пистите правя двоен шаблона...същата рисунка два пъти и двата листа неподвижно скрепени. Платката със шаблона върху нея поставям между две парчета стъкло 4ммдебело и стягам от две страни с Г-профилни, така че да прилепне шаблона(пауса) плътно към платката, иначе направих 5 платки докато разбера що стват 'шарени' :). Осветяването го правя между 5-10 минути...кво да кажа рецепта няма но и така става. Вече осветена платката я слагам в разтвора на натриевата основа, купил съм си пакет води се сода за бъчви но е същата натриева основа на люспи, разтвора съм го правил както си пише 7 гр основа на литър вода. В основата платката престоява докато видя че са останали само пистите, тук вече се вижда дали всичко сте го направили преди това както трябва :)
Следва промиването...както споменах ползвам железен трихлорид...накупих си всякви други киселини и химикали но само с железния съм пробвал, и аз си го намирам на 4.50 лева за половин килограм сухо вещество, което разтварям в литър вода, платката става за около15-20 минути. Пистите които съм стигал са 0,2 мм, като съм правил двуслойна платка, отворите ми избягаха но за това не бях виновен аз а принтера, убедих се че не може да направи две еднакви принтирания, това при три различни принтера един лазерен и два струйни, голям късмет е да уцелиш две копия които да наложиш и да се покриват напълно. Времето за което правя всичко от принтирането до готова промита платка е между 1ч30мин до 2 часа. Доволен съм от резултатите на този метод...някак си знаейки разправията около прототипни платки съпоставям че по бързо ще си направя една от колкото да я пускам във фирма...за повече бройки спор няма :)
Пробвал съм и с метода на лазерния принтер, но този който имам аз явно е с издухана касета и не пуска много тонер, което обезсмисли опитите ми...за метода със перманентния маркер...става но за прости платчици...има ли СМД фотолака е железен , е когато всичко се направи добре :)...

Съб Апр 16, 2005 11:46 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
аз като си купих от този лак, най трудното ми беше и може би не съм го правил както трябва, е че трябва да се работи на много тъмно( само нанасянето може на малко по-светло) и не можех да видя като сложа платката във натриевата основа, кога трябва да се извади. и в повечето случай вадих платка без лак по нея(даже където трябва да са пистите). мислех си че ми е голяма концентрацията, но пробвах и с по-малка, но пак същото. много ми е трудно като е тъмно. вие как разбирате кога да я извадите. някой беше споменял за някаква лента, която изчезвала, ама не го разбрах какво искаше да каже.

Нед Апр 17, 2005 1:01 pm
Профил

Мнение 
Е чак на много тъмно, лака е почти нечуствителен към дневна светлина, т.е. към видима за теб, експонацията става с ултравиолетова, т.е. дори в светла стая да си, ако имаш двоен стъклопакет е малко вероятно за минута две да го осветиш, а не е никакув проблем да работисх на леко притъмнено осветление. Аз с него имах проблем с нанасянето, стоеше на острови все.

Нед Апр 17, 2005 3:57 pm
Профил

Мнение 
аз имам още малко във влакончето, може да пробвам пак, не пречи. значи и в не много тъмня стая трябва да стане. аз пръсках платката вечерта и на сутринта я осветявах, нали става така?

Нед Апр 17, 2005 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре електрончика, почвам да зацепвам какво имаш впредвид ама не ми харесва нещо. Колко е цената тогава на платка с фото-слой 10х15см, да кажем?

Нед Апр 17, 2005 5:29 pm
Профил WWW

Мнение 
какво имаш предвид с това
Цитат:
фото-слой
и според теб на къде бия. аз казах че имам човек, който ми ги прави без пари, проблема е че не мога да си правя шаблони сам, и трбява да се моля на някой да ми го направи. иначе просто ми е интересно правенето на платки. има и фрези за платки, ама много пари струват. баща ми е обещал да ми купи такава, ама след година-две

Нед Апр 17, 2005 7:39 pm
Профил

Мнение 
Платките с готов нанесен фотослой едно време се продаваха в Конрад, сега не знам, не съм се интересувал ....

Пон Апр 18, 2005 12:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
това за какво имаш впредвид беше относно поста за плаките и платките, а за фото-слой може и да не се изразявам правилно. Става въпрос за ... :( фото-слой :), който вече си е нанесен, защитен с предпазно фолио и който може да го осветяваш с обикновенна халогенна лампа, не задалжително с УВ.
ТоНи от поста ти изглежда, че не са особено разпостранени, каква е причината. Аз понеже досега само такива ползвам ми е интересно да не съм пропуснал нещо по-хубаво.
Поздрави

Пон Апр 18, 2005 6:26 pm
Профил WWW

Мнение 
Не няма по хубаво, поне за мен, всико друго е допълнителен труд. Предполагам цената ...:) Навремето не беше добра, сега нямам представа какава е. Ти на какви пари ги вземаш? А за осветяването .. не знам за халогенна, тия на конрад UV си искат .....

п.с. бях си купил твърд фотореист, ламинира се в-у заготовката, повечето заводи работят с такъв, обаче така и не остана време да си направя ламинатор, иначе това е още по добре, защото купуваш само резиста, платките каквито ти хареса, ламинираш , експонираш и си готов.

Пон Апр 18, 2005 7:05 pm
Профил

Мнение 
да, я кажи от къде ги вземаш тези с нанесения фотолак.

Вто Апр 19, 2005 12:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ясно, цената си е фактор. Аз поръчвам от райхелт, но някой спомена, че не е от най-евтинити магазини, та предполагам, че и по-изгодно може да се намери.
50х100мм - 78ст
150х100мм - 180ст :)
200х150мм - 380ст

Вто Апр 19, 2005 5:13 pm
Профил WWW

Мнение 
а какво е туй
Цитат:
райхелт
това магазин ли е или има на човек? адрес има ли си или сайт?

Вто Апр 19, 2005 6:37 pm
Профил
Мнение 
www.reichelt.de

Вто Апр 19, 2005 11:40 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща