|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
 великия принцип за преразпределяне на комунизма:
"От всекиго според възможностите на всекиго според потребностите"
От всекиго според възможностите --- Плащането на данък който е % от доходите какво е?
Във тази част ни изпревари навремето "загнилия" капитализъм. Възможноста на инициативния човек да се развива и да си плаща повече затова че работи по-вече!
Тука комунистите се издъниха двойно.
1. с подтискане на личната инициативата
2. със странните опити за мотивация да се работи повече (плаката, лозунги, медали.. )
На всекиго според потребностите --- Това беше при нас що годе добре.
Хората получаваха жилище, работа, медицински грижи, образование.
В това отношение при тях е мамата си джаса.
Даже най-пропагандиращите западния модел нещат да живеят там:
Тони: ходи в америката, върна се
Цецо: ходил, видял америката, седи си тука.
zaphod: ходил до чернобил?!, седи си тука неще в америка.
Както и да е.
П.П.
От вчерашните новини стана ясно че в германия пиели най качественото мляко.
Защо ли?
Ами представете си в източна германия след обединението не си развалили колхозите
Тука пак се извъдиха по-големи светци от папата.
Та така. Въпроса не е дали. Въпроса е Коя нация ще успее първа да сглоби в работещо уравнение "От всекиго според възможностите на всекиго според потребностите" ?
Китайците?
Германците?
Руснаците?
Французите?
.
.
.
.
|
| Вто Ное 20, 2007 2:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нито една от изброените. Евентуално шанс би имала някоя мъничка, що годе затворена страна като Швейцария или Лихтенщаин. И то само временно. Природата си има закони. Еволюцията се движи от борбата за надмощие. Може би един ден когато измислим начин да съществуваме извън материалния свят...., но едва ли, тогава сигурно ще има други душевни привилегии за които да се бием
Голямото приемущество на днешния отрязък от време е че можем да си избираме къде да живеем - кеф ти капитализъм, кеф ти социализъм, кеф ти комунизъм  . Кеф ти племена - човекоядци ако щеш.  И тъй като обществения строй се сменя за десетилетия - човек може да си поживее в който му душа иска. Ей го на - Швеция няма никакви ограничения за българи. Почти същото важи за Хамерика (кой не е решил, той не се е преселил). Който му харесва тамошните системи - може да си ги ползва  Нещо от което бяхме лишени преди години. Само това е достатъчно за да кажа че нещата са се променили към по-добро 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 20, 2007 3:07 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
|
| Вто Ное 20, 2007 3:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да те имат шанс. Докато енергийния глад не се изостри до толкова, че други нации да им вдигнат мерника.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 20, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
zaphod
|
много погрешно впечатление че аз пропагандирам западния модел. предполагам се дължи на поне две грешни допускания:
- традиционно запада се смята за капиталистически. както виждаме това отдавна не е така
- това че аз често се подигравам със лузърските схващания (тва нали знаете, лафове за тъпите американци, колко сме великите и прочие глупости), което погледнато отстрани изглежда като че съм проамерикански настроен.
не веднъж съм казвал в прав текст че не съм фен на демокрацията, което е много нелепо да се нарече "пропаганда на западния модел"
|
| Вто Ное 20, 2007 5:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ето докаде води заиграването със социализъма, социалното, солидарното и пр. хубавни:
http://news.ibox.bg/news/id_1579357298
Французите са една от най-"социалните" държави в ЕС. Толкова са социални, че въведоха 7 часов работен ден, яки компенсанции за безработица и маса преференции за пенсиониране. Обаче веднъж пуснеш ли призрака на социализма от бутилката, връщане към реалността е мноооого трудно. Даже невъзможно ако не се удариш в дъното. Както ни се случи на нас. 
|
| Сря Ное 21, 2007 10:01 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Франзучетата в училище имат такъв предмет. Тях ги подготвят за граждани от малки.
На нас ни се струва че стачкуват за нищо.
Ама кои сме ние...
граждани направили мама цецка милионерка
със затворен АЕЦ..
.
.
|
| Сря Ное 21, 2007 11:22 am |
|
 |
|
Цецо
|
Че кой казва че стачкуват за нищо? Бранят си безплатния обяд. Само дето гювеча свършва пък те са свикнали да им го дават без пари. Ама се оказва че няма кой да пройзвежда гювеч, а на опашката са се нарадели мноооого гладници.
По същество французите имат два проблема - разглезено от социалност население и огромен наплив от мързеливи емигранти от бившите им колонии. Ако беше само първото - щяха да са социални островчета като Швеция или Финландия. Да ама при тях проблема се катализира от емигрантите, които смучат яко ресурси, благодарение на същата тая социалност. И съответно процеса на разпад на социалните въжделения е по напреднал.
Но не ги мисля. Там има оправни хора. Както знаеш имам колеги във Франция. Знаеш ли какво им беше мнението за предишните "студентски" протести - от умерено негативно, до крайно негативно. Предполагам и за сегашните е същото. Няма нужда да ти казвам че гласуваха с две ръце за Саркози 
|
| Сря Ное 21, 2007 12:50 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | rumen написа: Франзучетата в училище имат такъв предмет. Тях ги подготвят за граждани от малки. На нас ни се струва че стачкуват за нищо. Ама кои сме ние... граждани направили мама цецка милионерка със затворен АЕЦ.. . . |  |  |  |  |
подготвят ги да правят свирки на черните мене ако питаш
сега е момента да се ебат бели дупета, докато са замаяни от хуманитарщините и либералщините.
най-дупедавци са обаче немците, тях само трябва да ги обвиниш в расова дискриминация и клякат горките 
|
| Сря Ное 21, 2007 7:20 pm |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | rumen написа: Франзучетата в училище имат такъв предмет. Тях ги подготвят за граждани от малки. На нас ни се струва че стачкуват за нищо. Ама кои сме ние... граждани направили мама цецка милионерка със затворен АЕЦ.. . . |  |  |  |  |
подготвят ги да правят свирки на черните мене ако питаш
сега е момента да се ебат бели дупета, докато са замаяни от хуманитарщините и либералщините.
най-дупедавци са обаче немците, тях само трябва да ги обвиниш в расова дискриминация и клякат горките 
|
| Сря Ное 21, 2007 7:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За да стоя тук си има причина, както и за ходенето ми да америка, акъде живея едва ли има някаква връзка с това. Аз много пъти съм казвал че САЩ не ми допадат като страна в която да живея, това разбира се от определена гледна точка, аз съм бил и една година в русия, и доста бивши руски републики. Защитавам някои неща на западния модел, разбирай американскя, защото са полезни, има възможност да правя паралел в реално време това което е там и тук, и определно там сиима предимства, тук пък други. Изобщо всичко социално ми е много антипатично, но то Българиан е странно животно, и за нас ни едното ни другото е удобно  , това че гледаме само аванта е супер отвратителна черта, тиа дни си мислиа, как хората сами си чупят колите видиш ли за да изкрънкат някой лев аванта от застрахователя. Мисля си го по повод че вчера ме удариха отзад, и човечеца много беше загрижен да викаме кат и т.н. ... аз му разправям че нямам време за кат и предпочитам сам да си платя ремонта вместо да се разправям със застрахователи, той сакън после да не съм кажел че е избягал ... хората им се струвамного странно като им каже че нещо ще си го платиш сам а няма да г дреш тях или застрахователя им ...... лош авантаджииски намек ... а на оя застраховател няма да му се размине, днес ми пукнаха прозореца .. такъв му бил късмета, 500 лв за багажник ша му ги спестя, ама 1000 за стъкло нема дам 
|
| Сря Ное 21, 2007 9:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не че и тука няма 18 годишни идиоти Чегеварци:
http://news.ibox.bg/news/id_577712361
То аутсайдерите на обществото винаги си мечтаят за социализъм.
|
| Чет Ное 22, 2007 9:00 am |
|
 |
|
zaphod
|
е, носталгията си е носталгия, то и аз имам носталгия по соца, просто щото при мене това си е носталгия по детството  но се отнасям с присмех на приказките за великата соц икономика и хленченето как сега нищо не се произвеждало.
а авторитарния режим и аз го смятам за по-добър, демокрацията си е лява по идея - при соца средствата за производство са "общи", а при демокрацията и властта е "обща". на практика всяка една частна фирма е авторитарен режим - собственика и е монарх и думата му е закон. за мене е пълен абсурд демокрацията да се асоцира с дясното политическо пространство. въобще общите неща са за неудачниците и слабаците и всички доктрини защитаващи техните интереси са леви, в това число и демокрацията. освен това в настоящия момент е съвсем очевиден левия дрейф на демократичните системи, първо освободиха колониите си, после построиха социализъм (нали това е темата), накрая ще си изкарат десети ноември и ще се върнат към нормалния начин на съществуване - мракобесието и робството  аз лично залагам че първо франсетата ще изкарат 10ти ноември.
|
| Чет Ное 22, 2007 9:38 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
хаха пренасочване на пациенти в съседни държави ли - одавна го има като зъбен туризъм в цела европа - смешни са 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Дек 21, 2007 11:32 am |
|
|