Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
RS232 към USB 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
Добре де, а някой знае ли лесен вариант за сериен -> USB .

Проблема е: имам програмка (която е за РС, но не ми се иска да пипам), която работи само на сериен порт, а устройството има само USB вход...
Първата ми идея беше дали няма софтурен драйвер, който да прихване серийният порт и да го прехвърли на USB ... ама май не става така лесно.
Някакви идей?

Чет Дек 13, 2007 4:46 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Bigor,

айде земи да кажеш какъв е компютъра поне... десктоп ли е? лаптоп ли е? Ако е десктоп кажи модела на дъното, ако е ноутбук кажи марката и модела... Така най-ще ме улесниш да ти помогна...

Чет Дек 13, 2007 4:59 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
dimoto написа:
Добре де, а някой знае ли лесен вариант за сериен -> USB .

Проблема е: имам програмка (която е за РС, но не ми се иска да пипам), която работи само на сериен порт, а устройството има само USB вход...
Първата ми идея беше дали няма софтурен драйвер, който да прихване серийният порт и да го прехвърли на USB ... ама май не става така лесно.
Някакви идей?

Ами не е толкова лесно, да. Поне кажи какъв клас е устройството, което искаш да включиш, като какво се разпознава, какво представлява?

Цитат:
е че няма на пазара IrDA модули които са на RS232 интерфейс. Всички са на USB...

Виждал съм и на RS232. Само че не си спомням кога и къде, може и някаква антика да е било :)

Чет Дек 13, 2007 5:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Bigor,

айде земи да кажеш какъв е компютъра поне... десктоп ли е? лаптоп ли е? Ако е десктоп кажи модела на дъното, ако е ноутбук кажи марката и модела... Така най-ще ме улесниш да ти помогна...

Лаптопа е Тошиба с Р1 и 256 SDRAM,1.4GB hard ,СОМ 25,СОМ 9 , IrDA
моделае / SATELLITE № PA1240EYV-NLDI /
принтера е HP и има само IrDA зарядно за 9V= друго всичко е потъркано по него
Компа работи с win98SE и най- доброто е драивера на принтера НР, чрез които си печатам стикери етикети и т-н.
точно това е проблема ,че този драивер на принтера НР нe може да се настрои към USB ,разпознава само компорта и там търси принтера.
IrDA-то накомпа изгоря !!!!!!! и принтера става за коша .

Пет Дек 14, 2007 1:28 am
Профил

Мнение He
bigor написа:
Koleto написа:
Bigor,

Лаптопа е Тошиба с Р1 и 256 SDRAM,1.4GB hard ,СОМ 25,СОМ 9 , IrDA
моделае / SATELLITE № PA1240EYV-NLDI /
принтера е HP и има само IrDA зарядно за 9V= друго всичко е потъркано по него
Компа работи с win98SE и най- доброто е драивера на принтера НР, чрез които си печатам стикери етикети и т-н.
точно това е проблема ,че този драивер на принтера НР нe може да се настрои към USB ,разпознава само компорта и там търси принтера.
IrDA-то накомпа изгоря !!!!!!! и принтера става за коша .

Ми смени IrDA-то, или па си вземи външно за компорт нали са по 15-20лв
Другия вариант е да си го оправиш, отскочи до някой сервиз за GSM-и и си изпроси едно IrDA за какъв да е , сменяш старото и готово

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Дек 14, 2007 6:08 am
Профил

Мнение 
Bigor,

Би ли обяснил защо мислиш че ти е изгоряло IrDA-тo? Какво точно се случи? Самите приемо-предавателни модулчета едва ли има начин да се повредят от самосебе си. Ако искаш метни един РМ и го донеси тоз ноутбук при мене да го погледна..

@Plameniv

на пазара в момента едва ли ще намериш IrDA на сериен порт... Всчко е на USB - то за това му е и зор на момчето. Друг е въпроса, че може да си земе един MAX232 и зад него да закачи едно такова модулче от IrDA я от стар ноутбук я от мобилен телефон и да си реши проблема(държа да кажа, че не съм го правил точно така, но ми се струва че трябва да стане и така)... Но ми е много любопитно какво точно се е случило с неговия вграден порт... За мене току така това чудо няма начин да гръмне от самосебе си...

Пет Дек 14, 2007 10:20 am
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Bigor,

Би ли обяснил защо мислиш че ти е изгоряло IrDA-тo? Какво точно се случи? Самите приемо-предавателни модулчета едва ли има начин да се повредят от самосебе си. Ако искаш метни един РМ и го донеси тоз ноутбук при мене да го погледна..

@Plameniv

на пазара в момента едва ли ще намериш IrDA на сериен порт... Всчко е на USB - то за това му е и зор на момчето. Друг е въпроса, че може да си земе един MAX232 и зад него да закачи едно такова модулче от IrDA я от стар ноутбук я от мобилен телефон и да си реши проблема(държа да кажа, че не съм го правил точно така, но ми се струва че трябва да стане и така)... Но ми е много любопитно какво точно се е случило с неговия вграден порт... За мене току така това чудо няма начин да гръмне от самосебе си...

Чесно казано и крушата не пада сама ,но лаптопчето се изръси и по закона на Мърфи в работещо състояние .
От там нататък изчезна връзката с COM3 и IrDA-то към него. След хардуерния ми преглед устанивих ,че самия модул /IrDA/ е спукан и е изкъртил част от дъното.Добрите новини са ,че само при обръщение към /COM3 и IrDA/ забива системата и след рестарт тръгва нормално.
Така е с деца на баня.
И сега на въпрора има ли някои схема RS232 към някои модул от типа на HSDL-3603

Пет Дек 14, 2007 3:34 pm
Профил

Мнение 
ееееееееее... много рано си се предал бре Bigor.... що не пробва да смениш модула с друг... да оправиш откъртените от платката писти... ако мислиш че няма да можеш да се справиш с тая задача обади ми се.. ще ти помогна... Надявам се да си пазиш откъртеното парче от платката... ? Предпочитам да опитам да ти оправя ноутбука, но ако искаш за експеримента... изтели си даташита на MАХ232. Прочети го и си go направи на макетна платка. Връзваш го към ком порта на RxD и TxD (2 и 3 краче) после закачваш HSDL модула за него (като спазваш receive и transmit линийте), подаваш 5V и опитваш да видиш дали няма да ти тръгне комуникацията... На времето когато на старите дъна имаше конектори за IrDA модули съм си играл с тях и бях си подкарал връзката с NOKIA гесеемче по такъв порт... Там просто закачих един такъв HSDL модул (май го бях взел от гръмнал ноутбук) за пиновете на дъното и стана...

Пет Дек 14, 2007 4:35 pm
Профил ICQ

Мнение Прехвърляне на файлове RS232-USB ?
Имам стар лап топ (120Mhz ) с COM и LPT (няма USB), питанката е има ли начин да се прехвърлят файлове към друга машина,която пък има само USB. Сега правя тази работа по аборигенски чалъм,дискети/друг комп/USB флаш...и по хард варианта:вади се HDD :evil: Имам кабел USB-RS232 ,най културно ще е ако има софт дето да трансфери файлове :?:

Съб Дек 15, 2007 9:58 am
Профил ICQ

Мнение 
Добре бе... Кви са тия лаптопи дето да нямат PCMCI слотове.... Я си огледайте машините... Една 10MB LAN карта на PCMCI е 20-на долара... И най-важното все още ги има по магазините...

Съб Дек 15, 2007 10:53 am
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Добре бе... Кви са тия лаптопи дето да нямат PCMCI слотове.... Я си огледайте машините... Една 10MB LAN карта на PCMCI е 20-на долара... И най-важното все още ги има по магазините...

:) .Идеята е добра,благодаря!

Съб Дек 15, 2007 11:27 am
Профил ICQ

Мнение 
Това нещо ще тръгне ли според вас ?
Изображение

Прикачени файлове:
IrDA Shema.jpg
IrDA Shema.jpg [ 14.25 KiB | Прегледано 1875 пъти ]
Сря Дек 19, 2007 12:16 pm
Профил

Мнение Re: Прехвърляне на файлове RS232-USB ?
mitko_el написа:
Имам стар лап топ (120Mhz ) с COM и LPT (няма USB), питанката е има ли начин да се прехвърлят файлове към друга машина,която пък има само USB. Сега правя тази работа по аборигенски чалъм,дискети/друг комп/USB флаш...и по хард варианта:вади се HDD :evil: Имам кабел USB-RS232 ,най културно ще е ако има софт дето да трансфери файлове :?:

не е много по темата но го имах същия проблем та да споделя как се оправих.Правя връзка с Hyper Terminal на уиндоуса (имат я всичките включително ХР-то) и един нулмодемен кабел- работи си идеално.
Сега по темата-горе беше споменато за МАХ232 и IrDA, ей това го има във повечето стари мобилни телефони:
http://shematic.hit.bg/diagram/4100.pdf
като се върже със MAX232 с отделно захранване 5V няма да имаш проблем.

Вто Дек 25, 2007 1:52 pm
Профил

Мнение 
Ето на какво попаднах случайно... това трябва да ти реши проблемите.... Успех...

http://www.infraredport.com/

Сря Дек 26, 2007 1:05 am
Профил ICQ

Мнение 
Преди 4-5 години имах един сименс SL42 и съм правил на две три дъна подобна схема, даже съм описал на Български общите проблеми:
http://shematic.hit.bg/diagram/index.htm#pc
Не го съветвам,колегата да прави тази постановка. Голяма играчка е а и такива дъна( с IrDA порт), дето да са в час трудно се намират.Освен това работата е малко на късмет. За това и препоръчах варианта с MAX232, че най-лесен ми се струва, а и лесно се оживява.

Сря Дек 26, 2007 4:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща