|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:59 pm
System on Chip - или ще порасне ли малкия ЕМК някога...!
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
 System on Chip - или ще порасне ли малкия ЕМК някога...!
Как мислите, А...? Преди няколко дена се заиграх ей така от любопитство със ей това нещо, тъй като се оказа че имам подобна платка на разположение. Изкарах сигналите от UARTA към RS232 и включих конзолата да видя какво ще стане, ами направо се гръмнах. освен почти всичко щое мрежова поддръжка, това боксче се напъва и като WEB,SAMBA,SD/MMC,USB-MassStorage и др... и се справя добре поне на нещата които аз успях да пусна, редно е да си помисли човек за какво трябва да се блъскаш за всеки нов проект да пишеш user-интерфейс, комуникации-разни , запис и управление на данни и др. др. взимаш си едно ейтакова праскаш му скриптовете които в 90% могат да свършат работа, ако ли не се напъваш да врътнеш приложение , и готово, имаш устройство което са го борили милиони програмисти повечето от които доста по умни от теб, милиони редове код който не си писал ти а върши твоята работа. Аз поне така ги виждам нещата ЕМК-то от рода на PIC12/16/18/24/32/"64" или AVR, HC, C51 ...ще си остане малко завинаги защото ако се напъне да порасне и се окаже че не може да кара OS никой няма да го поглежда....!
|
| Сря Яну 09, 2008 2:03 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: System on Chip - или ще порасне ли малкия ЕМК някога...!
 |  |  |  | forest_gump написа: Как мислите, А...? Преди няколко дена се заиграх ей така от любопитство със ей това нещо, тъй като се оказа че имам подобна платка на разположение. Изкарах сигналите от UARTA към RS232 и включих конзолата да видя какво ще стане, ами направо се гръмнах. освен почти всичко щое мрежова поддръжка, това боксче се напъва и като WEB,SAMBA,SD/MMC,USB-MassStorage и др... и се справя добре поне на нещата които аз успях да пусна, редно е да си помисли човек за какво трябва да се блъскаш за всеки нов проект да пишеш user-интерфейс, комуникации-разни , запис и управление на данни и др. др. взимаш си едно ейтакова праскаш му скриптовете които в 90% могат да свършат работа, ако ли не се напъваш да врътнеш приложение , и готово, имаш устройство което са го борили милиони програмисти повечето от които доста по умни от теб, милиони редове код който не си писал ти а върши твоята работа. Аз поне така ги виждам нещата ЕМК-то от рода на PIC12/16/18/24/32/"64" или AVR, HC, C51 ...ще си остане малко завинаги защото ако се напъне да порасне и се окаже че не може да кара OS никой няма да го поглежда....! |  |  |  |  |
Ми да все пак е на 175MHz даже може да го клокнеш на 200 и ще бачка супер, едно време имаше професори на комповете на толкова, това си е като контролер с периферия в него имаш си 2 USB , 2 RS232, 5 LAN карти и 20 GPIO, и най важното е че си бачка с операционна система , от това повече здраве му кажи
Сложи техния линукс и ще имаш достъп по SSH със доста възможности 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Яну 09, 2008 3:51 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Е... все пак някой трябва да ги проектира и прави тия платчици дето после ти да можеш да си слагаш скриптчетата да ти правят мрежичките. За всичко си има хора
А фактът, че приемаш нещата като "това са го правили хиляди по-умни от мене програмисти" не е никак добре. Човек преди всичко трябва да вярва в себе си...
|
| Сря Яну 09, 2008 6:28 am |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Без да си приписвам ясновидски способности съм убеден че в скоро време дори асансьорите ще карат на Linux. Вярно че графиката все още отстъпва на М$ но не това е целта, в тази малка платка Linux е това което я прави много по многопотребителска, многозадачна, мрежовоориентирана и тн.тн. отколкото една PC от близкото минало Pentium133 32MBRam под Вин95,98, или както беше лафа "Вярно ли е че Вин98 е многозадачна ОС, Да!...но, само почакай да форматирам дискетата и ще ти покажа..."
|
| Сря Яну 09, 2008 8:33 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mmm
По скоро ще заема място на места където се изисква някакъв отдалечен контрол и наблюдение на системата и с възможност да върши нещо все пак, може да му закачваш или директно или чрез някакъв I2C или какъвто си харесаш вид комуникация някакви крайни аналогови устройства за следене или управление на нещо, всичко си го пишеш като програмка или драйвер за GPIO от където ще става връзката и управлението на тези устройства
Може да му сложиш и дисплей има такъв проект на 4 или 8 GPIO порта, закачваш някакъв 2-4 редов или там какъвто решиш колкото да ти показва нещо, иначе като искаш повече информация ползваш си WEB сървъра или влизаш по SSH въпрос на вкус и защита .
Аз един такъв рутер го пилнах с този линукс в офиса и вече 2г пее безгрижно без рестарти, но си е просто като един рутер на 30-40 компа , махнах му оригиналния софт защото ми се стори леко не добре изпипан 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Сря Яну 09, 2008 8:42 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе... я го пусни тоя рутер да работи 24 часа на 1 батерия АА.
За всеки влак си има пътници, а че ще се движи напред технологията е ясно.
Всъщност това си е компютър, при това нищо кой знае какво... тая платка е била нова технология преди 3-4 години.
А за да бъдем съвсем честни PIC32 всъщност е процесор базиран на същото ядро както и този който е в рутера (MIPS).
А за асансьорите и линукса - пази боже. Всъщност то в Бг може и да се приложи, тук всичко може.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 09, 2008 9:18 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Стига бре  Разбирам да беше Win да се плашиш, като нищо между етажите ще реши да си прави update и след това да иска рестартиране 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 09, 2008 5:33 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
.
_________________ путинофили: "иди н***й"
Последна промяна ps66 на Нед Апр 13, 2014 7:17 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 09, 2008 6:19 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
Вярно е за всеки влак си има пътници Цецо, към момента наистина средите за разработка или поне тези които са достъпни са super-anti-user-friendly, със сигурност фирмите които се занимават комерсиално с това е задължително да имат нещо доста по-добро като развойно средство , но най вероятно се пази в тайна защото ако се опитат да го продават може да сгафят по някоя точка от GNU лиценза и ще се наложи да го подаряват. Но има девелопери които конзолата няма да я смеят и за най модерната графична среда, може и това да е отличителната черта м/у потребителите на Linux и Win ...
|
| Сря Яну 09, 2008 11:36 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mmm
Средата на това чудо е съвсем фрее , представлява един голям пакет който се разпъва в линукс среда , има си меню за настройка ако искаш може да си барнеш нещо по файловете преди това, всичко е на C++ компилираш и ти прави един файл готов да го запишеш в желязото
http://www.edimax.com/images/Image/Open ... 4K_GPL.tgz
|
| Чет Яну 10, 2008 12:26 am |
|
 |
|
forest_gump
|
@plameniv , аз изтеглих нещо подобно само, че от midge.vlad.org.ua , туулчейн+кърнъл+конфигурационни скриптове файловете са толкова много /поне на мен така ми изглеждат/ че е невъзможно да проследиш в детайли ако има някакъв проблем от къде идва, компилирах ги под линукс чрез туулчейна той си има gcc със конфигурациите за съответният процесор, но срещам големи трудности във опитите ми да конфигурирам собствен вариант на системата, имам предвид какви драйвери и протоколи да се компилират заедно с кърнъла и какви модули да се поддържат като допълнителни към ядрото за включване през рънтайма. Може би съм прекалено зависим вече от M$ , но аз си представях нещата доста по онагледени , уви ...!
|
| Пет Яну 11, 2008 12:28 am |
|
 |
|
plameniv
|
 E
Ти не чете ли по нагоре какво написах, трябва да го разпънеш в Линукс среда , естествено че ще имаш проблеми така, в Линукс среда всичко е различно и резултата на компилацията дори може да не е същия 
|
| Пет Яну 11, 2008 1:54 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
UP на темата. System on Chip не порасна много-много. За сметка на това е по-евтино. За $11-15 тоест на цената на едно ардуино или лаунчпад можеш да си купиш линус машинка с 360MHz процесор. Рам 16 или 32МБ флаш 4 или 8МБ. Има и тръпка разбира се. Като си поръчаш не знаеш какво ще ти се падне. Дори и от един продавач да купуваш винаги ти се пада нещо различно. Какви са плюсовете на такава играчка. Идва с линукс. Имаш TCP/IP, WiFi, USB host вградено. Само ethernet модула струва толкова, да не говорим за wifi модул. С USB host добавянето на Bluetooth подръжка означава само да се вкара донгъл за $1. SD card подръжка? Трябва ти $1 USB card reader. USB dongle подръжка? Просто ръчкаш флашката и си готов. За повече информация прочетете тази тема: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=37002http://wiki.openwrt.org/toh/hame/mpr-a1http://wiki.openwrt.org/toh/zlmnet/mifif10n http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... =200&rt=nc
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Дек 17, 2013 7:39 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Май точно същия чип се ползва в карамболата и още една камара рутери - за цената си е чудесен  Не съм много сигурен дали пачовете за него са отишли вече в официалния линукс кърнел или още са в опенврт ... Edit: Карамболата е с 3052 а не с 5350F ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Дек 17, 2013 10:35 pm |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
На скоро се опитахме да направим нещо с карамбола 2.... всичко хубаво, ама линукс  Няма никаква документация (или почти никаква) за процесора. Трябваше ни I2S/SPDIF драйвер. Да, ама няма. А за а си го напишеш документация никаква. Нито за процесора, нито за линуксовата архитектура за соунд драйвери..... Да, ако всичко можеш да направиш със шелл скриптове всичко си е ок, ама противен случай си е просто мъка 
|
| Сря Дек 18, 2013 12:03 am |
|
|