|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:02 am
До къде са стигнали китайците ...
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Защото има специална среда или просто заради прахоляка?
|
| Чет Яну 10, 2008 11:00 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
заради всичко
а за малко време не ме разбирай 100 милисекунди
имам в предвид ден два...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Яну 10, 2008 11:02 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аха. А като го отворя някой има ли идея за какво да гледам?
Щото аз бях сигурен, че е от платката - BIOSа не ми разпознаваше и другия диск към същия кабел. Разбрах от сервизен техник, че ако единият диск е дефектен най-често не бачка и другия.
|
| Чет Яну 10, 2008 11:16 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
чекай малко преди да отваряш
ти пробва ли го на друг комп. с друг кабел?
защото не си го описал в историята на диска 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Яну 10, 2008 11:22 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Много неща изпробвах а за най-сигурно го занесох в най-добрия местен магазин за компове. Там техниците са сродни души, само дето електрониката им е малко мътна 
|
| Чет Яну 10, 2008 11:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
трудна работа... съвременен диск е сложнотия на квадрат, която по наследствени причини трябва да е съвместима с всички първолаци. да е ефтина, да не може да се ремонтира и да се счупи точно 3 дена след изтичане на гаранцията. много наука има вкарана, особено в последното.
общо взето няма полза да го отваряш. въпре има само един усилвател на главите, който и да е изпушил не можеш да смениш, защото всеки се настройва конкретно. за по-старите дискове руснаците бяха направили сервизни софтуери, да им ровиш по служебната зона - фърмуер, параметризация и т.н. на новите не вярвам да са в час. примерно може да се скапал сектор с фърмуер (баш-фърмуера се зарежда от диска, в контролера има само масков ром на лоудера). тогава няма какво да правиш - трябва си сервизна програма. няма да намериш колкото и да търсиш.
|
| Пет Яну 11, 2008 12:21 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 Оффтопик
Оффтопика: да ви кажа идеята дето ми се върти в главата от години и напоследък дори специализираните РС списания почнаха да я подкрепят: за разлика от едно време когато грешките идваха само от Hardware-то (ако не броим MS DOSа) днес са виновни програмите. Затова: повече РСта с по-малко програми вътре. По тази причина никога не съм отказвал да ми подарят РС а напоследък достатъчно добри нови РСта се продават на килограм...
Идеята ми за Home Network:
1. Старо или много нискобюджетно РС за Gateway. Ще е постоянно включено затова внимавайте за защитата, стабилността, шума, харченето на ток и т.н. Осигурява Firewall, Antivirus, Cashe, VPN, някои номера свързани с интернет анонимност и е желателно да прави някои downloads. Не е зле да можеш да надзърнеш в интернет от него когато не искаш (или не можеш) да включиш друг комп. За съжаление досегашното ми пентиумче 200МХц/128МБ няма шансове да се справи и за да не го изхвърля ще го префасонирам в терминал.
2. 2-е LAN мрежи: едната за интернет а другата "гигабит" между по-добрите компове. Това звучи като изгъзица ама много улеснява живота ---> моя нова
3. Средностар комп за Storage/print center. Трябва да има доста дискове а иначе пентиумче 1.6ГХц/512МБ върши работа. Понеже и това РС е желателно да е постоянно включено добре е да го комбинирате със Skype или нещо от сорта. Той трябва да ви шрави и по-сериозните Downloads и други връзки с интернет щото се предполагха че е защитен.
4. РС за в хола: телевизия, радио, музика и филми със всички екстри. Поне 3 и нещо МХц елементарно пентиумчеIV с 1GB RAM. Освен тунер и добра звукова карта ще трябва да го изкарате на подходящи външни устройства, програми и трябва да има изненадващо много дисково пространство.
5. РС и лаптопове за работа по ваш избор.
6. За Game PCто на сина ви ще трябва да оберете банка 
|
| Пет Яну 11, 2008 2:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе човек ти там в 3 декара къща ли живееш? Че у нас няма толкоз контакти, колкото техника ти искаш да накачиш? Но пък ако успееш да вкараш някакъв паралелизъм в работата на толкоз желязо.... направо ще се сдобиеш с изчислителната мощ на средно развит NASA сървър 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 11, 2008 9:18 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
А върви ли още номера с подмяната на платката само? Би трябвало, но все пак е интересно да се знае практически потвърдено.
|
| Пет Яну 11, 2008 4:58 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Цецо, не иска футболно игрище. Аз в момента ползвам сглобяем рафт и 2 малки бюра. Някои екрани са на стойки завинтени в стената. Рафтът е 85х40см и до тавана, едната тясна стрна е завинтена за стената, имам достъп и до 2те страни на дългата. Той е близо до средата на стаята и определя външната граница на HiTec ъгъла. Най-отдолу (на 10см от земята за да може да се чисти) съм сложил UPSовете, разклонители, ТВ усилватели и друга техника която по принцип не се пипа. Отгоре са комповете. Следва малък етаж с видеотехника и отгоре 17' ТВ и принтер-скенери. По-отгоре има малък етаж с друга аудио-видео техника а най-отгоре има резервно ТВ. безжичните истории и неща които рядко трябват. Едното от бюрата е всъщност масичка за ТВ на колелца за да си я връткам. На нея е периферията на мултимедийното РС а отдолу има рафтчета за CD/DVDта и списания. На другото бюро е работния ми кът. До ъгъла имам още едно бюро и рафтове отгоре ама там е "ъгълът на майстора" - книжки, инструменти и чаркалаци да си запоявам жичките  Имам и 2 шкафчета с много чекмеджета, де. На аватара ми съм увековечил първото докосване на Бонго Младши до играчките на тати, пред нас е масичката на колелца а зад нея е рафта.
Колкото за суперкомпа: мислил съм го, имам и подробно описание от списание как става, но с дърто желязо няма смисъл и ако толкова съм заритал ще си купя 5 евтинки Dual Core и ще ги шибна в един шкаф... Ама тогава шефовете ми за какво ще си харчат парите?
Woody, в моят случай платките се смениха много лесно дори без нарушаване на гаранцията: отвинтваш, завинтваш и готово. Но новият диск със старата платка се вижда от BIOS за разлика от стария с новата платка.
Отворих диска откъм металния капак. Вътре имаше малко боклуци ама не знам какво да мисля. Одухах го със сешоар за коса пуснат на хладно и го затворих.
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ: какво ще стане ако сменя блока с главите?
|
| Пет Яну 11, 2008 11:05 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
бат бонго имаше хубав диск
ми незнам откъде ще вземеш друг комплект глави
а какви боклуци имало казваш  в ДИСКА
иде реч нещо се е разтрошило  или кво:?:
можеш вече и на отворено да го пуснеш се тая.... ако биоса ти го вижда(с платката от другият диск...) виж дали се развърта диска и дали се освобождават главите
поне на дисковете дето ги отварях от нездраво любопитство (поколение SEAGATE 20GB) имаше една система - много интересна: като се развърти диска и явно прави некъв въздушен поток(не въздух а по-точно некъв газ какъвто е вътре в диска преди да отвориш капака  ) и от него няква контра се освобождава чак като се развърти диска, и вече могат да се движат главите
та така...
ако всичко това
1. рапознаване от биос-а
2. въртене на диска
3. движение на главите
се изпълнява и нямаш успех то вече инфото е загубено.... 
|
| Съб Яну 12, 2008 1:34 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, бонго младши се е сдобил с играчката на бонго-старши.
може да открие магнетизма, инерцията, жироскопичния ефект.
от този диск вече данни няма да извадиш
теоретично е възможно да сменят главите, но ще ти трябва после сервизната програма да конфигурираш и форматираш диска на ново (на серво ниво). и фърмуер ще трябва да му качиш. и изобщо - ще трябва да се направиш на фабрика за дискове.
|
| Съб Яну 12, 2008 2:28 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Абе върти ми се някакъв мътен спомен че май серво информацията е от долната страна на пластината, където главата е само четяща? Или това е било в минали генерации ...
|
| Съб Яну 12, 2008 4:00 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Кофти ама к'во друго можеше да направя?
По принцип не ме интересува диска/овете а данните на него. Фирма за възстановяване ще ме бави поне месец и ще ме обръсне с около 1000 евро. Имам друг неизползван идентичен диск - от него взех платката ама BIOS пак не вижда стария диск. Затова го отворих. Всичко вътре изглеждаше идеално, само дето имаше 1 жълт боклук на повърхността и малко прашинки - затова го одухах и го затворих внимателно. Бокукът може да е влязъл от мен, ама да е било чак толкова наелектризирано след 1 ден неизползване...
Сега се чудя какво друго мога да пробвам.
PS: за да съм сигурен върнах стария 80GB който бях изкопирал върху повредения - всичко работи, еее поне както си беше преди 2-3 месеца де.
Да попитам и още нещо: някой чувал ли е за пресен вирус дето скапва дискове? Едно време един руски вкарваше диска в резонанс... Последната седмица нещо в поведението на системата ми намирисваше обаче тестовете за грешки и лоши програмки не показаха нищо.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Яну 12, 2008 4:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами...
най-малкото трябва да се сдобиеш с интерфейсен адаптер за сервизния порт на диска.
да се вържеш към него и да пуснеш няколко тестови команди, да се види къде е проблема.
но най-вероятно диска не зарежда съвсем, та ще трябва да можеш да заредиш сервизен фърмуер в паметта на дисковия контролер. този фърмуер не замества реалния, а служи само да можеш да записваш на пътечки с отрицателни номера (популярно казано). освен това ще трябва да знаеш и какво да записваш - необходима ти е програма за разпакетиране/конфигуриране/пакетиране на фърмуер. разбира се след това ще ти трябва и самия фърмуер, но него можеш да свалиш и от работещ диск.
ако имаш техниката и програмите - не е сложно. ако ги нямаш е невъзможно.
все пак, ако си упорит, може да събереш необходимия минимум и да тестваш върху нов диск. чак след това се загледай в твоя какъв е случая. и понеже междуременно ще си похарчил повече от 1000е, отвори фирма за спасяване на информация, поне да си върнеш инвестицията
woody, така беше вервото в зората на дисковете. после хората се сетиха, че може да не хабят цяла повърхност и от тогава насам серво-информацията е умесена с данните. има много патенти как и къде точно да се прави, ако ти се чете. аз отдавна не се занимавам професионално с дискове.
|
| Съб Яну 12, 2008 6:19 pm |
|
|