Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
До къде са стигнали китайците ... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Добре де, дедо Боре, ами ако просто се е зацапала/повредила глава или лентовия кабел да се е прекъснал? Не може ли да е нещо простичко?
Щото спрях компа нормално и на другия ден не искаше да тръгне. Жената и малкия цял ден бягаха по задачи така че едва ли някой му е помогнал.
Аз затова питах какво ще стане ако разменя блока с главите - все пак да не хабя без нужда и другия диск.

Съб Яну 12, 2008 6:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
може. но не можеш да си го оправиш сам.
ако опташ да смениш глави, ще получиш 2 играчки за малкия бонго.
отворен диск става за учебни цели, за играчки, за закачане на пирон или за замеряне на гарги.
за съхранение на информация вече не става, освен ако не пишеш нещо с флумастер по плочите.

ремонта на дискове е сложна материя.
и инструментите са опасни - малко невнимание и хрърляш диска.
трябва много добре да знаеш какво правиш и да четеш доста.
пък и повечето информация е хакерска и се отнаса за по-стари модели.
затова не ти давам линкове, щото много лесно можеш да скапваш дискове и без да ги отваряш.
ако все пак си навит и имаш хора, коити няма да те застрелят като им върнеш 50-тия диск за гаранционен ремонт - кажи :roll:

Нед Яну 13, 2008 12:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ти пък сега... Аз търпението и вниманието си го имам, цял живот със "жички" съм се занимавал. Бях писал някъде как един вентилатор падна върху безценната ми и ненамираема вече видеокарта и откърти едно кондензаторче. 2-е седмици го търсих из кутията на компа но накрая го намерих и дори запоих и сега картата е чисто нова :D

Питам дали има смисъл да пробвам по-простото, щото ако трябва да създавам нова лаборатория е по-добре е да пия студена вода. Пък и ако имах толкова време просто нямаше да стигна до това положение.

Нед Яну 13, 2008 12:26 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Цъ, бонго бонго,
мойто скромно мнение е да махнеш с ръка( и да продължиш бавно->като в емблематичният виц за оня с разстройството дето го лекували с рициново масло :))
на архивните данни и да гледаш в бъдещето :P
кофти е , и аз съм изтръпвал при сходни ситуации ма както викат руснаците(от диамантената ръка като че ли беше) -"мдаа таковазь се ля ви"

Нед Яну 13, 2008 2:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
недей да пробваш. не е от нещата, които изистват (само) сръчност и търпение.
в съвременния свят много неща не можеш да си направиш сам, трябва вече да си го разбрал.
заслужава си да "правиш лаболатория", само ако ще вадиш пари от такава дейност. и бавно ще върнеш инвестицията, да знаеш.

колко градуса е при вас?

Нед Яну 13, 2008 3:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Днес цял ден вали. Сега е 13 градуса...
Иначе от диска става чудесна играчка за Бонго Младши ама аз още храня някаква надеждица и затова пак да попитам: това дето го отворих със сигурност ли го съсипа или има някакви шансове?

Нед Яну 13, 2008 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
вече няма никакви шанскове...
по принцип дисковете се пълнят с многократно пречистен въздух, в който не трябва да има прашинки над няколко микрона. главите нали "плуват" и дори много малки прашинки могат да направят инфекция. в съвременните дискове с тия напречни записи като нищо и 1-2 микрона могат да се окажат фатални. а и може да не е въздух съдържанието, щото вече никой не си признава какво е покрието на плочите :P
във всеки случай, не съм виждал от много време някой диск да е оцелял след отваряне.

преди това е можело да се проследи какъв е проблема.
най-честия дефект е, като се насмете някоя контролна сума на някой модул от фърмуера и диска се ошеметва. чак дотам, че биос не го вижда. по-старите макстори се представяха като някакъв модел, дето го няма, та човек можеше да се ориентира дори по това. но както ти казах, не следя темата от доста време.

но дори и при скапан по този начин диск е по-рентабилно да се извлече информацията и да се хвърли диска, отколкото да се поправи. дори изолиране на глава (-> получаваш диск с по-малък капацитет) не е тривиало при някои производители

ПС:
ако ползвам езика на политиците, тука е +3 градуса НАД -10

Нед Яну 13, 2008 5:49 pm
Профил

Мнение 
Още не е съсипан , но лети към земята с голяма скорост ,а парашута не се отваря :D Щото ръката стиска 1000евро и не може да дръпне връвчицата. :D
Най-добре го консервирай . Може след 10-15 години медицината... пардон , технологиите да напреднат и да намерят лек и за тая болест. Например една шепа нанороботи всеки с магнитомер в едната ръка и GPS в другата, могат да ти извлекат данните бит-по-бит.
Харддиска умира , но надеждата - не. Справка: "Die HarDD 1,2,3,4.0" :wink:

Нед Яну 13, 2008 5:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ааа, 4.0 има пач до 4.04, ама е 2GB
и хората препоръчват да изчакаме до 4.1х поне - там бат'брус ще сваля спътници с прашка

Нед Яну 13, 2008 6:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
малко по-темата :)

имам един автомобилен DC/AC конвертор 12V->220V (150W), който си работи и си стои в колата ми вече 9-10г

това едва ли е интересно ... по-интересно е как се сдобих с него :)

намерих го в един бракуван кЕтайски UPS който по спец. трябваше да е > 450VA
някой предприемчив кЕтаец (който обаче е разбирал от ламарини!) му е спретнал хубава кутийка ... вместо да си играе да прави инвертор ... е сложил автомобилен (с букса за запалка) ... инвертора беше монтиран в специална ниша отдолу на кутията със собственно капаче :)

тогава не можех да повярвам че инжЕнер е способен на такова решение :)

за по-младите преди 10-на години един UPS струваше доста пари !

Нед Яну 13, 2008 7:01 pm
Профил

Мнение 
ps66 написа:
...някой предприемчив кЕтаец (който обаче е разбирал от ламарини!) му е спретнал хубава кутийка ... вместо да си играе да прави инвертор

Явно в Китай е на почит девиза "Кутията продава". Те май напоследък предимно кутийки продават...

Нед Яну 13, 2008 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Могат - продават.
Четох, че навремето, GoldStar (сега LG), са започнали с работилничка за сглобяване на китове за радиоприемници.
Първата инвестиция, която са направили е била предприятие за изработка на кутии за радиоприемниците, и веднага след това завод за пластмасови детайли. (за същите кутии)
Наистина, пътя минава тъкмо през кутиите

Пон Яну 14, 2008 6:46 pm
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
...Наистина, пътя минава тъкмо през кутиите

Вярно е , от там минава , ама явно доста китайци дотам са спрели. Примери бол. :)

Пон Яну 14, 2008 6:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Но някои продължават...
Но ние сме все по-гяволи, и тъпчем наоколо, в търсене на по-мързелив път.
Да не ти обяснявам, колко далече сме стигнали :cry: :cry:

Пон Яну 14, 2008 7:10 pm
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
Но някои продължават...
Но ние сме все по-гяволи, и тъпчем наоколо, в търсене на по-мързелив път.
Да не ти обяснявам, колко далече сме стигнали :cry: :cry:

Аз лично не съм много очарован от китайската концепция за експанзия. Обикновено успяват само китайците с яка западна инжекция в задника (ноу-хау и пари). Каквото са тръгнали да правят сами бързо го осират. А това ,че са много работливи - да си видял в България работещ китаец, различно от готвач и търговец ?
Виж, тайван и кореа са нещо съвсем друго. Добре ,че там не са толкова много. :)

Пон Яну 14, 2008 7:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща