Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Розовите балони хвърчат ли хвърчат :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
явно не си участвал в проекти финансирани от ЕС 8)

Пет Яну 18, 2008 1:13 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Миро спри се вече бе човек.
Износа се оправя с конуретно производство което да се изнася.
С подходяща вътрешна и външна политика.
Гледате ли Саркози обиколи света да търси възможности за реализация на френската индустрия.
А не с насление на което се вземат парите да не можело да консумира вносни стоки.
Щото тогава и родни няма да консумира и се забиват нещата.
Сега да не съм го преживял че да ме убежаваш че това е изход.
Въобще инфланция=провал в управлението.
Хипер инфлация= Хипер провал.
Бутането на борда е изход колкото е изход балкона на осмия етаж.

Пет Яну 18, 2008 1:27 pm
Профил

Мнение 
Какво значи аз да се спра?

Аз казвам че отиваме към хипер-провал не защото го искам ами защото такива са фактите. При тая политика с всяка измината година производството и износа стават все по-нерантабилни като бизнес в сравнение с вноса. Не обвинявайте мен че инвеститорите предпочитат внос, търговия и банков бизнес пред това да наливат пари в неизгодно производство.
На теория е възможно тия неблагоприятни макроикономически условия да се компенсират с политически средства и както казваш Първанката да хукне да пласира наша продукция. Нямам нищо против - нека да го направят, ама се съмнявам че нещо ще стане...

Между другото никога не съм предлагал да се бута борда. Предлагам да се променя фиксинга при запазване на борда, има известна разлика... Но разбира се това няма да стане, така че предложението ми е просто фантазия. И ако не ви се четат фантазии ще ги спра ;-)

Пет Яну 18, 2008 2:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Какво значи аз да се спра?

Аз казвам че отиваме към хипер-провал не защото го искам ами защото такива са фактите. При тая политика с всяка измината година производството и износа стават все по-нерантабилни като бизнес в сравнение с вноса. Не обвинявайте мен че инвеститорите предпочитат внос, търговия и банков бизнес пред това да наливат пари в неизгодно производство.
На теория е възможно тия неблагоприятни макроикономически условия да се компенсират с политически средства и както казваш Първанката да хукне да пласира наша продукция. Нямам нищо против - нека да го направят, ама се съмнявам че нещо ще стане...

Между другото никога не съм предлагал да се бута борда. Предлагам да се променя фиксинга при запазване на борда, има известна разлика... Но разбира се това няма да стане, така че предложението ми е просто фантазия. И ако не ви се четат фантазии ще ги спра ;-)

Миро почнеш ли периодично да променяш фиксинга - за чии ти е борд тогава? :) Освен това и с финансово посредничество може да се прави силна държава (Люксембург). Но то и нашия банков бизнес е като всичкия ни друг бизнес :) Иначе си много прав за останалото - ако положението се запази същото (инфлация, дефицит) за 2-3 години ни борд ще е останал ни държава.

rumen написа:
Миро спри се вече бе човек.
Износа се оправя с конуретно производство което да се изнася.
С подходяща вътрешна и външна политика.
Гледате ли Саркози обиколи света да търси възможности за реализация на френската индустрия.
А не с насление на което се вземат парите да не можело да консумира вносни стоки.
Щото тогава и родни няма да консумира и се забиват нещата.
Сега да не съм го преживял че да ме убежаваш че това е изход.
Въобще инфланция=провал в управлението.
Хипер инфлация= Хипер провал.
Бутането на борда е изход колкото е изход балкона на осмия етаж.

Не си съвсем прав - в момента българина потребява повече отколкото пройзвежа. Това е неоспорим факт, надявам се си съгласен. Има два начина това да се коригира - ако почне да потребява по малко и ако почне да пройзвежда повече. Естествено втория е за предпочитане, но:

Погледни структурата на вноса - най основната част е горивата - там мърдане няма, даже ще става по зле. Потребителска техника - надявам се не мислиш че можеш да изградиш конкурентно пройзводство на китайците в тая графа. Дрехи, домашни потреби, и пр. С китайци и турци не можеш се пребори. Като цяло спасението в пройзводство с висока добавена стойност. Но за това трябват дестки години и кадри за да обереш плодовете. освен това трябва да се пребориш с целия развит свят защото и те са открили топлата вода и то преди теб. Но това е бъдещето ако една страна иска да бъде в клуба на богатите - високата добавена стойност. Много може да направи правителството тука но съм краен скептик че ще го направи. Защото на правителството преоритетите му са евтиния туризъм и пройзводството на тютюн.

Т.е. трябва покачването на потреблението да се ограничи. И това ще стане:

1. Инфлацията ще изяжда увеличението на доходите. Ако вдигаш доходите, инфлацията също ще се вдига и ще изяжда всяко увеличение.
2. Кредитния бум ще бъде ограничен. Разбираемо защо.
3. Демографската криза също свива потреблението.

Това ще стане - дали ще е леко и постепенно или изведнъж с криза и хиперинфлация...

Това е положението засега. За да се коригира - трябва други управници и друг народ. Управниците са лесни, но народа... като гледам хич не еволюира.

Пет Яну 18, 2008 3:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Естенствено не да спреш да пишеш а да спреш да се заблуждаваш.
Светлината която ще видим променяки фиксинга няма да е светлината в края на тунела а на насрешно движещия се влак. :D
Падането на борда не е изход, падането на борда е провал в управлението.
промяна на фиксинг=падане на борд
Изхода е в далновидни управленски решения в държавническо мислене.
Като стъпка във вярната посока ми се виждат един два газопровода един нефтопровод един два атомни ректора.
Ако всичко това се осъществи както трябва + още много държавна политика в развитие на продукти с висока придадена стойност и току виж ни се разминало.

Пет Яну 18, 2008 4:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Естенствено не да спреш да пишеш а да спреш да се заблуждаваш.
Светлината която ще видим променяки фиксинга няма да е светлината в края на тунела а на насрешно движещия се влак. :D
Изхода е в далновидни управленски решения в държавническо мислене.
Като стъпка във вярната посока ми се виждат един два газопровода един нефтопровод един два атомни ректора.
Ако всичко това се осъществи както трябва + още много държавна политика в развитие на продукти с висока придадена стойност и току виж ни се разминало.

Да ти имам правилните стъпки.

1. Реакторите ще ти излязат на + след мин. 15 до 20 години.
2. От проводите я докараш 100млн. на година сумарно я не. И то след като се изплати строежа. По същество транзита не носи печалби, освен ако не опаковаш тръбата с пластит и не изнудваш двете страни че ще я гръмнеш.

Смятай бе човек.

Но пък имаш повод да чеприш. Правителството което ти недолюбваш действа доста далновидно по твойте критерии:

http://www.investor.bg/?id=59297

Пет Яну 18, 2008 4:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Уф, добре навихтимъ.
Събарайте борда.
Англйските "инвеститори" (според мен спекуланти ) в строителството.
Вкарали навремето 50 000 ЕУР и купили апартаменти за 100 000 лв.
Вече струващи или след време струващи по 200 000 лв няма да вземат 100 000 Еур а пак 50 000 ЕУР щото курса ще 4:1.
Не че ще им вземем колкото от проводите ама поне няма да губим.

Пет Яну 18, 2008 4:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма бе споко. Засега борда ще си стои. Не е виновен борда за състоянието на нещата, просто той е една от клапите на тенджерата под налягане. Ако се наложи ще гръмне. Засега има още аванта в налягане.

Пет Яну 18, 2008 4:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
с пазара на имотите ще гледаме тепърва какво ще стане като "инвеститорите" решат че е дошло времето да си вземат парите от имотите
защото цените се вдигат но реално вторичния пазар го няма никакъв, има "имоти" на слънчев бряг които стоят непродадени с години, скоро пишеше че в слънчев бряг и банско вече строителите дават по 10-15% на брокера само и само да им намери клиент
очаквам ситуация подобна на борсата преди няколко дни когато група чужди спекуланти са решили да кешират акциите си до момента
англичаните отдавна се дръпнаха от морето и планината и сега купуват къщи по селата но след като се върнат и открият че 10 пъти докато ги е нямало са минавали крадци и нищо не е останало от това което са оставили започват да мислят как да се отърват и препродават на други балами от острова

Пет Яну 18, 2008 5:41 pm
Профил

Мнение 
rumen написа:

Съгласен съм с това определение. Разликата е дали ти имаш надежди че падането може да се избегне със сегашната политика - според мен е неизбежно!

Цитат:

С това равенство не мога да се съглася. Възможно е след едното да последва другото събитие, но изобщо не съм съгласен че борда трябва да падне ако променим фиксинга.

Може би ще ми разясниш твоята логика, защото аз моята вече я написах 100 пъти - задържането на фиксинга е негативно за износа, това пък води до още по-голям дефицит и рано или късно следва невъзможност да се поддържа фиксинга.

Държавата може да наложи всякакъв курс САМО И ЕДИНСТВЕНО ако разполага с необходимия валутен резерв. Сещаш се че курса не се поддържа с пожелания или намерения а с налични пари. В случая БНБ обявява някакъв курс и приема всякакви заявки. Търговските банки по закон имат много малък марж и не могат да променят курсовете си. И само балък би отишъл да си смени парите на много по-нисък курс спрямо фиксинга. Спекула на дребно просто е невъзможна докато БНБ е в състояние да поддържа дадения фиксинг.
При статичен фиксинг борда може да падне само ако БНБ свърши зелените парички.

Държавата също така може да променя курса САМО И ЕДИНСТВЕНО ако разполага с необходимия резерв. Естествено говорим за промяна нагоре (надоло е жива лудост). Тогава се поражда недоверие към лева и всеки ще иска да се оттърве, т.е. преди промяна БНБ трябва да е готова да изкупи доста левове за да не изтърве нещата от контрол.
Но в същото време промяната е източник на средства за държавата. Просто представи си че днес има напечатани левове за X млрд. евро. Утре се вдига два пъти курса и ако приемем че левовете са имали някакво покритие, държавата може да си напечата още толкова левове без да нарушава покритието. Това както беше казвано е ограбване на населението.
Разбира се не може да го направи защото промяната ще окаже инфлационен натиск, така че не може да се напечатат в пелен размер левчетата, но определено количество може.
При промяна борда би могъл да падне пак ако БНБ не разполага с достатъчно зелени парички които да покрият намаленото доверие към лева. Но ако има наличен кеш и БНБ устиска доверието ще се върне, защото никой не държи много пари под дюшека. И изобщо големите пари се въртят. Играчите може и да се изплашат в началото и да си прехвърлят авоарите във валута, обаче първо не всиките защото всички плащания като ДДС, данъци и т.н. са задължително в лева. И второ като въртиш парите си не е удобно постоянно да минаваш през курс купува/продава. Всичко е въпрос на цена на риска и играчите ще се върнат като утихне патърдията защото постоянното обръщане няма да бъде оправдано като цена ако няма риск.
Тук не може да се прави пълно сравнение с 96/97, тогава ние бяхаме затворена икономика и стандарта ни беше по-нисък. Това е фактор който позволява инфлация и хиперинфлация, защото както казах доверите към лева вероятно ще се върне и след промяна на фиксинга, но като скочат цени трудно се връщат наобратно. Но сега сме доста близко до границата до която може да се вдигат.
Ето олиото е по-скъпо от Гърция и Германия - не че не могат да го направят и 10 евро литъра у нас, обаче спекулантите няма да устискат, защото някой ще се изкуши да отиде днес до Солун и да купи един камион и да го продаде тук на 5 евро. Просто за разлика от преди сега спекулантите няма толкова диапазон за действие и при добро желание от страна на държавата няма да се стигне до хиперинфлация. Предимството е че държавата сега няма нужда да се меси и контролира цените - достатъчно е да си поддържа фиксинга, останалото ще си дойде само...

Пет Яну 18, 2008 5:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бъркаш, бъркаш, бъркаш. Психология на масите бе човек. Лева веднъж вече стана безполезна хартийка. Народа в момента е настръхнал защото непрекъснато се пускат фишеци за падането на борда. Само чака повод да юрне към банките. Вярвай ми. Не става въпрос за играчите, те даже вече са калкулирали този риск. Става въпрос за масите. Малък знак за дестабилизация на лева и ти гарантирам че България ще мине официално на евро, без значение какво мисли БНБ и валутните и резерви. Просто никой повече няма да иска да помирише нашенските хартийки.

Тук не говорим за икономически ефекти, говорим за психологически ефекти. Това спира и сегашните управници да пипат борда. Икономически държавата ще го понесе. Но ако това правителство пипне борда, вероятно няма да удържи и месец след това властта.

Пет Яну 18, 2008 6:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Миро самия израз "промяна на фиксинг" се явява оксиморон.

Предполагам че чужденци дето взимат имот в България в който не живеят
просто не познават Бългаските особености на хора и климат.
На острова и в Испания може там климата е мек.
В блок с ТЕЦ или в който преобладавощо се живее пак няма проблем.
Ама в паразнмите кооперации като насвият студовете 1-2 месеца Ако няма кой да живее там тръбите замръзват после се пукат и тръгват едни наводнения. Това си го знам от личен опит.
Миналата зима се случи мека (направо нямаше зима) Тази показа на какво е способна но за кратко само седмица.
Няма гаранция че февруари или дори март нама да насвие пак и то за по-дълго за да почне гореспоменатото явление.
Еми като набиеш няколко поредни зими пари за ремонти е-м ти и инвестицията.

Пет Яну 18, 2008 6:42 pm
Профил
Аватар

Мнение Щото стана дума за гърмене
Колко ли може да струва "С200" дето да направи дупка на мястото на парламаимента? Парите от мен а от вас събирането на депутатите вътре. Повече сте, по-трудното за вас :)

Пет Яну 18, 2008 8:41 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Бъркаш, бъркаш, бъркаш. Психология на масите бе човек.

Е ти поне уж се съгласи че кризата е неизбежна... каква мислиш че ще е народопсихологията ако БНБ затвори кепенците, хъ?

Хайде ако трябва да бъдем коректни може и да се размине, ама просто нещата твърде много клонят натам. Разумните нации не разчитат на шанса особено като се вижда че той не е на тяхна страна. Ей на хамериканците видяха че е прекалено рисково да държат висок долар и Федералния им резер вместо да се опитва да го задържа, позволи плавничко и контролирано изпускане на балончето до степен до която няма опасност да се спука. Абсолютно същото нещо предлагам и за нашия лев.
Високият лев освен че е неблагоприятен за икономиката ни е твърде голям риск за държавичката ни като цяло. Ама ние нали сме смели и неразумни колко ни е да се перчим с чифте пищови на гол тумбак...

В тоя ред на мисли... Румене за апартамента ти има две решения батка, едното е да отидеш да запалиш свещичка и да се помолиш зимата да не е мразовита, а другото решение е цялата кооперация да вземете мерки по отпление и изолация.
Знам че второто изисква малко труд и пари и ходене по мъките, ама пък ако очаквате трети вариат като примерно съседната кооперация да дойде и да ви оправи течовете - няма да стане ;-)

Същото е положението и с държавата ни - или палим свещи и се молим да не стане по-зле, или се стягаме и си решаваме проблемите. Трети вариант аз не виждам.

Пет Яну 18, 2008 9:33 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Със С200 можеш да ги залепиш, а за другото се използват С-3 и С-4 :D

Но не са необходими толкова скъпи материали. Един бус амониева селитра и направо ще подготви изкопа за нов парламент :D

Пет Яну 18, 2008 9:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща