Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Пикльовци - съвети 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
А за препълването на UART-a, също не мога да ти възпройзведа проблема - за да го пробвам - препълвам UART-a. Детектирам грешката - изчитам буферите, рисетвам модула през CREN бита и след това пак започвам да приемам данни. Няма проблем. Е не ползвам 9 бит. И процесора е 18F452. Но проблем с успиване на UART-a, нямам. В интерес на истината съм правил доста устройства със RS232 комуникация, препълването на UART-а съм го виждал много пъти при разработката, но никога не съм имал случай процесора да ми умира след това, и да не мога да възобновя комуникацията. Може би не попадам в точно същите условия като теб.

Ама там има хардуерен буфер за UART-a ?????!!!!!!

Пон Апр 18, 2005 11:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Пон Яну 30, 2012 4:18 am, променена общо 1 път

Пон Апр 18, 2005 12:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е тогава е нормално да ти се препълва буфера. Пика няма как да знае че данните са валидни или не. Но това не му дава право да се успива и да не може да възобнови комуникацията след това. Аз поне до сега не съм успял да lock-на UART -a досега по тоя начин.

За това с прекъсванията, живо ме интересува. Ако е има наистина такъв бъг, то той трябва да е описан. Иначе има бъгове по контролера за прекъсванията, на определени пикове, на определени модули, при обределени условия. Но генерален проблем от типа който описваш (при всички пикове) досега не съм виждал.

Пон Апр 18, 2005 1:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ама там има хардуерен буфер за UART-a ?????!!!!!!

Не няма. Т.е има два байта буфер и приема трети. Не е без хич, но си е нищо.

Пон Апр 18, 2005 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да, пак е нещо. AVR-а си има само 1 регистър - изпуснеш ли момента, целия пакет заминава. :?

Пон Апр 18, 2005 1:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То и в пикльовците е един, ама е FIFO...пълни се като пълнител на пистолет (много ми харесва това обяснение :D ) Та проблема с прекъсванията го имах при използване на UART, I2C, писане/четене на флаша и след събуждане на процесора...Не го казвам просто така, доста време загубих там, като го написах с do-while се оправи работата...

Пон Апр 18, 2005 6:46 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение PIC GIE
Цецо:
Как го правите това, да не се нулира коректно? Бита със сигурност мърда коректно според мен.

Изглежда не съм се изразил ясно.
Разбира се,че бита се нулира след bcf INTCON,GIE . Но не може да блокира прекъсване активирано по време на изпълнение на самата инструкция. БЛОКИРАТ СЕ САМО ПРЕКЪСВАНИЯ ПОСТЪПИЛИ СЛЕД УСТАНОВЯВАНЕТО НА GIE В 0. Когато постъпи прекъсване по време на изпълнение на bcf INTCON,GIE ( GIE е все още 1) прекъсването се активира. При самото активиране на прекъсването GIE става 0. Cледва изход oт прекъсване с инструкция RETFIE. ТАЗИ ИНСТРУКЦИЯ ВДИГА БИТ GIE В 1.
Резултата в тази ситуация е: GIF=1 за инструкцията следваща
bcf INTCON,GIE. Неблокираното прекъсване установява GIE В 1 чрез RETFIE.
Ясно е, че колкото по-вече са прекъсванията толкова по вероятно е да се получи тази ситуация.

Цецо:
Но тогава и вашия while цикъл не е 100% решение.

Това е 100% решение. Този цикъл не прави нищо друго освен
изчакване на момента когато при изпълнението на някоя от инструкциите bcf INTCON,GIE няма заявка за прекъсване и съответно GIE се установява в 0 за следващата инструкция( няма RETFIE от неблокирано прекъсване да обърне GIE в 1 и той остава в 0).

Това не е BUG, a начин на работа (независимо дали ни харесва или не)! :lol:
Имаше някакъв PDF c диаграми от които се виждаше целия процес но нe си спомням вече...

Пон Апр 18, 2005 11:51 pm
Профил

Мнение 
Може да изглежда тъпичко, но аз си слагах винаги една след друга 2 инструкции bcf INTCON,GIE
Ако възникне IRQ на първата, то при излизането ще се изпълни поне една инструкция преди да се обработят другите заявки. Не съм имал проблем с нежелани прекъсвания

Вто Апр 19, 2005 10:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дайте да го видя тоя документ де. Всичко друго е наизуст.

Опс намерих го. AN576.

Вто Апр 19, 2005 10:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Пон Яну 30, 2012 4:18 am, променена общо 1 път

Вто Апр 19, 2005 11:21 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе ако е БЪГ трябва да го пише в ератата, а не в дата шеета.
По принцип говориш малко наизуст (не се обиждай). Забраната на прекъсванията не става за време 0. На никой процесор. Теоретически погледнато всеки процесор който забранява прекъсванията е уязвим в момента на изпълнение на инструкцията за забрана. Винаги може да пристигне прекъсване в средата на инструкцията. Прекъсването ще се изпълни. Това не е страшното. Друг е въпроса защо след излизане от прекъсването флага не става 0 (което прави прекъсната инструкция), а автоматически разрешава прекъсването. Вероятно е защото инструкцията се изпълнява преди да се влезе в прекъсването. Но това значи че просто след излизане от прекъсването не трябва да се вдига в флага автоматично в "1", а просто да не се пипа. Според мен това си е недоизмислица в ядрото, а не бъг. Както и да е, сега проучвам проблема, но ако е вярно наистина е тъпо.

Вто Апр 19, 2005 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Пон Яну 30, 2012 4:19 am, променена общо 1 път

Вто Апр 19, 2005 11:41 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Що в началото на INT вектора да изпълняваш GIE=0? Това пък за какво? То си се прави само. Веднъж намъкнал се в прекъсването, няма кой да те прекъсне. Затова и проблема според мен не е вътре в прекъсването. Проблема ще дойде после когато се окаже че инструкцията GIE = 0, всъщност не е свършила нищо, и програмата прекъсне някъде където това е опасно.

Вто Апр 19, 2005 11:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Пон Яну 30, 2012 4:19 am, променена общо 1 път

Вто Апр 19, 2005 11:52 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Прекъсваш - прекъсване? На PIC? Не бих посмял. Това е PIC? Най многото което си позволявам е да използвам приоритети при PIC18. Ама да прекъсвам прекъсвания от еднакъв преоритет - звучи ми опасно. Май е време да смениш ядрото. Микрочип не е за теб.

Вто Апр 19, 2005 12:04 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща