Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
"Разправата с българския индустриален интелект" 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение "Разправата с българския индустриален интелект"
За мен един точен анализ на "демократичните" ни години:
Разправата с българския индустриален интелект 1 част
Разправата с българския индустриален интелект 2 част
Разправата с българския индустриален интелект 3 част

Нед Яну 20, 2008 6:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
мдааам....

Нед Яну 20, 2008 6:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има и четвърта част - какво е трябвало да се направи за да не загубим това, което сме имали.

Нед Яну 20, 2008 7:49 pm
Профил WWW

Мнение 
Прав си, пропуснал съм я:

Разправата с българския индустриален интелект 4 част

Нед Яну 20, 2008 8:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дааа Поражда носталгия.Спомням си навремето като ходих във клуба на ОСО да видя що е компютър и има ли почва у нас.И радио клуб имаше - изрових разрешителното ми да строя радио апаратура подпечатано от военните :D Бяхме млади....

Нед Яну 20, 2008 9:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам, до колко са точни данните в историческата справка, но коментарите за нещата след 1985 год в множеството си просто не са верни.
Да не говорим пък за "съветите" в четвъртата част.

Нед Яну 20, 2008 10:20 pm
Профил WWW

Мнение 
Eдностранчиво, написано в пропаганден стил.

Нед Яну 20, 2008 10:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:

Точно така. :D и най-вече антиамерикански
До колкото си спомням, цитираните двама американски представители донесоха разработка на проекто конституция и основни закони.
Едно от основните предложения е било моментално (1990) год. въвеждане на валутен борд и конвертируем лев, за да се ограничат кражбите през бюджета и банковата система.
Това се скри, никой не видя публикувани техните проекти, а нашенските си разбойници се развихриха, и следващите няколко години се окраде всичко, що имаше някаква стойност.
Но повечето от пишещите тук са свидители - няма нужда от подробности :cry: :cry:

Нед Яну 20, 2008 11:17 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
sthx написа:

Прав си, но и България се съсипа едностранчиво :)

P.S.: медиите бяха викнали за 3и дена, че в Сърбия продали цигарена фабрика по-скъпо от Булгартабак и авио Балкан взети заедно...

Пон Яну 21, 2008 1:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:

Да, така е. Дават се фактите, които потвърждават тезата, която се защитава. Всеки го прави.
Въпроса е друг: Вярна ли е тезата на инж.Пехливанов и верни ли са фактите с които я доказва?

Пон Яну 21, 2008 9:24 am
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Въпроса е друг: Вярна ли е тезата на инж.Пехливанов и верни ли са фактите с които я доказва?

Много относително нещо... колкото човека го прочетат, толкова мнения ще има. Аз признавам го четох само по диагонал и впечатлението ми е че е наполовина вярно.
В началото видях че твърди колко много заводи сме имали и колко хубави бяха. Да имахме много заводи, но не всичките бяха толкова хубави ;-)
Но е прав човека че не биваше всичко да се съсипва.

А вкрая видях че обвинява американците в конспирация как са организирали сриването на държавата. И това според мен е наполовина вярно. Истина е, че американците са харчели пари да свалят комунизма. Това беше и в основата на плана на Ричард Ран, обаче не можем да обвиняваме американците че те са ни довели до просешка тояга - глупаво е. За това сме си виновни ние.

Така че в основните му тези според мен е на 50% прав. Иначе на 100% му разбирам мъката на човека ;-)

Пон Яну 21, 2008 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не обичам такива статии. Мрънкане, вайкане. На всички е ясно че яко се осрахме с "прехода". От реване полза - никаква. Ограбиха ни, наебаха ни, горките ние. Ами като сме тъпи - заслужили сме си го. Ако сме разбрали урока - хубаво. Ако не малко ни е било значи.

Пон Яну 21, 2008 12:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дразнещото в подобни писания е, че винаги е виновен някой друг. Според ориентацията този друг е или Русия, или Америка, или световния империялизъм...
Истината е, че че каквото се случва, е дело на наши местни разбойници, а "обществото" (народа?), е толкова деморализиран, че вместо да ги насмете с каквото оръжие му е налично, им се възхищава, и мечтае да се присламчи към по-силната банда.
Във всяко племе има индивиди, които не различават добро и зло.
Но тези, които могат, не е достатъчно да различават едното от другото - трябва да разберат, че рано или късно правиш избор на коя страна да застанеш а също така не е все едно какъв ти е избора.
Но тук става по-сложно - трябва да можеш да се ръководиш и от морални съображения.
Това последното изглежда е по силите само на малцина българи.
Sorry :cry:

Пон Яну 21, 2008 1:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Повечето от фактите няма как да ги проверя, а и не дочетох статията до края защото спрях да чета ето тук:
Цитат:
След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - ККЗ, Варна бе продаден за 1 щ.д.!

"Перлата на европейското корабостроене - ККЗ, Варна" ?!? То и аз си падам родолюбец ама такова преувеличаване...
И аз смятам, че е по-добре да се търсят причините у нас. Когато не успяваш да задържиш това което имаш - не го заслужаваш.

Пон Яну 21, 2008 1:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Lupus написа:

Много относително нещо... колкото човека го прочетат, толкова мнения ще има. Аз признавам го четох само по диагонал и впечатлението ми е че е наполовина вярно.
В началото видях че твърди колко много заводи сме имали и колко хубави бяха. Да имахме много заводи, но не всичките бяха толкова хубави ;-)
Но е прав човека че не биваше всичко да се съсипва.

А вкрая видях че обвинява американците в конспирация как са организирали сриването на държавата. И това според мен е наполовина вярно. Истина е, че американците са харчели пари да свалят комунизма. Това беше и в основата на плана на Ричард Ран, обаче не можем да обвиняваме американците че те са ни довели до просешка тояга - глупаво е. За това сме си виновни ние.

Така че в основните му тези според мен е на 50% прав. Иначе на 100% му разбирам мъката на човека ;-)

Вярно, относително е.... Зависи през какви очила гледаш. Ако си от хората като мен, на които половината им трудов стаж е минал в това време и са имали моята възможност да обиколят много от тези заводи, нещата ще ти изглеждат по един начин. Ако си от това поколение, на което втълпиха в главата, че 45г България е била едно нищо и сега е във възхода си - по друг. Имам преки наблюдения от електронната ни промишленост и военната индустрия (поради естеството на работата ми). На едно изложение с търговска цел на полигона в Анево и на мен даже ми се уплаши окото от всичко, което правим и от мощността и ефикасността му в действие.
Принципите на американците са ми прозрачни. Унищожавайки комунизма в България първо унищожиха военната промишленост, защото им бяхме пряк конкурент в третия свят. Унищожавайки режима на Саддам в Ирак, под предлог демокрация сложиха ръка на иракския петрол. Унищожавайки талибаните в Афганистан, поеха контрола на производството и търговията с опиум и т.н.
А че си имаме и хора, готови да продадат и майка си за шепа долари - в това не се съмнявам.

Пон Яну 21, 2008 3:50 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща