|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
"Разправата с българския индустриален интелект"
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Нда, хленченето по миналото е безпредметно. Следва да се концентрираме върху настоящето и бъдещето. Това, от което има нужда всяка нормална държава, за да й се развива икономиката, е свръхкапитализъм, дясно-екстремистко авторитарно управление и разстрели по стадионите. Това е.
|
| Вто Яну 22, 2008 10:33 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Що ли ми звучи познато? А сетих се - комунизъм му викахме на това.
Капитализъм = Много пари накуп
Комунизъм = Всичките пари накуп
А сега кажете кой е по-големия капиталист?
|
| Вто Яну 22, 2008 3:44 pm |
|
 |
|
3aek
|
търсене и предлагане приятелю, никой насила не ги кара да ходят в тези фирми, иначе ще си бъркат в носа по цял ден
|
| Вто Яну 22, 2008 4:04 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Цецо, дай да си взема една мигалка да си измеря QRS кривата, бре  .
|
| Вто Яну 22, 2008 5:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз мога да осигуря смит-диаграма  не мога да премеря спекъра обаче.
поне ще бъдат на ниво мигалките
|
| Вто Яну 22, 2008 6:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
офтопик:
Вие двамата по добре подсигурете присъствието си някоя вечер след работа над София да подишаме чист въздух. Ни проблеми с QRS-a ще имате после ни г-н Смит ще ви интересува 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 22, 2008 7:03 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Абе готина дискусия... ама Цецо не мога да се съглася с теб
Определено във военните производства инвестициите са огромни а резултатите "убийствени"поне 200% надценка. Още по-скъп е развоя във "военните" дейности или дейности с двойна употреба, защото е много трудно да се докара до серийно производство някоя джаджа...
и специално за нашата преди 89-та военна електроника мога да напомня, че иран и ирак във техния конфликт са ползвали наши радиостанции и т.н. оборудване:!: още някои хора с гордост разправят как две делегации от противниковите страни са били на посещение по наши изложбени зали в един и същи ден и т.н. ....това не е дребносерийно производство...
а иначе си прав, че италиянските модни къщи не им се ще да дават 150Евро на помакини, като могат да дават 20-30 на жълтурчета за същата работа
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Яну 22, 2008 7:07 pm |
|
 |
|
3aek
|
единственото което крепи шивачите тук е модата, говорил съм с хора в бизнеса, ако е бельо или нещо което не променя дизайна директно се прави в китай, тук пускат поръчки които са модни за сезона, защото китай-европа поръчка, изпълнение, пращане, получаване цикъла е 3 месеца и модата вече минала, в България или Турция праща модела и след 2 седмици поръчката е в Италия
|
| Вто Яну 22, 2008 7:19 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Друго имах предвид, може би не съм се изказал съвсем правилно. Ама както и да е. Основната ми теза беше и си остава - 70% от "оная" промишленост не беше пригодна за съществуване в днешните времена. Военните, лабораторни, измервателни, специализирани и др. нискосерийни продукции - имаше хляб и още има. И проблема не е в инвестициите, пари в БГ и по света бол.... Други са проблемите, не парите. Но да ми твърдите че сме имали бъдеще като пройзводител на компютри правец или телевизори велико търново или маратонки Adidas...не става това е работа на жълтите, белите ако искат да са бели хора трябва да подхождат по-рационално.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 22, 2008 7:20 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Вто Яну 22, 2008 8:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ммм да, аз съм съгласен с цецо, а и той е прав че точно това производство не изисква гоеми инвестиции, както и да го погледнеш, развоя на едно таков абезпилотно самолетче е по евтин от подготовката и инвестициите в производството за ТЖ примерно, което го правиш в серия по 100 хил на месец, питай Рек той има пресни впечатленя от подобна фабрика, отделно че такъв тип неща се произвеждат вмалки серии, добавените им разходи от една страна са високи, но спрямо печалбата са нищожни, примерно какво те бърка дали платката ти излиза 2$ или 0.1$, или пък че насищането ти е 1$ вместо 0.01$ на компонент, като нещо което струва 50$ го продаваш за 500, или 5000 ... а може и 50000, а онзи китаец нека цепи стотинката на две за да постигне същатата печалба, да мисли за огромни складови наличности, за огромно количество купувачи, и свързаните с това огромни проблеми .... това производство си е изходно винаги.
|
| Вто Яну 22, 2008 9:31 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@ToHu,
Производството не изисква само по себе си големи ивестиции (ако приемем, че МРК "Хан Крум" и "Бета" са дребни за България), създаването обаче на продукт за производство изисква. Ти поне ме познаваш, знаеш къде съм работил и с какво съм се занимавал, напомни ми да ти разкажа какво съм виждал с очите си. И нека тук никой да не си мисли, че от пръдня се прави боя.
|
| Вто Яну 22, 2008 10:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Знам кое колко струва, но един сериозен завод за масово производство отива 200-300 млн и нагоре ... това е съизмеримо със сумите отделяни за разработка на модерни военни самолети като изключим суми за инструментално оборудване... т.е. сумата въобще не е малка за еидн сериозен завод.
|
| Вто Яну 22, 2008 10:30 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ние заводите за масово производство на калашници и пистолети си ги имаме. Не случайно предложих на Цецо да ми направи управлението на безпилотен самолет, който да ми пренесе чорапите от тук до Силистра. Говоря за високотехнологични разработки. Те не се правят в масови серии.
|
| Вто Яну 22, 2008 11:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да де то маи едно и съсщо говорим, че в едросерийното производство нямаме капацитет и ресурси, но специализираното имаме, а и то не изисква толквоа големи нвестиции като масовото. Верно, в китай правят масово и с ниски инвестиции, но си имат 1 млрд китайци .... ние сериозно обсъждаме дали да не си внасяме хора, не е нормално това кеото став ана пазара, не е до парите, няма монтажници и за по 1200 лв..... строителния сектор обира всички готови да работят малко или много, остават само тия дето ги мързи .... та.... какъв шанс имаме, САП не могат да съберът хора въпреки че вдигнаха заплатите в IT сектора много повече от нормалното за икономиката ни, аз не мога да събера 10 монтажника, при все че им плащам повече от добре на фона на общите приходи и това кеото се иска от тях ... представети някой като нокия да опита да намери 1000 работника за по 400 лв .... немаме шансове ...
|
| Вто Яну 22, 2008 11:37 pm |
|
|