|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:00 am
За начинаещи - генерални въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 То за тази краста лек нямало...
Поразгледах из www.microchip.com. Досърбяха ме ръчичките ама май ще стане след като спра едната работа, че така нямам грам време. А за напърво време: няма ли из българско готови универсални платки - надиш траф, периферия и програмираш. И за кой eShop да търся? В повечето случаи и 12-ка ми върши работа само дето понякога няма да ми стигат крачетата а аз искам по мързеливия начин. А за цените се оказа, че всичко е приемливо 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Яну 20, 2008 5:05 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: То за тази краста лек нямало...
Колко извода ти трябват в крайна сметка чипове 16F бол, но за платката абе и една на дупки универсална става малко е свинско ама за няколко експеримента преди да си омажеш ръцете с железния трихлорид, ще го преглътнеш някак си 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Яну 20, 2008 5:12 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
В общи линии: поне един 8битов порт с индивидуално програмируеми пинове, сериален поне засега не трябва, двувходов ADC или поне компаратори и... поне на първо време стига. Ама в "Занзибар" и едно ценерче да намериш е проблем затова питам за някоя готова играчка пък и да си играя цял ден да запоявам жички... Кажете за някой е-шоп за чаркове щото тука няма истински - народа е тъп, за магия се смята транзистор да замериш.
|
| Нед Яну 20, 2008 6:02 pm |
|
 |
|
mk912
Ранг: Новодошъл
|
Ако искат такива пари за нещо подобно и искаш да спестиш време може
да вземеш девелъпмънт борд от http://www.olimex.com - има платки с релета
по тях и т.н. Ако нещо ти свърши работа ще спестиш много ама много време.
Времето което ще изгубиш докато прочетеш кое как да направиш по хардуера
и после докато събереш всички необходими материали може да използваш за
писане на софтуер.
|
| Нед Яну 20, 2008 6:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами за толкова малко може и 16Ф818/819 да се ползва. Абе с две думи хардуера ще е най-малкия проблем. Повече ядове ще имаш със софта.
|
| Нед Яну 20, 2008 7:21 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Щом се занимаваш с ремонти, няма да ти е проблем да си натаманиш мъничка платкаджийница, и да си събираш нещата точно, каквито ти трябват.
чаркове можеш да си поръчваш от електронните магазини - идват за няколко дни.
Като им свикниш на нещата, можеш за 24 часа да проектираш платка, да я изработиш, да си напишеш стотина реда програмка на асемблер и да имаш готов за клиента продукт. И свободата всичко да си зависи само от теб 
|
| Нед Яну 20, 2008 11:25 pm |
|
 |
|
nik
|
много е ценна свободата, подкрепям с две ръце, много хора плюят домашни платки, но от край време прототипите си ги правя с ютията, и така ми е много по добре, даже сега си стягам едно цнц, и главоболия с платкаджийница само в краен случай, вълкът му е дебел врата щото си върши работата сам
направи си хубаво сметката какво най много може да ти трябва
да кажем: 5 релета/симистора , 5 входа/изхода/аналогови/цифрови , 5 оптрони(примерно...)
правиш една платка на която да има място за всичко, и според случая лепиш само колкото е необходимо, а в софтуера променяш само каквото е необходимо, пък след първата стабилно заработила платка можеш да си поръчаш повече бройки в платкаджийница, така няма да ти се налага за всяко поотделно да правиш платка
|
| Пон Яну 21, 2008 1:42 am |
|
 |
|
Ки4о
|
И аз съм на същото мнние,ама стигнах до извода че трябва да си разработи човек няколко типа такива платки според различни нужди.В един случай ти се налага да ползваш само цифрови входове/изходи и релета - не върви да го правиш на платка която си проектирал за аналогова периферия (не че не става) ама много място остава неизползвано.А и идват нови идеи 
|
| Пон Яну 21, 2008 9:56 am |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
До Ки4о
Дам една платформа за ПЛЦ идва много подръчна на моменти.
Направи си сметка какво ти е необходимо за 90% от случаите , направи си платформа , отделните блокове ги направи така , че да са с правоъгълна форма и след това в зависимост от нуждите добавяш (преместваш) съответната функционалност(на крайния носител). И после ютията рулз.
Щом в меито са лепили препрег за хибриден метален носител с ютия няма нищо срамно да си направиш платката вкъщи.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Пон Яну 21, 2008 11:57 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 Само да стопля темата :)
Това от Олимекса ми върши идеална работа, само дето ще се наложи резисторчетата да ги поръчвам от друго място май. А каква националност е тази фирма? Пак питам за добри БГ е-шопове защото съм загубил връзката от доста години пък и е тъпо всеки резистор 22КОма да го търсиш из стари платки и накрая той да се окаже 19.5КОма...
На всичко отгоре шефът ме хвана докато разглеждам сайта на Олимекс и трябваше да му обясня. Човекът се ентусиазира повече от мен и ми даде картбланш. То нашето не е само сервиз ами и обзавеждане от А до Я. Той отдавна ме натискаше да правим табла за автоматика и явно зацепи, че една платчица ще замести огромно табло със скъпи чаркове. Ама ако се изложа ще му кажа вас да бие щото вие ми разчесахте крастата
От коледната баница ми се падна "много нови играчки". Веднага в главата ми се завъртя образа на някое-друго женско нов модел. А то какво се заформя... Ще ви избия докрак, така да знаете!  На всичко отгоре ПАК се налага да уча на дърти години...
P.S. Забравих за най-важното: към кое да се ориентирам, напр. PIC или мик... А езиците? Аз предпочитам асемблера ама съм позабравил триковете пък и обикновено ще ми се налага за 2-3 дни да е готово... И къде мога да видя каталог със съвременни чаркове за да не разчитам на uA741 напр.? И въбще - акъл за начинаещи или по-скоро паднали от космоса. Благодаря предварително, де!
Последна промяна bongo-bongo на Вто Яну 22, 2008 11:48 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 22, 2008 11:32 pm |
|
 |
|
nik
|
айде стига си се оплаквал ами си налягай парцалите
другия път да дойдеш със започната програма 
|
| Вто Яну 22, 2008 11:39 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Само да стопля темата :)
Бате, ти ни убиваш така. Почни от начало, по правилата. Подходи тактически.
1. Правиш обобщено проблемно задание - какво аджеба искам да постигна.
2. Правиш проектно задание - входове, изходи, функционалност. Изисквания към среда на работа, стандарти и сертификати които ще гониш (много важно!). Какви количества се гонят. Каква цена се преследва. Много важно - времеви хоризонти за дизаин, прототип, пройзводство.
3. Правиш блокова схема.
4. Строиш първата принципна схема.
Общо взето нас ни намесвай главно от т.4 натам. Но не минеш ли през първите точки - шефа няма нас да бие, гаранция.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Яну 23, 2008 10:24 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Не си прав Цецо щото седиш и се блещиш в екрана
Тука е дива индия бе човек пък и аз няма да правя роботи. К'ви стандарти, к'ъв дизайн а за производство да не говорим.
Аз повдигнах въпроса защото си нямах на хабер от нищо съвременно, но почнах да се ориентирам.
Става дума за тъп програмируем таймер, на първо време нито ще мери нито ще индицира. Ще следи няколко микропревключвателя и ще щтрака няколко дребни релета изведени на друга платка. Тенекеджиите ще ми направят кутийки, те ще са скрити в машинарията. Цена около 50евро е напълно приемлива. Според ситуацията свързвам клемите, лепя нужните релета и сядам да се потя с програмата. Просто искам информация към кои контролери да се насоча, откъде мога да пазаря, с кой програмен език ще ми е най-лесно и откъде мога да тегля литература - генерални въпроси на паднал от космоса.
|
| Сря Яну 23, 2008 6:50 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Не прочетох мнение което да насочва към езика C. Незнам кое е по-добре, дали асемблер дали C. И двата езика имат плюсове, но все ми се струва че C е по-добре. Поне компилаторите имат много вградени функции. Сега ще ме нападнат че без асемблер неможело. Верно че и аз почнах с асемблер, но въпреки това мисля че C е по-добре като начало. Лесно се минава от един процесор на друг, от една фамилия на друга. А пък и програмите са доста по-четливи написани на C отколкото на асемблер. Докато при асемблер нещаа са доста по-сложни. А пък и ки при писане на асемблер.по-лесно се правят грешки
|
| Сря Яну 23, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
С е подходящ за програмисти, които не знаят и не искат да знаят, защо 4011 е с 14 крака.
|
| Сря Яну 23, 2008 10:33 pm |
|
|