Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
"Разправата с българския индустриален интелект" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:
Основната ми теза беше и си остава - 70% от "оная" промишленост не беше пригодна за съществуване в днешните времена.

Естествено... никой не е казвал че трябваше да я запазим такава каквато си е до днес. Въпреки че наскоро се учудих че още продават резервни части за Перла 04 8O
Още тогава по онези времена поне 90% от производството ни беше под световно ниво. Повечето стоки бяха или с лошо качество или правени с огромно разхищение на материали.
Такива са фактите и то основно заради човешки фактори... За съжаление после професорите станаха още повече и решиха че единствения начин да се лекува главоболие е да се отсече главата.

Цитат:
Но да ми твърдите че сме имали бъдеще като пройзводител на компютри правец или телевизори велико търново или маратонки Adidas...не става това е работа на жълтите, белите ако искат да са бели хора трябва да подхождат по-рационално.

Е те така ни еб@ха мамата.... Спомняш ли се оная гад Зееви? И той така ни каза че авикомпанията ни в тогавшния си вид няма бъдеще. В известен смисъл беше прав - на хартия имахме 52 самолета. Не знам колко от тях изобщо не летяха, а пък тия които летяха не бяха първа младост, не бяха икономичним не покриваха всички норми и т.н. Човекът каза трябва да се разкарат и да се вземат нови и пак беше прав. И ги продаде - до един, даже и тия които не летяха. Още се питам как така успя всичко да продаде и какви бяха тия балами дето ги купиха - нали не ставаха за самолети, за кокошарници ли ги купиха или си ги стегнаха? Но няма значение, от Балкан поне няколко стотинки получихме. Имаше и такива които бяха затрити без дори някой да спечели и 1ст.
Почти всичко мина под ножа, дори малкото предприятия които не бяха зле също бяха докарани до това положение. Съвсем малка част успяха да запазят дейността си без да бъдат съсипани, но не бяха и развивани така че просто останаха на доизживяване. Сещам се само за едно единствено изключение - АЕЦ Козлодуй където имаше развитие и модернизации, там пък за съжаление сметките ни пак излязоха криви. Може и да има други такива изключения и бих се радвал да ги чуя ;-)

Въпросите са два - първо, ако кажем че определени предприятия и отрасли са нямали бъдеще, тоя ли беше начина за тяхното ликвидиране?
И второ какво значи че са "нямали бъдеще"?

Аз мога само да съжалявам че толкова много хора бяха подведени, включително и ти Цецо... Твърдението ти че щеше да се наложи да бъдат закрити по естествен начин вероятно щеше да е вярно, но това можеше да бъде добра новина.
Твърдението че жълтите стоки са евтини е относително - зависи откъде ще го погледнеш, нещо като малкото слонче и голямата муха...
Цената зависи от пазара и от това какво можеш да дадеш замяна на дадена стока. Една силна икономика може да си позволи да размени една стока с добавена стойност срещу много евтини стоки. И когато това стане, в тая икономика вече няма място за производство на евтини стоки. Както ти Цецо казваш по-добре е да изнесеш една скъпа стока и да внесеш насреща много евтини.
Когато нямаш какво да изнесеш не може да си позволиш внос дори на евтини стоки. Китайските стоки може да са евтини но не са безплатни.
Ние и тогава и сега нямаме достатъчно износ, а искаме да внасяме много. Това е разминаване между желание и възможности, а това на един пазар не бива да се случва.
Та моето мнение по тоя въпрос е че първо трябваше да стегнем колана и да излезем на плюс с това което имаме, пък после да режем клона на който седим. Каквато и стока да измислиш, трябва да я произведеш и наложиш на пазара. Естествения път е почваш с някаква стока, после правиш по-добра и по-добра и по-добра. Малцина са тия дето почват от нула, измислят гениален продукт и успяват да ги кешират на пазара. Не биваше да спираме да произвеждаме печки "мечта", велосипеди "балкан", телевизори "велико търново", хладилници "мраз", компютри "правец" и т.н и т.н.
преди да можем да си позволим нещо друго. А ние нямахме нито идея какво друго ще произвеждаме, нито какво друго ще купуваме вместо нашите стоки.

Сря Яну 23, 2008 12:59 am
Профил

Мнение 
Миро принципно си прав, но на практика тов анямаше как да стане. Никой нямаше да купува тези продукти, нито на нашия нито на външния пазар, то те така си и умряха. Имаше навремето една Шуменска фирма, Бедсън се казваха ако се не лъжа, та те пробваха да произвеждат телевизори. Виждаш ли в момента такива на пазара .. няма и да видиш, тоа беше частна фирма, и ТВ е бяха чак толкова лоши, поне не по лоши от много китайски и турски по това време боклуци, но не оцеляха. Опитваха се да се развиват но уви не стана, поне доколкото ми е известно, може и да съществуват но определено вечене се занимават с това. Та едно частно предприятие, с желание и не лош продукт не оцеля, какво остава за държавни такива ? За сетка а това много фирми като делта инструментс, комеко и др подобни все още работят, предполагам и сам може да се сетиш защо, просто продават с висока добавена стойност, това все че периода на прехода не беше никак добър за тези фирми. Дълги години в БГ производтсвата затваряха, съответно клиентелата на тези фирми намаляваше.
Та всъщност аз не мисля че повечето малки предприятия са затворени на сила, всъщност много от тях загинаха сами, най-вече заради неспособно ръководство, което не можа да се справи с постепенно намаляващото държавно субсидиране, т.е. не можа да реализира никакъв продукт който да му донесе приходи за да не бъде закрито, къде сега е проблема. Ако кажем че е бил само в управляващите ще е голямо изкривяване, те може да са намаляли бюджетите на предприятията, но не те са решавали кое за какво да с ехарчи. Също така и не те са участвали в ограбването на малките предприятия, те си имаха големи. Знаеш ли колко от тези малкипрепрития бракуваха съвсем здрави машини, а след това тези машини бяха продавани на безценица, можеш ли да си представиш машини на декел да се продават за по 6-700$ .... аз знам хора които срещу един апартамент се снабдиха с страхотно оборудване все марково и хубаво, центрове фрези, шлайфове . каквото се сетиш, срещу един апартамент ...който тогава я струваше 10 хил $ я не .....В хората е проблема, то това винаги е така, нека не виним само управляващите, и те са хора като тези другите под тях, а те са хора като всички останали, просто почти всеки би постъпил така. И ти и аз сигурно бихме постъпили по подобен начин, е не бих ги сменил за апартамент, но бих ги взел за себе си, и едва ли съм единствения, всъщност едва ли има много хора на земята които би постъпили по различно. Та ако можем да виним за нещо управляващите, то това е за недостатъчен контрол, но то пък е ясно .. ако много конторлират и на тях ще им е по трудно.

Сря Яну 23, 2008 8:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Миро, аз не споря, че прехода при нас беше направен по един от най-глупавите начини. Хората или захвърлят и унищожават всичко и бързо почват начисто (покрай сухото гори и мокрото, но важното е да се върви напред), или бавно но с мисъл надграждат доброто и отстраняват лошото. Ние го направихме по възможно най-тъпия начин - бавно но с мисъл захвърлихме и унищожихме всичко. Но това беше неизбежно, колкото и да го гледам сега - просто съм сигурен че нямаше как да стане по друг начин. Просто тая комбинация от геополитика и генен фонд - дава тоя резултат. С пръдня боя не става, както сполучливо каза Lupus. Това е положението.

И да съжаляваме и да не съжаляваме - това е. Българина така прави преход. Така го е правил от капитализъм към социализъм, така го прави и сега наобратно. Толкоз си можем, братче.

Сря Яну 23, 2008 10:07 am
Профил ICQ

Мнение 
ToHu написа:
Та всъщност аз не мисля че повечето малки предприятия са затворени на сила, всъщност много от тях загинаха сами, най-вече заради неспособно ръководство, което не можа да се справи с постепенно намаляващото държавно субсидиране, т.е. не можа да реализира никакъв продукт който да му донесе приходи за да не бъде закрито, къде сега е проблема. Ако кажем че е бил само в управляващите ще е голямо изкривяване

Баш в управлението и държавната политика си беше проблема. Ние сме почти селски, аз съм от Добрич и познавам част от Шуменските предприятия, със сигурност и ти позаваш някои от нашите. Между другото едни от първите наченки за частен бизнес бяха в курортите като Албена. Това още 85, 86, 87-а година, знаеш за прословутия указ 56, но не знам дали си ходил по първите частни ресторантчета и заведения. Аз израснах покрай тях и мога да ти кажа каква огромна разлика имаше между държавните и първите взети под аренда и в обслужването и в качеството. Каква ауфория беше, как изведнъж от навъсените сервитьори и гадно меню се появиха едни усмихнати хора, които правеха всичко с желание. Още си спомням как за пръв път ми сервираха рибена супа с 10-на вида застройки. Но постоянните промени в изисквания, разигравка на търгове и бюрокрация всичко помръкна. Частниците които останаха знаеха че няма грам сигурност какво ще стане утре и всички почнаха да мислят само за далавера, щото с само с мерак и честен труд нищо не ставаше. Поне за туризма проблема не беше в добавената стойност, цените винаги са си били надути.
Между другото преди няколко години имаше опит за някакво възраждане - който е ходил по северното вероятно е чувал за Бай Пешо от нос Шабла, за мидарника в Дълбока, или ресторантчето в Дурнакулак на езерото и доста други. С огромно разочарование това лято установих че пак нещата са обърнати само на печалба. В Дуранкулак са го застроили и е пълно с ръмънци, в Дълбока вече няма нищо автентично, да не казвам мутренско... Е поне сега не са затоворили кепенците...

Има едно известно сравнение че частният бизнес е като плашлива сърна - лесно се плаши и трудно се въди. Не става да правиш нормален бизнес в държава където няма условия, цари престъпност, корупция и безхаберие. И не само частен - за държавния е ое по-зле... Кой е виновен че условията бяха такива - мисля че всички, като почнеш от политиците и стигнеш до простия селянин. Не може да виним само едните или другите, все пак политиците заслужават повече ругатни понеже те можеха по законен ред да променят държавната политика, докато народа можеше да промени политиците само с революция.

В едно нещо май всички сме единни - било каквото било!
Ако изобщо си правя труда да пиша по тая тема, това е защото смятам че е добре да осъзнаем грешките си, за да не ги повтаряме. В някои от другите теми надълго и нашироко се опитвах да ви убедя че в момента политиката ни е грешна. С борда, с дефицита, с инфлацията се създават неблагоприятни условия за бизнеса. В същото време държавата вместо да оправи условията, се хвърля да харчи луди пари в огромни проекти, без да се мисли имаме ли ги тия пари, можем ли да си ги позволим, струва ли си...

С две думи, според мен сега правим същите глупости, каквито се правяха и едно време. Пак ни обещават как ще станем център на света и как нямаме никакъв друг избор... А избор спред мен има, имало е и ще има - стига да знаем какво искаме и как можем да го постигнем.

Сря Яну 23, 2008 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Наистина винаги има изхд.
Това обикновено е ВРАТАТА :( :o

Сря Яну 23, 2008 9:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Цитат:
Може да сме имали отделно някаква качествена ниско серийна електроника, със специално предназначение (военни, изследователски и пр.) но такива пройзводства и сега могат да се правят, като правило те не изискват огромни инвестиции. И там е истината.

Цецооо, Цецо..... С това си изказване направо изби рибата.... Типичен начин на мислене на човек от ниските нива на разработките. Ами хайде ще инвестирам в теб 1000лв да ми направиш управлението на едно безпилотно самолетче, малко, колкото да ми пренася два чифта мръсни чорапи от София до Силистра. Навит ли си? :D

Тука няма кой да ти го направи толкова евтино (за 20 000 може би) но можеш ли да намериш за 1000 в Китай? Друг път!!

Сря Яну 23, 2008 9:24 pm
Профил WWW

Мнение 
Вярата е хубаво нещо .. то по скоро надеждата .... но е и доста по опасно, онзи ден тъкмо с хищника опитвахме колко ние силна надеждата, и селд 30 часа безсъние ... и няколко дни по късно се оказа че нямало толква смисъл от тази надежда, да бяхме спали .... DHL така и така са сгафили с пратката, при все че всичко им беше уредено с митниците еидн ден предварително .... та не винаги надеждата е толкова полезна, понякога е убийствена

Чет Яну 24, 2008 12:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4